Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αντισυνταγματική η αποχή των δικαστών, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρ. Πάγου


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25-10-2011 21.00



Έντονα ενοχλημένοι οι δικαστές από την ενέργεια της κ. Ασημακοπούλου να ζητήσει από τους αρεοπαγίτες-επιθεωρητές να αποστείλουν κατάλογο των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων.


Ένταση επικρατεί στους κόλπους της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης μετά την σημερινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρένας Ασημακοπούλου, προς όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας στην οποία υπογραμμίζει ότι στους δικαστές απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα κάθε απεργιακής μορφής αποχή και ότι η συμμετοχή δικαστών σε απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (18.10.2011), αποφασίστηκε τα δικαστήρια να διακόπτουν καθημερινά τις συνεδριάσεις τους από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφ' ενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφ' ετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθ' εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ' αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».
Παράλληλα, έντονα ενοχλημένοι είναι οι δικαστές και από την δεύτερη ενέργεια της κ. Ασημακοπούλου να ζητήσει από τους αρεοπαγίτες-επιθεωρητές να αποστείλουν κατάλογο των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι επιθεωρητές δικαστηρίων αρνήθηκαν να στείλουν στην κ. Ασημακοπούλου λίστα με τα ονόματα των δικαστών που διακόπτουν τις συνεδριάσεις στις 12 μ., επικαλούμενοι ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο έργο των επιθεωρητών δικαστηρίων.
Άλλος επιθεωρητής στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του οποίου υπάγεται ένα από τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορά που υπογράμμιζε ότι άπαντες οι δικαστές συμμετείχαν στην διακοπή των συνεδριάσεων και επισύναψε τον κατάλογο όλων των δικαστών που υπηρετούν στο συγκεκριμένο δικαστήριο.
Μάλιστα, η δεύτερη αυτή ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου για την αποστολή λίστας ονομάτων που συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των δικαστών, όπως έλεγαν οι ίδιοι.
Πάντως, συνδικαλιστές δικαστές έλεγαν σήμερα ότι η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης όπως έχει διαμορφωθεί «δεν είναι ευχάριστη». Και πρόσθεταν ότι είναι διατεθειμένοι να ξαναδούν το όλο θέμα, εάν οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών τους καλέσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τα βασικά και ζωτικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, που είναι η ένταξή τους στο ΙΚΑ και η συνεχής μείωση των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση μερικής διακοπής των συνεδριάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων σε καθημερινή βάση.
Αντίθετα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συνταυτίστηκαν με την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/10/2011_411859

=========================

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


34 σχόλια:

  1. Κρίμα!Η δικαιοσύνη δεν προστατεύει τα παιδιά της, και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Στην Ελλάδα μας σώζει ότι η οικογένεια είναι δεμένη,οι γονείς όσο μπορούν στηρίζουν τα παιδιά τους με όλες τους τις δυνάμεις και αυτο μόνο θετικό αντίκτύπο έχει στην κοινωνία.
    Και τώρα τι; Πειθαρχικές διώξεις σε όλους;Και μετά;Περιμένω απάντηση από Ενώσεις.Θα χει ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑΡΧΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΑΧΘΗΚΑ (ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ BLOG) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ (ΑΝΑΒΟΛΕΣ) ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ. ΜΕ ΟΛΟ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΕΧΩ ΝΑ ΘΕΣΩ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ):
    1. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΗΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ; (ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ Η -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΛΙΑΡΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ). ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΜΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΟΠΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ).
    2. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Ή ΜΗ ΤΩΝ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ;
    ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΛΥΠΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ...

    ΙΑΒΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένω την άμεση απάντηση της ΕΔΕ, είτε του Προέδρου είτε του Προεδρείου είτε μια ομόφωνη ανακοίνωση (μακάρι...), αναφορικά με το αν πρέπει να διαφοροποιηθεί κάτι κατόπιν του παραπάνω εγγράφου της Προέδρου του ΑΠ. Σίγουρα η στάση του καθενός μας είναι θέμα προσωπικό (εγώ π.χ. δεν θέλω να αλλάξω την θέση μου), όμως εννοείται ότι αυτές οι πρωτοφανείς στα χρονικά κινήσεις μας γίνονται υπό την συλλογική "ομπρέλα" της ΕΔΕ, και κατ' εξοχήν του Δ.Σ. (Προεδρείου και της ομάδας μειοψηφίας), στο οποίο συμμετέχουν ούτε λίγο ούτε πολύ 3 Αρεοπαγίτες και 1 Αντ/λέας του ΑΠ. Ακόμη και μια παρέμβαση κάποιου μέλους του Δ.Σ., σήμερα, σε αυτό εδώ το "Blog", έστω για μια γνώμη, θα έχει την σημασία του (π.χ. ο κ. Λυμπερόπουλος, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα, έχει αποστείλει κάποιες φορές επώνυμα σχόλια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ λυπηρό "dikastis.gr" το γεγονός ότι δεν περιορίζεσαι στην παράθεση του περιεχομένου του εγγράφου της αξιοτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σχολιάζεις ο ίδιος με αφορμή το έγγραφο, κάνεις λόγο για συσπείρωση των δικαστών, για αντιδράσεις των επιθεωρητών, εν τέλει δε μας πληροφορείς για την πρόθεση των "συνδικαλιστών" να "ξαναδούν" το ζήτημα, δηλαδή την "απόφαση" της συνέλευσης της ένωσης δικαστών, αφού προηγηθεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι λυπηρό, διότι κάτω από ένα επίσημο έγγραφο της κυρίας Ασημακοπούλου, εσύ μεταφέρεις ανεπίσημες γνώμες, που ψιθυρίζει ο καθ' ένας εδώ και εκεί, δηλαδή μεταφέρεις κουτσομπολιά - φημολογία ως αντίδραση στην ενέργεια ενός κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Κράτους, όπως είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του αρείου πάγου. Αυτό δεν παρακολουθούμε να γίνεται καθημερινά και στη δημόσια ζωή; όλοι να μιλούν για όλα και το κουτσομπολιό να διαμορφώνει τη θεσμική πραγματικότητα; Ο πρόεδρος του αρείου πάγου είναι θεσμός του Κράτους, η ένωση δικαστών δεν είναι παρά ένα σωματείο και τίποτε άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε "dikastis.gr", διαπιστώνω ότι δεν πρόκειται για δικά σου σχόλια και κουτσομπολιά, αλλά για αυτούσια μεταφορά άρθρου της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Συνεπώς, η μομφή απευθύνεται προς την εφημερίδα και το συντάκτη του δημοσιεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 9.53. Δεν καταλαβαίνω τι σε πειράζει από τα αναγραφόμενα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε 7 τουλάχιστον διαφορετικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Δεν έχει προστεθεί καμμία λέξη. Είσαι άδικος και μάλλον έψαχνες αφορμή.Λυπάμαι που σε ενοχλεί τόσο πολύ το γεγονός ότι προσβλήθηκε ο θεσμός της προέδρου του ΑΠ. Δε νομίζω όμως ότι έχει πράξει ανάλογα ποτέ πρόεδρος του ΑΠ για φαινόμενα παραδικαστικού ή συναδέλφων που δεν δουλεύουν. Πολλά μπορώ να υποθέσω. καλύτερα όμως να αφήσω τα γεγονότα να μιλήσουν. Η αντίδραση των επιθεωρητών λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος είπε: (25 Οκτωβρίου 2011 10:18 μ.μ.)

    "Συνάδελφε "dikastis.gr", διαπιστώνω ότι δεν πρόκειται για δικά σου σχόλια και κουτσομπολιά, αλλά για αυτούσια μεταφορά άρθρου της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Συνεπώς, η μομφή απευθύνεται προς την εφημερίδα και το συντάκτη του δημοσιεύματος."

    Ε, ΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτόκλητους υποστηρικτές δε χρειάζεται ο dikastis.gr, αλλά είναι πασιφανές ότι το ως άνω άρθρο ήταν δημοσίευμα της Καθημερινής και όχι δικά του σχόλια. Ωστόσο, από το ανώνυμο σχόλιο της 25 Οκτωβρίου 9:53, προκύπτει για μία ακόμη φορά ο διχασμός του δικαστικού σώματος και η οργή που συσσωρεύεται στην ψυχή όλων μας.Είναι τραγικό το γεγονός ότι ακόμα και οι Αρεοπαγίτες έχουν διχαστεί! Γιατί ναι μεν η Ένωση είναι "ένα σωματείο και τίποτα άλλο", αλλά ο κύριος Αθανασίου, όπως και άλλοι της Ένωσης, αλλά και οι επιθεωρητές που διαφώνησαν με την εντολή της κυρίας Ασημακοπούλου, είναι Αρεοπαγίτες...
    Πάντοτε υπήρχε "πάγος" στον Άρειο Πάγο, αλλά τώρα πλέον είναι έτοιμος να σπάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο 'Ανώνυμος' συνάδελφος με τα δύο σχόλια 9:53 και 10:18 απέδειξε πως η σπουδή να αντιδρά κάποιος για να δειχθή ότι αντιδρά μπορεί να τον εκθέσει και αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε (και ο νοών νοείτω) . Προφανώς η ίδια σπουδή εμπόδισε τον ανωτέρω συνάδελφο να διαβάσει το άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος . Το παραθέτω : "Επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει". Σε τελική ανάλυση όποιος δεν θέλει να μετέχει στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων , ή στην Ένωση Εισαγγελέων , ή σε οποιαδήποτε άλλη ένωση ας διαγραφεί με μια απλή αίτηση του και ας πορευθεί μόνος του επιστημονικά και συνδικαλιστικά . θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ζήσει το αποτέλεσμα.
    Πολυδεύκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μεγαλύτερο κρίμα είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε σε μία στιγμή που η κοινωνία είχε αποδεχθεί και είχε επαινέσει την κίνηση αυτή των δικαστών.Αν και πολλοί σχολιαστές σε αυτό το blog έσπευσαν, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της γενικής συνέλευσης, να προβλέψουν ότι η κοινωνία και οι δημοσιογράφοι θα μας κατασπαράξουν και θα σχολίασουν αρνητικά τα οικονομικά μας αιτήματα, αντιθέτως, διαπιστώσαμε όλοι ότι ούτε η κοινωνία ούτε οι δημοσιογράφοι σχολίασαν αρνητικά την απόφασή μας αυτή και πολλοί μάλιστα -δημοσιογράφοι και κυρίως απλός κόσμος- σχολίασαν θετικά αυτήν την κίνηση. Πλην της κυβέρνησης, η οποία ούτως η άλλως τα τελευταία δύο χρόνια επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δικαιοσύνη, δεν ακούστηκαν αρνητικά σχόλια. Τελικά, ίσως το αίτημα που θα πρέπει να διεκδικήσουμε κατά προτεραιότητα στο μέλλον, θα πρέπει να είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή κάποιος σχολιαστής το ζήτησε, παραθέτω τη συνέντευξη του βουλευτού που προαναφέρθηκε και τα σχόλιά του για εμάς, για να δουν όλοι τι εικόνα επικρατεί αναφορικά με εμάς και ποια είναι η θέση μας σήμερα. Στα σχόλιά του, αναρωτιέμαι τι απάντηση δίνει η ηγεσία του Σώματός μας;;

    http://vimeo.com/30991120

    Επιτέλους, η Ένωση πρέπει να πάρει μια θέση και να ενημερώσει άμεσα όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκοπό και το νόημα της ανακοίνωσης της Προέδρου του ΑΠ. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ετοιμάζονται τρομακτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της δικαιοσύνης και δεν παρενέβη ποτέ για τα όσα συμβαίνουν και ξαφνικά εμφανίζεται με αυτή την ανακοίνωση με ποιό σκοπό; Να φοβίσει τον κάθε Δικαστή που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις; Και ποιός είπε ότι ο Δικαστής έτσι όπως πρέπει να είναι και έτσι όπως τον έχει στο μυαλό του ο απλός πολίτης εναποθέτοντας σ'αυτόν την ελπίδα του για αληθινή και ατρόμητη δικαιοσύνη θα φοβηθεί υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης; Πολύ απογοητευτική κίνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι απορίας άξιον πώς τοποθετείται με τέτοιο μένος ο συνάδελφος <25 Οκτ. 9:53>,(αν πρόκειται για συνάδελφο)!!!Ειδικά το τελευταίο "η ένωση δικαστών δεν είναι παρά ένα σωματείο και τίποτε άλλο" είναι τελείως ΑΣΤΟΧΟ και υποδηλώνει συνάμα και ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ!!! Διότι, όταν μέσα από μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ στη διαμόρφωση του μισθολογίου μας (του ήδη καρατομηθέντος) και στην κατοχύρωση των αναδρομικών μας, δεν νομίζω να ειπώθηκε τότε κάτι σε βάρος της από τους νυν αντιρρησίες(....!!!). Μπράβο, λοιπόν, στην Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων και τότε και τώρα! Περιμένουμε, όμως, απάντηση εν προκειμένω από την Ένωση, υπό την "ομπρέλλα" της οποίας πορευόμεθα, για την "επόμενη μέρα", καθότι κι άλλα άρθρα του καταστατικού χάρτη της Χώρας μας ΔΕΝ τηρούνται ευλαβώς (μήπως....το 88 παρ.2 ???)και ΟΥΔΕΙΣ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ το γενόμενο λάθος....!!Αξιότιμοι κ. Συνάδελφοι, πέρα από Λειτουργοί της Δικαιοσύνης είμαστε ΚΑΙ οικογενειάρχες και... ο νοών, νοείτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με εκτίμηση και σεβασμό στην θεσμική θέση της κ.Προέδρου θα παρατηρούσε κανείς ότι, εδώ και καιρό, η κοινωνία "βοά" για αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας σε τομείς της οικονομοκοινωνικής ζωής . Δεν προβληματίζει η συμμετοχή της πλειοψηφίας των δικαστών στις διακοπές? Δεν "προκαλεί" η συμπεριφορά της ηγεσίας της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των δικαστών? Στο κάτω- κάτω, γιατί δεν επεδιώχθη, πρώτα, μία συνάντηση με τον Αρεοπαγίτη, Πρόεδρο της Ένωσης?
    Ανησυχών Δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας έβρισε με τόσο επαίσχυντο τρόπο. Και ποια είναι η αντίδραση; Ο διχασμός μας και οι λίστες με "ανεύθυνους" δικαστές;
    Γιατί δεν έχουμε εκπρόσωπο τύπου;
    Γιατί κανένας από την ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν διαψεύδει τις συκοφαντίες εναντίον μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ κ. ανώνυμε 9:53 δεν είναι ο πρόεδρος του Α.Π. αλλά η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Έτσι νομίζω λέει το σύνταγμα, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται. Η ένωση Δικαστών και εισαγγελέων είναι πράγματι ένα "σωματείο", που όμως αποτελείται από δικαστές και εισαγγελείς, που ο καθένας ξεχωριστά είναι φορέας του ανεξάρτητου θεσμού της Δικαιοσύνης. Κάνω λάθος; Αν όχι, τότε οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που οι απόψεις της εκφράζονται και μέσω της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Αν ναι (δηλαδή κάνω λάθος) τότε θα πρέπει να μην διεκδικούμε τίποτα ποτέ ως δικαστές και εισαγγελείς σχετικά με τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, να μην εκφράζουμε άποψη για τέτοια θέματα, αλλά να περιμένουμε την καλή διάθεση του εκάστοτε υπουργού να ασχοληθεί με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως γιά την ιστορία αξίζει να ειπωθούν τα εξής:
    1) ΄Όντως το άρθρο 23 παρ. 2 του Σ. απαγορεύει την απεργία. Συνιστούν όμως οι τρίωρες διακοπές συνεδριάσεων, απεργία; Ή μήπως το ορθότερο είναι να χαρακτηρισθούν ήπιας μορφής συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις που δεν συνιστούν απεργία (αφού σκοπός μιας απεργίας είναι η πολιτική πίεση γιά την επιτευξη υλικών ή και πολιτικών επιδιώξεων των εργαζομένων)
    2) Ακόμη και στην Πολωνία, οι απεργίες της "Αλληλεγγυής" ήταν απαγορευμένες. Όμως η Ίστορία δεν το έλαβε αυτό υπόψη.
    3) Στις 10-2-2010 αυστριακοί συνάδελφοι ΑΠΕΡΓΗΣΑΝΕ. Ναι, σωστά διαβάσατε. Στην Αυστρία. Και μάλιστα γιά μια εβδομάδα ανα μήνα. Αίτημα: η αύξηση των οργανικών θέσεων. Τελικά το θέμα επιλύθηκε με συναντήσεις του εκεί Καγγελαρίου και της Υπουργού Δικαιοσύνης.
    4) Στις 19-2-2011, στη Γαλλία ΟΛΟΙ οι Δικαστές και Εισαγγελείς ΑΠΕΡΓΗΣΑΝΕ. Και βγήκανε με τις τηβένους στο Δρόμο. Και πάνω στις τηβέννους, είχαν κολλήσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη "ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ", ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιά δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ σε βάρος Δικαστών για την απόφασή τους να χορηγήσουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε κάποιον που έκανε έγκλημα βίας. Σας θυμίζει κάτι;
    5) Επανέρχομαι στο άρθρο 23 παρ.2 και συνεχίζω: πάνω απο το άρθρο 23 παρ. 2 βρίσκεται και άλλος κανόνας δικαίου. Η ΕΣΔΑ. Και το ΕΔΑΔ. Και τι είπε το ΕΔΑΔ πρόσφατα: Με αφορμή πειθαρχικές διώξεις στην Τουρκια σε βάρος δημοσίων λειτουργών οι οποίοι και αυτοί κατά το Σύνταγμα απαγορεύονται να απεργήσουν, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί
    έχουν το δικαίωμα της απεργίας (Judgement of 12-11-2009, Case of Demir and Baykar vs Turkey), όπου παρά την σχετική απαγόρευση του τουρκικού συντάγματος, αυτή κρίθηκε ώς αντιβαίνουσα στο άρθ. 11 της ΕΣΔΑ.
    6) Όσον αφορά τους καταλόγους που ζητεί η κ. Πρόεδρος έχω να πω μόνο αυτό: και η κατάρτιση τέτοιων καταλόγων δεν νομίζω ότι συνάδει με την συνταγματικά εγγυημένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του Δικαστή. Τέτοιες πρακτικές ανήκουν στην δεκαετία του '50 και του '60 και τέτοιες πρακτικές θέλησε το ισχύον Σύνταγμα σε πολυάριθμες διατάξεις του να απαλείψει.
    7)Αφού η κ. Πρόεδρος επικαλείται το Σύνταγμα, τότε θα πρέπει να θυμηθούμε και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Διότι ακόμη και αν έχει κάποιος την αίσθηση ότι οι δικαστές κινούνται εκτός των συνταγματικών ορίων, τότε δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας η κατάρτιση καταλόγων με τους Δικαστές και Εισαγγελείς που ακολουθούν την απόφαση της ένωσης. Εξάλλου κατά τον κ. Πρωθυπουργό είμαστε καλοπληρωμένοι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και συνεπώς δικαιούμαστε να απεργούμε.
    7) Από τα παραπάνω, γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη αλλαγής της σχετικής συνταγματικής ρύθμισης, όπου οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και ο ΕισΑΠ ορίζονται απο την Κυβέρνηση. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει. Ή θα θεσπισθεί το αυτοδιοίκητο, ή μπορούμε να αντιγράψουμε τη σχετική διάταξη του Συντάγματος της FYROM (!), κατά την οποία η ηγεσία της δικαισύνης ορίζεται με απόφαση της Βουλής και απαιτειται πλειοψηφία 2/3. Ξέρετε ακόμη και στα Σκόπια το κράτος, τυπικα τουλάχιστον, σέβεται την Δικαιοσύνη.

    Δημήτρης Αντεισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η παρέμβαση αυτή της κ Προέδρου του Αρείου μονο στην σωστή κατεύθυνση δεν ήταν για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης δνε φταίνε οι Δικαστές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η κ. Πρόεδρος του ΑΠ γνωρίζει ότι δεν πρόκειται περί "αποχής από τα δικαστικά καθήκοντα" αλλά περί διακοπής των συνεδριάσεων, στην οποία μας οδήγησαν οι κυβερνώντες, υποβαθμίζοντας σκοπίμως τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της. Μήπως η ένταξη των νέων συναδέλφων στο ΙΚΑ (στην οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε και εμείς) είναι συνταγματική; Ποιά είναι η θέση της κ. Προέδρου επ' αυτού; Δεν είδα κανένα έγγραφό της προς την Κυβέρνηση με το οποίο να ζητά την άρση της, σκοπίμως υποτιμητικής και αντισυνταγματικής, αυτής ρυθμίσεως. Συνάδελφοι στηρίξτε τις κινητοποιήσεις μας. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ εφαρμόζει την απόφαση της Γ.Σ. και δεν ενεργεί ατομικώς. Για τους ελάχιστους συναδέλφους που δεν συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων σημειώνω ότι εδώ δεν ισχύει το "ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΤΕ". Παίζεται το μέλλον μας. Ή θα ΠΑΜΕ όλοι μαζί ή θα καταποντιστούμε και θα γυρίσουμε σε άλλες εποχές. Και βέβαια αν πετύχουμε τότε θα ωφεληθούν κι αυτοί, που σήμερα μας κατακεραυνώνουν ότι δήθεν ενεργούμε αντισυνταγματικά, να δηλώσουν ευθαρσώς τους πραγματικούς λόγους της μη συμμετοχής τους. Όσο για τον συνάδελφο που ομιλεί περί "σωματείου": Ναι η ΕΔΕ είναι ΝΠΙΔ, όμως χάριν του "σωματείου" αυτού πετύχαμε όλα όσα θέλουν σήμερα να μας αφαιρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το ότι η δανειακή σύμβαση, βάσει της οποίας ψηφίζονται όλοι αυτοί οι αντισυνταγματικοί νόμοι στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή και έχει μόνο την υπογραφή του Υπ. Οικονομικών, φαντάζομαι ότι δεν είναι ενάντια στον καταστατικό χάρτη της χώρας ούτε αξίζει σχολιασμού από το Ανώτερο Δικαστήριο μας... Μάλλον τελικά ζω σε ένα φανταστικό κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕ
    ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ (αρ. πρ. 111/26-10-2011, ΕΣΤΑΛΗ ΜΕ ΦΑΞ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΩ), ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν είναι η πρώτη και ασφαλώς, δυστυχώς για ολους εμάς ούτε η τελευταία φορά που η φυσική ηγεσία στο χώρο μας επιλέγει ως μοναδική μορφή επιβεβαίωσης της λειτουργίας της, ανεξαρτήτως των συνθηκών, την απειλή ή και επιβολή κυρώσεων σε αυτούς που όπως η ίδια θεωρεί διαρκώς και χωρίς αντίδραση είναι αναγκαίο για κάποιο άγνωστο, μυστικό, μεταφυσικό ίσως λόγο να υποβάλλονται σε κάθε είδους δεινά αδιανόητα για οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι διαχρονικώς, αλλά κυρίως υπο τις υφιστάμενες περιστάσεις η ηγεσία μας έχει με καθέ τρόπο αποκρούσει οποιασδήποτε μορφής προσωπική και λειτουργική υποβάθμιση της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, έχει επιλέξει, προτείνει και εμμείνει στην υλοποίηση όλων των κατάλληλων μέτρων που διαμορφπώνουν τους όρους, ώστε στη χώρα μας η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας της. Αυτό λοιπόν που πλέον απομένει είναι το ιδιαιτέρως δύσκολο έργο της κινήσεως των συγκεκριμένων πειθαρχικών διώξεων ώστε πλεόν η Δικαοσύνη και οι λειτουργοί της να απολαμβάνουν μιας θέσεως αντίστοιχης προς αυτή που προσδιορίζεται απο τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί τηρούνται απο όλους με ευλάβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (γενικά)

    ====================
    Ο συνάδελφος έκανε ένα λάθος και το αναγνώρισε ΑΜΕΣΩΣ. Από ότι βλέπετε πρώτο από όλα έφτασε το δικό του σχόλιο επανόρθωσης, απλά δεν ήμουν στον υπολογιστή για να το δημοσιεύσω. Θεωρώ ότι το ζήτημα θεωρείται λήξαν !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όπως γνωρίζετε (οι παλαιότεροι αναγνώστες το ξέρουν πιο καλά) αποφεύγω να κάνω σχόλια και να συμμετέχω στη συζήτηση που γίνεται. Πιθανόν πρόκειται για «επαγγελματική διαστροφή», θεωρώντας ότι ακόμα είμαι στην έδρα και διευθύνω τη συζήτηση. Αυτή τη φορά όμως ας μου επιτραπεί να κάνω μία εξαίρεση.
    Ξεκινώ με το εξής παράδειγμα: Ένας εισαγγελέας μαθαίνει ότι ο Α σκότωσε το βιαστή της 5χρονης κόρης του. Ως άνθρωπος πιθανόν ο εισαγγελέας να πει μέσα του (αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την οικογένειά του ή τους συναδέλφους του) «Καλά του έκανε». Όμως ως εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορεί να μην ασκήσει δίωξη για το άρθρο 299 ΠΚ (ανθρωποκτονία από πρόθεση).
    Στην προκειμένη περίπτωση όλοι γνωρίζαμε ότι η απόφαση που λήφθηκε θα ήγειρε ζητήματα νομιμότητας. Εξ ου και οι ποικίλες και διαφορετικές αντιδράσεις και η διχογνωμία. Τη στιγμή που υπάρχουν δύο αποφάσεις της Διοικητικής Ολομελείας του ΑΠ καθώς και μία Εγκύκλιος του Εισαγγελέα του ΑΠ οι οποίες θεωρούν ως παράνομη τη στάση, θεωρώ (προσωπική μου άποψη) ότι η Πρόεδρος του ΑΠ δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από την αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου.
    Τώρα όσον αφορά τις λίστες με τα ονόματα, η μόνη μου πληροφόρηση είναι από το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και μέχρι να το διασταυρώσω ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ Δημήτρη, Αντεισαγγελέα, μη συγκρίνεις ευνομούμενα κράτη, όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Τουρκία (ναι σωστά διαβάζεις), ακόμη και η FYROM, με την Ελλάδα των τελευταίων τριάντα χρόνων ιδιαίτερα, με την Ελλάδα δηλαδή του λαϊκισμού, της παρασιτικής οικονομίας, της κοινωνικής διαφθοράς. Η Δικαιοσύνη ως σύστημα λειτούργησε και αυτή για την εξυπηρέτηση της ελληνικής κοινωνίας της παρακμής που περιγράφω, προστάτεψε κάθε είδους συντεχνία, οδήγησε σε αδιέξοδο την παραγωγική ιδιωτική οικονομία, κομματικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Τελικά, απέτυχε στο σκοπό της, που ήταν (και είναι) η διασφάλιση της ύπαρξης και λειτουργίας ενός κράτους δικαίου. Τελειώνω με μία αναφορά στο συνάδελφο που υποστήριξε ότι θεσμός είναι η Δικαιοσύνη και όχι ο πρόεδρος του αρείου πάγου. Κάνεις λάθος συνάδελφε. Κατά το σύνταγμα θεσμός είναι στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του αρείου πάγου: 1) κατά το άρθρο 37 παρ. 3 μπορεί να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με σκοπό τη διενέργεια εκλογών, 2) κατά το άρθρο 90 μετέχει στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο λόγω της θέσεώς του, 3) κατά το άρθρο 91 παρ. 2 προεδρεύει στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο και 4) αποτελεί μέλος του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου του άρθρου 100, λόγω και πάλι της θέσεώς του. Η ένωση δικαστών είναι ένα σωματείο του αστικού κώδικα - πράγμα καθόλου μειωτικό - και η πρόβλεψη στο άρθρο 89 (§5) είναι διευκρινιστική του επιτρεπτού της συστάσεώς της, που αλλιώς θα μπορούσε και αυτό να αμφισβητηθεί, δεν έχει την έννοια της συνταγματικής κατοχύρωσης της ύπαρξης και λειτουργίας τέτοιων ενώσεων, ότι δηλαδή είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν ενώσεις δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στο Πρωτοδικείο που υπηρετώ, ο Προΐστάμενος ζήτησε από τις γραμματείς να συντάξουν λίστα με τους υπηρετούντες Δικαστές και με την αναφορά εάν απέχουν ή όχι, με σκοπό να δοθεί στο δικηγορικό σύλλογο προς ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ dikastis.gr, αφού σε ευχαριστήσω για το πολύτιμο έργο που συνεχίζεις να μας προσφέρεις, θα διαφωνήσω μαζί σου και με τους συναδέλφους που ομιλούν περί αποφάσεων ΟΛΑΠ και εγκυκλίου ΑΠ. Δεν πρόκειται περί νόμων, τους οποίους, έτσι κι αλλιώς, κάθε ανεξάρτητος δικαστής έχει δικαίωμα να τους εξετάσει ως προς τη συνταγματικότητά τους, η δε νομολογία δεν αποτελεί "πηγή δικαίου" στο ελληνικό δίκαιο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιβάλλεται αυτή των ανώτερων στα κατώτερα δικαστήρια. Περίτρανη απόδειξη αποτελούν οι ολομέλειες του ΑΠ που, ανάλογα της χρονικής περιόδου και κάποιων όλως ειδικών περιστάσεων, καταντούν να είναι εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους, κρίνοντας τα ίδια ακριβώς πραγματικά περιστατικά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αλλά, θα μου επιτρέψετε, εδώ δεν πρόκειται για αυτό. Παίρνοντας πάσα από το παράδειγμά σου, εγώ προσωπικά, όταν το παιδί μου κάνει κάτι "όχι καλό", προσπαθώ να ψάξω την αιτία και όχι την αφορμή "βγάζοντας στην αναφορά" το παιδί μου σαν να είναι αυτό ο υπεύθυνος. Δηλαδή, εν προκειμένω, θα περίμενα, αν δεν τολμούσε να τα βάλει με την ΕΝΔΕ, το ΔΣ της οποίας αποτελείται από υψηλόβαθμους Δικαστές, συναισθανόμενη τον υψηλό ρόλο της η ηγεσία της Δικαστικής Εξουσίας, να έπαιρνε, τουλάχιστον, θέση στα προβλήματα τα οποία κάνουν τους δικαστές της να στενάζουν (για να μην πω την κοινωνία). Καμία σχέση, βεβαίως, με την αντίδραση των ισπανικών ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων που στήριξαν το Φεβρουάριο του 2009 τα πρωτοβάμια δικαστήρια αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους (http://news-spain.euroresidentes.com/2008/10/spanish-judiciary-strike-to-protest.html). Σημείωση: στην Ισπανία απαγορεύεται η απεργία των εκπροσώπων της Δικαστικής Εξουσίας... Τέλος, σε όλους αυτούς που σπέρνουν τον πανικό θα ήθελα να πω: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ. Δεν έχετε το δικαίωμα να προσπαθείτε ανώνυμα, δηλαδή, υπόγεια και, άρα, όχι έντιμα, να επιβληθείτε σε κάτι που δημιουργήθηκε επώνυμα, με νόμιμες διαδικασίες και με πολύ κόπο, δηλαδή, στην προσπάθεια των κατεξοχήν μάχιμων Δικαστών να υπερασπίζονται ουσιαστικά την ίδια τη Δικαιοσύνη. Αν είναι λάθος ο τρόπς αυτός, παρακαλώ να λάβετε την εντιμότητα και το θάρρος να το πείτε και να το κάνετε κατανοητό επώνυμα και με τους προβλεπόμενους τρόπους. Αρχίστε από τις υπογραφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η άποψη ότι οι τρίωρες διακοπές συνεδριάσεων αποτελούν μορφή απεργίας, εισοδυναμεί με αποδοχή της αντίληψης ότι οι δικαστική εργασία, είναι μόνο το εξάωρο 9.00-15.00 που ανεβαίνουμε στην έδρα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πάει κανένας από εμάς στο σπίτι του και δεν τον περιμένει μια ντουλάπα γεμάτη δικογραφίες; Υπάρχει μέρα ανάπαυσης στο δικαστή; Η κίνησή μας για διακοπή συνεδριάσεων είναι απλά και μόνο μια περιορισμένη χρονικά μορφή διαμαρτυρίας, που με τον τρόπο που έγινε μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι σεβόμαστε κοινωνία και θεσμούς, ζητώντας τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.Τέλος, οφείλουμε να θυμόμαστε, ενόψει οποιασδήποτε πίεσης, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, ότι η λειτουργική μας ανεξαρτησία έχει θεσπιστεί erga omnes και όχι μόνο απέναντι στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Παππούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αν περιηγηθεί κανείς στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει εύκολα, οτι σε πολλές χώρες του κόσμου (και όχι μόνο του δυτικού)οι δικαστές φτάνουν στο σημείο να απεργήσουν και μάλιστα χωρίς υπεκφυγές,αλλά φανερά, ακόμη και κατεβαίνοντας σε πορείες. Οι δε αιτίες των κινητοποιήσεών τους είναι ποικίλες, έχουν όμως σχεδόν πάντοτε σχέση με τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Καλό θα ήταν, προτού αρχίσουν οι μεταξύ μας διώξεις, να ρίξουμε μια ματιά και στον υπόλοιπο κόσμο,για να κατανοήσουμε οτι ούτως ή άλλως στη χώρα αυτή δεν είναι όλα καλώς καμωμένα.Κι ένα τελευταίο, που με εξέπληξε:
    Τελικά ίσως να έχουμε περισσότερες ομοιότητες με το Κογκό από όσες φανταζόμαστε... Σύμφωνα με άρθρο της congo news agency, που θα βρείτε ολόκληρο εδώ http://www.congoplanet.com/news/1886/judges-go-on-strike-after-joseph-kabila-speech-salary-claim.jsp, οι εκεί συνάδελφοί μας προχώρησαν ήδη από τον Αύγουστο (και συνέχισαν τουλάχιστον έως 20.09.11 οπότε δημοσιεύθηκε το εν λόγω άρθρο)σε απεργία ως αντίδραση στον ισχυρισμό του Προέδρου της χώρας, κατά την προεκλογική του ομιλία, ότι δήθεν λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 1600$, γεγονός που αυτοί αρνούνται. Συνέχισαν λοιπόν την απεργία τους, αλλά και διαμαρτυρίες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας το αυτονόητο : Να λάβουν, δηλαδή, το ποσό που υποτίθεται οτι λαμβάνουν. Γιατί, όπως είπε και ο εκπρόσωπός τους "Ζητάμε απλώς να πληρωνόμαστε όπως είπε ο Πρόεδρος οτι πληρωνόμαστε. Η κεφαλή του κράτους δεν ψεύδεται". Αν μη τι άλλο,οι (ομοιοπαθείς) κογκολέζοι δικαστές διαθέτουν χιούμορ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προσωπικά ήμουν ανάμεσα σ' αυτούς που δεν απέχουν,από τις συνεδριάσεις, για το λόγο ότι θεωρώ ότι ακόμη κι αν όλα γύρω μας καταρρεύσουν οι δικαστές πρέπει να μείνουμε όρθιοι υπακούοντας στο σύνταγμα και τους νόμους και όχι καταλύοντάς τα μόνοι μας. Ο ρόλος μας είναι να ελέγξουμε όσους κρατικούς ή μη λειτουργούς παραβιάζουν το σύνταγμα και να προστατέψουμε τους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία. Αυτό δεν θα το κάνουμε απεργώντας και προτάσσοντας τα δικά μας οικονομικά αιτήματα και οφίτσια. Θα το κάνουμε με τις αποφάσεις μας όταν θα φθάσουν σε λίγο τα άδικα χαράτσια των πολιτών σε μας για να κρίνουμε αν δικαίως ή αδίκως δεν πληρώθηκαν. Τότε θα έχουμε την εξουσία να ελέγξουμε τις άλλες δύο εξουσίες που κατέλυσαν κάθε έννοια του συντάγματος και των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Δεν πρέπει να ζητιανεύουμε οικονομικές αποδοχές από τους απαξιωμένους πολιτικούς αλλά να απαιτούμε κάθαρση και σεβασμό των θεσμών.

    Όμως παρ΄όλα αυτά διαφωνώ κάθετα με τη συγκέντρωση της λίστας των απεχόντων, από την Πρόεδρο του Α.Π., διότι αυτό θα επιφέρει διχασμό και ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση του θεσμού μας. Βιώνουμε μία πρωτοφανή πολιτική κατάσταση που τα πάντα έχουν καταλυθεί από τις άλλες δύο εξουσίες και είναι φυσικά πολύ άδικο να την πληρώσουν οι δικαστές που είναι οι μόνοι που έχουν μηχανισμούς ελέγχου τους, σε αντίθεση από τους βουλευτές και υπουργούς που θέσπισαν και απολαμβάνουν για τους εαυτούς τους κάθε φύσης ασυλία και παραγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Στο Πρωτοδικείο που υπηρετώ, ο Προΐστάμενος ζήτησε από τις γραμματείς να συντάξουν λίστα με τους υπηρετούντες Δικαστές και με την αναφορά εάν απέχουν ή όχι,με σκοπό να δοθεί στο δικηγορικό σύλλογο προς ενημέρωση"

    ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;;;;!!!!!

    Με έπιασε πονοκέφαλος, ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ 27 ΟΚΤ.2.52μ.μ,Ως ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ, ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙς ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ ΜΕ 1500 ΕΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Aνώνυμε 27/10 7.38
    Εγώ μίλησα για κάθαρση.
    Συμφωνώ με το σχόλιό σου. Αυτό ακριβώς ήθελα να πω. Δεν δικαιούμαστε να απέχουμε των καθηκόντων μας και να επιδιώκουμε την οικονομική μας εξασφάλιση τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι που εγκρίνουν όλα αυτά τα νομοθετήματα με τα οποία καταλύεται όχι μόνον η εθνική μας κυριαρχία αλλά και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
    Δυστυχώς έχουμε κι εμείς εσωτερικές παθογένειες και ο κόσμος έχει δίκιο όταν όχι μόνον δεν μας εμπιστεύεται αλλά μας θεωρεί συνπαίτιους για την κατάντια του!

    Έχουν καμία σχέση οι δικαστές οι δικοί μας με αυτούς τους δικαστές;
    Γιατί δεν είναι τυχαία η φράση "Κι όμως υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο".
    Εμείς και οι εκάστοτε ηγεσίες μας εισαγγελικές και δικαστικές απέχουμε παρασσάγγας απ' αυτό!! Ας μη μιλάμε λοιπόν...
    Δεν μπορούμε να θυμόμαστε την αντισυνταγματικότητα των πολιτικών μέτρων μόνον όταν καίγεται η γούνα μας. Πρωτίστως οφείλουμε να προστατεύουμε τη γούνα του λαού, εν ονόματι του οποίου και αποδίδουμε δίκαιο!
    Αυτός είναι ο ρόλος μας ως τρίτης κρατικής εξουσίας. Όμως τον ξεχάσαμε και συρόμαστε πίσω από τα "φουστάνια" των πολιτικάντηδων για να εκκλιπαρήσουμε μη μείωση των μισθών μας... Αυτό είναι κατάντια κι όχι θάρρος και γενναιότητα όπως πολύ θέλουν να μας το παρουσιάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ