Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Μαργαρίτας Στενιώτη, Εφέτη

 


 

Υποψήφιας Προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις αρχαιρεσίες της 6ης και 13ης Σεπτεμβρίου 2020.  

 «Η ∆ικαιοσύνη αντανακλά τον βαθμόν του πολιτισμού μίας χώρας. Ο καλός δικαστής καθιστά καλλίτερον τον άνθρωπο και την κοινωνίαν. Ο κακός δικαστής δια της πλάνης και της αδικίας, δημιουργεί το πνεύμα της ανταρσίας, επιζήμιον εις την κοινωνίαν. Η χρεωκοπία του δικαστού είναι η αρχή της κοινωνικής αποσυνθέσεως και διαλύσεως». Τα λόγια αυτά του Αλέξανδρου Φλώρου, ενός Δικαστή που διώχθηκε, υπερασπιζόμενος το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, καθοδηγούν την ομάδα μας που κατέρχεται στις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις αρχαιρεσίες της 6ης και 13ης Σεπτεμβρίου 2020,

καθότι συνοψίζουν το θεμελιώδη εγγυητικό ρόλο, που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Η σπουδαιότητα του ρόλου αυτού της Δικαιοσύνης διαφαίνεται εντονότερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και αξιακής κρίσης, δεδομένου ότι λειτουργεί ως συνεκτικός ιστός της κοινωνίας και ως θεσμός που εγγυάται την ισονομία μεταξύ των πολιτών και μάλιστα την εποχή τούτη που οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες είναι εντονότερες. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δε, με το διφυή χαρακτήρα της, ως συνδικαλιστικό όργανο των Δικαστών και ως επιστημονικό σωματείο καλείται να διαφυλάσσει αλλά και ν’ αναβαθμίζει διαρκώς το Κύρος της Δικαιοσύνης, ώστε αυτή να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και οι τελευταίοι να αισθάνονται ασφαλείς. 
 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν και εάν το ενωτικό Προεδρείο της Ένωσής μας πέτυχε τον παραπάνω σκοπό ή αναλώθηκε στα εσωτερικά του προβλήματα αλλά θα σας καλέσω μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον της Ένωσής μας και της Δικαιοσύνης, γιατί όποιος δεν σχεδιάζει το μέλλον είναι υποχρεωμένος να το υποστεί.

Οι επερχόμενες αρχαιρεσίες της Ένωσής μας είναι  ιδιαίτερα κρίσιμες και τούτο διότι διεξάγονται σε μία εποχή δύσκολη και πρωτόγνωρη λόγω της πανδημίας που πλήττει την ανθρωπότητα, σε μια εποχή που συρρικνώνονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα προς διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, σε μια εποχή που τα προβλήματα της Δικαιοσύνης αναδείχθηκαν εντονότερα και μεταξύ αυτών αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να οργανώσουμε ένα νέο σύγχρονο δικαστικό σύστημα. Ένα δικαστικό σύστημα που θα εγγυάται την ανεξαρτησία των Δικαστών και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, που θα σέβεται τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι όχι απλά συμμέτοχος αλλά πρωτοπόρος. Ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Οφείλουμε να παραγκωνίσουμε ιδεοληψίες περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης και να  στηρίξουμε τη διαμεσολάβηση, να παραγκωνίσουμε ιδεοληψίες περί αντικατατάστασης του φυσικού δικαστή από «ρομπότ Δικαστή» και να στηρίξουμε το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, τη μετάβαση στη ψηφιακή Δικαιοσύνη, μια Δικαιοσύνη στην οποία η τεχνολογία θα υπηρετεί τον πολίτη. Οφείλουμε να δώσουμε νέα πνοή  στην Ένωσή μας και τα μηνύματα απογοήτευσης να τα μετατρέψουμε σε μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, την απάθεια να την μετατρέψουμε σε συλλογική δράση και δημιουργικότητα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας (συνταγματικό μισθολόγιο, δικαστικές διακοπές, αυτοδιοίκητο Δικαστηρίων, γονικές άδειες κλπ.), να παρεμποδίσουμε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης προς εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών, απ’ όπου και αν προέρχεται, να αποδοκιμάσουμε την προσπάθεια αποδόμησης του έργου των Δικαστών και πρακτικές, που σκοπό έχουν να περιορίσουν τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των Δικαστών. Οφείλουμε ν’ αλλάξουμε σελίδα στην Ένωσή μας. Η Ένωσή μας πρέπει να γίνει το «σπίτι του Δικαστή» και το θεσμικό ανάχωμα στις άδικες επιθέσεις, που δεχόμαστε και που στοχεύουν να κάμψουν το φρόνημά μας. Οφείλουμε να επαναφέρουμε την ηρεμία και την έννοια του μέτρου στους κόλπους της, ν’ αλλάξουμε λεξιλόγιο και με θεσμικό διάλογο με την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, τα θεσμικά όργανα των Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και των πολύτιμων συνεργατών μας των Δικαστικών Υπαλλήλων να  δώσουμε λύση στις χρόνιες παθογένειες της Δικαιοσύνης και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους απονομής της και κυρίως με ασφάλεια. Το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ των θεσμών δεν ωφελεί κανέναν, αντίθετα πλήττει τη Δικαιοσύνη και την ίδια τη Δημοκρατία.     

Πιστεύουμε στη συνέπεια λόγου και έργου, στη διεκδίκηση με τεκμηριωμένες θέσεις, στο θεσμικό διάλογο, στη θεσμική συνεργασία, στη σύνεση και στη λογική. Με γνώμονα τις παραπάνω αρχές ενεργήσαμε στα κοινά της Ένωσής μας τόσο η υπογράφουσα την παρούσα όσο και ο Εφέτης κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης τα τελευταία χρόνια και επιτύχαμε. Επιτύχαμε την κατοχύρωση του συνταγματικού μας μισθολογίου λόγω της βαθειάς γνώσης του θέματος των αποδοχών μας, την ανάκτηση του επιστημονικού χαρακτήρα της Ένωσής μας (συνέδρια, σεμινάρια, πρόγραμμα  αγγλικής νομικής ορολογίας, εξειδίκευσης στη χρήση υπολογιστών κλπ.), την προστασία της μητρότητας, πατρότητας, οικογένειας (επαναφορά εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, κατασκηνωτικά προγράμματα κλπ.), την αύξηση των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών και την κάλυψη αυτών αλλά κυρίως επιτύχαμε την ηρεμία, τη συμμετοχικότητα όλων των συναδέλφων στις δράσεις της Ένωσης και την ενότητα, η οποία, δυστυχώς, απωλέσθη.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις και αφού σας ευχαριστήσω που επί πολλά έτη με τιμάτε με την ψήφο σας και μου δίνετε την εντολή να σας εκπροσωπώ, από διάφορες θέσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, θέτω εκ νέου στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου ως Προέδρου της Ένωσης και ζητώ να τιμήσετε όχι μόνο εμένα και τον Εφέτη κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη αλλά και τους συναδέλφους Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτη Θεσσαλονίκης, Βελία Νικήτα, Ειρηνοδίκη Αθηνών, Ιωαννίδου Γλυκερία – Λουίζα, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών, Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκη Ηρακλείου Κρήτης, Τριανταφυλλίδη Ιωάννη, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Φωτάκη Εμμανουήλ, Ειρηνοδίκη Αθηνών, που πιστεύουν, επίσης, στις παραπάνω αρχές και αξίες και με διάθεση προσφοράς κατέρχονται για πρώτη φορά στις αρχαιρεσίες της Ένωσής μας και να μας δώσετε καθαρή εντολή πλειοψηφίας, ψηφίζοντας και τους ΟΚΤΩ. 

Για μία Ένωση με προοπτική και με σταθερό σημείο αναφοράς το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μίας Δικαιοσύνης αξιόπιστης, ποιοτικής, αποτελεσματικής, ταχείας και εγγυήτριας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. 

 

Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Στενιώτη

Εφέτης Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ