Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ


ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                
    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
     ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
 ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                Τ.Κ. 101. 71
     e- mail: endikeis@otenet.gr

                                                                                          Αθήνα 1-10-2011
Δελτίο τύπου

     
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών           κ. Ε. Νικόπουλου ,μη προγραμματισμένη συνάντηση με κλιμάκιο εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ,ο Αν. Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και το μέλος του ΔΣ κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου. Κατά τη συνάντηση, από τους Δικαστικούς Λειτουργούς που μετείχαν αναπτύχθηκε:
1)Το θεσμικό πλαίσιο της Δικαστικής Λειτουργίας, με την επισήμανση των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την διάκριση και ισοτιμία των τριών Λειτουργιών και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών.
2)Το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων και καθορίζει τις συνθήκες εργασίας μας.
3)Τα στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η τεράστια δικαστηριακή ύλη που ετησίως εισάγεται στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια ,ο μεγάλος αριθμός των εκδιδομένων  αποφάσεων ανά  Δικαστή ετησίως και το υψηλό επίπεδο δικαιοδοτικού έργου που παράγεται.
4)Ο ρόλος και η σημασία  της αιτιολογίας των Δικαστικών αποφάσεων αλλά ταυτόχρονα και η επίδραση του παράγοντα αυτού στον πραγματικό χρόνο έκδοσης τους.
5)Το ζήτημα της μη πλήρωσης αλλά και μείωσης των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών στα Δικαστήρια του πρώτου βαθμού.
6)Το ζήτημα της μη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων. .
7)Το ζήτημα της μείωσης κατά 38,5% των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών και των πολύ  σημαντικών μειώσεων του εισοδήματος των Δικαστικών Υπαλλήλων και των ατομικών και κοινωνικών συνεπειών που έχουν προκαλέσει.
8)Το αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για τη διαίρεση των μεγαλύτερων Δικαστηρίων της Χώρας σε μικρότερες περιφέρειες.          .
9) η ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και την πρόσληψη  εξειδικευμένου για την εξυπηρέτηση των νέων εφαρμογών.
   Στη συζήτηση που διεξήχθη μας δόθηκε μια ακόμα φορά η ευκαιρία να εκθέσουμε σε διεθνή όργανα (όπως πρόσφατα συνέβη με την συμμετοχή μας στην συνεδρίαση της IAJ-UIM( Διεθνούς Ένωσης Δικαστών)  στην Κωνσταντινούπολη) το μέγεθος και την ποιότητα του έργου που παράγει ο Έλληνας  Δικαστικός Λειτουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 σχόλια:

  1. Στο σημείο 8 της ανακοίνωσης η φράση ´´συμπεριλαμβανομενης της πρότασης για την διαίρεση των μεγαλύτερων Δικαστηρίων της Χώρας σε μικρότερες περιφέρειες ´´ εκνευρισε πολύ τους δικηγόρους απ´ ότι φαίνεται ... Θα έχουμε προφανώς συνέχεια γιατί το επάγγελμα πρέπει να είναι κλειστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια:
    1) Γιατί η τρόικα αναφέρεται στο δελτίο τύπου με κεφαλαίο αρχικό;
    2) Από πότε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών συναντάται με ΜΗ θεσμικούς παράγοντες και μάλιστα απουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης;
    3) Τι εικόνα δίνουν οι δικαστές στους πολίτες όταν συναντώνται και δίνουν λόγο στην τρόικα, που όπως σημειώθηκε δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο; Έπρεπε να υψώσουν το ανάστημά τους και να αρνηθούν!
    4) Να περάσω κι εγώ μια βόλτα να πιω έναν καφέ π.χ. με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
    5) Τέθηκε ακόμα και ζήτημα μη αιτιολόγησης των δικαστικών αποφάσεων;;; !!!
    6) Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε βγάζει ανακοίνωση η Ένωση φταίει.
    Βγάζει ανακοίνωση η Ένωση, πάλι φταίει.
    Δεν εκθέτει ο Πρόεδρος της Ένωσης τα προβλήματα φταίει.
    Εκθέτει τα προβλήματα πάλι φταίει.
    Με μεγάλο Τ η τρόικα, πάλι η Ένωση φταίει.
    Ε! ας σοβαρευτούμε και λίγο.
    Όσο για το πόσο μαύρη μέρα μπορεί να ήταν, εξαρτάται από το αν φοράει κάποιος μαύρα γυαλιά ή έχει κλειστά ή μοισάνοιχτα τα μάτια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πέρα από 'ζουμί' του θέματος στο οποίο θα αναφερθύν πολλοί, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για ένα θέμα το οποίο μου φαίνεται γελοίο εδώ κ παρα πολύ καιρό.Το νομικό συμβούλιο του κράτους αποτελεί συλλογικό ανώτατο όργανο του κράτους που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών.Αρμοδιότητά του είναι κυρίως η δικαστική εκπροσώπηση του Δημοσίου-ΔΙΑΔΙΚΟΥ.Με απλά λόγια ! Τι δουλειά έχουν οι δικαστικές ενώσεις να εκδίδουν ανακοινώσεις από κοινού με μιά ένωση τα μέλη της οποίας είναι δικαστικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου, το οποίο δικονομικά είναι διάδικος?????????Κ φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τα προσχήματα αλλά η κίνηση αυτή ως ένδειξη κάθετου σολικισμού επί της ουσίας.Μήπως πρέπει να το θέσετε κ αυτό στην ένωσή σας?
    Φιλικά,
    Τερψιχόρη,δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιστεύω ότι θα μπορούσε πχ στον α βαθμό ειδικά στα Ειρηνοδικεία να μην αιτιολογούνται οι αποφάσεις χάριν ταχύτητας. και αν θέλουν να ασκούν έφεση οι διάδικοικαι το κατ' έφεση να αιτιολογεί. δεν το βλέπω κακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραβλέπετε το γεγονός ότι, δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα όλες οι ριζικές αλλαγές έχουν γίνει μετά από εξωτερικές (κυρίως) ή εσωτερικές "πιέσεις". Και φυσικά κανείς δε συμφωνεί με την επίσκεψη της τροικα στο Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά ας προσπαθήσουμε να δούμε πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει το έναυσμα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας. Γιατί δυστυχώς (και τονίζω πάλι το δυστυχώς!!!) εδώ που φτάσαμε μόνο με την παρέμβαση της Ε.Ε. θα πετύχουμε τα αυτονόητα (αποσυμφόρηση των πινακίων, εξάλειψη του αξιοποίνου για κάποιες πράξεις, αύξηση των οργανικών θέσεων, μη αιτιολόγηση -όλων- των δικαστικών αποφάσεων κατά τα πρότυπα της Γερμανίας και της Αμερικής κλπ). Διότι διαφορετικά η σημερινή κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέτρο που οι πολιτικοί αδιαφορούν και ο κόσμος θεωρεί πως είμαστε "καλοαμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι" που δεν εργάζονται όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και κάνουν διακοπές από 1 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου!
    Τελειώνοντας θέλω να πώ ότι σε παλαιότερες αναρτήσεις διάβασα κάποιες γνώμες σχετικά με την αιτιολόγηση των αποφάσεων ότι δηλαδή αυτή έχει να κάνει με την ευσυνηδεισία του καθενός κλπ Αναρρωτιέμαι εαν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αμερική, στις οποίες οι αποφάσεις περιορίζονται σε ελάχιστες σελίδες (όχι φύλλα), οι δικαστές είναι ασυνείδητοι;Η ευσυνηδεισία του δικαστή έχει να κάνει με το διατακτικό της απόφασης και όχι με το αιτιολογικό. Αν το διατακτικό είναι ορθό ακόμα και ο ηττηθείς διάδικος δεν μπορεί να κατηγορήσει το δικαστή ότι τον αδίκησε.Ας αλλάξουμε νοοτροπία αν θέλουμε να αλλάξει και αυτή η κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΣΘΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΟΥ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΤΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΧΑΣΑΤΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΑΣ......ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1.Η τρόικα αποτελείται από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών στους οποίους η χώρα είναι μέλος εδώ και δεκαετίες. Έχει σαφέστατο θεσμικό ρόλο βάσει των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

    2. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν λειτουργεί με τοποτηρητές από το υπουργείο Δικαιοσύνης (ανεξαρτησία, anyone;)

    3. Μπερδεύεις την τρόικα με την Γκεστάπο, ξεχνώντας ότι την πρώτη την καλέσαμε εμείς.

    4. Αν ήταν "καφές", τότε προς τι η ανησυχία για τους θεσμούς;

    5. Γιατί να μην τεθεί;

    6. Σιγά τις καταδίκες αθώων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αξιότιμα μέλη της ένωσης
    αναρωτιέμαι αν θέσατε στους ελεγκτές την ύπαρξη του απαρχαιωμένου και φοβικού κωλύματος εντοπιότητας που βλάπτει και ζημιώνει την προσωπική, οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική ζωή του δικαστή. Εκθέσατε ότι ακόμη και μεταξύ μας δεν υφίστανται οι ίδιες συνθήκες εργασίας? ότι οι ίδιοι οι δικαστές δεν πετυχαν την εφαρμογή της επεκτατικής αρχής της ισότητας και καταλήξαμε ο μεν συνάδελφος καταγόμενος από τα Ιωάννινα να υπηρετεί στα Ιωάννινα(και να εξοικονομεί δαπάνες) και ο συνάδελφος των Σερρών να υπηρετεί στον Πύργο Ηλείας? (καθόσον δεν επιτρέπεται να υπηρετήσει στις Σέρρες και να εξοντώνεται οικονομικά βλέποντας την οικογένεια του να διαλύεται). επιτέλους και το Υπουργείο πρέπει να αναθεωρήσει, να τροποποιήσει τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, έχουμε εξοντωθεί οικονομικά και προσωπικά πολλοί συνάδελφοι καταγόμενοι από την ένδοξη ελληνική επαρχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο, το αίτημα είναι ένα:
    Άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος του Δικαστή και κατάργηση των τοπικών περιορισμών!
    Πέρα από την πλάκα, η ποιότητα ενός έθνους και του λαού του φαίνεται στα δύσκολα και αποδεικνύουμε για ακόμα μια φορά ότι πάσχουμε στον τομέα αυτό.
    Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Ο καθένας προσπαθεί να περισώσει τα όποια συντεχνιακά του "κεκτημένα" ακόμα και εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.
    Ας φαγωθούμε λοιπόν μεταξύ μας. Τουλάχιστον θα πάμε χορτάτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η τροϊκα δεν είχε καμία δουλειά σε χώρο της συνταγματικά κατοχυρωμένης και ανεξάρτητης Δικαστικής Εξουσίας. Το ότι τους δέχθηκαν και συζήτησαν οι συνάδελφοί μας μαζί τους δύναται να αποδοθεί στην άκρατη Ελληνική ευγένεια & φιλοξενία. Πάντως, η βολή στο Σώμα ήρθε από τα "όπλα" των μετεχόντων στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο: Επ' αόριστον αναστολή στη καταβολή των αναδρομικών μας. Αίσχος-Αίσχος-Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενώ έχουν πετσοκόψει τους μισθούς μας, κατήργησαν τα δώρα κλπ., κάποιοι ασχολούνται ακόμη με τα αναδρομικά και με την επίσκεψη της Τρόϊκας στην Ευελπίδων. Η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε καν να κάνει κάποια επίσκευψη. Όποτε μας θυμάται, απλά κόβει τους μισθούς μας με βάση τις κατά καιρούς ορέξεις του εκάστοτε υπουργού οικονομικών. Και αντίδραση?Καμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η εξοικονόμηση από τα αναδρομικά μας ισούται με την εξοικονόμηση, που προέρχεται από την εργασιακή εφεδρεία. Την εποχή που χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο και μάλιστα χωρίς να το περιμένουν (αφού ουδέποτε τα τελευταία 100 χρόνια απολύθηκαν υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα), εμείς φωνάζουμε για τα αναδρομικά μας (που δόθηκαν το 2008 με συμφωνία Αλογοσκούφη - Ένωσης κατόπιν απόφασης του ονομαζόμενου μισθοδικείου). Συγχέουμε μάλιστα το θέμα με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ως εάν το να μη δεχόμαστε αθέμιτες επιρροές στη δικανική μας κρίση εξαρτάται από το πόσα λεφτά παίρνουμε και όχι από τη συνείδηση μας. Την ίδια στιγμή η κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί έναν επί 3 μήνες καταζητούμενο (και κατά δήλωσή του πολιτικό κρατούμενο, για να εναρμονιστεί και αυτός με τον "επαναστατικό αναβρασμό" των ημερών) να αποφυλακίζεται και πάλι μετά την απολογία του στον ανακριτή. Ωστόσο, ουδεμία θεσμική αντίδραση υπήρξε ενισχύοντας τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι μας. Το μόνο θέμα είναι πως θα διατηρήσουμε τα μισθολογικά μας "κεκτημένα" (με τη νομική βάση των οποίων συμπορεύτηκαν με προσφυγές τους στο ΕΣ και οι συνταξιούχοι βουλευτές προκαλώντας πρόσφατα και ορθώς τη γενική κατακραυγή)και πως δεν θα αιτιολογούμε τις αποφάσεις. Η οργή κατά της κυβέρνησης και της τρόικας είναι το απαραίτητο ντεσού, μολονότι οι εταίροι και δανειστές μας ουδεμία ευθύνη φέρουν για την επί δεκαετίες "αφρικανοποίηση" της χώρας και μολονότι ως δικαστές είμαστε υποχρεωμένοι να μην αποκαλύπτουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Παντώς κανείς δεν επεκτείνει τον οργισμένο συλλογισμό του στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την πατρίδα και τον καθένα προσωπικά, αν διαρρήξουμε ως χώρα τους δεσμούς μας με τους λεγόμενους δανειστές μας, ήτοι την Ευρωπαική Ένωση και κατ' επέκταση το "δυτικό στρατόπεδο" της παγκόσμιας σκηνής, με το οποίο συμπορευόμαστε ως χώρα από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και εντεύθεν (και με βασική εξαίρεση την περίοδο 1920 - 1922, οπότε και είδαμε τα αποτελέσματα). Θα υπάρξει κάτι καλύτερο (και τι;) ή θα θυμίζουμε τη Σερβία του Μιλόσεβιτς (και μάλιστα χωρίς ούτε έναν αποφασισμένο να πολεμήσει για τα "δίκαια" της πατρίδας αντίθετα από ότι συνέβαινε εκεί;)ή ακόμη χειρότερα τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα; Κατά έναν αρχαίο μύθο ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν του έφεραν νερό στην έρημο, το έχυσε, αφού δεν είχαν να πιουν και οι στρατιώτες του, παρόλο που ήταν υπεύθυνος για τις ζωές όλων. Αυτές ήταν οι αξίες του Ελληνισμού στην ακμή του και όχι το "αμύνεσθαι περί πάρτης" (κατά παράφραση του ομηρικού "εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης (δηλ. πατρίδας). Η λέξη ΑΙΣΧΟΣ σίγουρα ταιριάζει αλλά δεν ξέρω με ποιον ακριβώς τρόπο. Ίκαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. νομίζω ότι η συζήτηση παρεκτρέπεται. Τι σχέση έχει ο Ομηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος με την τρόικα και τη μισθοδοσία των δικαστών?Αυτό που είπα εγώ είναι ότι άλλο πράγμα είναι η μείωση του μισθού μας, η οποία είναι ευθέως αντισυνταγματική και άλλο η απαίτηση ενώ η χώρα καταρρέει, το κράτος να είναι συνεπές(καλώς ή κακώς) με την καταβολή αναδρομικών. Κοντολογίς:καμία υποχώρηση στους μισθούς ΕΙΔΙΚΑ τώρα που η οικονομική κρίση πλήτει και τους δικαστές και επομένως η θεσμική τους θωράκιση με επαρκείς αποδοχές είναι εκ των ουκ άνευ. Τα αναδρομικά μπορούν να περιμένουν μέχρι την έξοδο από την κρίση. Και στο μέλλον, αν ποτέ δικαιωθούμε από το μισθοδικείο να ξέρουμε να μην κάνουμε συμβιβασμούς και συμφωνίες αλλά να απαιτούμε αυτό που μας αναλογεί με βάση το Σύνταγμα και όχι να ερχόμαστε στη συνέχεια να ζητάμε αναδρομικά, ομόλογα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δηλαδή όταν αντικείμενο της συζήτησης είναι η Δικαιοσύνη και οι Δικαστικοί Λειτουργοί, εσύ θεωρείς ότι η συζήτηση παρεκτρέπεται, από τις αναφορές στον επί 3 μήνες καταζητούμενο και μη ύποπτο φυγής (!!!), που αφέθηκε ελεύθερος. Το θεωρείς δηλαδή πιο πρέπον να εστιάζεται στη μισθοδοσία των δικαστών. Χαίρομαι απλώς που υπάρχουν και άνρθωποι με το ήθος του "Ίκαρου".
    Είμαι δε περίεργος για το πως θα περιφρουρήσουν οι Δικαστές τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους μισθούς εκατομμυρίων πολιτών, όταν έρθει η ώρα να κρίνουν τις προσφυγές κατά των εξόφθαλμα αντισυνταγματικών φόρων, τελών, τεκμηρίων και κριτηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φοβάμαι ότι μετά την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα υπάρχει μισθοδικείο. Ο Όμηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος πράγματι δεν φαίνεται να έχουν και πολλή σχέση με τη σημερινή Ελλάδα και το αμύνεσθαι περί πάρτης. Μάλλον αυτά είναι τελείως παράταιρα. Επιβεβλημένο δε είναι να μείνουμε ανυποχώρητοι ως προς τα μισθολογικά μας στο άμεσο μέλλον, ώστε να είμαστε ανεξάρτητοι εν μέσω κρίσης, οπότε θα υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία και πολύς κόσμος θα περιμένει στην ουρά για το συσσίτιο. Θα μας εκτιμήσει και ο κόσμος περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όσοι συνάδελφοι κάνουν ειρωνικά σχολιάκια για τον "ύποπτο φυγής" κρατούμενο που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή, έχουν διατελέσει ποτέ ανακριτές; Αν ναι, από πού αντλούν την πληροφόρησή τους για την υπόθεση και κρίνουν; Από τα διάφορα sites ή έχουν διαβάσει τη συγκεκριμένη δικογραφία; Έχουν υπόψη τους ότι για την επιβολή προσωρινής κράτησης δεν αρκεί ο κατηγορούμενος να είναι ύποπτος φυγής αλλά απαιτείται σωρευτικά να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για κακούργημα σε βάρος του; Γνωρίζουν αν υπάρχουν τέτοιες με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης δικογραφίας; Αν ο συγκεκριμένος ανακριτής κρίνει ότι δεν υπάρχουν, τι πρέπει να κάνει; Να επιβάλει προσωρινή κράτηση στον κατηγορούμενο λόγω του βεβαρυμένου παρελθόντος του ("έλα μωρέ τώρα, μέσα πρέπει να μπει έτσι κι αλλιώς") ή να κρίνει με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης δικογραφίας; Όσοι ισχυρίζονται το πρώτο, είναι ακόμη δικαστές; Σε τελική ανάλυση, για ποιο λόγο ο νόμος προβλέπει σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή για την επιβολή προσωρινής κράτησης και επίλυση τυχόν διαφωνίας τους από το δικαστικό συμβούλιο; Για να είναι έρμαιο ο ανακριτής της κοινής γνώμης, που διαμορφώνεται από άσχετους δημοσιογράφους, ή για να διατυπώνει την άποψή του, όπως την επιβάλλει η δικαστική του συνείδηση; Αντί λοιπόν να σχολιάζουμε κακοπροαίρετα, ας αναλογισθούμε αν εμείς στη θέση του συγκεκριμένου ανακριτή θα είχαμε το θάρρος (για να μην πω τίποτε άλλο)να λάβουμε μια τέτοια απόφαση κόντρα στο ρεύμα (ανέξαρτητα από την ορθότητά της αλλά πάντως σύμφωνη με τη συνείδησή μας) και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα μας "λυντσάρουν" αργότερα μέχρι και συνάδελφοι...
    Πρωτοδίκης Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατ' αρχήν θα συμφωνήσω με τον Ίκαρο. Δεν έχει καταλάβει νομίζω κανένας ότι η Χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία (ουσιαστικά είμαστε οικονομικό προτεκτοράτο). Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό μας πολίτευμα τείνουν να καταντήσουν κένο γράμμα. Όπως και η διάκριση των εξουσιών. Και τι βλέπω στη συζήτηση; άτομα που προτάσσουν τα μισθολογικά και τα αναδρομικά και μόνον αυτά. Όπως και κάποιον που υπογράφοντας ως πρωτοδίκης Αθηνών, κοντεύει να μας πεί ότι ο Ανακριτής έχει το αλάθητο του Πάπα, παρά το γεγονός ότι το βούλευμα επίτης διαφωνίας στην υποθεση Ψωμιάδη ήταν καταπέλτης. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τις συζητήσεις αυτές τις βλέπουν και μη δικαστές. Οπότε να μην παρεξηγείται κανένας μας, αν οι μη δικαστές μας θεωρούν μισθολογικό ρετιρέ και ίσωςς κοινωνικά ανάλγητους. Διότι δεν είδα ούτε έναν (ισως εκτός απο τον "Ίκαρο") να εκφράζει κάποιον προβληματισμό γιά το που πάμε σαν Χώρα και σαν Έθνος. Περιμένω από όλους μας και απο τον εαυτό μου, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εξάλλου όταν ορκιστήκαμε, ορκιστήκαμε πάνω απο όλα πίστη προς την Πατρίδα. Και ο αείμνηστος Κέννεντυ είχε πεί: "μη ρωτάς τι κάνει η Χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ γιά τη χώρα σου".
    Δημήτρης Αντεισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αυτή η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας έχει ήδη δικαιολογηθεί με δικαστικές αποφάσεις που την καλύπτουν με την αιτιολογία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας κι επομένως καλώς αλλοιώνεται το Σύνταγμα. Ποιοι θεσμοί και ποιος έμεινε όρθιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aυτό κατάλαβες Δημήτρη από το προηγούμενο σχόλιό μου; Ότι ο ανακριτής έχει το αλάθητο του Πάπα ή ότι αυτός, όπως κι εσύ και κάθε δικαστικός λειτουργός, πρέπει να είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος να κρίνει σύμφωνα με τη συνείδησή του, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί στον Οικονομέα και τον Καμπουράκη...; Αν δηλαδή εσύ τύχει να διαφωνήσεις με ανακριτή και το Συμβούλιο αποφανθεί υπέρ του ανακριτή, είναι το βούλευμα "κόλαφος" για σένα; Όταν ο Εισαγγελέας Εφετών δέχεται τις προσφυγές σε βάρος των διατάξεων που εκδίδεις, είναι "κόλαφος" για σένα; Ακριβώς επειδή μας διαβάζουν και μη δικαστικοί, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί ιδίως για υποθέσεις που δεν γνωρίζουμε...Φιλικά, Γιάννης (Πρωτοδίκης Αθηνών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι ιερό δικαίωμα του ανακριτή να ακολουθεί τη συνείδησή του και μόνο. Αρκεί να το κάνει ολοκληρωμένα και με στερεό τρόπο, ώστε να μην μπορεί να του πει κανείς τίποτε και να μην εκτίθεται ο θεσμός που υπηρετεί. Δεν μπορείς από τη μία να εκδίδεις ένταλμα σύλληψης και μετά την απολογία να προτείνεις εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ (ποσό που ίσως δεν έχει επιβληθεί ποτέ άλλοτε ως εγγύηση) και από την άλλη να λες ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής. Είναι κάποια πράγματα που μιλούν από μόνα τους. Ασφαλώς δεν είναι ωραίο για κανέναν να επικρίνει συναδέλφους του αλλά από την άλλη δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εκτιθέμεθα όλοι από αστοχίες ορισμένων και είναι φυσικό κάποτε να θέλουμε να διαφοροποιήθουμε. Άλλωστε η συναδελφική αλληλεγγύη (όπως την εννοούν οι περισσότεροι) είναι μία ακόμη "αξία" της σημερινής παρακμασμένης Ελλάδας, που εγώ προσωπικά δεν την υιοθετώ. Ο ακέραιος δικαστής πρέπει να είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του (που εννοείται τις έχει λάβει ύστερα από ενδελεχή μελέτη) και να έχει πίστη στον εαυτό του. Τότε δεν χρειάζεται τη συνηγορία των άλλων. Τέλος, ευχαριστώ τον Δημήτρη Αντεισαγγελέα για την επιδοκιμασία προηγούμενου σχολίου μου. Κάποτε στο ίδιο blog είχαμε διαφωνήσει σφόδρα με αφορμή σχόλιο του "περί συλλόγου κυριών" κλπ.. Τελικά, εφόσον υπάρχει καλή διάθεση και γνήσιος προβληματισμός, όλοι μπορούμε να τα βρούμε. Ίκαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πρόςτον Αγαπητό Γιάννη, Πρωτοδίκη Αθηνών:
    Κατ' αρχήν, αν σε διαφωνία με τον ανακριτή το συμβούλιο επιλύσει την διαφωνία υπέρ του ανακριτή, ή αν ο εισαγγελέας εφετών κάνει δεκτή κάποια προσφυγή, τότε το πρώτο που κάνω είναι να προβληματιστώ, γιά το που έχω κάνει λάθος και αν πρέπει να διορθώσω κάτι. Φυσικά και δεν το θεωρώ κόλαφο. Προσωπικά με όλους τους ανακριτές που συνεργάστηκα, οι διαφωνίες ήταν δυό-τρείς. Είμαι απο τους λίγους εισαγγελικούς που μπορεί να καταλάβει την δουλειά του ανακριτή, καθότι η σύζυγός μου έχει διατελέσει δύο φορές ανακρίτρια και έχω ιδία άποψη. Πολλές φορές κάνω την αυτοκριτική μου και πιάνω και τον εαυτό μου "επ' αυτοφώρω" να είναι λάθος. Προσπαθώ να το διορθώσω. Θέλω να πω ότι δεν είμαι διόλου υπόλογος σε κανέναν Καμπουράκη ή Οικονομέα, Pολλές φορές με πιάνει η απορία: στις Φυλακές βλέπω μόνο οικονομικά αδύναμους και πολύ σπάνια ή και καθόλου κάποιον οικονομικά ισχυρό. Ίσως να φταίω και εγώ γι' αυτό. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλοί εν δυνάμει σύμμαχοί μας στην ελληνική κοινωνια, αρκεί και εμείς να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων.
    Δημήτρης Αντεισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι εκδίδουμε τις αποφάσεις μας ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το συγκεκριμένο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε αυθημερόν με την εισαγωγή της υπόθεσης στην ανάκριση (ως συνοδεία) και με ήδη διατυπωθείσα σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ως είθισται για τους μη συλληφθέντες κατηγορουμένος, πριν δηλαδή τη μελέτη της δικογραφίας από το ανακριτή, οι δε περιοριστικοί όροι αφορούν στο πλημμέλημα, που βαρύνει τον κατηγόρουμενο, για το οποίο υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις κατά την κρίση του και όχι στο κακούργημα, ώστε να μπορεί να επιβάλλει προσωρινή κράτηση. Δεν θέλω και δεν πρέπει να επεκταθώ άλλο, αλλά ας μην κρίνουμε αν η μόνη γνώση μας είναι η επιφανειακή πληροφόρηση από τα μ.μ.ε. Δεν είμαι καθόλου συναδελφικός με επίορκους και ανίκανους δικαστές, το αντίθετο μάλιστα, ούτε ο συγκεκριμένος είναι φίλος μου, αλλά σέβομαι απεριόριστα έναν άνθρωπο, που γνωρίζω καλά ότι όταν όλοι μας κάναμε έστω και λίγα μπάνια το καλοκαίρι, εκείνος δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το γραφείο του λιώνοντας πάνω από μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων. Και στενοχωριέμαι γιατί τώρα λοιδωρείται και συκοφαντείται (όχι εδώ) επειδή προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Και κάτι που ξεχνάμε όλοι, υπάρχει και μια αρχή της προδικασίας, που λέγεται μυστικότητα (εδώ γελάνε), η οποία υποτίθεται τέτοιες καταστάσεις προλαμβάνει, αλλά εδώ βλέπουμε έγγραφα μιας ανακριτικής δικογραφίας να δημοσιεύονται ως έχουν σε...αθλητικά sites, τι συζητάμε τώρα...Και Δημήτρη, o κατηγορούμενος είναι ένοχος ή αθώος, όχι πλούσιος ή φτωχός. Και όσο τεράστιο λάθος είναι να φυλακίζονται με ευκολία οι οικονομικά ασθενέστεροι (ως προς το οποίο έχουμε μεγάλη ευθύνη), τόσο λάθος είναι να υποκύψουμε στον "πειρασμό" της "εύκολης" φυλάκισης ενός πλουσίου, επειδή θα έχουμε σύμμαχό μας την...κοινωνία, το οποίο με αφήνει παγερά αδιάφορο. Αυτά από μένα και συγνώμη από το διαχειριστή για το άσχετο των σχολίων μου με τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όποιος γνωρίζει τι είναι θεσμικό όργανο, κατανοεί ότι η τρόικα αποτελεί θεσμικό όργανο τριών διεθνών οργανισμών : του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ, βάσει συμφωνίας που έγινε στα πλαίσια της στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους και έχει κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ (τουλάχιστον έτσι διαρρέεται). Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι συνάδελφοι του ΣτΕ είναι δοσίλογοι κα εξέδωσαν προειλημμένη απόφαση (όποιος θέλει να κάνει τέτοιο χαρακτηρισμό οφείλει να τον κάνει επωνύμως, όπως επώνυμα είναι τα μέλη του ΣτΕ).
    Η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης αποτελεί βασικό θεμέλιο μιας ευνομούμενης πολιτείας και ένας από τους παράγοντες για την ανάπτυξή της. Όταν οι δανειστές ακούνε από τους υπουργούς ότι οι υποθέσεις βαλτώνουν στα δικαστήρια επειδή οι δικαστές δεν εκδίδουν αποφάσεις γρήγορα, δεν είναι λογικό να θέλουν να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι , αφού έχουν πικρή πείρα από τις διαβεβαιώσεις και την πληροφόρηση των υπουργών; Πήγαν, λοιπόν στην Ευελπίδων και ενημερώθηκαν. Ποιο το κακό; Αν ζητούσαν στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο και το Υπουργείο τα ζητούσε από τα πρωτοδικεία, τότε η ανεξαρτησία μας δε θα κινδύνευε. Τώρα όμως που γίνεται απευθείας, με ένα θεσμικό όργανο (είναι θεσμικό, ανοίξτε και κανένα εγχειρίδιο διεθνούς δικαίου, ναι εκείνο που είναι καταχωνιασμένο στην ντουλάπα), η ανεξαρτησία μας κινδυνεύει. Έλεγξαν κανένα δικαστή; Ζήτησαν να επιθεωρήσουν αποφάσεις; Πήγαν στον Άρειο Πάγο ή στο Εφετείο Αθηνών; Όχι. Τότε που το πρόβλημα; Επειδή θέλησαν να δουν που πήγαν τα κονδύλια για τη μηχανοργάνωση και επειδή διατύπωσαν την απορία γιατί τα συναινετικά διαζύγια εκδίδονται από δικαστήρια; (το αστείο είναι ότι μετά ο Υπουργός έσπευσε να αναγγείλει τη μεγάλη τομή: ότι τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται από συμβολαιογράφο. Ίσως κάτι τέτοιες παρεμβάσεις φοβάται ο ΔΣΑ). Αλλοίμονο αν η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κινδύνευε από την ανωτέρω συνάντηση. Άλλωστε κοντός ψαλμός, που λένε και στο χωριό μου. Σιγά, σιγά θα αρχίσουν να έρχονται υποθέσεις στα δικαστήρια που θα έχουν σχέση με το μνημόνιο. Αν κάποιος μισθωτός, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο δάνειο που πήρε, είναι καταχρηστική η κατάσχεση από την τράπεζα; Μέχρι τώρα η οικονομική αδυναμία δεν αποτελούσε ανωτέρα βία και ο οφειλέτης γινόταν υπερήμερος. Τώρα, μετά τα όσα κοσμοϊστορικά έγιναν με το μνημόνιο, η νομολογία θα είναι η ίδια; Στον τομέα του εργατικού δικαίου έγιναν φοβερές αλλαγές (με την αρνητική έννοια του όρου) στα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Όταν αρχίσουν και έρχονται αγωγές που θα ισχυρίζονται ως αντισυνταγματική την κατάργηση των ΣΣΕ, τι θα πουν τα δικαστήρια; Εδώ σας θέλω κ.κ. συνάδελφοι. Όλα τα άλλα είναι κορώνες και αστειότητες.
    Και μια διευκρίνιση: Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων δεν εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη. Εκπροσωπεί τους δικαστές που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν (εγώ δεν είμαι εγγεγραμμένος, οπότε ΔΕΝ με εκπροσωπεί). Η πολιτική και ποινική δικαιοσύνη «εκπροσωπείται» από τον Πρόεδρο (την Πρόεδρο σήμερα) και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές που είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΔΕ, εκπροσωπούνται (ως εργαζόμενοι) από το ΔΣ της ένωσης. Κατά συνέπεια ας μην μπερδεύουμε τα μπαρμπούνια και τα μπαρμπουνοφάσουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ποιοι είναι τα μπαρμπούνια και ποιοι τα μπαρμπουνοφάσουλα?? εσύ συνάδελφε που δεν έχεις εγγραφεί στην ένωση, ως είχες δικαίωμα σε ποια κατηγορία ανήκεις?? τα 2.700 μέλη της ένωσης σε ποια κατηγορία ανήκουν?? είναι μπαρμπούνια ή μπαρμπουνοφάσουλα?? η Πρόεδρος και ο Εισαγγελεας ΑΠ είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση ή υπήρξαν έστω εγγεγραμμένοι στο παρελθόν? Και αν ναι, αυτοί τι είναι μπαρμπούνια ή μπαρμπουνοφάσουλα?? Εχω απορία σε ποια κατηγορία εντάσσεις την ηγεσία της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.....μακάρι να μας απαντήσεις γιατί 45 εισαγγελείς και 103 δικαστές έχουμε την απορία που διατυπώσαμε
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός, οπότε διευκρινίζω:
    Άλλο μπαρμπούνια - άλλο μπαρμπουνοφάσουλα.
    Άλλο συζήτηση για τα προβλήματα της δικαιοσύνης με ένα θεσμικό όργανο όπως η τρόικα (λέγε με μπαρμπούνια) και άλλο περιστολή της ανεξαρτησίας του Έλληνα δικαστή (λέγε μπαρμπουνοφάσουλα).
    Συνεπώς σε καμία από τις δύο κατηγορίες δεν εντάσσω ούτε τους συναδέλφους, ούτε την ηγεσία μας ούτε κανέναν. Το σχόλιό αφορούσε μόνον τις αντιδράσεις για τη συζήτηση που είχε η ΕΔΕ με την τρόικα. Κάποιοι την παρεξήγησαν θεωρώντας ότι η ανεξαρτησία των δικαστών τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάποιοι άλλοι (όπως εγώ) όχι.
    Πιστεύω αξιότιμε συνάδελφε να έλυσα την απορία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ