Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Την ανάγκη για ριζικές ανατροπές υπογράμμισε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου


Σύντομα κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση για υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Για πολύπλευρη κρίση που αποτυπώνεται κυρίως στα οικονομικά, αλλά στην ουσία είναι μια απαξίωση όλων των θεσμών, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για μαζική αμφισβήτηση της αρχής της νομιμότητας αν το πολιτικό σύστημα δεν ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας και δεν αντιδράσει συντεταγμένα με ριζικές ανατροπές μέσα από διάλογο.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για ριζική συνταγματική αναθεώρηση και ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίες θα εκδικάζονται, όπως είπε, κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για «άμεσο διάλογο ως προϋπόθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, έδωσε έμφαση στο διάλογο που θα ξεκινήσει ο ίδιος την επόμενη εβδομάδα με δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους, για τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν όπως είπε στην λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Εγώ ο ίδιος θα πάω προσωπικά στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπαίνουμε στη λογική εξουσία είμαστε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα αλλά και επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων. 
«Το απαιτεί ο λαός που θέλει ταχύτητες στην απονομή της δικαιοσύνης και ριζικές ανατροπές στο υπάρχουν πολιτικό σύστημα. Είναι ένα στοίχημα που όλοι μαζί μπορεί να κερδίσουμε. Φτάνει όλο το πολιτικό σύστημα μαζί συντεταγμένα και με διάλογο να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση που περνάει η Ελλάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία. Υπάρχει ακόμα και αμφισβήτηση της αρχής της νομιμότητας αφού ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, όταν υπάρχει αδικία, ανομία, ατιμωρησία. Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι απαντήσεις πρέπει λοιπόν πρέπει να δοθούν συντεταγμένα με διάλογο από όλο το πολιτικό σύστημα. Αν λειτουργήσει όλο το πολιτικό σύστημα συντεταγμένα μπορεί να αντιμετωπίσει τη πολύπλευρη αυτή κρίση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε έμφαση και στα ζητήματα της οικονομίας καυτηριάζοντας το γεγονός ότι γραφειοκρατία και πολυνομία εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως είπε, έδειξε ότι οι δείκτες προστασίας απονομής της δικαιοσύνης κατατάσσουν τη χώρα τελευταία ακόμα και πίσω από χώρες της Αφρικής με κύριο ζήτημα ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. «Προτεραιότητα μας είναι να ανατρέψουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το καθεστώς», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης εστίασε και στα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία όλων των αρμόδιων υπουργών για την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικότητας και τον επαναπατρισμό όσων είναι παράνομοι στην χώρα μας.

«Αυτές τις κρίσιμες μέρες που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας όλοι μας έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να δώσουμε λύση και διέξοδο. Κανείς δεν μπορεί να σκέφτεται το πισωγύρισμα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για αυτό και χρειάζεται η υπέρβαση», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.
πηγή
================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

4 σχόλια:

  1. Όλο ριζικές αλλαγές επιφέρονται, μέχρι που έχει μαραθεί και η ίδια η ρίζα του άνθους της Δικαιοσύνης...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτυχε να παρακολουθήσω σήμερα το πρωί συνέντευξη σε πρωινό κανάλι του κ. Υπουργού της Δικαιοσύνης Μ. Παπαιωάννου. Από τα λίγα, που άκουσα διαπίστωσα οτι είναι ένας άνθρωπος πρόθυμος για κάθε διάλογο, που γνωρίζει πλήρως τα καίρια προβλήματα της δικαιοσύνης όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πράξης. Είπε για παράδειγμα οτι δεν μπορεί ο Εισαλεγγέας προκειμένου να αρχειοθετήσει μία μήνυση να είναι ουσιαστικά αναγκασμένος να συντάσσει κείμενο και μάλιστα αρκετών σελίδων για να εξηγεί τους λόγους της αρχειοθέτησης και οτι αυτό κατ΄ αποτέλεσμα στερεί πολύτιμο χρόνο από άλλες υποθέσεις του. Ανέφερε επίσης οτι δεν είναι δυνατόν οι δικαστικοί λειτουργοί να επιβαρύνονται άσκοπα. Από καιρό ήδη έχουμε επισημάνει τα σχετικά προβλήματα στην εν λόγω ιστοσελίδα, η οποία, ας σημειωθεί, οτι έχει ευρύ κοινό αναγνωστών όχι μόνο από το χώρο της δικαιοσύνης. Η στείρα αντιπαράθεση σε επίπεδο εξουσιών δεν ωφελεί και για τις λύσεις των προβλημάτων δεν απαιτούνται κατ΄ ανάγκη μόνο νομοθετικές αλλαγές. Αρκεί να ενσκύψει κάποιος ουσιαστικά στα ζητήματα. Και βέβαια ας δείξουμε κάποια στιγμή εμπιστοσύνη και ας μην υποτιμάμε την κατά πρωταγωνιστικό ρόλο συμβολή, που μπορούν να προσφέρουν προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης αυτών των προβλημάτων ακόμη και νεώτεροι δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και παρέλειψα βέβαια να αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο οτι η άποψη του Κ. Υπουργού οτι πρέπει να επεκταθεί το ωράριο της εκδίκασης των υποθέσεων είναι κατά βάση σωστή. Η εκδίκαση των υποθέσεων δεν μπορεί να υπόκειται στο ωράριο του δημοσίου υπαλλήλου (το θέμα έχει σημασία ουσιαστικά μόνο στα ποινικά), ούτε βέβαια και σε ένα ωράριο εξαντλητικό, που κουράζει το δικαστή και δεν συμβάλλει στην ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης. Θα μπορούσε ενδεχομένως ειδικά για τις ποινικές έδρες να μετατεθεί η ώρα έναρξης της δίκης μία ώρα πριν (έναρξη δηλ. στις 8 το πρωί και λήξη στις 4 το απόγευμα). Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις και όχι κατ΄ ανάγκη ακραίες. Και πάνω απ΄ όλα πρέπει οι λύσεις αυτές να είναι και δίκαιες. Ο δικαστής δεν μπορεί να προτείνει λύσεις με γνώμονα αποκλειστικό το υπηρεσιακό του συμφέρον, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και την απαίτηση αυτής και για ταχεία αλλά και για ορθή απονομή δικαιοσύνης. Ο λόγος λοιπόν που κρατάμε και κάποιες επιφυλάξεις ως προς την επέκταση του ωραρίου πέραν των ανωτέρω πλαισίων, που ενδεικτικά προανέφερα ( λ.χ.8 το πρωί έως 4 το απόγευμα) δεν είναι η επιπλέον χρονική επιβάρυνση του δικαστή καθ΄ εαυτή (κατά τον τρόπο αυτό ας σκέφτονται οι γραμματείς), αλλά ο εξαιτίας αυτής της επιβάρυνσης κίνδυνος για μη ορθή απονομή δικαιοσύνης, που είναι πολύ χειρότερο ακόμη και από μία μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ζήτημα του ωραρίου εμείς ως Δικαστές δεν μπορουμε να θέτουμε ζήτημα είτε αφορά στην μείωση είτε αφορά στην αύξηση του διότι ως Λειτουργοί δεν έχουμε ωράριο. Ταυτόχρονα , όμως , ο Λειτουργός πρέπει να οριοθετεί το χρόνο του μέ τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται σε όλα τα καθήκοντα του. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν είμαστε μόνον ποινικοί Δικαστές , αλλά και πολιτικοί και ο διαθέσιμος χρόνος πέραν της συνεδρίασης των ποινικών ακροατηρίων διατίθεται για την επεξεργασία των πολιτικών υποθέσεων. Άρα στο θέμα του ωραρίου το κρίσιμο είναι οι αυξομοιώσεις του να μην επιρρεάζουν την εκτέλεση των καθηκόντων μας ως ποινικών και πολιτικών Δικαστών. Θέλει προσοχή το ζήτημα.
    Πολυδεύκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ