Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Με οικονομικά προβλήματα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Η κατάσταση δυσχεραίνεται από την πληθώρα αιτήσεων

Ανυπόφορη, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, η Μαρί-Λουίζ Μπεμελμανς-Βιντέκ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Δικαστηρίου ανέρχεται σε 59 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ κατώτερος του ετήσιου προϋπολογισμού της υπηρεσίας εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά πολύ λιγότερος από το 25% του προϋπολογισμού του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βιντέκ.

Κατά την ολλανδέζα βουλευτή, που έχει ήδη συντάξει σχετική έκθεση, η οποία θα έλθει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2012, η λειτουργία του Δικαστηρίου δυσχεραίνεται επιπλέον και από την πληθώρα των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι περισσότερες των οποίων όμως κρίνονται απαράδεκτες.

Οι δικαστές αφιερώνουν χρόνο για την εξέταση προσφυγών που είναι ατελείς, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν αφορούν παραβιάσεις της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε η κυρία Βιντέκ, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 140.000 περίπου προσφυγές.


===============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

7 σχόλια:

  1. Η "εκδίκηση" του Έλληνα Δικαστή.
    Διότι καλά να τα λες για τους άλλους, τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσεις τη δική σου καθυστέρηση;
    Επ' ευκαιρία, υποθετικά μιλώντας, αν μια υπόθεση καθυστερήσει πάνω από τον εύλογο χρόνο να εκδικαστεί στο ΕΔΔΑ, αναγνωρίζεται δικαίωμα αποζημίωσης του προσφεύγοντος (δε γνωρίζω ακριβώς τι ισχύει και πολύ θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που λες, διαχειριστή, είναι το πιο γνωστό ανέκδοτο στο Στρασβούργο. Ότι, δηλαδή, το ΕΔΑΔ ποτέ δεν καταδικάζεται το ίδιο για την παραβίαση του ευλόγου χρόνου στις δίκες του (άρθρο 6 ΕΣΔΑ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο που το ΕΔΔΑ είναι αρμόδιο για 47 χώρες και 800.000.000 άτομα. Μιλάμε για ασύγκριτα μεγέθη λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μια πρώτη ματιά πράγματι τα μεγέθη που αφορούν το ΕΔΔΑ φαίνονται μη συγκρίσιμα σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.Εντούτοις η ρίζα του προβλήματος είναι ακριβώς η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: αναλογικά λίγο προσωπικό σε σχέση με τις πολλές υποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας είναι και για 800 δισεκατομμύρια. Όπως το ίδιο κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και επιβάλλει υποχρεώσεις αποτελέσματος, λέγοντας "βρήτε εσείς λεφτά από την χιλιαρικιά, και τι με νοιάζει εμένα, να μην υπογράφατε την σύμβαση", έτσι να βρη και εκείνο.

    Τρία χρόνια για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας στην Ελλάδα τα θεωρεί υπερβολικά, ενώ για τρία χρόνια στο Στρασβούργο πρέπει να λέμε και ευχαριστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν τηρούσαμε τα συμφωνηθέντα της ΕΔΔΑ δεν θα είχαμε δημιουργήσει την ελληνική βιομηχανία προσφυγών λόγω καθυστέρησης εκδικασης...και όχι μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ λάθος τη σύγκριση ανάλογα με τις χώρες και τον αριθμό των κατοίκων τους. Όπως ειναι λογικό θα μας ενδιέφερε να μάθουμε πόσες υποθέσεις εισέρχονται και πόσες αποφάσεις εκδίδονται. Με αυτό τον τρόπο και επειδή ως γνωστόν ακόμα και τα δικαστήρια της Τουρκίας - έχω ιδία άποψη τουλάχιστον για τα μεγάλα - έχουν καλύτερη μηχανοργάνωση και καλύτερες συνθήκες και υλικά εργασίας των δικαστών - θα μπορούσαμε αγαπητοί να δούμε αν το δικαστήριο κάνει καλά και γρήγορα τη δουλεία του. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα νούμερα και ας καταλάβουμε όλοι ότι ο πρώτιστος λόγος καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, είναι παγκοσμίως η απαράδεκτη νοοτροπία-φιλοσοφία-παιδεία και εγωισμός όλων των πολιτών οι οποίοι εχουν πάψει να λύνουν τα προβλήματά τους με συννενόηση καθώς και η τουλάχιστον αρρωστημένη δικομανία του Δημοσίου το οποίο δεν συμμορφώνεται με τίποτα, παρά μόνο αν το ίδιο αποφασίσει να νομοθετήσει (και τότε όχι πάντα). Ήθελα να ήξερα στα τελευταία προωθούμενα μέτρα, ποίοι αποτελούν πχ τη νομοπαρασκευαστική ομάδα (αυτό αφορά άλλη ανάρτηση αλλά θεωρώ ότι ταιριάζει έστω και λίγο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ