Σελίδες

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Προσφυγές στα δικαστήρια κατά των μειώσεων προαναγγέλουν οι δικαστές του ΣτΕ Πηγή:www.capital.gr

Του Παναγιώτη Στάθη

Σκληρό δικαστικό «ροκ» με προσφυγές στα Δικαστήρια κατά της μείωσης των αποδοχών τους «κατά σχεδόν 50% σε μια διετία» αλλά και με μηνύματα πως η απόφαση για τη συνταγματικότητα του Μνημονίου αναφέρεται στην ανάγκη λήψης μη ανισοβαρών μέτρων επιλέγουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι αποφάσισαν να μην διακόπτουν μεν τις συνεδριάσεις τους, όπως θα κάνουν οι συνάδελφοί τους στα ποινικά, πολιτικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 17 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας παράλληλα την πολιτεία «να μην εκληφθεί αυτό ως αδυναμία». 



Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού «καρφώνει» την πολιτική ηγεσία πώς «έδειξε κατανόηση» αλλά ο κ. Στουρνάρας τους ανακοίνωσε «μειώσεις 23%» θυμίζει πώς η δικαστική ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το Σύνταγμα όπως και τα μισθολογικά των δικαστών. Απαιτεί μάλιστα άμεσησυνάρτηση με τις αποδοχές των Βουλευτών (σ.σ οι οποίες δεν μειώθηκαν ανάλογα) γεγονόςπου από μόνο του συνιστά παραβίαση του συντάγματος και λόγο θεμελίωσης προσφυγής. Μάλιστα είναι προφανές πλέον πως τα διοικητικά δικαστήρια θα κατακλυστούν μεπροσφυγές , η αποδοχή των οποίων θα ισοφαρίσει ή ξεπεράσει το όφελος από τημείωση των αποδοχών των δικαστών. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται μάλιστα και την απόφαση με την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινεσυνταγματικό το Μνημόνιο, στην παράγραφο που κάνει λόγο για την ανάγκη ηπολιτεία να λαμβάνει μέτρα ίσης κατανομής βαρών. Αρμόδια πηγή εξηγούσε πώς με βάση αυτή την αναφορά καθίσταται σαφές πώςοι προσφυγές πολιτών των οποίων οι αποδοχές μειώνονται και πάλι , προφανώς θαγίνονται δεκτές: 

«Ενόψει λοιπόν της διαφαινόμενης υπέρμετρης περικοπής των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 1-7-2012, η οποία, συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων, μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστόανώτερο του 50% επί των συνολικών καθαρών αποδοχών, μέσα σε μία μόλις διετία,το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκρίνει, ως θεμιτό μέσο άμυνας, τη συμμετοχή στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις, χωρίς διακοπή συνεδριάσεων, και την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά πράξεων και ρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά μας ως δημόσιων λειτουργών και θίγουν τα δικαιώματά μας ως πολιτών, καθώς, όπως έχειήδη κριθεί με την 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, επί των εφαρμοστικών του Μνημονίου διατάξεων, «δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων –κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων– προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

ΟΙ ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 

Για τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, οι δικαστές αναφέρουν: 

«Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφώντων Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον ΥπουργόΔικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Στις συναντήσεις αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τονκοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και δηεκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, συναισθανόμενοι, ως δημόσιοιλειτουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών. Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι δύο Αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα λαμβάνονταςυπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκεςάσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μιαισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικήςαναλγησίας, και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23% μεσοσταθμικά,χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις. 

Είναι αυτονόητο ότι, σεμια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπισητης ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τουςλειτουργούς τους και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας τουθεσμού της Δικαιοσύνης. Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, δεν θα έπρεπε ναμετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σεαντιπαράθεση με την κοινωνία. Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί,ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματικήεπιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν. Εντούτοις,το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί μόνο το έρεισματων αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του τρόπουδιεκδίκησής τους. Η Εκτελεστική Εξουσία, πάντως, ας μην εκλάβει τη θεσμικήυπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αδυναμία. 

Τέλος, εκφράζουμε τηνανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας προς τις λοιπές δικαστικές ενώσεις, με τις οποίεςσυνεργαζόμαστε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, καλούμε τα μέλη μας σεμαζική συμμετοχή στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου2012 και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου2012».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1613806


Πηγή:www.capital.gr

17 σχόλια:

  1. Οι απόψεις αυτές του Σ.τ.Ε θα πρέπει να υιοθετηθούν και να συμπληρώσουν τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, ως άκρως αποτελεσματικές, για να μην πω ως οι μόνες που είναι εξαναγκαστικές για την κυβέρνηση.Η προσφυγή θα πρέπει να είναι όλων μας.Η ένωση θα πρέπει να μας ενημερώσει σχτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oiλοιπές ενώσεις θα πρέπει να συντονιστούν με την ένωση του Σ.τ.Ε,ώστε η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη να είναιενιαία με κοινά αιτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολες οι ενώσεις θα πρέπει να συντονιστούν για να χαράξουν κοινή γραμμή προσφυγής στα δικαστήρια με κοινό σχέδιο αγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η ΜΟΝΗ ΝΟΜΙΜΗ ΜΗ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΦΟΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ . Α.Σ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί άραγε δε διεκδικούμε να μας καταβληθούν με την επόμενη δόση τα αναδρομικά μας;Δε λένε ότι με τη δόση αυτή θα εξοφληθούν τα χρέη του Δημοσίου;Θα αφήσουμε να παρέλθει αναξιοποίητη αυτή η ευκαιρία;Αν ήταν να τα πάρουν και οι πολιτικοί, θα έβλεπες για πότε θα τα κατέβαλαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόλυτα σωστό το σκεπτικό τής τοποθέτησης των δικαστών τού Σ.τ.Ε.
    Νομίζω και εγώ ότι φαίνεται πιό πειστικό και πιό αποτελεσματικό από τις διακοπές συνεδριάσεων και τα λοιπά "απεργιακά ισοδύναμα" που δύσκολα θα εφαρμοστούν και ακόμα δυσκολότερα θα φέρουν αποτέλεσμα .
    Μια πρόσθετη παρατήρηση :
    Νομίζω ότι πρέπει στις όποιες κινητοποιήσεις Δικαστών να λαμβάνεται υπ' όψη και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στο κύρος τού Δικαστή στην κοινωνία. Δεν είναι "δημοψήφισμα" ούτε "υποδούλωση στον λαϊκισμό" το να συνεκτιμώνται οι όποιες παρανέργειες από τις δικαστικές κινητοποιήσεις , ιδιαίτερα όταν οι τελευταίες αυτές είναι προφανώς αμφίβολης συνταγματικότητας .
    Σε κάθε περίπτωση (ιδίως στις αγωγές ...) εύχομαι καλά αποτελέσματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕς ΜΕΙΩΣΕΙΣ.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ, ΤΟ ΣτΕ ΤΙΣ ΕΚΡΙΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.ΜΗΠΩΣ ΑΠΛΩΣ ΕΥΛΟΓΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ;ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ,ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ;ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρά το ότι το ΣτΕ αργά ξύπνησε για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που αφορούν μόνο τους δικαστές νομίζω ότι είναι σωστή η τοποθέτησή του αυτή, έστω και τώρα, αρκεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του και ως προς την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που αφορούν και τους λοιπούς πολίτες αυτής της επικράτειας.
    ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ
    ΕΦΕΤΗΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζητώ συγνώμη από τους προηγούμενους σχολιαστές που επιδοκιμάζουν τη στάση του ΣΤΕ, αλλά για ποιές προσφυγές μιλάνε; Μήπως σαν αυτές που δικαιωθήκαμε πριν 5 χρόνια κι ακόμη περιμένουμε πότε και άν θα δεήσουν να μας καταβάλουν τα αναδρομικά και έπεται η αναζήτηση τόκων από το Τ.Τ. για όσους προεξόφλησαν; Αυτά, που μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ; Και πότε υπολογίζετε κ. συνάδελφοι να εισπράξετε τα ποσά αυτά; το 2019 (αντίστοιχως με τα προηγούμενα); όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά εάν αυτά τα ποσά δεν αγγίζουν την άμεση επιβίωσή μας, και μπορούμε και να περιμένουμε 5-10 χρόνια, ε τότε καλά κάνουν και μας τα κόβουν...αφού ζούμε κι έτσι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι κάθετα αντίθετος με τα μνημόνια και τις περικοπες μισθών. Ωστόσο,πρέπει να γίνει σαφές ότι η προσφυγή κατα του 1ου μνημονίου που απορρίφθηκε,έγινε ένα όψει των πρώτων περικοπών του Απριλίου του 2010 που αφορούσαν περικοπες ύψους 12% σε επιδόματα του Δημοσίου, μόλις 7% για τις ΔΕΚΟ και 30% στα δώρα Πάσχα,Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας. Οι περικοπές για εμάς ήταν βέβαια μεγαλύτερες αλλα εμείς είμαστε,ως γνωστόν, ελάχιστοι μπροστά στις 800.000 υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σε τέτοιου είδους και ύψους περικοπές το ΣΤΕ απεφάνθη υπέρ της συνταγματικότητας, επιφυλάχθηκε, όμως, να εξετάσει το ζήτημα εκ νέου,αν αυτές συνεχιστούν,όπως και έγινε. Δεν είναι, απίθανο, επομένως, σήμερα, μετά απο συνεχείς μειώσεις μισθών και σνυντάξεων να αποφανθεί κατά του μνημονίου 2',πλέον, εφόσον,βεβαίως το ζήτημα αρθεί εκ νέου προς δικαστική κρίση ενώπιον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπο τον μανδύα της "αντισυνταγματικότητας των κινητοποιήσεων-διακοπών συνεδριάσεων, με λύπή βλέπω ότι πολλοί συνάδελφοι που πρεσβεύουν τα ίδια πράγματα, να προβαίνουν με το πρόσχημα αυτό σε υπεράσπιση της μνημονιακής πολιτικής. Για να δούμε, τι θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχει δίκηο η κ. Παγουτέλη.Τοίδιο να ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες πολιτών.Ασχέτως του ότι οι πάντες μας υποβλέπουν και μας μισούν.Και ας τους συμπαραστεκόμαστε πάντοτε.Δεν πειράζει όμως.Εμείς είμαστε ανώτεροι και κάνουμε πάντα ευσυνείδητα τη δουλειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολίτης της Λάρισας14 Σεπτεμβρίου 2012 στις 7:10 μ.μ.

    Σωστά τα λέτε κυρία Παγουτέλη αλλά τι τους εμπόδισε να το κάνουν από την πρώτη στιγμή;:(. Γατί η τρόικα έπρεπε να αγγίξει και τους δικαστικούς λειτουργούς για καταλάβουν στο ΣτΕ τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oι δικαστές του ΣτΕ για να είναι συνεπείς με την ανακοίνωσή τους πρέπει να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στη "γενική απεργία" της 26/9, και με δικό τους πανώ να απαιτούν "Σταματήστε την καταπάτηση του Συντάγματος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι σχεση εχει η παραβιαση του αρθρου 88 του Σ, με την επιβολη μεγαλυτερων μειωσεων στο δικαστη σε σχεση με τους λοιπους δημοσιους υπαλληλους ή με την υπαρξη πλεον σωρειας υπαλληλων που παιρνουν μεγαλυτερους μισθους απ' τον δικαστη, με την αντισυνταγματικοτητα γενικως του μνημονιου?
    αν επιβαλλονταν με τα μνημονια 1 και 2 μειωση των μισθων των δημοσιων υπαλληλων, ΔΕΚΟ, δικαστων, κτλ σε ενιαιο ποσοστο π,χ, 7%, ποια θα ηταν η αντισυνταγματικοτητα? καμμια..
    αλλα δεν γινεται να μειωνεις το μισθο του δικαστη 50%, και να αυξανεις τοι μισθο του υπαλληλου της ΔΕΚΟ.. τοσο απλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οι συναδελφοι παραπανω που θεωρουν αναποτελεσματικη την ασκηση αγωγων στο μισθοδικειο γιατι αργει η εκδικαση και η εκτελεση των σχετικων αποφασεων, και ειναι υπερ των ακραιων κινητοποησεων, δινουν την ιδια συμβουλη και στους πολιτες, των οποιων οι αγωγες προσδιοριζονται μετα απο 3-4 χρονια και οι προσφυφες στα διοικητικα μετα απο 10 χρονια;;;

    ΥΓ Οπως ειπε και καποιος αλλος "προσοχη.. μας διαβαζουν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε της 14 Σεπτεμβρίου 2012 6:49 μ.μ.
    Δεν είναι θέμα ανωτερότητας των δικαστών η προστασία των πολιτών κατά το σύνταγμα από την αυθαιρεσία των πολιτικών, είναι απλά χρέος και καθήκον συνταγματικό των δικαστών!
    Οι οποίοι δεν νοείται επικαλούμενοι την κατάλυση του συντάγματος από τις άλλες εξουσίες να προβαίνουν και οι ίδιοι με απεργίες στην κατάλυσή του! Οι δικαστές οφείλουν να μείνουν στην έδρα τους και να ελέγξουν όσους παρανομούν σε βάρος του Ελληνικού λαού με βάση την εξουσία που τους δίνει ο νόμος.
    Επαναλαμβάνω την άποψή μου και εδώ: Οι δικαστικές ενώσεις ως επιστημονικά σωματεία θα πρέπει να προβούν άμεσα στην έκδοση τεκμηριωμένων γνωμοδοτήσεων περί της αντισυνταγματικότητας των άνισων διατάξεων που σήμερα έφεραν τη χώρα σ' αυτό το χάλι για να μπορεί έτσι ο δικαστής να κρίνει ανάλογα αν θα εφαρμόσει ή όχι το νόμο ή θα τον κρίνει αντισυνταγματικό υιοθετώντας μια αυξημένου κύρους και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση μιας δικαστικής ένωσης.
    Τότε να δούμε πως θα υλοποιήσει η πολιτική εξουσία τις αντισυνταγματικές της διατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ