Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σκληρή επίθεση αρεοπαγίτη κατά Λοβέρδου και πολιτικού συστήματος


Σκληρή επίθεση, που αγγίζει τα όρια του πολιτικού μανιφέστου, εξαπολύει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Ρούσος Παπαδάκης εναντίον του πολιτικού συστήματος και ειδικά του υπουργού Υγείας κ.Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τις δηλώσεις περί «μακελειού αν πειράξουν τον Γιώργο Παπανδρέου».

Αφορμή η απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων κκ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη να ζητήσουν την αποστολή της δικογραφίας για την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Βουλή.

Στην αναφορά του, που υπέβαλε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ο κ. Παπαδάκης δεν χαρακτηρίζει απλώς «ατυχείς» τις δηλώσεις του υπουργού, αλλά σημειώνει ότι η πράξη του «(υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας) άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος». Και με ασυνήθιστη για δικαστικό λειτουργό φρασεολογία, του προτείνει στο εξής να ασχολείται καλύτερα με τα υπουργικά καθήκοντά του και μόνο!

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά για τον κ. Λοβέρδο: «θα ήθελα να του πω ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο της Ρόδου, που έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η Μ.Κ.Ο., ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο Σύρου, όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν. Ακόμη ας ασχοληθεί με το μερίδιο από τη συλλογική ευθύνη που αναλογεί για την "αποπροστασία" του πολίτη από την αύξηση της εγκληματικότητας (απότοκο πολιτικής τακτικής)».

Με αφορμή τον θόρυβο για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Παπαδάκης ζητεί εν γένει από τους πολιτικούς και τους άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου «να αφήσουν τη δικαστική εξουσία να επιτελέσει το έργο της και να σταματήσει η όποια πολιτική ή επαγγελματική εκμετάλλευσή της», παρατηρώντας ότι «τα Ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά παραδικαστήρια δεν προάγουν τον νομικό πολιτισμό και το δίκαιο, όταν γίνεται υπέρβαση των ορίων της κριτικής, μάλιστα όταν επιδιώκεται πολιτικό όφελος ή το κέρδος της τηλεθέασης, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στη δικαιοσύνη».

Στρέφει, δε, τα πυρά του εναντίον «όσων διαχρονικά ασκώντας εξουσία, μας έφθασαν σ' αυτή την κατάσταση, που οδήγησαν εκατοντάδες νέων στην ανεργία στερώντας τους το όνειρο και την ελπίδα στη ζωή», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να προκαλούν και δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας». Και τους κατηγορεί ότι «αποδόμησαν από την παιδεία τις ανθρώπινες αξίες, το ήθος, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την αγάπη...».

Όσον αφορά δικαστές και εισαγγελείς, σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, «καλό είναι όπου είναι απαιτητικοί με τους άλλους να είναι πρώτα απαιτητικότεροι και αυστηρότεροι με τους εαυτούς τους, (...), να εξορθολογίζουν την έρευνα, την ποινική δίωξη, την προσωρινή κράτηση αφού οι υπερβολές αναιρούν το δίκαιο».

Στο μεταξύ «η πέτρα του σκανδάλου», η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ, μελετάται αυτή την ώρα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, προκειμένου να αποφασίσει αν θα τη στείλει η όχι στη Βουλή. Σύμφωνα με πηγές του Αρείου Πάγου, πάντως, ο νόμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην εισαγγελία για να μη τη διαβιβάσει αμελητί, ενώ από τους οικονομικούς εισαγγελείς – των οποίων ζητήθηκε η αντικατάσταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου – κρούεται ο κώδωνας για την ύπαρξη κινδύνου παραγραφής.

Οι αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται για το αίτημα του κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αντικατασταθούν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς μετά τα όσα είπε περί πιέσεων, χωρίς να προκύψουν από την έρευνα που ακολούθησε αποδείξεις.

Οπως δήλωσε πάντως ο ένας εκ των δύο αντεισαγγελέων Εφετών, ο κ. Μουζακίτης «θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη Δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας, αλλά όπου και αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=440069&h1=true

16 σχόλια:

  1. επιτέλους δικαστές με φωνή και όχι ψιθυρους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον κύριο Παπαδάκη. Πρόσφατα, πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ένας από τους καλύτερους οικονομολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο - μία προσωπικότητα αυξημένου κύρους σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, επεσήμανε τον κίνδυνο να παραδοθεί η Ιταλία στον λαϊκισμό αν δεν υποστηριχθούν και δεν εφαρμοσθούν οι ιδιαίτερα επώδυνες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση αποφάσισε και που έγιναν αναγκαίες, επειδή ο προηγούμενος και επί δεκαετία πρωθυπουργός Berlusconi είχε μεταχειρισθεί ιδιαίτερα λαϊκιστικές μεθόδους προκειμένου να έχει τον ιταλικό λαό με το μέρος του και να αποφύγει τη φυλάκιση για τις αποδεδειγμένες σχέσεις του με τη μαφία. Ο ιταλικός λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και αγόρασε μαζικά ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, δάνεισε δηλαδή ο λαός το Κράτος που αντιμετωπίζει ένα όχι πολύ σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να το ξεπεράσει. Συγκινητική η ανταπόκριση του ιταλικού λαού. Στην Ελλάδα, όσοι είχαν αποταμιεύσει χρήματα από τις μαύρες οικονομικές τους δραστηριότητες πολλών ετών, απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα κατέθεσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Αφαίμαξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι, οι φοροκλέπτες - κατ’ εξακολούθηση φοροφυγάδες, κατηγορούν την τρόικα για τα μέτρα που απαιτεί, ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη και αδιαφορούν για το μέλλον - το όποιο μέλλον μπορεί να έχει αυτή η μικρή και φτωχή Χώρα. Η Ελλάδα από την ίδρυση του Κράτους νικήθηκε από το λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός εγκατέστησε το πελατειακό κράτος, που δεν παράγει τίποτε και ζει παρασιτικά. Η εκτελεστική εξουσία εμφανίσθηκε ως η υπέρτατη εξουσία, ανώτερη από κάθε άλλη εξουσία. Τη νομοθετική εξουσία την κατέλυσε, μέσω της κομματικής πειθαρχίας και άλλων θεσμίων, τη δε δικαστική εξουσία τη χειραγώγησε απόλυτα, πάντοτε με τη συνεργασία των δικαστών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην αγκαλιά του λαϊκισμού 180 περίπου χρόνια, με κάποια φωτεινά διαλείμματα (Καποδίστριας, Όθων, Χαρίλαος Τρικούπης). Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει. Απαιτείται τιτάνια προσπάθεια και σύγκρουση με αμέτρητες κατεστημένες αντιλήψεις. Αν νικηθεί ο λαϊκισμός, η Ελλάδα θα είναι ευρωπαϊκή χώρα. Αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα παραμείνει μια φτωχή χώρα της ανατολής, περικυκλωμένη μάλιστα από γείτονες που επιβουλεύονται διάφορα εδάφη της. Η μάχη που πρέπει να δοθεί και με κάθε κόστος να κερδηθεί είναι κατά του λαϊκισμού, της διαχρονικής αυτής πληγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον κ Παπαδάκη! Λυπάμαι μόνο που αυτή η ανακοίνωση δεν έγινε ή έστω δεν υποστηρίζεται επίσημα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) από την Ενωση Εισαγγελέων, η οποία εξακολουθεί να σιωπά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτοδίκης είπε: Εύγε, στον κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσο Παπαδάκη για την παρρησία και το σθένος του! Τέτοιους Εισαγγελείς (όπως άλλωστε και για τους κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη) χρειάζεται η Ελληνική Δικαιοσύνη.
    Και κάτι για τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης: Καλά θα κάνει αφενός μεν να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αφετέρου δε να κοιτάξει να συνυπογράψει για άλλη μια φορά ένα ακόμη Μνημόνιο...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχνά ο κ. Αντεισαγγελέας να μας μας πει, το εξής πράγμα: οι εξουσίες του κράτους είναι τρείς. Το ότι φταίνε οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, ούτε λόγος. Αλλα οι εκπρόσωποι της τρίτης εξουσίας είναι παντελώς άμοιροι ευθυνών; Εντελώς ανεύθυνοι; Όταν χρεωκοπεί ενα κράτος, χρεωκοπεί συντεταγμένα. Δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι χρεωκοπούν η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και μένει αμοιρη ευθυνών η δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απαράδεκτο και ύποπτο να πολιτικολογούν οι δικαστές. Όποιος θέλει ας παραιτηθεί και ας κατέβει υποψήφιος βουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ.ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ.Ο ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι έγκειται η "πολιτικολογία" του κ. Παπαδάκη. Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι απαράδεκτο να έχουν ή να παίρνουν πολιτική θέση οι δικαστές. Το κάνουν, εξάλλου, μέσω των ενώσεών τους.
    Οι δικαστές δεν είναι -ούτε πρέπει να είναι- τα αποστειρωμένα όργανα που τους παρέχεται μια συνταγματική εξουσία, αποσιωπώντας τα κοινωνικά προβλήματα, απότοκα των πολιτικών επιλογών. (Η διαλεκτική, κύριοι, δεν είναι μια μαρξιστική εφεύρεση, θυμηθείτε τον Πλάτωνα)
    Εξαιρετικός ο κύριος Παπαδάκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν με τη λέξη «δημοκρατία» εννοούμε την πραγματική άσκηση της εξουσίας από έναν πληθυσμό που δεν είναι ούτε διαιρεμένος ούτε διατεταγμένος ιεραρχικά σε τάξεις, τότε είναι φανερό ότι απέχουμε πολύ από τη δημοκρατία. Είναι ολοφάνερο όμως ότι ζούμε κάτω από ένα καθεστώς δικτατορίας της τάξης, εξουσίας της τάξης, που επιβάλλεται με τη βία, ακόμη κι όταν τα όργανα αυτής της βίας είναι θεσμικά και συνταγματικά, και στο βαθμό αυτόν δεν τίθεται ζήτημα δημοκρατίας για μας.
    Το κράτος έχει την εξουσία να ενισχύει μια ορισμένη αντίληψη τού τι είναι νόμιμο, αλλά η εξουσία δεν συνεπάγεται τη δικαιοσύνη ή και την ορθότητα. Αντίστοιχα, η δικαιοσύνη, παρότι συντεταγμένη εξουσία ή, ίσως, ακριβώς εξαιτίας αυτού του λόγου, δεν συνεπάγεται ίση μεταχείριση των πολιτών ή μη ταξική διάκριση.
    Η γενική ιδέα της δικαιοσύνης λειτουργεί σε μια κοινωνία τάξεων σαν αξίωση που προβάλλεται από την καταπιεσμένη τάξη και σαν δικαιολόγηση γι’ αυτήν. Η δικαιοσύνη, όμως, ως μία ιδέα που επινοήθηκε, λειτουργεί κατά κανόνα ως όργανο μιας συγκεκριμένης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και πολύ σπάνια ως όπλο εναντίον αυτής της εξουσίας.
    Κι εδώ, θα συμφωνήσω με τον Φουκώ: ¨Αντί να σκεφτόμαστε τον κοινωνικό αγώνα με όρους «δικαιοσύνης», θα πρέπει μάλλον να δώσουμε έμφαση στη δικαιοσύνη με όρους κοινωνικού αγώνα. ”
    Κάτι που ο κύριος Αντεισαγγελέας προσέγγισε με την ως άνω αναφορά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λυπαμαι αλλα δεν θα δωσω συγχαρητηρια στον κ.Εισαγγελεα,όχι γιατι οσα ειπε δεν ηταν σωστα(που ηταν),αλλα για τον χρονο που τα ειπε.Τωρα που το Πασοκ είναι 5ο στις δημοσκοπησεις, το να καταγγειλεις έναν υπουργο του, δεν είναι τιποτα άλλο από λεονταρισμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΑΘΗΣ ΒΕΡΓΩΝΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ27 Ιανουαρίου 2012 στις 7:18 π.μ.

    Η μοναδική μέχρι στιγμής επιστημονική ανάλυση των γεγονότων από τον καθηγητή Γ.Καλφέλη: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=440381
    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το άρθρο αναδεικνύεται η ορθότητα των επισημάνσεων του Ρούσσου Παπαδάκη. Η ψυχραιμία και η επιστημονική ανάλυση βοηθάει να μην περιχαρακωνόμαστε και να μπορούμε να αναπτύξουμε διάλογο. Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό γιατί δείχνει μια κοινωνία συνεννόησης που μόνο αυτή μπορεί να δώσει λύσεις στις οποίες χωράμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ευγε στον κ Αντεισαγγελέα
    ειθε να του εμοιζαν στο ελασσον στην παρρησια οι περισσοτεροι απο εμας
    οσο για τα αντιθετως κειμενα αναρτηθεντα σχολια νοιζω οτι ειναι το πλεον πασιφανες οτι δεν προερχονται ουτε απο Δικαστες ουτε απο απλους πολιτες αλλα απο πολιτικα γραφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν κατάλαβα καλά ο Καλφέλης λέει λίγο πολύ ότι επειδή μια ευρωπαϊκή υπηρεσία (την περίπτωση αυτή η στατιστική) έκρινε το σύννομο ενεργειών η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποφανθεί επί τούτου!!! Είναι δικαιοδοτική αρχή που μας δεσμεύει; Είχε η ίδια τον έλεγχο της συλλογής των δεδομένων ή βασιζόταν σε ότι η δική μας ανεξάρτητη αρχή της έδωσε; Αν δεν γνωρίζουμε τον φάκελο πως κάνουμε κρίση για την ουσία μιας υπόθεσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν τα πολιτικά γραφεία αισθάνονται την ανάγκη να απαντούν σε ανακοινώσεις ανώτατων δικαστών, ορθές ή μη κατά το περιεχόμενο, σημαίνει ότι οι ανακοινώσεις αυτές έχουν πολιτικό και κομματικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το Σύνταγμα (στο οποίο ορκίστηκαν και οι ανώτατοι δικαστές, τουλάχιστον όσοι εισήλθαν στο Σώμα από τις 24.7.1974 και έπειτα) άλλα λέει (βλ. άρθρο 29 παρ.3 εδ. α΄). Συνεπώς, ας μην κάνουν τους τιμητές όσοι γράφουν το Σύνταγμα στα παλαιά των υποδημάτων τους ή επιτέλους ας βρουν το θάρρος να πολιτευτούν, για να τους κρίνει ο λαός (αν θεωρούν βέβαια ότι αυτός πρέπει να είναι το ανώτατο όργανο του κράτους και όχι κάποιοι πεφωτισμένοι εκ Θεού στρατιωτικοί, δικαστές, κληρικοί κλπ., γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες τάσεις όλο και πιο απροκάλυπτα εκδηλούμενες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σωστός ο λόγος του Ρ.Παπαδάκη έστω και πολύ καθυστερημένος για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνος για τη δική του θέση και εξέλιξη.
    Πάντως είναι σωστός και οφείλουμε να το παραδεχθούμε.
    Και όταν η τρίτη εξουσία υπενθυμίζει στις άλλες δύο τα καθήκοντά τους και το νόμο δεν πολιτικολογεί αλλά ασκεί εξουσία με κοινωνικό περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το είδατε?

    http://www.youtube.com/watch?v=EAYV7Nh9qzU&feature=youtu.be

    Αν κάνει πράξη όσα λέει ξεχάστε τα ανώνυμα σχόλια και ανώνυμες ιστοσελίδες.
    Παρά το σύνταγμα και τον εκτελεστικό του νόμο αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία που είναι πλέον νόμος του κράτους μας και παρά το ότι μετατρέπει τη δυσφήμηση σε πταίσμα θα επιτρέψει την άρση του απορρήτου για τη ...συκοφαντική δυσφήμηση!!!
    Ο καθένας λοιπόν που θα θεωρεί ότι θίγεται από κάποια σχόλια ή αναρτήσεις θα τυλίγεται σε μια κόλλα χαρτί και θα τρέχει ν' αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
    Αν έχετε το θάρρος και είστε όντως ανεξάρτητοι δικαστές πρέπει να καταγγείλετε τον υπουργό για την κατάφωρη αυτή παραβίαση του συντάγματος και της ευρωπαϊκής οδηγίας που επιχειρεί να κάνει!
    Mη του το επιτρέψετε είστε οι μόνοι που μπορείτε να εμποδίσετε τη χούντα και την αυθαιρεσία τους κόντρα στους νόμους! και κόντρα στη δημοκρατία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ