Σελίδες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Δικαστές κόντρα στον νόμο




Του Παναγιωτη Κ. Τσουκα (*)
Από τον ανοικτό, πια, πόλεμο όλων εναντίον όλων που μαίνεται στη χώρα, οι δικαστές αποφάσισαν να μην απέχουν. Με το μόνο μέσο με το οποίο οι Ελληνες ξέρουν να διεκδικούν τα «δίκια» τους, την κατά μέτωπο έφοδο στα δημόσια αγαθά, οι δικαστές επέλεξαν ως μέσο πολιτικής πίεσης την ανάσχεση αυτής της ίδιας της δικαιοδοτικής λειτουργίας του κράτους, την οποία, πάντως, είχαν ορκισθεί να υπηρετούν τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους.

Απέχοντας από τα καθήκοντά τους δεν την επιβαρύνουν μόνο με χιλιάδες ανεκδίκαστες υποθέσεις, αλλά απομειώνουν, μέχρις εκλείψεως, ό,τι απέμεινε από το συμβολικό κεφάλαιο των δικαστικών μας θεσμών. Κεφάλαιο που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ταυτόσημο με το προσωπικό, ενός εκάστου δικαστή, κοινωνικό γόητρο, ώστε να το χειρίζονται κατά το δοκούν, σπαταλώντας το απερίσκεπτα.
Οι Ελληνες δικαστές με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους κατόρθωσαν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους ότι λίγο διαφέρουν από τους αρίφνητους υπαλλήλους του υδροκέφαλου Δημοσίου και του διαβόητου «ευρύτερου δημόσιου τομέα»: όταν πρόκειται για τα «δίκια» τους δεν υπάρχει τίποτα να τους σταματήσει -ούτε το ίδιο το Σύνταγμα- και τίποτα να τους κάνει να ντραπούν - ούτε η δημόσια κατακραυγή. Γιατί; Πώς εξηγείται αυτό;
Οι Ελληνες δικαστές γνωρίζουν καλά ό,τι κατέχει κάθε Ελληνας πολίτης. Γνωρίζουν ότι ο δημόσιος πλούτος της χώρας ποτέ δεν κατανεμήθηκε υπεύθυνα από τις κυβερνήσεις της με διαδικασίες διαφανείς και αξιακό κώδικα κοινώς αποδεκτό. Εχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι δεν θα ανέβαιναν ούτε κατ’ ελάχιστο στην υπόληψη των συμπολιτών τους αν αυτοί, μόνοι απ’ όλους τους μισθοδοτούμενους του ελληνικού Δημοσίου και των παραγώγων του, απείχαν από κάθε «δυναμική κινητοποίηση», αν είχαν περιορισθεί σε παραστάσεις ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων, αν είχαν αρκεσθεί στην ανάπτυξη νομικών, συνταγματικών έστω, επιχειρημάτων και στην επίκληση συγκριτικών στοιχείων από την Ευρώπη.
Εχουν επίγνωση ότι στο ρωμαίικο δεν έχουν περάσει τέτοιες θεσμικά ώριμες συμπεριφορές και δεν τους διαφεύγει ότι κανείς δεν θα φανεί πρόθυμος να τους αναγνωρίσει αρετές που διαψεύδουν τις βαθιά πλέον εμπεδωμένες στη λαϊκή συνείδηση προκαταλήψεις γι’ αυτούς.
Αποφάσισαν, λοιπόν, να είναι αυτό που οι άλλοι, ούτως ή άλλως, πιστεύουν γι’ αυτούς, και αυτό στο οποίο οι άλλοι ανυποχώρητα παραμένουν: διεκδικητές του «δίκιου» τους με κάθε τρόπο -ακόμα και κόντρα στο Σύνταγμα, και με κάθε τίμημα- ακόμα και απαξίωση του εαυτού τους στην πλέον επίσημη ιδιότητά του, αυτή του δικαστικού λειτουργού.
Η απεργία των δικαστών αντλεί από το (και φυσικά συνεισφέρει στο) κυρίαρχο μοτίβο διεκδικήσεων στην Ελλάδα και, κατά τούτο, αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση της παθογένειας που μαστίζει τη χώρα.
(*) Ο κ. Παναγιώτης Κ. Τσούκας είναι πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_3_08/01/2013_507064

15 σχόλια:

  1. οταν η διεκδίκηση των αυτονόητων θεωρείται πραξη ντροπιαστική τα σχόλια είναι περιττά. ευτυχώς που ο έλεγχος εξακολουθεί να είναι παρεπίμπτων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με όλο τον σεβασμό στον συνάδελφο εγώ ως πολιτικός-ποινικός δικαστής δεν δικαιοδοτώ με τις ίδιες συνθήκες και δεν παράγω το ίδιο έργο. Αν η Ευελπίδων ήταν Μέγαρο σαν το Αρσάκειο, με άρτια βιβλιοθήκη και βάση δεδομένων (που με κάνουν να απορώ γιατί οι συνάδελφοι στο ΣτΕ παίρνουν το επίδομα βιβλιοθήκης όπως και εγώ που δεν έχω γραφείο - μήπως να κάνουμε και αυτό βάση αγωγής;) τότε δεν θα είχα τόσο μεγάλη μαχητικότητα γιατί το Κράτος θα μου πρόσφερε αυτό που όφειλε και που παρέχει απλόχερα στο ΣτΕ και όχι σε άλλα δικαστήρια (σκοπίμως;). Αλλά μάλλον εμείς είμαστε δικαστές χαμηλού επιπέδου... Επίσης, εμείς ακόμα και όταν έχουμε εκκρεμότητα βγάζουμε περισσότερες αναλογικά αποφάσεις. Ίσως γιατί δεν γράφουμε αρθράκια σε εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανεξάρτητα απο τη θέση που είχε ο καθένας για το θέμα των αποχών (μιας "ακραία", πράγματι, μορφή διεκδικήσεων για το δικαστικό κλάδο), αδυνατώ να κατανοήσω τι νόημα είχε η δημοσίευση αυτού του άρθρου τώρα, που τα Δικαστήρια έχουν σχεδόν βρει τους κανονικους τους ρυθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν υπάρχουν δικαστές και μάλιστα τόσο νέοι, οι οποίοι καταφέρονται με τέτοιου είδους προσβλητικές εκφράσεις για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, τι να πουν όσοι δεν έχουν σχέση με το χώρο της δικαιοσύνης και δεν γνωρίζουν τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά. Άξιος ο σχολιαστής, τον βλέπω να ανεβαίνει στην ιεραρχία με τέτοια διαπιστευτήρια. ΕΥΓΕ! Πού ήταν όμως ο ίδιος όταν ο Υπουργός Οικονομικών καλούσε τους υπευθύνους της ΔΕΗ να μην εφαρμόσουν εκδοθείσα δικαστική απόφαση με το περιεχόμενο της οποίας ο τελευταίος διαφωνούσε,Για την ασύλληπτη αυτή και εξευτελιστική, κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος δεν έχει να πει τίποτα ο συνάδελφος, Υποθέτω, πως δεν έχει κάτι να απαντήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταζομαι οτι νομικοι συλλογισμοι τυπου "διαταξη του συνταγματος δεν εφαρμοζεται οταν το απαιτεί το δημοσο συμφερον" που ασπαζεται τακτικα το στε, θιγουν το ιδιο το συνταγμα λιγοτερο απο τις ολιγόωρες κινητοποιήσεις συμφωνα με το σκεπτικο του γραφοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ.Τσουκα απ οτι φαινεται ο νεος σας μισθος καλυπτει την αξιοπρεπη διαβιωση σας,υπαρχουν ομως συνάδελφοι που εχουν στραγγαλισθει οικονομικα μη δυναμενοι να ανταποκριθουν στα δανεια τους,στις φορολογικες υποχρεωσεις τους και στα υπολοιπα εξοδα της καθημερινοτητας (ενοικια,λογαριασμους δεκο,βενζινη αυτοκινητου,διατροφη κ.λ.π.).Επίσης υπαρχουν συναδελφοι που δεν τολμουν ν΄αναψουν το καλοριφερ και δεν μπορουν να γραψουν από το κρυο.Σε αυτους τι εχετε να προτείνετε;σα δεν ντρεπεστε λεω εγω,που μας κανετε μαθηματα νομιμοφροσυνης και δικαστικού ήθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο συνάδελφε! Γίνατε διάσημος. Σας έγραψαν και οι εφημερίδες! μπράβο και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΕΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΘΕΝ.
    ΕΛΕΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΣΟΙ ΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΕΣ

    ΙΑΒΕΡΗΣ

    Υ.Γ.1: ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΗΜΟΥΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΕΛΕΓΕ ΟΥΤΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ...
    Υ.Γ.2: ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Η ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΝ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΣΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΕΣ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΚΑΛΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ. ΧΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΙΔΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένας ακόμη Δικαστής που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Οι φωνές του ορθού λόγου συνεχώς αυξάνουν παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχονται.
    Τελικά υπάρχει ελπίδα για το Σώμα να αποφύγει την ολοσχερή απαξίωση στην οποία νομοτελειακά μας οδηγούν οι αιρετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Τσούκα, επειδή βλέπω ότι είστε Πάρεδρος του ΣΤΕ, δηλαδή της διοικητικής δικαιοσύνης, στα επιχειρήματά σας, σας απαντούν οι γερμανοί συνάδελφοί σας (της Διοικητικής δικαιοσύνης και αυτοί): "Όταν το κράτος, ο νομοθέτης αφήνει τον δικαστή στην τύχη του, τότε έχει δικαίωμα απεργίας. Εξάλλου είναι αμφίβολο, εν οψει των συζητήσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά πόσο θα άντεχε η απαγόρευση της απεργίας των δικαστών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυριε Τσούκα ,είναι κανόνας που ισχύει παγκόσμια ,ότι οι Δικαστές πρέπει να έχουν υψηλές αποδοχές ,προκειμένου να είναι υψηλού επιπέδου η Λειτουργία του Θεσμού της Δικαιοσύνης .Ειναι αυτονόητο αυτό ,για όλους παγκοσμίως .Αυτό ισχύει βέβαια και για όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες .Πολύ περισσότερο όμως για το Δικαστή ,που είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ σε αντίθεση με ένα άλλο επιστήμονα που δεν είναι δικαστικός λειτουργός .Ο πολίτης μπορεί να διαλέξει όποιο επαγγελματία θεωρεί καλύτερο για να αποταθεί ,αλλά ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗ που θα δικάσει την υπόθεσή του .Γι'αυτό οι άνθρωποι παγκοσμίως θεωρούν απόλυτα φυσικό το να έχει υψηλές αποδοχές ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ .Τις υψηλές αποδοχές τις χορηγεί το Κράτος ,προκειμένου να έχει υψηλού επιπέδου Δικαιοσύνη .Τα χρήματα που θα ξοδέψει το Κράτος για τις αμοιβές των Δικαστών ,σαν δαπάνη ,είναι πολυ λιγότερα από την μεγάλη ωφέλεια που θα έχει ,από την υψηλού επιπέδου λειτουργία της Δικαιοσύνης ,που μόνο ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ μπορεί να υποστηρίζουν ,ότι ένα Κράτος μπορεί να έχει υψηλού επιπέδου λειτουργία της Δικαιοσύνης ,με ...χαμηλόμισθους Δικαστές !!!

    Στην τωρινή οικονομική Κρίση ,η αντισυνταγματικά μεγάλη μείωση των μισθών των Δικαστών θα οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου απονομής της Δικαιοσύνης και χειροτέρευση της κρίσης . Μόνο λαϊκιστές μπορεί να υποστηρίζουν το αντίθετο .

    Κυριε Τσουκα ,τα πιο πάνω θεωρούνται αυτονόητα σε 200 χώρες στον κόσμο ! Πηγαίνετε να πείτε στους κατοίκους οποιουδήποτε Κράτους ότι αν μειωθουν οι μισθοί των Δικαστών ...δεν θα προκαλέσει αυτό πτώση του επιπέδου απονομής Δικαιοσύνης ( ! ),και θα δείτε τι θα σας απαντήσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρωτου μπει στη διαδικασια κριτικης των λοιπων δικαστων, ας αναρωτηθει πρωτα ποια θα ηταν η τυχη αυτης της ταλαιπωρης χωρας αν αυτος κ οι λοιποι δικαστες του ΣτΕ επιτελουσαν απλα το καθηκον τους. Μεσα μου πιστευω οτι δεν θα ειχαμε φτασει σ ´ αυτο το σημειο εξαθλιωσης. Ας κανει λοιπον την αυτοκριτικη του, ισως και λιγη εξομολογηση δεν βλαπτει,γιατι τακριματα ειναι πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αντί άλλου σχολίου θα θυμίσω στους αναγνώστες του εν λόγω κειμένου ότι οι παλινωδίες του ΣτΕ έχουν «εκθέσει» πολλακις το Δικαστικό Σώμα και έχουν φέρει τους υπολοίπους εξ υμών σε θέση απολογούμενου απέναντι στην δίκαια κριτική των πολιτών.

    Υ.Γ. Μια άδολη παραίνεση προς τον αρθογράφο από έναν συνάδελφο του :
    Θα σας παρακαλούσα κύριε συνάδελφε να συντάξετε και να δημοσιεύσετε σχετικά αρθρα με το ποια εκ των δικαιωμάτων τους έχουν ήδη απωλέσει οι προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη πολίτες και πόσο δυσχερής πλέον είναι η πρόσβαση τους σε αυτή εν όψει των τελευταίων νομοθετημάτων και εφαρμοστικών νόμων, αλλά και για το εάν θέλουν να κρίνονται και να ελέγχονται από εξαθλιωμένους και διωκόμενους Δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν δικαστές, υποτίθεται, δεν μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο ενός απλού άρθρου σε εφημερίδα, καταλαβαίνουμε την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι ο Τσούκας γράφει πως οι μισθοί των δικαστών θα πρέπει να είναι χαμηλοί. Γράφει το αυτονόητο ότι η απεργία τους είναι αντισυνταγματική. Γι' αυτό βέβαια στα σχόλια ανωτέρω κοκοκο, αγαπητοί σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ