Αλλαγές λόγω πολλών αποχωρήσεωνΤης Ιωαννας Mανδρου
Η αποχώρηση του κ. Παν. Πικραμμένου από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και πολλών άλλων υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δρομολογούν αλλαγές στη δικαιοσύνη, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη λειτουργία της, καθώς ταλανίζεται από χρόνιες παθογένειες και επιχειρεί να ανταποκριθεί στα σύνθετα προβλήματα των καιρών.
Ο κ. Πικραμμένος, που ολοκλήρωσε τη θητεία του στο τιμόνι του ΣτΕ, αφήνοντας τις ίδιες άριστες εντυπώσεις, όπως και στο μικρό διάστημα της πρωθυπουργικής του θητείας, είναι ο μόνος πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, που αποχωρεί. Σε Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο οι αποχωρήσεις αφορούν σε ανώτατους δικαστές, αλλά όχι μέχρι του βαθμού του προέδρου.
Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται καταρχήν στο ΣτΕ, όπου η αλλαγή φρουράς θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την πολιτική της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, πως τα κριτήρια των κυβερνητικών επιλογών για τα νέα πρόσωπα στη δικαιοσύνη θα στηρίζονται στην αξιοκρατία, το δικαστικό κύρος και τις ικανότητες και δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου και τα δύο κόμματα είχαν δώσει δείγματα γραφής με κομματικές επιλογές που δεν ωφέλησαν πρωτίστως τη δικαιοσύνη. Επ’ αυτού εγγύηση συνιστά και η θεσμική προσήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος θα εισηγηθεί σχετικά στο υπουργικό συμβούλιο.
Στη λογική, λοιπόν, της αξιοκρατικής επιλογής, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο να δίδουν προβάδισμα στον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κων. Μενουδάκο, για τη θέση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου. Ο ίδιος, ήδη, εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου μετά την αποχώρηση του κ. Πικραμμένου, με τον οποίο συνεργάστηκε, όπως και οι περισσότεροι ανώτατοι δικαστικοί στο ΣτΕ, επί σειρά ετών. Ο κ. Μενουδάκος για χρόνια πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές αποφάσεις για το περιβάλλον και την προστασία του φυσικού και αστικού τοπίου, όπως και για την επεξεργασία στον κρίσιμο, για την κυβερνητική πολιτική, τομέα των προεδρικών διαταγμάτων. Σε περίπτωση που τελικώς η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Μενουδάκου επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει μία κενή θέση στην αντιπροεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα πληρωθεί από κάποιον από τους έως σήμερα ανώτατους δικαστικούς.
Κι ενώ στο ΣτΕ η θέση του προέδρου είναι που καθορίζει τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του, στον Αρειο Πάγο αποχωρούν τέσσερις από τους αντιπροέδρους και πέντε από τους αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, δρομολογώντας αλλαγές μεγάλης έκτασης. Συγκεκριμένα, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας αποχωρούν οι αντιπρόεδροι κ. Ηλ. Γιαννακάκης, Εμ. Καλούλης, Χαρ. Ζώης και η κ. Ελισάβετ Μουγιάκου-Μπρίλη, ενώ από τους αντεισαγγελείς φεύγουν οι κ. Φ. Μακρής, Στ. Γκρίζος, Νικ. Μαύρος, Γ. Χατζίκος και Ιω. Τζακακρής.
Αποχωρήσεις, επίσης, σημειώνονται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τον αντιπρόεδρό του κ. Ευ. Ροντογιάννη να ολοκληρώνει τη δικαστική του καριέρα. Το ίδιο ισχύει και με τον αντεπίτροπο του ίδιου δικαστηρίου κ. Ανδρέα Καπερώνη.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι αναμένεται να επισπευσθούν οι επιλογές για την ηγεσία της δικαιοσύνης, καθώς ήδη έχουν καθυστερήσει οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν το 2010, σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκεται και η Βουλή στο πρώτο στάδιο επιλογής των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Την τελική απόφαση λαμβάνει, όπως πάντα, το υπουργικό συμβούλιο.
Κι ενώ οι επιλογές στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης είναι σημαντικές, εξίσου κρίσιμες είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου και εκκρεμούν υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος. Η θητεία των εκλεγμένων διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών λήγει τον Σεπτέμβριο, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν κρίσιμες έρευνες, όπως εκείνες για το πολιτικό χρήμα και τα σκάνδαλα, να παραταθούν οι θητείες των ήδη εκλεγμένων διοικήσεων με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. |
|
ελπίζω να πρόκειται για αστείο όσον αφορά την "παράταση" της θητείας των εκλεγμένων διοικήσεων, διότι κάτι τέτοιο κατά την ταπεινή μου γνώμη θίγει το "αυτοδιοίκητο" των δικαστηρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω με τον ανώνυμο 9.40. Γιατί πλήττονται οι έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις με την αλλαγή διοίκησης στα μεγάλα δικαστήρια; Δηλαδή οι νέες αιρετές διοικήσεις θα εμποδισουν τις έρευνες αυτές και το έργο γενικά κάποιων δικαστών ή εισαγγελέων; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την άποψη αυτή, την βρίσκω παράλογη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή οι διοικήσεις των δικαστηρίων σαν τι είδους ρόλο έχουν ή μπορούν θεσμικά να έχουν στην δικαστική έρευνα που έχουν ήδη αναλάβει ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί είτε για το βρώμικο χρήμα , είτε για το "καθαρό";; Και μόνο η αιτιολογία της πονηρής σκέψης επέμβασης στην αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων κάνει την σκέψη αυτή πονηρότερη . Βέβαια δεν αποκλείεται αυτά να είναι απλώς διαδοσεις , ή υποβολή ιδεών από πλευράς κάποιων "ενδιαφερομένων" που καλόμαθαν ("και πού να γυρνάς τώρα πάλι στην ρουτίνα των απλών δικαστικών έργων" , χωρίς την αίγλη τής εξουσιαζούσης διοίκησης ...) .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τυχόν συμβαίνει το τελευταίο , που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, σίγουρα δεν είναι και προς τιμήν όσων το μεθοδεύουν.
και για να συμπληρώσω και το εξαιρετικό τελευταίο σχόλιο "που να γράφεις πάλι..." όταν μπορείς απλά να ασκείς καθήκοντα διοίκησης...;
ΑπάντησηΔιαγραφή