Σελίδες

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΣτΕ: Συνταγματική η αύξηση παραβόλου από τα 4,4 στα 100 ευρώ


Η πρώτη δίκη «πιλότος» εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφορά την υπέρμετρη αύξηση κατά 440% παραβόλου, η οποία τελικά κρίθηκε συνταγματική.
Η διαδικασία για την έκδοση της δίκης – «πιλότος» ή αλλιώς «πρότυπης δίκης» προβλέπεται από το «νόμο Καστανίδη» (άρθρο 1 του Ν. 3900/2010).
Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποτελεί πλέον οδηγό για όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, τα οποία δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από το περιεχόμενο της.
Ειδικότερα, με το άρθρο 45 του νόμου 3900/2010 προστέθηκε μια νέα διάταξη στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας που αναφέρει ότι για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις (διαφορές) που είναι εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη κατά την έναρξη ισχύος του επίμαχου Ν. 3900/2010 (1.1.2011), το σχετικό παράβολο θα ανέρχεται σε 100 ευρώ, ενώ πριν τη νέα ρύθμιση το παράβολο ήταν 4,4 ευρώ.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος) με την υπ' αριθμ. 601/2012 απόφασή της, έκρινε ότι παράβολο των 100 ευρώ που απαιτείται να καταβληθεί για την προσφυγή μέχρι την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, «δεν είναι κατά την κοινή πείρα τέτοιου ύψους ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι παρεμποδίζει το δικαίωμα του προσφεύγοντα και εν γένει του διοικούμενου να προσφύγει ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων».
Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 100 ευρώ «δεν αντίκειται στα περί δικαστικής προστασίας» που προβλέπει το άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, ούτε στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλού ούτε και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Στο «δια ταύτα» η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι «το άρθρο 45 του Ν. 3900/2010, «ισχύει και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διαφορές», δηλαδή, 1.1.2011.
Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρέωσε τεχνική εταιρεία, που είχε προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, να καταβάλει τη διαφορά του παραβόλου η οποία ανέρχεται στα 95,5 ευρώ (100 - 4,5 = 95,5 ευρώ), ενώ παρέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα περαιτέρω.


============
ΑΝΑΓΝΩΣΣΤΗΣ

10 σχόλια:

  1. επιτελους, σωστη αποφαση....
    Ημαρτον με τις αντισυνταγματικοτητες...
    100 ευρω παραβολο υπερ του Δημοσιου..τη στιγμη που η μεση αμοιβη δικηγορου για παρασταση στο ΣτΕ ειναι ανω των 1.000 ευρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.ant1online.com/Economy/General/Pages/20122/3fc93704-daea-4465-ab87-68020b231494.asp

    "Έχουμε εντοπίσει τις σωρευμένες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια και σκοπεύουμε να τις αντιμετωπίσουμε, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50% των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012"

    Να τι χρησιμευει η καταργηση των ολομελειων στο νεο νομοσχεδιο.. πλεον τις δικασιμους και τον αριθμο των υποθεσεων θα τις οριζει ελευθερα το υπουργειο δικαιοσυνης..
    Καιμ μην νομιζετε οτι θα περιορισθει στις φορολογικες δικες..

    Αυτες τις διαταξεις περι καταργησης της ολομελειας να δω αν θα εχουμε το σθενος να τις κρινουμε αντισυνταγματικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς το Στε άφησε κατά μέρος την αρχή της νομιμότητας και λειτουργεί με την αρχή της σκοπιμότητας δικαιολογώντας διοικητικές πράξεις που εκδίδονται υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών πριμοδοτήσεων. Είναι κρίμα μια δυσανάλογη αύξηση να θεωρείται συνταγματικώς ανεκτή όταν ήδη το κόστος προσφυγής στην δικαιοσύνη με την αύξηση του κόστους των γραμματίων και την επιβολή ΦΠΑ στους Δικηγόρους είναι πολύ μεγάλο. Με την αύξηση και του κόστους των μεγαροσήμων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Σε περίοδο που οι μισθοί μειώνονται κατακόρυφα η προσφυγή στην δικαιοσύνη καθίσταται ασύμφορη περιοριζομένου του δικαιώματος δικαστικής προστασίας ανεπιτρέπτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνωμη, ανωνυμε των 12:34, την μρση αμοιβη (οχι την "ελαχιστη") δικηγορου για να περασει απλως το κατωφλι του ΣτΕ τη γνωριζεις??

    Μου θυμιζει, να λεμε αντισυνταγματικο να ζηταται πχ παραβολο στις αναγνωριστικες αγωγες, οταν η καταθεση και η συζητηση μιας εχει αμοιβη ανω των 2000 ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ντροπή ανώνυμοι που αναφέρεστε στους δικηγόρους και συγκρίνετε τις αμοιβές αυτών με τα παράβολα. εάν είστε και δικαστές δε, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ο τρόπος που σκέφτεστε. εμείς οι συνάδελφοι πρέπει να εμμείνουμε στην αντισυνταγματικότητα αυτών των φαιδρών διατάξεων. Άκου π.χ. να πρέπει να καταθέσεις 200 ευρώ για μία προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών. Ντροπή σε μάς που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση.μιλήστε πλέον..ας μιλήσουμε.ξυπνάτε ορέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ/-ή του 2:21, πόσο συνταγματικό είναι το γεγονός ότι για να προσφύγεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για μια απλή υπόθεση προσωρινής σφράγισης καταστήματος, όπου θα ζητηθεί και αναστολή, τα έξοδα (παράβολα για προσφυγή, για αναστολή, παραστάσεις και προείσπραξη,καθώς και επιδόσεις με επιμελητές) ανέρχονται για μια μικρή επιχείρηση στο ποσό των 500 Ευρώ περίπου? και αυτό χωρίς επιπλέον αμοιβή σε δικηγόρο παρά μόνο με την πρώην ελάχιστη αμοιβή..Εκτός αν η δικαιοσύνη απευθύνεται στα σαλόνια και μιλάμε για το ΣΤΕ και πάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και γιατι δεν πρεπει να συγκρινεται η αμοιβη του δικηγορου με το αιτουμενο παραβολο????
    Τετοιες λιγικες μας εφτασαν το κρατος στη χρεωκοπια..
    Απο που να αντλήσει εσοδα το κρατος??
    Δηλαδη ειμαστε ενταξει με παραβολο 4 ευρω, οταν και οι πετρες ξερουνε τις αμοιβες των δικηγορων, απ' τις οποιες το κρατος εχει μηδεν εσοδα?

    Ξερετε τα εξοδα προσφυγης στη δικαιοσυνη στο αγγλικο και στο γερμανικο δικαιο? Ξερετε οτι για να καταθεσεις ή ασκλησεις προσφυγη, τα παραβολα, κτλ ειναι ανω των 1000 ευρω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλε 7.54 14/2 έχω την εντύπωση ότι είσαι εκτός δικηγορικής πραγματικότητας για να μιλάς έτσι.Αν είσαι και δικαστής πραγματικά λυπάμαι διότι καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ η αναγκαιότητα της δικηγορικής προυπηρεσίας για τους υποψήφιους της εθνικής σχολής δικαστών.Μιά αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ για την κατάθεση έχει πραγματικό κόστος γραμματίου 200-250 ευρώ σύν 23% στο ποσό αναφοράς των 400 ευρώ ΦΠΑ σύν 150 ευρώ παράβολο σύν αναγκαίες επιδόσεις αν κριθεί αναγκαίο,σύν κόστος μιας παράστασης παρ αρείω για το υπόμνημα συν το κόστος της παράστασης παρ αρειω.Και εσύ μας μιλάς για 1500 ευρώ αμοιβή.Μπορείς να μας πεις δηλαδή ΄ποσα πρέπει να πάρει καθαρή αμοιβή ο Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποοι εδω δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη.Γνωρίζετε φίλοι μου πόσο είναι οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων στο εξωτερικό?Δηλαδή για την προσφυγή στο στρασβούργο που δεν πληρώνεις ούτε ένα ευρώ(και μιλάμε για δικαστήριο πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας)τι έχετε να πείτε.Δηλαδή εμείς είμαστε πιο ξύπνιοι ......Το πρόβλημα είναι οι αμοιβές των δικηρόρων?10.000 δικηγόροι Αθηνών δεν έχουν ούτε μια παράσταση το χρόνο.Θα μας τρελάνετε η είστε εκτός τόπου και χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σχετικη απόφαση του Στε δεν νομιζω οτι λαμβάνει υπ΄οψιν της την πάγια τακτική της εφορείας την μια υπόθεση να την κάνει δεκα με αποτέλεσμα τα 100 Ευρω να ειναι λιγα (μπορεις να τα μαζέψεις εστω και δανεικα) αλλά τα 1000 ?
    Που ειναι η αρχη της αναλογικοτητας.
    Για να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας πρεπει να πληρωσεις εγγυησεις, παραβολα, δικηγορους και και.... Οι λιγοι αλλα αθωοι δεν προστατευονται απο το δικαστικο συστημα αλλα απλώς καταστρεφονται.
    Ουτε καν το ευεργετημα πενιας δεν αναγνωριζεται στα διοικητικα δικαστηρια η για αυτεπαγγελτο διορισμο δικηγορου (από οσο γνωριζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ