Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΌΣ = ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ


Ν. 4093/2012. 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ζ.4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ

 1. 1. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι θέσεις στις υπηρεσίες ή
στους φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υποπαραγράφου Ζ.1.1., οι οποίες
απαριθμούνται στη συνέχεια κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα:


 Οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-
Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής
σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με
ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας
και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι ίσος ή μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά
υπηρεσία ή φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των
υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ή το 10% του συνόλου του τακτικού
προσωπικού που υπηρετούν στην οικεία υπηρεσία ή φορέα. Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων
της υπηρεσίας ή του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι
πολιτικοί υπάλληλοι«δημόσιοι λειτουργοί» και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,
ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς
κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τα
νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Πολιτισμού και Αθλητισμού

***** Η λέξη "δημόσιοι λειτουργοί" προστέθηκε με την ΠΝΠ της 4-12-2012


ΔΗΛΑΔΗ:

Για το αν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι γραμματείς   στα δικαστήρια, θα συναριθμούνται και οι υπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να συναριθμούνται οι γραμματείς της Βουλής στον αριθμό των 300 ή οι γραμματείς του Υπουργικού Συμβουλίου στο σύνολο των Υπουργών

Και  εδώ προκύπτουν δύο ερωτήματα:

  1. Αφού οι δικαστικοί λειτουργοί ΔΕΝ εκτελούν χρέη γραμματέως, πως γίνεται αυτή η εξομοίωση;
  2. Μήπως στο μέλλον τα κενά των δικαστικών λειτουργών μετρηθούν με τον ίδιο τρόπο (συναριθμηθούν οι γραμματείς);

 =======
*** Προς άρση παρεξηγήσεων, ο τίτλος δεν έχει σκοπό να μειώσει την προσφορά των γραμματέων, αλλά να δείξει το άτοπο του πράγματος

24 σχόλια:

  1. Η εξομοίωση αυτή λειτουργεί σε βάρος των γραμματέων- δικαστικών υπαλλήλων κατ' αρχήν, διότι ο μεγάλος αριθμός δικαστικών λειτουργών θα σημαίνει και την απόλυσή τους, και κατ' επέκταση σε βάρος των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα απομείνουν μόνοι τους να εκτελούν χρέη γραμματέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To "με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
    αορίστου χρόνου", το διάβασε κανείς;

    Και σε κάθε περίπτωση πως θα θέσουν σε διαθεσιμότητα δικαστικούς υπαλλήλους αφού αυτοί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, παύονται μόνο με δικαστική απόφαση; (βλ. α. 92.1 Σ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν υπάλληλοι στα Δικαστήρια αορίστου χρόνου? προσλήφθηκαν χωρίς διαδικασία? Είναι απόφοιτοι Λυκείου? Εάν τα παραπάνω αληθεύουν, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Δεν τους καλύπτει το Σύνταγμα. Η δε προσμέτρηση των Δικαστών αυξάνει τον αριθμο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ
    12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 8:34 μ.μ.
    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΑΡΙΘΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΌΜΩΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΊΤΕ ΈΛΗΞΑΝ ΕΊΤΕ ΑΦΟΥ ΈΛΗΞΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
    ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΩΝ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΑΝ, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ
    ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΆΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΈΒΛΑΨΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι προφανές ότι η συναρίθμηση έχει σκοπό να πληρούται ευκολότερα το τρίτο κριτήριο του νόμου (οι υπάλληλοι να μην υπερβαίνουν το 10% του συνόλου του προσωπικού του φορέα), έστω και αν δεν έχουν όλοι το ίδιο αντικείμενο. Άλλωστε, το ίδιο συνέβη παντού: οι Καθηγητές Πανεπιστημίου προσμετρήθηκαν για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κλητήρες, οι Πρέσβεις προσμετρήθηκαν για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι θυρωροί των πρεσβειών κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν 165 επιτυχόντες δόκιμοι δικαστικοί υπάλληλοι ΔΕ και 72 ΠΕ του ειδικού γραπτου-προφορικού διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου περιμένουν το διορισμό τους στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.Μάλιστα το Υπουργειο έχει κανει παράταση του πίνακα επιτυχίας μαζί με τον πίνακα επιτυχίας των επιτυχόντων ειρηνοδικών Δ τάξεως. Να σημειώσω ότι εχουν ήδη εχουν εγκριθεί 50 ήδη δικαστικοί υπάλληλοι 30 ΠΕ και 20 ΔΕ απο τον ιδιο πίνακα επιτυχίας για την κατανομή του 2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνεται ότι ο τίτλος της ανάρτησης είναι ολίγον τι παραπλανητικός για όσους έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της υποβάθμισης της δικαισύνης. Πρόκειται απλά ένα τεχνικό τρικ για να μπορέσουν να θέσουν σε διαθεσιμότητα περισσότερους υπαλλήλους.

    Η συναρρίθμηση και των "δημόσιων λειτουργών" είναι εκ πρώτης όψεως παράλογη, ξαναβλέποντάς το όμως συνειδητοποίησα ότι απλά είναι νομοθετική επιλογή να λαμβάνουν υπ' όψη για τη διαθεσιμότητα το σύνολο των μισθοδοτουμένων στην υπηρεσία, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα καθήκοντα του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Istonomikos, και σου φαίνεται δηλ. λογικό αυτό?δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.Ειλικρινά...

      Διαγραφή
    2. ΖΗΤΩ Η ΕΠΙΤΆΧΥΝΣΗ!!!

      Διαγραφή
  8. Στο σχολείο εγώ έμαθα ότι προσθέτουμε μήλα με μήλα, πορτοκάλια με πορτοκάλια και καρέκλες με καρέκλες. Μήλα με καρέκλες δεν μου το δίδαξαν.
    Μου φαίνεται ότι μερικοί εδώ μέσα δεν εστιάζουν στο προφανές: η κυβέρνηση για δικούς της λόγους, προσθέτει ανόμοια πράγματα.
    Αυτό λέγεται μιθριδατισμός: ο οργανισμός σας μαθαίνει λίγο - λίγο στο δηλητήριο.
    Αν θεωρείτε φυσιολογικό να μπαίνουμε στην ίδια κατηγορία με τους γραμματείς, είστε λίγο πριν αποδεχθείτε και άλλες αλλαγές στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
    Όπως αποδεχθήκατε τις μειώσεις, όπως αποδεχθήκατε τον 4055/2012, όπως θα αποδεχθείτε τις αλλαγές του κ. Ρουπακιώτη περί ανάκρισης και εκδίκασης ασκαρδαμυκτί κτλ κτλ κτλ.
    ¨Αντε βρε και κλητήρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 12-12-12, 10.58μ.μ., ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ!!!Η ηγεσία μας τι κάνει, όμως?Από μέσα έρχεται ο πόνος.Από μέσα και η πτώση, πάντα.Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουν αποδείξει ότι έπαψαν να σκέφτονται την υστεροφημία τους στις μετέπειτα γενιές, το πώς θα τους καταγράψει η Ιστορία, ο Ιστορικός που παρατηρεί..., όπως, αντιθετως, έπρατταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, σε περιόδους μεγάλης ακμής.Γιατί σαφώς και γράφουμε Ιστορία τώρα, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παρακμή, η ισοπεδωση των δημοκρατικών θεσμών και κάθε έννοιας ανθρωπισμού, με τη μέθοδο ακριβώς που αναφέρεις...Για να γυρίσει ο Ήλιος (της Δικαιοσύνης), θέλει δουλειά πολλή!Και καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις ή την απραξία του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο καφετζής υπολογίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να κάνω τον Δικηγόρο του Διαβόλου σε Πρωτοδικείο που γνωρίζω υπάρχουν περισσότεροι Δικαστές από γραμματείς έδρας. Μήπως σε αυτή την λογική συναριθμούνται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι θα πει "μιθριδατισμός" και "ασκαρδαμυκτί"; κλητήρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. α)Έχω την ίδια απορία με τον Ανώνυμο 14 Δεκεμβρίου 2012 1:29 μ.μ. και β)είναι φως φανάρι πως η κυβέρνηση-με την ανοχή των άλλων δυο εταίρων της-προσπαθεί να υποβαθμίσει τη Δικαιοσύνη ως θεσμό της Δημοκρατίας με κάθε τρόπο:(. Και εκτός αυτού προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα λέγοντας πώς προωθεί την επιτάχυνση των δικών και ταυτόχρονα ζητάει μείωση δικαστικών γραμματέων -και στο μέλλον από οτι φαίνεται και λειτουργών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ανώνυμο 13 Δεκεμβρίου 2012

    Λογικό είναι, αφού σκοπός του νομοθέτη είναι μόνο η μείωση του κόστους και όχι η εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου. Αν σας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επικροτώ την επιλογή αυτή(αν ξαναδείτε τι έγραψα θα διαπιστώσετε ότι δεν είπα τίποτα), να σας διευκρινίσω ότι απλώς δυσφορώ για την σύνδεση του θέματος με την θεσμική θέση των Δικαστών στον τίτλο της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν συνάδελφοι αν και δεν έγραψα εγώ το σχόλιο, επειδή δε βλέπω να απαντά κάποιος στο ερώτημα, λαμβάνω το θάρρος να απαντήσω εγώ:
    ασκαρδαμυκτί:
    χωρίς να ανοιγοκλείσουν τα βλέφαρα, δηλαδή αστραπιαία.
    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%AF

    Μιθριδατισμός:
    η σταδιακή εξοικείωση και αποδοχή πραγμάτων που προηγουμένως θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνα.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%B8%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εχω την αίσθηση οτι οι σύζυγοι κάποιων δικαστών, ή συγγενείς έχουν διοριστεί η θέλουν να διοριστούν. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει, καθόσον ποιός Δικαστής θέλει ένα γραμματέα υπάλληλο που δεν ξέρει να γράφει το ονομά του?Δικαιοσύνη ποιοτική θέλουμε η μείωση της ανεργίας ( βόλεμα )?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @DEM L
    Άσχετο, ασύνδετο με το θέμα, προβοκατόρικο... α, και ξέρουμε ότι είστε δημοσιογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς DEM L:η ποιοτική Δικαιοσύνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πιστεύω και οχι μόνο από τον/την γραμματέα του Δικαστικού λειτουργού. Επίσης: α)για να μην ξέρει κάποιος να γράφει ούτε το όνομα του προφανώς θα είναι άνω των 67 και δεν θα έχει τελειώσει τη βασική εκπαίδευση είτε αλλοδαπός και β)από πότε η μείωση της ανεργίας θεωρείται "βόλεμα"; Η λέξη "βόλεμα" καθιερώθηκε για να περιγράψει προσλήψεις ημέτερων των κομμάτων και οχι σαν όρος για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπάρχει και ένα άλλο ύπουλο ενδεχόμενο με τη ρύθμιση αυτή (ήτοι του συνυπολογισμού και των δικαστών στον αριθμό των γραμματέων): Να εκτελούν χρέη γραμματέως πλέον και οι δικαστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως άνθρωπος άνω των 67 δεν θα έγραφε ποτέ "ο αγώνας συνεχίζετε" και όχι "συνεχίζεται", επειδή τότε στα σχολεία της στοιχειώδους εκπαίδευσης μάθαιναν - τουλάχιστον - τί είναι παθητική φωνή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οπότε μειώνουν τις προσλήψεις(έστω και από μετατάξεις) και υποβαθμίζουν τους Δικαστές ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οι Δικαστικοί Γραμματείς είναι σε κάποια καταστήματα λιγότεροι από τους Δικαστικούς Λειτουργούς. Σε αυτά λοιπόν θα απολύσει τους πλεονάζοντες Λειτουργούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ