ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αθήνα, 12-11-2012
Αρ. Πρωτ. 185
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Με την ψήφιση του νόμου για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής», η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται να επιχειρεί εν επιγνώσει την πλήρη θεσμική απαξίωση του Δικαστικού Λειτουργήματος. Σε καιρό μάλιστα που η έγκυρη δικαστική κρίση θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να διευκολύνεται ως έσχατη εγγύηση νηφαλιότητας, κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης. Η οικονομική εξαθλίωση που συνεπάγεται για τους Δικαστικούς Λειτουργούς η ριζική, μέσα σε δύο χρόνια, ανατροπή των βιοτικών τους συνθηκών, μεταξύ άλλων με εισοδηματικές μειώσεις οι οποίες, μετά και τις τελευταίες περικοπές υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των αποδοχών τους, εκ των πραγμάτων πλέον δεν μπορεί παρά να υποσκάπτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις παραγωγής του δικαιοδοτικού έργου. Το τί ακριβώς σημαίνει αυτό για την ίδια την κοινωνία, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς της δημοκρατίας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πριν απ’ όλα σε εκείνους που κυβερνούν αυτό τον τόπο. Η ώρα αυτή της κρίσης στη χώρα μας, που, βέβαια, δεν είναι μόνον οικονομική, πρέπει να γίνει για όλους ώρα περισυλλογής αλλά και αναμέτρησης με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες Δικαστές, ως Λειτουργοί μιας εκ των τριών συντεταγμένων κρατικών εξουσιών, εκφράζουν τη βαθειά ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε επίπεδο θεσμών και την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική τους εξαθλίωση , που οδηγεί στην θεσμική απαξίωσή τους. Δηλώνουν δε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προασπίσουν με κάθε μέσο την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και ότι θα συνεχίσουν αγόγγυστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους με όσα μέσα διαθέτουν, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την πάταξη της διαφθοράς και την κάθαρση της πολιτικής ζωής της Χώρας, με μοναδικό στόχο την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την εμπέδωση του δοκιμαζόμενου Κράτους Δικαίου.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
Ιωάννης Γράβαρης , Σύμβουλος Επικρατείας
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ.Εφετών ΔΔ
Εμμανουήλ Ρούσσος Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.
|
Τελικά τι από τα δύο συμβαίνει; Θα συνεχίσουν αγόγγγυστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους ή θα απέχουν μέχρι το Πάσχα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα δύο. Και θα συνεχίσουν να επιτελούν τα καθήκοντα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εκτελούντες τις υπηρεσίες τους και εκδικάζοντες τις επείγουσας φύσης υποθέσεις, όπως μάλλισε η γλώσσα τους να εξηγούν,
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά και θα απέχουν όσο χρειαστεί για την υπεράσπιση και θωράκιση του θεσμού της Ανεξάρτησης Δικαιοσύνης, που πλήττεται βάναυσα.
Εσύ, βέβαια, 7:37, συνεχίζεις τις ειρωνίες. Κανένας δεν μπορεί να κρύψει για πολύ τον πραγματικό του χαρακτήρα και το επίπεδο των πνευματικών του λειτουργιών.
Το ότι όλες ανεξαιρέτως οι δικαστικές ενώσεις, είναι σύμφωνες και αγωνίζονται συντεταγμένα και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, δεν σου λέει τίποτα;
Προς Ανώνυμο σχολιαστή της
ΑπάντησηΔιαγραφή12 Νοεμβρίου 2012 7:37 μ.μ. :
Σε ποιον απευθύνετε την ερώτησή σας;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία ερώτηση. Στην προ ημερών συνέντευξη τύπου όλων των Ενώσεων, όλοι μα όλοι οι αντιπρόσωποι δήλωσαν πως αν οι μειώσεις ήταν λογικές, θα τις δεχόμασταν! Τουλάχιστον, ως προς τη ΓΣ της ΕΔΕ, επειδή ήμουν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια, έχω την εντύπωση ότι ομόφωνα έγινε δεκτό πως δεν δεχόμαστε περαιτέρω μείωση ούτε ένα λεπτό του ευρώ. Κάνω λάθος ή συνέβη κάτι άλλο;;; Θα μου πείτε βέβαια ότι αυτή ήταν η γραμμή της ΕΔΕ (μιλάω για το επόμενο λεπτό του ευρώ…) από τον καιρό του Αθανασίου. Και, βεβαίως, εγώ τότε, δεν θα έχω να σας πω τίποτα… Κάτι παίζεται από πίσω μας, αλλά πολύ κοντά μας... Το νου σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεφελώδης ανακοίνωση.Αναμένουμε διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι, αν σταματήσουμε τώρα, όχι μόνο αποδεχόμαστε τα όσα "αποφασίζονται και διατάσσονται", αλλά ακυρώνουμε το μέχρι τώρα δίκαιο των αιτημάτων και των κινητοποιήσεών μας. Δεν έχω τη δυνατότητα να ξαναέλθω στην Αθήνα στην επόμενη συνέλευση. Κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός. Τη διχόνοια, τη γκρίνια και την αντιφατικότητα λόγων και πράξεων δεν την αντέχω πάντως. Με απογοητεύει. Είμαι νέος και έχω ανάγκη το προς μίμηση παράδειγμα των αρχαιοτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δικαιοσύνη τίθεται σε κατάσταση υπολειτουργίας. Τι σημαίνει αυτό μόνο ένας δικαστής ξέρει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε 12.11.2012, 7:37, ενταξει, αρκετα πια. Αξιος ο μισθος σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις βαλει σχολια σε ολες τις αναρτησεις.
Σε βαρεθηκαμε. Τουλαχιστον να εβαζες και τιποτα πιο εξυπνο.
Κατά το μοναδικό συνταγματολόγο που γνωρίζω να εκφράσθηκε σχετικά (οράτε παρακάτω σύνδεσμο) "δε γνωρίζει κανένα σοβαρό νομικό που να υποστήριξε τη συνταγματικότητα των κινητοποιήσεών μας". Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς σοβαρός νομικός μεταξύ των απεχόντων συναδέλφων, αφού δε φροντίσαμε να αποφανθούμε χωρίς εκκρεμή υπόθεση ενώπιόν μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4766496
Φοβάμαι ότι αμα σταματήσουμε τώρα το χασαμε το παιχνιδι. Αυτό περιμένει και η κυβέρνηση, ότι θα τα παρατήσουμε μετά την ψήφιση των μέτρων. Μόνο αν συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, θα αρχισουν να καταλαβαίνουν ότι δεν αστειευόμαστε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"...η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέι η ανακοίνωση στην αρχή!
Ταυτίζονται δηλ οι υπογράφουσες ενώσεις με την αντιπολιτευτική μειοψηφία? Μήπως έτσι η δικαστική εξουσία υποπίπτει σε "ολίσθημα"? Αντίδραση θεμιτή, κομματικοποίηση ανεπίτρεπτη.
ΟΧΙ κ. 3:23
ΑπάντησηΔιαγραφήη δικαστική εξουσία δεν υποπίπτει σε "ολίσθημα", γράφοντας ότι "η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται".
Μην βιάζεσαι να βγάλεις το συμπέρασμα που θέλεις ότι δηλ. "ταυτίζονται οι υπογράφουσες ενώσεις με την αντιπολιτευτική μειοψηφία".
Είναι προφανές ότι η "λέει η ανακοίνωση στην αρχή" έτσι, διότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τον οποιοδήποτε νόμο.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
Αν αυτά που γράφει σήμερα η Μάνδρου στην Καθημερινή είναι αληθή, ότι δηλαδή με τις αγωγές θα ζητήσουμε την επαναφορά του πρώην μισθολογικού καθεστώτος με τις έως τότε περικοπές, τότε τι νόημα εχουν οι κινητοποιήσεις μας, κατά τις οποίες διατρανώνουμε την μισθολογική ισότητα με τις άλλες λειτουργίες;Νομίζω ότι επικρατεί αλαλούμ στις ενώσεις, έλλειψη συνέπειας και αποφασιστικότητος.Η πιστεύεις αυτά που λες και τα διεκδικείς η μην τα λες καθόλου.Στο κάτω κάτω, αφού μας φέρθηκαν με τέτοιο ανάλγητο τρόπο και σκληρότητα και οι ίδιοι δεν περικόπτουν τίποτα, γιατί εμείς να υποχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας;Ετσι κι αλλιώς με όποιο περιεχόμενο οι αγωγές, εαν ευδοκιμήσουν θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη.Μία κοινή γνώμη που απεχθάνεται τα δικαστήρια και τους δικαστές,Γιαυτό θεωρώ ότι παίζονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας.Μέχρι τώρα δεν καταθέταμε αγωγές. Τώρα να καταθέσουμε, αλλά με περιεχόμενο άλλο.Ποίον εμπαίζουν; Προτείνω να μην καταθέσει κανένας αγωγή με τέτοιο ηττοπαθές και ύποπτο περιεχόμενο.Περιμένω από τους μαχητικούς Σεβαστίδηδες να πάρουν θέση και να αποκαλύψουν τι τέλος πάντων συμβαίνει.Εχουν υποχρέωση να μας ανοίξουν τα μάτια.Τη μία έχουμε πρόταση αναστολής των κινητοποιήσεων, την άλλη αγωγές με διατήρηση των περικοπών, είναι στ`αλήθεια ΈΔΕ αυτή η μήπως κάτι άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τελευταίες ημερες ακούω από αρκετούς οτι οι περικοπες αυτες δεν ειναι οι τελευταιες και οτι στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται και άλλες με καταληκτικα ποσα τα 1300 ευρω για Πρωτοδικη (ανώτατο ποσό) και 1800 ευρώ για Πρόεδρο Πρωτοδικών (ανώτατο ποσό). Μάλιστα τα ποσά αυτά (καθαρά) θα είναι και μικρότερα αν υπολογιστεί και η περαιτέρω μειωση λογο της αυξησης της φορολογίας και της καταγργησης του αφορολογητου, μειωσεις οι οποίες δεν θα φανουν στους μισθους , δηλαδη στις κρατησεις αλλά θα τα πληρωσουμε με το εκκαθαριστικο. Νομιζω οτι να ευσταθουν ΚΑΙ αυτες οι πληροφοριες, τοτε για ποια δικαιοσυνη θα μιλαμε; εδω δεν θα μπορουμε ουτε το νοικι να πληρωσουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρίση της Διοικητικής Ολομέλειας του ΑΠ ήταν σαφής. Δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα καμιά περαιτέρω μείωση του μισθού των δικαστικών λειτουργών, έφόσον ανάλογη μείωση δεν έγινε στους μισθούς των βουλευτών και Υπουργών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εαν θελω εγω να κάνω αγωγή ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στο μισθοδικειο, χωρις να περιμενω κανεναν, ποιος θα με εμποδισει? Η ένωση ή η Μάνδρου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Να συνυπολογίσουμε βεβαια στους μειωμενους μισθούς μας, και την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ μειωση 5 μηνών σε βαθος 12μήνου.
Και επιμένουν μερικοι ότι "ε αφου δεν υπάρχουν λεφτά τι να κανουμε;"
Σε λίγο θα μας δινουν 600 ευρω το μηνα, και θα βγαινουν πάλι καποιοι "αρχοντες" να λενε ότι "και ο ιδιωτης παιρνει 586 ευρώ" ή οτι "οι δικαστες πρεπει να μιλουν με τις αποφασεις τους".
Επιχαίρουν βέβαια οι πολίτες με την απαξίωσή μας, με την λογική του οτι "πρέπει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Οταν ομως θα ερθουν στα δικαστήρια, θα θέλουν γρήγορες και άψογες αποφάσεις.
Δεν μου λένε όμως με τι μυαλό θα μπορώ να δικαιοδοτήσω, όταν την ώρα που θα γράφω, θα χτυπάει το τηλέφωνό μου και θα είναι ο σπιτονοικοκύρης που ζητάει το νοίκι, ή η τράπεζα το δάνειό της.
Συνέχιση των κινητοποιήσεων ΤΩΡΑ και ΚΟΡΥΦΩΣΗ τους.
Όποιος σας λέει ότι "ε, ψηφίστηκε ο νόμος, τι να κανουμε" είναι υποβολιμιαίος.
Οι νόμοι ανατρέπονται με νόμο.
Να τα παρουν ΟΛΑ ΠΙΣΩ.
Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος έχει μείνει στην ιστορία για τα δικαστηριακά νομοθετήματα και εν γένει τα μέτρα που έλαβε ως Υπουργός Δικαιοσύνης (από 6.10.1910 έως 18.5.1912), επί Κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, για την ανόρθωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης και για την
ΑπάντησηΔιαγραφήανύψωση του δικαστικού σώματος. Για το ζήτημα των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ο Δημητρακόπουλος υποστήριζε
την ανάγκη αύξησής τους «προς κρείττονα συγκρότησιν της δικαιοσύνης της χώρας και όχι χάριν των υπηρετούντων προσώπων». Οι σχετικές δαπάνες, έλεγε, συνδέονται στενώς προς
αυτήν την υπόσταση του Κράτους και
επομένως, προσέθετε, «ή πρέπει εκ παντός τρόπου και δι’ οιουδήποτε μέσου οι προς κάλυψιν των δαπανών τούτων πόροι να ευρεθώσι ή πρέπει το Κράτος να αποβάλη πάντα
λόγον υπάρξεως». Έτσι κατόρθωσε να
ψηφισθεί στη Βουλή νόμος που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των δικαστών κατά 50%, σταδιακά εντός τριετίας. Δεν περίμενε να ζητήσουν οι ίδιοι οι δικαστές την αύξηση των χαμηλών για το λειτούργημά τους
αποδοχών ούτε να αναγκασθούν να ζητήσουν τη μέσω δικαστικών αποφάσεων
επιβολή της αύξησης. Στους λόγους του στη Βουλή δεν παρέλειπε να τονίζει ότι προϋπόθεση της γενικότερης ανορθώσεως είναι η ανόρθωση της δικαιοσύνης, έλεγε δε χαρακτηριστικά ως προς το και σήμερα επίκαιρο ζήτημα της διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών ότι "Άλλ' 'ισως δεν κατενοήθη παρ' ημίν επαρκώς, ότι πανταχού μεν, κατ' εξοχήν όμως εις την Ελλάδα, βάσις και θεμέλιον της οικονομικής ανορθώσεως είναι η δικαστική ανόρθωσις και ότι άνευ δικαστικής ανορθώσεως, χίμαιρα πρέπει να θεωρηθή ή επιδιωκόμενη οικονομική ανόρθωσις".
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι, ευθύς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δημητρακόπουλος έδωσε τον τόνο της αμείλικτης αυστηρότητας στη διοίκηση της δικαστικής υπηρεσίας. Έστειλε αμέσως εγκύκλιο στους δικαστικούς λειτουργούς του Κράτους, για να τους ειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει επιείκεια προκειμένου περί δικαστικών παραπτωμάτων, όπως και ότι τίποτε δεν θα παραμελούσε, απ' όσα θα μπορούσαν να συντελέσουν στην ανύψωση της δικαστικής εξουσίας στην περιωπή, που ποθούσε το έθνος. Ο Δημητρακόπουλος είχε εγκαινιάσει το σύστημα των αιφνιδιαστικών εφόδων στα δικαστικά γραφεία, όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά και των επαρχιών. Τον έβλεπαν ξαφνικά να καταφθάνει σ' απίθανες μέρες και ώρες, για να κάνει προσωπικά τον έλεγχο της υπηρεσίας ενός προέδρου, ενός εισαγγελέως, ενός ανακριτή. Και αλλοίμονο σ' εκείνους που βρίσκονταν σε αταξία. Ο πέλεκυς έπεφτε βαρύς στο κεφάλι τους.Από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι τον τελευταίο Δικαστή, όλοι τον έτρεμαν. Ζητούσε επισήμως τις εκθέσεις των επιθεωρήσεων των δικαστικών γραφείων και τους πίνακες
των εργασιών, όπου εμφαίνεται ο αριθμός των συζητηθεισών κατά τριμηνία
υποθέσεων, ο αριθμός των υπό διάσκεψη εκκρεμών κλπ. και τους μελετούσε ο
ίδιος προσωπικά. Με τέτοια, και πολλά άλλα, μέτρα πέρασε πράγματι το
μήνυμα και παγιώθηκε η αντίληψη, ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί, ότι ανορθώθη-
κε, ότι οι δικαζόμενοι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος δικαίου.
(Πηγές: Σπ. Μελά, "Ο Γιος του Ψηλορείτη", εκδ. Μπίρη, 1958,
Μ. Σταθόπουλου, "Τα μέτρα για την ανόρθωση της δικαιοσύνης και το νομοθετικό έργο του Νικόλαου Δημητρακόπουλου", ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ, 55, ΤΕΥΧΟΣ 5).
Γιατί η ιστορία διδάσκει...
Παν. Μαντή
Πρωτοδίκης
Η Μάνδρου, είναι όχι μόνο "κατευθυνόμενη" αλλά και ανενημέρωτη, καθώς "ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα", διότι δεν γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις μας και προσπαθεί να τις εκμαιεύσει. Σίγουρα, η ίδια και ο δικηγόρος σύζυγός της, επισκέπτονται τη φιλόξενη ιστοσελίδα, πιο συχνά από εμάς που προσπαθούμε να ενημερωθούμε για τα δρώμενα, μεταξύ αυτοφώρων, κακουργηγμάτων, διασκέψεων και λοιπών υπηρεσιακών υποχρεώσεων. Για τους γνωρίζοντες τα έργα και τις ημέρες της εν λόγω δημοσιογράφου, αρκεί η αναφορά "δικαστικές πηγές", "ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι", "κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης", για να... βγάλουν σπυράκια.Ευτυχώς, δεν ήρθε ακόμη η ώρα που θα καθορίσει η κυρία Μάνδου τις αποδοχές μας, αν και πολύ θα το ήθελε.
ΑπάντησηΔιαγραφή