Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η Δίκη του Σωκράτη


25 Μαΐου 201218:30 Κεντρική Σκηνή
Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης αντιμετωπίζει στην Αθήνα τις κατηγορίες ότι δεν αναγνωρίζει τους θεούς της πόλης, ότι εισάγει καινά δαιμόνια και ότι διαφθείρει τους νέους της πόλης. Δικάζεται από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που αποτελείται από 500 Αθηναίους πολίτες.
Περίπου 2.500 χρόνια αργότερα -σήμερα- διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. συγκεντρώνονται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για να επαναλάβουν την ιστορική δίκη του Σωκράτη.  Βασισμένη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες αλλά συγχρόνως προσαρμοσμένη στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων, η εκδήλωση θα διερευνήσει τα ευρεία πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα που διέπουν τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και κυρίως θα δώσει το έναυσμα για αναστοχασμό σημαντικών σημερινών ζητημάτων. Οι δικαστές αλλά και το κοινό θα κληθούν να απαντήσουν αν ο Σωκράτης ήταν τελικά αθώος ή ένοχος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν.
Η εκδήλωση θα προβληθεί επίσης και μέσω του διαδικτύου (www.sgt.gr/dikisocrati).

Πάνελ δικαστών:
Richard Aikens
Sophie-Caroline De Margerie 
Pierre Delvolvé
Stephan Gass
Giusep Nay  
Loretta Preska
Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη
Βασίλειος Ρήγας
Stephen Sedley
Francois Terré
Harm Peter Westermann 
  

Υπέρ Αθηναίων:
Ηλίας Αναγνωστόπουλος
Αντώνης Παπαδημητρίου 


Υπέρ Σωκράτους:
Michael Beloff
Patrick Simon 

4 σχόλια:

  1. Αν δούμε με τα σημερινά μέτρα την υπερασπιστική τακτική του Σωκράτη στη δίκη του, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, ενώ στο στάδιο των αποδείξεων ήταν άριστη, στο στάδιο της επιβολής της ποινής τα έκανε θάλασσα: Επειδή είχε ήδη κριθεί ένοχος με πολύ μικρή πλειοψηφία, θα μπορούσε να προτείνει να του επιβληθεί πρόστιμο (τότε δεν επιβαλλόταν η ποινή της φυλάκισης). Το πιθανότερο ήταν η πρότασή του να γίνει δεκτή και να του επιβάλλουν ένα σεβαστό ποσό ταλάντων, το οποίο θα πλήρωναν οι οικονομικά ισχυροί μαθητές του. Αυτός όμως πρότεινε ως "ποινή" να διατρέφεται δωρεάν στο Πρυτανείο, με αποτέλεσμα οι (λαϊκοί τότε) δικαστές να τσαντιστούν και να επικρατήσει η ποινή του θανάτου.
    Βέβαια οι μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας έτσι ξεχωρίζουν. Εμμένοντας εκεί που οι υπόλοιποι θα κάναμε πίσω. Ο Σωκράτης θεωρούσε ότι έκανε καλό στην Πόλη, οπότε μόνο ανταμοιβή δικαιούταν.
    Επισημαίνω, στους συναδέλφους που δεν έχουν το έχουν διαβάσει, ότι για τη δίκη αυτή έχει γράψει την "Απολογία" ο Πλάτων, βιβλίο που θα συνιστούσα να διαβάσουν οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να με συγχωρέσουν οι συνάδελφοι -και θα κατανοήσω αν το κείμενο δεν δημοσιευτεί από τον διαχειριστή του blog- αλλά προσωπικά πνιγμένος ανάμεσα σε δικογραφίες, προσωπικά και εθνικά προβλήματα, όταν στα επαρχιακά Πρωτοδικεία στενάζουμε, και δεν υπάρχει ούτε μελάνη για τα κατηγορητήρια (οι αποφάσεις φυσικά τυπώνονται ιδιοίς εξόδοις), όταν ακόμα δεν μπορεί να αφομοιώσει η δικαστηριακή πρακτική τον 4055, όταν ετοιμάζεται νέα (!) αναθεώρηση του ΚΠολΔ, το νέο της δίκης του Σωκράτη μου φαντάζει τόσο εκτός τόπου και χρόνου και ενασχόληση βαριεστημένων Άγγλων ευγενών. Δηλαδή φαντάζομαι τους δικηγόρους του Σωκράτη να προβάλλουν ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος.Ή ότι κλητεύτηκε ως άγνωστης διαμονής ενώ ήταν γνωστής (είχε σπίτι κάτω από την Ακρόπολη). Η κατά δήλωση του ότι "πληροί τις προϋποθέσεις" και το Δικαστήριο να αναστείλει. Όλα ωραία, ενδιαφέροντα και παιδαγωγικά.Στη Δικαιοσύνη με τα φλέγοντα προβλήματα της προσφέρει κάτι ; Μα η Δίκη του Σωκράτη ; Εν έτει 2012 ; Μετά θα λένε ότι καθυστερούμε τις αποφάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συναδελφε 10:24 μην ισοπεδωνεσαι τόσο εύκολα. Σώσε το πνεύμα σου και το φρόνημα σου .Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να βρεις χρόνο και για την δική του Σωκράτη ξαναδες το το καλοκαίρι. Ο Δικαστης πρέπει να εχει και προσωπικότητα και πνεύμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ