Σελίδες

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αποψη: Μνημόνιο για τη Δικαιοσύνη


Του Παναγιωτη Παναγιωτοπουλου*

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη -ποινική, πολιτική αλλά και διοικητική- μπορεί να χαρακτηριστεί, δίχως υπερβολή, τραγική. Η αναφορά ορισμένων μόνον παραδειγμάτων είναι ενδεικτική.

- Στο Εφετείο της Αθήνας, τα αδίκαστα κακουργήματα (κλοπές, ληστείες, ναρκωτικά και άλλα) έχουν φθάσει τις 7.000.
- Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, σήμερα, εν έτει 2012, προσδιορίζονται οι δίκες για προσφυγές που έχουν κατατεθεί το 2002 και οι δικάσιμοι που δίδονται είναι για το 2015. Δηλαδή, αναμένεται να εκδικαστούν υποθέσεις με καθυστέρηση 12 ετών.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις πολιτικές δίκες, όπου πλέον για μισθωτικές διαφορές, εργατικές διαφορές και άλλες διαδικασίες, οι δίκες προσδιορίζονται σήμερα για το 2015 και αργότερα.
Με τις όποιες νομοθετικές μεταβολές -πρόσφατα και με τον νόμο για τη δίκαιη δίκη- η πολιτεία επιχειρεί να δώσει λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα και να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά τα μέτρα αυτά ενώ συμβάλλουν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το πρόβλημα.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει κουλτούρα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια επιβαρύνοντας τη Δικαιοσύνη, η οποία αδυνατεί να εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των αιτημάτων για παροχή έννομης προστασίας.
Η έλλειψη επί χρόνια πολιτικής για δημιουργία τεχνολογικών υποδομών, που θα διευκόλυνε τις δικαστικές αρχές, αποτελεί την κύρια αιτία για τη σημερινή κατάσταση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη αποτελεσματικά, όταν ο ανακριτής διαθέτει έναν Ποινικό Κώδικα και ένα στυλό σε ένα γραφείο, όπου καμία άλλη υποδομή δεν του παρέχεται.
Ακόμα και στο Ποινικό Μητρώο οι εισαγγελικοί και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν απευθείας πρόσβαση, αντλώντας πληροφορίες από τα Ποινικά Μητρώα, πολλές φορές αναξιόπιστα, που προσκομίζουν οι δικαζόμενοι πολίτες.
Η ανάταξη της λειτουργίας της Δικαιοσύνης προϋποθέτει κυρίως ευρύ πρόγραμμα ένταξής της στην ψηφιακή εποχή και συνδρομή τόσο των δικαστών όσο και των λοιπών παραγόντων -δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων- σε μια προσπάθεια στις κρίσιμες εποχές που βιώνει η χώρα και οι πολίτες, η Δικαιοσύνη να καταστεί μοχλός κοινωνικής σταθερότητας και ανάπτυξης του τόπου.
Με άλλα λόγια απαιτείται επειγόντως Μνημόνιο και για τη Δικαιοσύνη.

* Ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος είναι αντεισαγγελέας Εφετών.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/03/2012_476309

=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Αν είναι δυνατόν να εκφράζεται έτσι για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης Αντεισαγγελέας Εφετών, αποσπασμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο το νομοπαρασκευαστικό έργο! Και τόσα χρόνια τι κάνει (και) από τη θέση αυτή (του αποσπασμένου στο Υπουργείο);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα λέγεται Πρωτοδικείο Αθηνών με 5 εκατομ. πολιτες περιφέρεια. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Μόνη λύση η διάσπαση του σε τουλαχ. άλλα δύο Πρωτοδικεία, άλλα αντιδρούν κάποιοι συνδικαλιστές δκηγόροι. Περαιτέρω, το έγκλημα διαρκώς φουντώνει και παραδόξως ψηφίζονται όλο και πιο επιεικείς νόμοι, δένοντας τα χέρια των διωκτικών και δικαστικών αρχών, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν φυλακές (υποχρεωτική αναστολή για ποινή έως 5 έτη, κατάργηση της δικαστικής απέλασης για πλημ/τα και της αναστολής υπό τον όρο άμεσης απέλασης, υποχρεωτική αναστολή στην έφεση για ποινη έως 3 έτη, αυστηρότεροι όροι για την προφυλάκιση, κοκ). Υπάρχει και ένα έννομο αγαθό , συντ/κως προβλεπόμενο, που λεγεται δημόσια ασφάλεια. Εκεί στη Βουλή και στο Υπ. Δικ/νης βλέπουν τι γίνεται έξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα όσα λέει ο συντάκτης του άρθρου περί Μνημονίου στη Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά του θέματος: Η όλο και πιο επιεικής μεταχείριση των παρανομούντων από τους νομοθετούντες [σε σημείο που το θύμα κινδυνεύει να καταστεί ...θύτης], η αποδόμηση -- πάλι από τους ανωτέρω -- της Δικαιοσύνης ως μιας εκ των τριών Συνταγματικά κατοχυρωμένων Λειτουργιών του Κράτους και η προγραμματισμένη πάλι από τους νομοθετούντες υποβάθμιση των Λειτουργών της μέσω των αδίκων και αντισυνταγματικών επεμβάσεων στις αποδοχές τους, ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν συνηγορούν στη καθιέρωση ταχύτερης και ουσιαστικότερης απονομής Δικαιοσύνης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ