Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τοποθέτηση επί του εγγράφου της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου


ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ          
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                   Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr


                                                                                 

Αθήνα 26-10-2011
                                                                           Αρ. Πρωτ. 111                                                                               

Προς
τους Συναδέλφους, μέλη της Ένωσής μας

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Χθες εκδόθηκε το με αριθ. πρωτ. 446/25-10-2011 έγγραφο της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, στο οποίο εκθέτει τις απόψεις της για την «αποχή από τα Υπηρεσιακά μας καθήκοντα».
    Στο στάδιο αυτό και ενόψει της επικείμενης συνάντησής μας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, δεν επιθυμούμε να απαντήσουμε στο ερειδόμενο, επί μη ανταποκρινόμενης στις περιστάσεις προϋποθέσεως, έγγραφο της κ. Προέδρου (αφού δεν πρόκειται περί αποχής από τα καθήκοντά μας, αλλά περί ολιγόωρης διακοπής των συνεδριάσεων).
    Μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανωτέρω συνάντηση, οπότε και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας,  η ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης παραμένει σε ισχύ. 

10 σχόλια:

  1. Η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών στο Πρωτοδικείο Αθηνών στηρίζει την απόφαση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων μέχρι τέλους. Σημειωτέον δε, ότι η τελευταία (απόφαση) ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από το έγγραφο της Προέδρου ΑΠ είχαν προηγηθεί ανάλογες τοποθετήσεις από επίτιμους ανώτατους δικαστές (Γ. Παπανικολάου, τ. Αντιπρόεδρο ΑΠ, Γ. Ζορμπά,τ. Ανετεισαγγελέα ΑΠ). Άλλωστε το γράμμα του Συντάγματος είναι σαφέτατο (απεργία "οποιασδήποτε μορφής") άλλο αν κάποιοι θέλουν να το αγνοούν. Οι άλλες δικαστικές ενώσεις επέλεξαν είτε συμβολικές μορφές κινητοποίησης (διοικητικοί) είτε να εκφράσουν τα αιτήματά τους χωρίς την εξαγγελία κινητοποιήσεων (ΣτΕ, ΕΣ, ΝΣΚ). Τα ψηφίσματά τους δε αναφέρονταν αποκλειστικά και μόνο στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου μας χωρίς καμία πολιτικολογία. Άλλωστε τα πολιτικά ζητήματα διευθετούνται στις εκλογές κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα και στην εκλεγμένη λαϊκή αντιπροσωπεία (Βουλή) και όχι σε συνελεύσεις δικαστών. Στο κάτω κάτω τις δύο εβδομάδες της αποχής κανείς δεν ασχολείται μαζί μας και είναι απολύτως λογικό, αφού συνέπεσε με γεγονότα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας και του έθνους (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. κλπ). Μόνο οι διάδικοι μας σιχτιρίζουν για τις πολλαπλές αναβολές των υποθεσεων τους ενώ είναι φανερός ο διχασμός σε όλα τα δικαστήρια. Σε τι λοιπόν εξυπηρετεί η συνέχιση της αποχής πέρα από τη διάσωση του προσωπικού γοήτρου των πρωταγωνιστών της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι για την άμεση απάντηση της ΕΔΕ, η οποία ήταν απαραίτητη, για αυτονόητους λόγους.
    Πάντως, δεν θεωρώ ότι η (3ωρη) διακοπή είναι ολιγόωρη. Ας είμαστε ειλικρινείς...
    Εγώ θα έδινα άλλη διάσταση στην εν λόγω διακοπή. Πολύ απλά, θα της έδινε υπηρεσιακό χαρακτήρα, ότι δηλαδή γίνεται για υπηρεσιακούς λόγους. Δηλαδή, επειδή λόογω του μεγάλου φόρτου εργασίας και του μεγάλου αριθμού των δικογραφιών που οι Δικαστικοί Λειτουργοί έχουν χρεωθεί καθυστερεί η έκδοση των πολιτικών αποφάσεων και των σκεπτικών-αιτιολογικών των ήδη εκδοθέντων ποινικών αποφάσεων, δίνουμε το βάρος εκεί, στην εκκρεμότητά μας, και διακόπτουμε τις συνεδριάσεις για 3 ώρες κάθε φορά, προκειμένου,πέρα από την αναψυχή και την διάσκεψη για τις ποινικές υποθέσεις που έχουμε επιφυλαχθεί, συνολικά 1 ώρα, στον υπόλοιπο χρόνο να ασχοληθούμε με το γράψιμο των αποφάσεων και με την εν γένει τακτοποίηση της εκκρεμόητάς μας, ΕΚΕΙ, ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ, εξοικονομώντας παρλάλληλα χρόνο για να μην χρειάζεται να εργαζόμαστε στο σπίτι επί 60 ή και 70 ώρες την εβδομάδα.
    Είναι αυτό ΑΠΕΡΓΙΑ; Δεν νομίζω...
    Είναι στάση ΕΡΓΑΣΙΑΣ; Δεν νομίζω (ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ)...
    Είναι "λευκή απεργία"; Από πού και ως πού;
    Απλώς είναι διαφορετικός τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας... Για υπηρεσιακούς λόγους και εν όψει των επικρατουσών συνθηκών λειτουργίας της Δικαιοσύνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα μήνυμα προς τους συνδικαλιστές μας: Μην τον πιστέψετε. Ψέμματα πάλι θα σας πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην ανακοίνωση της ένωσής σας διάβασα ".... Τα Δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους από ... έως ....". Αν σας φέρουν να δικάσετε κάποιον που κάνει ακριβώς αυτό, θα βγάλετε απόφαση που θα λέτε ότι κάνει ολιγόωρη διακοπή από την εργασία του; Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν ξέρει το Σύνταγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΜΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. ΜΑΣ ΠΙΕΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ;AΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ;
    ΟΣΟ ΓΙΑ "διάσωση του προσωπικού γοήτρου των πρωταγωνιστών" ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, οι κινητοποιήσεις της ένωσης είναι δύσκολο να χαρακτηρισθούν ως απεργία, έστω και αν φέρουν κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας απεργίας. Κατ' αρχήν ως απεργία νοείται η διακοπή της εργασίας ενός εργαζομένου με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία γίνεται υπό την καθοδήγηση συνδικαλιστικού οργάνου και έχει ως σκοπό την άσκηση πίεσης είτε προς τον εργοδότη είτε προς την κυβέρνηση με σκοπό την άσκηση πίεσης προς επίτευξη οικονομικών ωφελημάτων ή για την πραγματοποίηση πολιτικών σκοπών. Χαρακτηριστικό της απεργίας, είναι η εγκατάλειψη του χώρου δουλειάς από τους εργαζόμενους με σκοπό την παράλυση της παραγωγικής διαδικασίας. Εν προκειμένου η διακοπή των συνεδριάσεων, δεν αποτελεί διακοπή της εργασίας ούτε εγκατάλειψη του χώρου δουλειάς, ούτε αποσκοπεί στην παράλυση της λειτουργίας της δικαισύνης. Ούτε επιδιώκεται η άσκηση πίεσης προς επιτευξη σκοπών πολιτικού ή οικονομικού χαρακτήρα. Εξάλλου μιλάμε γιά ΔΙΑΚΟΠΗ των συνεδριάσεων, όχι γιά αποχή απο συνεδριάσεις. Με χρήση αυστηρης ερμηνείας, ακόμη και οι διακοπές που γίνονται γιά περίπου στις 12.00 γιά αναψυχή κλπ των δικαστών, μπορούν να θεωρηθούν απεργία. Και αν δεχθούμε ότι οι κινητοποιήσεις συνιστούν απεργία, τότε κατά τη Νομολογία του ΕΔΑΔ, ακόμη και οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, και κατ' επέκταση το δικαίωμα της απεργίας (άρθρο 11 της ΕΣΔΑ). Εξάλλου μετά την ρητή καθιέρωση της αρχής της αναλογικότητας στο Ελληνικό Σύνταγμα, η ερμηνεία του συντάγματος είδικά στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων,θα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα του in dubio pro libertatis. Θα πρέπει να μην λησμονούμε και κάτι ακόμη: η Χώρα υπό το Μνημόνιο έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της Εθνικής της Κυριαρχίας. Ένα επιχείρημα έχουμε και απο το άρθρο 82 του Συντάγματος κατά το οποίο η Κυβέρνηση ορίζει την γενική πολιτική της χώρας. Όμως γιά ευνόητους λόγους η διάταξη αυτή έχει καταστει κενό γράμμα. Έτσι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιδιότυπης ισχύος του Συντάγματος (λόγω των γνωστών συνθηκών). Αλλά θα πρέπει να ειπωθεί και κάτι άλλο: η κατάρτιση καταλόγων απεργούντων δικαστών "προς γνώση και συμμόρφωση" αποτελεί διαδικασία που δεν είναι συμβατή ούτε με το πνεύμα ούτε με το γράμμα του συντάγματος. Εξάλλου με κάτι τέτοιο, πάει περίπατο η περίφημη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστών. Με τέτοιες πρακτικές, ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε πολύ λίγο καιρό να αναρρωτιώμαστε και εμείς οι ίδιοι, αν είμαστε όντως Δικαστες ή "καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι" καθώς και αν τελικά απολαμβάνουμε προσωπικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας. Οι καιροί είναι πάρα μα πάρα πολύ πονηροί και ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το "ο σιωπών δοκεί συναινείν".

    Δημήτρης Αντεισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ εύστοχο το σχόλιο του EL JUEZ-3
    Έτσι μάλιστα θα μπορούσαμε να απέχουμε νομίμως ίσως, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό των δικαστηρίων μας, για τον προσδιορισμό των δικασίμων και τον αριθμό των υποθέσεων ανά δικάσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντως δεν απεργώ ούτε κάνω στάση και εξηγούμαι : Προσέρχομαι στις 7.30 στην υπηρεσία μου προκειμένου να δημοσίεύσω, διαβάσω και γράψω. Από τις 9.00 έως τις 12.00 δικάζω. Στις 12.10 θα με δεις πάλι στο γραφείο να γράφω και να διαβάζω και μετά τις 15.00 που θα φύγω για να πάω σπίτι μου και έως τη νύχτα (με μικρά διαλείμματα) θα συνεχίσω να διαβάζω και γράφω τις στοίβες των δικογραφιών που φτάνουν μέχρι το ταβάνι.... Για ποια απεργία μου μιλάτε?? Υπάρχει άλλος υπάλληλος που απεργεί με αυτόν τον τρόπο? Δουλεύοντας δηλαδή πάνω από 15 ώρες την ημέρα χωρίς να αμοίβεται ούτε υπερωρίες ούτε υπερεργασία? Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε, αυτή είναι η πραγματικότητα, γιατί κάνετε ότι δεν τη βλέπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφοι... προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Δεν πιστεύω ότι είναι ευχάριστο σε οποιονδήποτε από εμάς να διακόπτει τις συνεδριάσεις στις δώδεκα. Άλλωστε δεν είναι στη φύση μας ως σώμα να κινητοποιούμαστε δυναμικά. Όμως σε καιρούς κρίσιμους ( και δεν πιστεύω να το αμφισβητεί κάποιος) είμασταν και ελπίζω ότι είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην ανομία και την κατάλυση του Κράτους. Θεωρώ ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς υψώνουν εαυτούς ως ανάχωμα και με προσωπικό κόστος προσπαθούν για την προστασία των πλέον αδυνάτων. Δεν χάλασε ο κόσμος λοιπόν εάν ταράξουμε για λίγο τα νερά. Άλλωστε και ο σοφολογιότατος Αντιβασιλέας Μαουρερ κάποτε θεώρησε ότι για την αποκατάσταση της τάξης στο νεαρό τότε Κράτος καλό θα ήταν να πάρουν τα κεφάλια κανα δυο αγωνιστών και έτυχε να είναι ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας αυτοί. Μόνο οι Δικαστές τότε αντιστάθηκαν ουσιωδώς και "παράνομα" και "αντιμοναρχικά" (ήταν ελέω θεού) αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση, ώστε αυτή να είναι ανυπόστατη. Δεν μπορούμε και ελπίζω να μη χρειαστεί να τους φτάσουμε αλλά ευελπιστώ ότι θα ακονίσουμε τα αντανακλαστικά μας ώστε αν χρειαστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ