Σελίδες

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Σκέψεις για τα «κωλύματα εντοπιότητας» των Δικαστικών λειτουργών


Το τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για τα κωλύματα εντοπιότητας των δικαστικών λειτουργών και ειδικότερα τον τελευταίο καιρό, όπου οι αποδοχές τους έχουν περικοπεί δραματικά. Είναι κοινός τόπος ότι τα κωλύματα εντοπιότητας προκαλούν πολλές φορές άσκοπη οικονομική αιμορραγία των δικαστικών λειτουργών.
Νομικό Πλαίσιο: Τα κωλύματα εντοπιότητας των δικαστικών λειτουργών ορίζονται στο άρθρο 42 του Ν. 1756/1988. Έτσι: Δικαστικός λειτουργός, δεν μπορεί να υπηρετήσει στην περιφέρεια του πρωτοδικείου όπου έχει γεννηθεί ίδιος, ή η/ο σύζυγος. (άρθ. 42 παρ. 1, 2 Ν. 1756/1988). Επίσης Δικαστικός λειτουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει στην έδρα του πρωτοδικείου όπου σύζυγος, ή συγγενής μέχρι δεύτερου βαθμού ασκεί δικηγορία. (άρθρο 42 παρ. 5 Ν. 1756/1988).
Τα παραπάνω κωλύματα δεν ισχύουν για τις περιφέρειες ορισμένων δικαστηρίων (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας κλπ.).
Στα παραπάνω λεκτέα είναι τα εξής:
1) Διαβλέπει κάποιος μια εκ των προτέρων έλλειψη εμπιστοσύνης του νομοθέτη, με αποκλειστικό κριτήριο τον τόπο καταγωγής αυτού ή της/του συζύγου. Απεναντίας ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του στην περιφέρεια πρωτοδικείου, πλησίον του τόπου συμφερόντων του.
2) Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νομοθέτης με τις παραπάνω ρυθμίσεις θέλησε κατά κάποιο τρόπο να διαφυλάξει το κύρος του δικαστικού αξιώματος και να προλάβει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.
Τα παραπάνω όμως ανατρέπονται κατά τη γνώμη μας από τις κρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα κωλύματα εντοπιότητας θεσπίστηκαν για πρώτη φορά σε παλαιότερες εποχές, απλά διατηρήθηκαν με το Ν. 1756/1988. Όμως κατά τη γνώμη μας, με τα κωλύματα εντοπιότητας, σε όποιο λόγο και αν στηρίζονται, δημιουργούν κατά τη γνώμη μας τα εξής παράδοξα:
1) Συμβαίνει στην πράξη, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, να υπηρετούν σε περιφέρειες γειτονικές από αυτήν που έχουν τυπικά το κώλυμα εντοπιότητας. Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής: να μπορεί ο δικαστής να υπηρετήσει στο πρωτοδικείο Α, (απ’ όπου κατάγεται αυτός ή η σύζυγός του), αλλά στο γειτονικό πρωτοδικείο Β όπου υπηρετεί, μπορεί να δικάσει κακούργημα το οποίο έλαβε χώρα στην περιφέρεια όπου έχει το κώλυμα. Φτάνουμε δηλαδή στο παράδοξο, ο δικαστής να μην μπορεί να δικάσει το πλημμέλημα της περιφέρειας όπου έχει το κώλυμα, αλλά να μπορεί να δικάσει ως μέλος σύνθεσης ΜΟΔ το κακούργημα το οποίο μπορεί να επισύρει βαρύτατες ποινές ακόμη αυτή της ισόβιας κάθειρξης.
2) Στα παραπάνω θα μπορούσε να υπάρξει ο αντίλογος, ότι γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν οι δηλώσεις αποχής ή οι αιτήσεις εξαιρέσεως. Εδώ όμως θα πρέπει να ειπωθεί ότι το ίδιο το αντεπιχείρημα το δίνει ο ίδιος ο νομοθέτης. Έτσι κατά τη διάταξη του άρθρου 23 παρ. 5 ΚΠΔ «Ο δικαστικός λειτουργός ελέγχεται πειθαρχικά αν δηλώσει αδικαιολογήτως αποχή.» Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος (έστω και θεωρητικά) ο δικαστικός λειτουργός να κινδυνεύσει με πειθαρχική διαδικασία, αν η δήλωσή αποχής του θεωρηθεί αδικαιολόγητη.
3) Το μεγαλύτερο όμως επιχείρημα κατά των κωλυμάτων εντοπιότητας, προκύπτει από τις ίδιες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στον νομικό πολιτισμό των οποίων συμμετέχουμε. Ο γράφων όσο και αν ερεύνησε, δεν βρήκε κωλύματα εντοπιότητας σε καμία χώρα της ευρωζώνης είτε μεγάλη (Γερμανία-Γαλλία) είτε μικρή (Σλοβενία-Κύπρος-Λουξεμβούργο).Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν υπάρχει σε καμία ξένη νομοθεσία ο όρος «κώλυμα εντοπιότητας» και πρόκειται για καθαρά «ελληνική επινόηση».
4) Τα κωλύματα εντοπιότητας θεσπίστηκαν σε εποχές, κατά τις οποίες με τα τότε κρατούντα,ο δικαστής έπρεπε να είναι τελείως αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα, να μην έχει πολλές σχέσεις στον κοινωνικό του περίγυρο και να είναι απόλυτα ξένος. Σήμερα η κοινωνία και ο νομοθέτης απαιτούν από τον δικαστικό λειτουργό προπάντων ταχύτητα και ποιότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Απόδειξη τούτου οι αλλεπάλληλοι νόμοι «για επιτάχυνση της ποινικής κλπ διαδικασίας»
5) Τα κωλύματα εντοπιότητας δημιουργούνται από τον ίδιο τον νομοθέτη, ο οποίος στη σχετική διάταξη (άρθρο 42 του ΚΟΔΚΔΛ), θεσπίζει κατά το δοκούν, εξαιρέσεις από τα κωλύματα εντοπιότητας, άλλοτε προσθέτει περιφέρειες στις παραπάνω εξαιρέσεις και άλλοτε τις αφαιρεί με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια. Π.χ. στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας, δεν ισχύει κώλυμα εντοπιότητας, ισχύει όμως στην περιφέρεια Σερρών, περιφέρεια ίσης εκτάσεως και ίσου πληθυσμού.
6) Τα κωλύματα εντοπιότητας, σε κάθε περίπτωση, προκαλούν αδικαιολόγητη και συνήθως,άστοχη και άσκοπη οικονομική αιμορραγία των δικαστικών λειτουργών και των οικογενειών τους η οποία δεν αποκαθίσταται με κανένα άλλο αντισταθμιστικό μέτρο της πολιτείας. Πολλές φορές προκαλούν οικονομικό βρόγχο σε πολλούς δικαστικούς λειτουργούς.
7) Όπως προειπώθηκε, σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχουν κωλύματα εντοπιότητας. Ως γνωστό, όλοι έχουμε υποστεί δραματικές περικοπές των αποδοχών μας προκειμένου η Χώρα μας να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Έτσι δικαιολογημένα μπορεί να πει κανείς ότι δεν μπορεί από την μια πλευρά να γίνονται δραματικές περικοπές στις αποδοχές των δικαστών και από την άλλη να διατηρούνται και να επεκτείνονται τα κωλύματα εντοπιότητας, την στιγμή που δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ευρωζώνης.
8) Ενόψει των όσων ακούγονται για συγχωνεύσεις πρωτοδικείων, τα κωλύματα εντοπιότητας μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες καταστάσεις για δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε γειτονικές περιφέρειες. Ας αναλογιστούμε τι θα σημάνει πιθανή συνένωση πρωτοδικείων που βρίσκονται στο ίδιο νομό (Π.χ Πατρών-Αιγίου-Καλαβρύτων,Έδεσσας-Γιαννιτσών,Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας, Δράμας-Καβάλας κλπ). Με βάση τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί για λόγους εξοικονόμησης δαπανών. Τα κωλύματα εντοπιότητας θα προκαλέσουν όμως πρόσθετη και άσκοπη ταλαιπωρία των δικαστικών λειτουργών.
Εν όψει όλων των παραπάνω, και λαμβανομένων υπόψη των όσων ισχύουν στις χώρες της Ευρωζώνης(όπου συμμετέχει και η χώρα μας), φρονούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί επιτέλους η μέριμνα από το νομοθέτη ώστε να προβεί στην κατάργησή τους, ή σε πρώτο στάδιο στον δραστικό περιορισμό τους. Πιστεύω είναι και μια καλή ευκαιρία και για τις δικαστικές ενώσεις, εκτός από το μισθολόγιο των δικαστών, να προσθέσουν στην ατζέντα τους και την κατάργηση των, αναχρονιστικών πλέον, κωλυμάτων εντοπιότητας. Είναι επίσης και μια καλή ευκαιρία και για τον νομοθέτη να δείξει έμπρακτα την μέριμνα του για τους δικαστικούς λειτουργούς, αφού η κατάργησή τους δεν θα επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση της Πολιτείας. Απεναντίας με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία θα δείξει ότι εμπιστεύεται τους δικαστές και Εισαγγελείς, θα δώσει το έναυσμα στην ευελιξία κατά την άσκηση της δημόσιας διοίκησης και θα προσφέρει μια οικονομική ανάσα σε πολλούς δικαστικούς λειτουργούς.
 
 
                                                                    Δημήτρης Ζιγκόλης
                                                      Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης

17 σχόλια:

  1. ΟΡΘΟΤΑΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.( Ν. 1756/1988 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
    Α.ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια επισήμανση: Μιλώντας με τον συνάδελφο κ. Wussler, Εισαγγελέα στο Freiburg της Γερμανίας, πληροφορήθηκα τα εξής: ο συνάδελφος κατάγεται από ένα χωριό δίπλα από το Freiburg, σπούδασε στην Νομική του Freiburg, ήταν δικαστικός πάρεδρος σε κωμόπολη δέκα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Freiburg, και μετά από μετάταξη, έγινε εισαγγελικός και υπηρετεί στην Εισαγγελία του Freiburg. Τόπος καταγωγής, πρώτης τοποθέτησης και μετάθεσης είναι όλοι στον ίδιο δήμο, την ίδια διοικητική περιφέρεια. Όταν του είπα ότι στην Χώρα μας έχουμε κωλύματα εντοπιότητας, κυριολεκτικά "κατάπιε" τη γλώσσα του. Όσο και αν προσπάθησα σε καμία γλώσσα δεν υπάρχει ο όρος "κώλυμα εντοπιότητας". Σε όλα αυτά, δεκτός βέβαια κάθε αντίλογος.
    Δημήτριος Ζιγκόλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια διόρθωση : Η Δράμα και η Καβάλα δεν είναι στον ίδιο νομό. Υπάρχει ο νομός Δράμας με πρωτεύουσα τη Δράμα (Πρωτοδικείο Δράμας) και ο Νομός Καβάλας με πρωτεύουσα την Καβάλα (Πρωτοδικείο Καβάλας). Τα κωλύματα εντοπιότητας, έτσι όπως είναι νομοθετημένα, είναι άστοχα. Ο δικαστής όμως δεν πρέπει να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο τόπο και ειδικά σε επαρχιακές πόλεις. Εύλογα δημιουργεί έστω και έναν ελάχιστο κοινωνικό περίγυρο που μπορεί να δημιουργεί στον ίδιο "κώλυμα" να δικάζει κάποιες υποθέσεις (γάμος, οικογένεια, επάγγελμα συζύγου, σχολεία παιδιών). Καλό είναι να μετατίθεται μετά την παραμονή π.χ. πέντε ετών στην ίδια πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nα κάνετε νέες κινητοποιήσεις. Αν δν μπορείτε να κάνετε ξανά αποχές κάντε πορείες μετά των εργασιών σας-όπως οι Ισπανοί συνάδελφοί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι ακόμη και να καταργηθούν τα κωλύματα εντοπιότητας πολλοί συνάδελφοι δεν θα επιθυμούν να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει επειγόντως να διεκδικήσουμε να καταργηθούν τα κωλύματα και να επεκταθούν οι δικαστικές διακοπές (15 Ιουνίου με 15 Σεπτεμβρίου). Αν δεν διεκδικούμε τίποτα, θα χάσουμε τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ορθές οι παραπάνω σκέψεις. Επίσης θα πρόσθετα ότι είναι απαράδεκτο να μην ισχύει το κώλυμα εντοπιότητας στη Ρόδο και στα Τρίκαλα, επειδή κάποιοι φρόντισαν να βγουν βολικές για αυτούς νομοθετικές ρυθμίσεις, και να ισχύει για άλλες πόλεις πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό από τις παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εαν καποιος Δικαστης η. υπαλληλος δεχθει δωροδοκια. θα την δεχθει οπουδηποτε οχι μονο στον τοπο καταγωγης του. Με τις οικονομικες συνθηκες που επικρατουν θα επρεπε να καταργηθουν μια και καλη οι μεταθεσεις Δικστικων λειτουργων και εκπαιδευτικων ολων των βαθμιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι άτοπο και παράδοξο να θεωρούνται ο Δικαστής κι ο Εισαγγελέας οιονεί ύποπτοι, όταν καυχώμαστε, ότι ως επίτευγμα του νομικού μας πολιτισμού υπάρχει για όλους (πλήν, όμως, αυτών) το "τεκμήριο αθωότητος". Είναι πέρα για πέρα αληθές ότι τα κωλύματα εντοπιότητας, σε κάθε περίπτωση, προκαλούν αδικαιολόγητη και συνήθως,άστοχη και άσκοπη οικονομική αιμορραγία των Δικαστικών Λειτουργών και των οικογενειών τους. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε (εκτός κι αν ισχύει) ότι η περαιτέρω διατήρηση των κωλυμάτων αυτών, εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής εξουθένωσης των Λειτουργών της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Ας μεριμνήσουν, λοιπόν, οι Ενώσεις για την κατάργηση αυτών των ξεπερασμένων, πλέον, κωλυμάτων. Άλλωστε, "όσα ξέρει ο νοικοκύρης (δηλ. ο Δικαστής ή ο Εισαγγελέας για την περιφέρεια καταγωγής του)δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος". Μ' άλλα λόγια, δεν πρέπει να αποκλεισθεί η αναβάθμιση της απονεμόμενης δικαιοσύνης στην περίπτωση κατάργησης των κωλυμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αξιολογες οι παρατηρησεις σας κ. συναδελφε.Ωστοσο, δεν μπορουν να ισχυσουν στην Ελλαδα. εχω υπηρετησει σε μεσαιου μεγεθους πολεις με δικαστες που καταγονταν απο εκει, και τα αποτελεσματα ηταν απογοητευτικα: συνεχομενες δηλωσεις αποχης, γκρινια, καχυποψια στους δικηγορους,κτλ.
    οτι κατι ισχυει στη Γερμανια, δεν σημαινει οτι μπορει να ισχυσει και στην Ελλαδα.Στη Γερμανια και στην ολλανδια δεν υπαρχει αποδεικτικη διαδικασια στο ακροατηριο.. 70% των υποθεσεων κλεινουν συμβιβαστικα.. στις υπολοιπες 30% η υποτυπωδης αποδεικτικη διαδικασια γινεται ενωπιον ειρηνοδικη.. ο δικαστης κρινει μονο τα νομικα θεματα.. η εννοια του ψευδους και της κρισης περι των πραγματικων περιστατικων ειναι σχεδον αγνωστη στον ευρωπαιο δικαστη (ακομα θυμαμαι να κηρυττω εκτελεστη αποφαση διατροφης της Γερμανιας, οπου οι τεως συζυγοι υπεβαλαν υπευθυνες δηλωσεις σχετικα με το υψος των εισοδηματων τους και το δικαστηριο απλως επιδικασε το ποσο-εχει καμμια σχεση αυτο με την Ελλαδα, οπου πλακωνονται οι συζυγοι ακομα και αν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι)..
    στις δε ποινικες υποθεσεις το πορισμα του αρμοδιου δημοσιου οργανου (τροχαιας, πολεοδομιας, εφετ, οικονομικου ελεγκτη, κτλ) ειναι σχεδον θεσφατο..
    απ' οτι βλεπεις, οι συνθηκες εργασιας και τα ζητηματα που κρινει ο γερμανος δικαστης ειναι πολυ διαφορετικα απ' τον ελληνα.. οταν δεν εχεις να κρινεις ουσια, αλλα μονο νομικα ζητηματα, ειναι πολυ ευκολο να υπηρετεις στον τοπο καταγωγης σου.. οταν σε καθε σχεδον υποθεση γινεται "αποδεικτικος πολεμος" στο ακροατηριο, καταλαβαινεις ποσο δυσκολο ειναι αυτο να γινεται και ενωπιον γνωστων σου δικηγορων και διαδικων????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @προς ανώνυμο των 11.01: Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν σχέδια γιά συγχώνευση πρωτοδικείων από διαφορετικούς νομούς. Ακούγεται πολύ ή Ξάνθη και η Κομοτηνή καθώς και η Καβάλα και η Δράμα. Και να ρωτήσω κάτι: όσο περισσότερο παραμένει ένας Δικαστής, τόσο περισσότερο "ύποπτος" γίνεται; Και με την πάροδο της 5ετίας έχουμε αμάχητο ή μαχητό τεκμήριο μεροληψίας; Μα τι λέτε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς ανώνυμο/η των 12.03. Εγώ επιθυμώ να υπηρετώ στο τόπο καταγωγής μου, και ξέρω και πολλούς άλλους που θα ήθελαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εύγε Δημήτρη.. συγχαρητήρια! Επειδή γνωριζόμαστε, ξέρω πόσο άδολα και αγνά σκέφτεσαι! Μόνο που δεν ισχύει το ίδιο για τους "σοφούς" νομοθέτες... Αυτοί, αντί να καταργήσουν τα αναχρονιστικά κωλύματα εντοπιότητας (εκτόπισης), θεσπίζουν συνεχώς πειθαρχικές διατάξεις σε βάρος των δικαστών. Όμως, πότε, επιτέλους, θα δούμε να θεσπίζονται και πειθαρχικά (για να μην πω ποινικά) παραπτώματα των αδιάβαστων (και όχι μόνο) νομοθετών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι Έλληνες, μηδέ των σύγχρονων Δικαστών εξαιρουμένων, είμαστε, πιο "θερμοί" από τους Βορειοευρωπαιους, πιο φιλικοί, πιο ζεστοί και ανθρώπινοι στις σχέσεις μας.Η πλειοψηφία, τουλάχιστον.Σε λαούς "ψυχρους", όπου δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο διπλανός τους και δεν έχουν πολλά-πολλα με το σόι τους και το γείτονα (κάτι που στην Ελλάδα συμβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,όπου και δεν υφίσταται κώλυμα εντοπιότητας), τι νόημα θα είχε το κώλυμα αυτό?Επίσης, η μικρή επαρχιακή πόλη που διαθέτει πρώτου βαθμού δικαστήριο εκεί, θα είναι συνήθως τόσο μεγάλη, όση η ΘΕσσαλονίκη.Ανόμοιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η δικαιολογητική βάση του κωλύματος εντοπιότητας που θεσπίζεται από τον Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. συνίσταται προφανώς στο ότι το πρόσωπο του δικαστή θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις για αμερόληπτη και αντικειμενική εκδίκαση των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν του.

    Ωστόσο, η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα της κρίσης του δικαστή πιστεύω ότι διασφαλίζεται ήδη, και μάλιστα επιτυχέστερα, από τις υπάρχουσες, ειδικότερες διατάξεις του Κ.ΠΟΛ.Δ., του Κ.ΠΟΙΝ.Δ. και του Κ.ΔΟΙΚ.Δ. περί εξαίρεσης των δικαστών από την εκδίκαση υποθέσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το αδιάβλητο της κρίσης τους, αλλά και από τις σχετικές με την πειθαρχική ευθύνη διατάξεις του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., που ανάγουν σε πειθαρχικό παράπτωμα τη χρησιμοποίηση της ιδιότητας του δικαστή για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών, αλλά και την αποσιώπηση νομίμου λόγου αποκλεισμού ή εξαίρεσής του. Εξάλλου η, σε κάθε περίπτωση, δυνατότητα προσφυγής στον επόμενο βάθμο δικαιοδοσίας, όταν κάποιος διαδικός θεωρεί ότι μια δικαστική απόφαση πάσχει, αποτελεί μια ακόμα ασφαλιστική δικλείδα και εγγύηση για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

    Ενόψει όλων αυτών, αλλά και λαμβανομένης υπόψη της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας, θεωρώ πολύ σωστές όλες τις παραπάνω απόψεις που ζητούν την αναμόρφωση των σχετικών περί κωλύματος εντοπιότητας διατάξεων του του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. προς την κατεύθυνση της πλήρους άρσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. υπάρχουν δικαστές που υπηρετούν στον ίδιο τόπο από πάρεδροι και κοντεύουν πρόεδροι εφετών. βαρεθήκαμε να ανεβαίνουμε στα κωλύματά τους (δικάζουν σε πρώτο βαθμό και έρχεται έφεση κατά δικών τους αποφάσεων στο δεύτερο). διαρκώς κωλύονται με αποτέλεσμα οι δικές μας υπηρεσίες ουσιαστικά να διπλασιάζονται. έλεος 1000 χρόνια στο ίδιο μέρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ