Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Καθυστέρησε η δίκη γιατί η δικηγόρος ήταν... στη λαϊκή


Με ανοιχτό το στόμα έμειναν άπαντες στο δικαστήριο

Έκπληκτοι έμειναν δικαστές και παράγοντες σε ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ακούγοντας την κατηγορούμενη να ζητά να ... κρατηθεί λίγο η υπόθεσή της , γιατί δεν είχε φτάσει η δικηγόρος της ,η οποία είχε πάει λαϊκή! 

Κατά κοινή ομολογία οι κατηγορούμενοι πολλές φορές ζητούν από το δικαστήριο να μην ξεκινήσει την εκδίκαση της υπόθεσής τους μέχρις ότου προσέλθει στη δικαστική αίθουσα ο δικηγόρος τους. Αυτό συμβαίνει όμως, όταν ο νομικός τους παραστάτης για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται σε άλλο δικαστήριο ή στην ανάκριση. Και οι δικαστές σεβόμενοι απόλυτα το προσωρινό κώλυμα τους δικηγόρου τον περιμένουν για να ξεκινήσουν την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Η δικαιολογία όμως, που προέβαλε η συγκεκριμένη κατηγορούμενη άφησε άφωνους τόσο τον εισαγγελέας της έδρας όσο και τους δικαστές. Όταν έθεσαν μάλιστα στην κατηγορούμενη το ερώτημα που είναι η δικηγόρος της, εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη τους απάντησε ότι μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο και επέστρεφε από τη λαϊκή. 

Παρά την ασυνήθιστο αίτημα το δικαστήριο ξεπερνώντας την αρχική τους έκπληξη το έκανε δεκτό και περίμενε τη δικηγόρο να φτάσει στο ακροατήριο ώστε να ασκήσει και τα υπερασπιστικά της καθήκοντα.

«Συμβαίνουν και αυτά », ακούστηκε να λέει ένας νεαρός δικηγόρος. «Τι άλλο θα ακούσουμε ;» συμπλήρωσε ένας μεγαλύτερος σε ηλικία συνάδελφός του που ήταν στα δικηγορικά έδρανα την ώρα εκείνη.

=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

14 σχόλια:

  1. Συμβαίνουν κι αυτά, όπως συμβαίνουν και τα άλλα: Δικαστές που έχουν υπηρεσία να φτάνουν στις 12 στο Δικαστήριο, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί καθ'όλο το ωράριο λειτουργίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτό συνέβαινε σε δικαστή, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν και ΔΙΚΑΙΩΣ. Διότι όλοι οι παράγοντες της δίκης οφείλουμε να προσερχόμαστε εγκαίρως κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. και όπως ο δικαστής οφείλει να ανεβαίνει στην έδρα στις 09.00 έτσι και οι διάδικοι και οι συνήγοροι οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. ΔΙότι δεν ειναι δυνατόν να δικάζεις ΜΟΔ και ο κατηγορούμενος (ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους) να ενημερώνει το συνήγορό του (που είχε μείνει άφωνος)ότι θα αργήσει κανένα μισάωρο, λες και πήγαινε στα μπουζούκια. οϋτε είναι δυνατόν να αφήνεις κυριολεκτικά ξεκρέμαστο τον πελάτη σου για να μη χάσεις τα πρωινά ζαρζαβατικά. Αλήθεια τι θα γινόταν αν το δικαστήριο δεν περίμενε και διόριζε αυτεπάγγελτα συνήγορο;
    Λίγη σοβαρότητα από όλους μας δε βλάπτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος είπε...
    Συμβαίνουν κι αυτά, όπως συμβαίνουν και τα άλλα:
    =============

    ελεγκτέοι και τιμωρητέοι (εκτός αν πρόκειται για ανωτέρα βία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το περίμενα ένα σχόλιο όπως αυτό του ανώνυμου και μάλιστα πρώτο πρώτο.
    Συμφωνώ με το ότι λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, αλλά ποιος την έχασε για να τη βρει μέσα στα δικαστήρια;
    Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα το πώς έχει διαμορφωθεί αυτό το "εθιμικόν" και ο κάθε ενδιαφερόμενος (δικηγόροες, κατηγορούμενος) νε επικαλείται το οτιδήποτε στην κυριολεξία χωρίς να νοιάζεται ούτε καν για τα προσχήματα.
    Κι αν αυτή την ιστοριούλα μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έστω αφέλεια του πελάτη της δικηγόρου, εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου νορμάλ να μπορέί κάποιος να ζητά π.χ. αναβολή επικαλούμενος ότι ο δικηγόρος του έχει άλλο δικαστήριο οπουδήποτε αλλού, έτσι, στον αέρα!

    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Το περίμενα ένα σχόλιο

    ==========
    Ναι αλλά καθένας έχει δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο της αρεσκείας του. Αλλιώς θα καταλήξουμε σε καταδίκες από το ΕΔΔΑ, σε επανάληψη της δίκης και σε παραγραφές.

    Πιστεύω ότι θα πρέπει να κρίνεται ad hoc κάθε περίπτωση.
    Σε ποιο δικαστήριο έχει πάει συνήγορος; ανώτερο ή κατώτερο; μήπως είναι κατώτερο αλλά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής; πόσες αναβολές και μάλιστα για τον ίδιο λόγο (κώλυμα συνηγόρου) έχουν δοθεί;
    Όλα είναι στην κρίση του δικαστηρίου.
    Πριν ένα μήνα δίκασα σε μονομελές με παρόντα τον κατηγορούμενο αλλά χωρίς το δικηγόρο του, διότι διαρκώς επικαλείτο κώλυμα σε άλλα δικαστήρια και πλησίαζε ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος.

    Γι' αυτό λέω ότι δε θα πρέπει όλα να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε εμείς τυπική για να είναι τυπικοί και οι άλλοι μαζί μας. Όταν π.χ. κάνει 20 μήνες να εκδοθεί απόφαση επί εργατικής διαφοράς (αληθινό παράδειγμα), πώς θα μπορέσει ο (ίδιος) δικαστής να πει "όχι, δεν κρατείται η υπόθεση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπόθεση κρατήθηκε 20 μήνες. Γιατί δεν αφαιρέθηκε η δικογραφία στο 8μηνο;
    Τι έκανε ο συνήγορος του ενάγοντος γιαυτό; Αν ζητούσε την αφαίρεση της δικογραφίας και την επανασυζήτηση, τότε θα έπαιρνε συντομότερα απόφαση.

    Τώρα στο θέμα μας: αν κάποιος δικαστής εκδίδει αποφάσεις εργατικές στο μήνα (πραγματικό παράδειγμα σε μεγάλο πρωτοδικείο) δικαιούται να μην κρατάει τίποτα;
    Βασικός κανόνας του δικαίου: δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία. Το ότι κάποιος είναι ανεπαρκής στα καθήκοντά του (και γι΄αυτό μπορεί να ελεγχθεί) δε σημαίνει ότι οφείλει να μην εφαρμόζει τη δικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαφώς και δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία. Πέρα από την υπερβολή της... λαϊκής, το θέμα είναι να υπάρχει κατανόηση και απέναντι στους δικηγόρους γιατί κι αυτοί τη δουλειά τους προσπαθούν να κάνουν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Τέτοια πρακτικά θέματα όπως το να κρατηθεί μια υπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιείκεια, εκτός αν είναι όλως καταχρηστικό το αίτημα.

    Όσο για την περίπτωση της εργατικής υπόθεσης που κρατήθηκε επί 20 μήνες, δεν ήταν η μόνη... άγουρη :-)) αλλά μαζί της κρατήθηκαν και άλλες 70 υποθέσεις, για τις οποίες τελικά έγινε πράξη αφαίρεσης χωρίς όμως τελικά να παραδοθούν οι δικογραφίες. Όλα αυτά σε μικρό περιφερειακό πρωτοδικείο με ελάχιστο όγκο δουλειάς σε σχέση με άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φρονώ ότι όσο ωραιότερη είναι μία δικηγορίνα,τόσο περισσότερο δικαιούται να καθυστερεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φρονώ ότι όσο ωραιότερη είναι μία δικηγορίνα,τόσο περισσότερο δικαιούται να καθυστερεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Που'σουν δικηγόρε χτες
    που σε πήρα οχτώ φορές
    και δεν ήσουνα εκεί?
    Είχα πάει λαϊκή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το λεγόμενο κράτημα της υπόθεσης δεν στηρίζεται πουθενά στο νόμο άρα είναι παράνομο. Αν οι δικαστές ήταν αυστηροί όπως είναι κάποιοι δικηγόροι μαζί τους, θα ερημοδικάζονταν οι μισές υποθέσεις στα ακροατήρια. Το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός της σχεδόν παντελούς απουσίας οργανωμένης άσκησης δικηγορίας στην Ελλάδα με τη μορφή εταιριών, όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Επειδή κάποιοι δικηγόροι έχουν σε μία μέρα 2-3 ή 5 ακροατήρια έρχονται και παρακαλούν να κρατηθούν αφού φυσικά αδυνατούν να παραστούν σε όλα ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή που το 20% λ.χ. μόνο στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιεί ούτε μία παράσταση. Τι άλλο να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μη βιάζεστε, όσο δίκαιο και να νομίζετε οτι έχετε, να ασκείτε κριτική για συναδέλφους, που παρουσιάζουν εκκρεμότητα ή για οτιδήποτε άλλο, γιατί κανένας από εσάς δεν μπορεί να ξέρει τι μέλλει να του συμβεί σε αυτήν την όλο ευθύνες και απρόβλεπτη δουλειά. Σε μια μέρα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω και τούμπαλιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δε νομίζω ότι οι πιο πάνω σχολιαστές ασκούν κριτική σε όσους συναδέλφους (όπως ορθά γράφετε) τους ήρθαν τα πάνω κάτω. Ελάχιστοι δικαστές και δικηγόροι θα καταφερθούν κατά δικαστή που αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.

    Θεωρώ ότι η κριτική αφορά τους συναδέλφους που χωρίς προφανή αιτία "τα έχουν φορτώσει στον κόκκορα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ