Σελίδες

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Διαμεσολάβηση: «Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαμεσολάβηση: «Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του θεσμού της Διαμεσολάβησης

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2013

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας και Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του θεσμού της «Διαμεσολάβησης», με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλειάδα εκπροσώπων του νομικού, δικαστικού και πολιτικού κόσμου καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Με τη Διαμεσολάβηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισάγει στην ελληνική νομική πραγματικότητα μία εναλλακτική μέθοδο επίλυσης αστικών και εμπορικών ιδιωτικών διαφορών, που εδώ και δεκαετίες γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Καταφεύγοντας στη Διαμεσολάβηση, τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με την συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου Διαμεσολαβητή για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που παράγει έννομα αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στη χρονοβόρα, δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία των δικαστηρίων. Η διαδικασία είναι εχέμυθη, ταχύτατη και σαφώς οικονομικότερη από την προσφυγή στα Δικαστήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έφερε, στο πλαίσιο της παρουσίασης του θεσμού, στο ίδιο τραπέζι νομικούς, δικαστές και δικηγόρους, με τον κόσμο των επιχειρήσεων, έναν τομέα που αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα από τη στήριξη και την εφαρμογή του θεσμού.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, o Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε ότι «η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει δε σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Συνέχισε λέγοντας ότι, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηρίζει απόλυτα το θεσμό γι’ αυτό και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου ο νέος θεσμός να εμπεδωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους».

O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach τόνισε πως «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους».

Σημείωσε, επίσης, πως η Διαμεσολάβηση «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή Δικαιοσύνη, κάθε πετυχημένη διαμεσολάβηση όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα». Τέλος, ο κ. Reichenbach παρουσίασε την αναπτυξιακή διάσταση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, υπογραμμίζοντας πως «το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότερη σε επενδύσεις, συνεισφέροντας στην μελλοντική ανάπτυξη και καθιστώντας τη Διαμεσολάβηση μία διαδικασία διπλού οφέλους, που ευνοεί και τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το γενικότερο συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας».

Κατά τον χαιρετισμό που απήυθυνε στην εκδήλωση ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες δομικών αλλαγών τις οποίες προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες εξυπηρετούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος επεσήμανε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές έννομες τάξεις του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, καθώς καλλιεργεί μεταξύ των πλευρών μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και όχι στη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων» και ότι «η Διαμεσολάβηση καθώς και οι άλλοι θεσμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία της εκπαίδευσης των νέων προκειμένου οι νέες γενιές να αποκτήσουν νοοτροπία συνεννόησης και συμφιλίωσης».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα. Βασιλική Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν το θεσμό. Ειδικότερα επισήμανε πως «οι Δικαστές δεν πρέπει να θεωρούν τη Διαμεσολάβηση ως ανταγωνιστικό θεσμό, αλλά αντίθετα, ως θεσμό που θα αποσυμφορήσει τα Δικαστήρια, από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεων, που συσσωρεύονται σήμερα και ο οποίος, αναπόφευκτα, επιφέρει μείωση της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης του έργου των Δικαστών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, κ. Λάμπρο Κοτσίρη «η Διαμεσολάβηση αποτελεί τον νέο δρόμο από τη σύγκρουση στη συμφιλίωση».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων. Παράλληλα, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΕΒΕΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Στέλιος Μανουσάκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εκπροσωπώντας τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και η κα. Manon Schonewille, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΙΜΙ και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσων Παραλίκας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνεια & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,τηλ: 210-7767502-3, e-mail: iparalikas@justice.gov.gr
Χριστίνα Καραϊτίδη, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τηλ. 210 7272106, e-mail: Christina.karaitidi@ec.europa.eu


7 σχόλια:

  1. Διαμεσολάβηση ; Πολύ Boston Legal βλέπετε, να το κόψετε. Εμένα αν δεν σκοτωθούν μέσα στο ακροατήριο τα σόγια για 10 μέτρα οικόπεδο με τους δικηγόρους, τους μάρτυρες και τον καφετζή που έχει το κυλικείο των δικαστηρίων και περνούσε απ' έξω, δεν την ευχαριστιέμαι την διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την Ελλαδα μιλαμε?
    Και πώς θα ευχαριστηθούν δίκη οι διαδικοι, που εχουν πληρωσει αδρα για να απολαυσουν σόου στο ακροατήριο;
    Εδω δεν τολμαμε να καταργησουμε την πολιτικη αγωγη στα ποινικα δικαστηρια, που ειναι υπευθυνη για το 40% της καθυστερησης στην εκδικαση των υποθεσεων, και θα κανουμε διαμεσολαβησεις;
    Εγω ειμαι Προεδρος σε επαρχιακο πρωτοδικειο, και από τον Απρίλιο του 2012 που ισχύει η δικαστική διαμεσολάβηση, δεν εχει ερθει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    Τι θα αλλαξει τωρα;
    Εχω βαρεθει, ειλικρινα.
    Μαζευτηκαν υπουργοι, γενικοι γραμματεις και καθηγητες και αρχισαν τις θεωριες περι διαμεσολαβησης.
    Κανεναν δικαστή του ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ, που πρεπει να μαχεται καθε μερα με στρεψοδικους, παρελκυστικούς διαδικους και εριστικούς, αντιδικούντες με την εδρα δικηγορους, ΚΑΛΕΣΑΝΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ?
    Οχι.
    Ε γι αυτό δεν βρισκεται λύση ποτέ για τίποτα.
    Βγάζει εναν δεκαρικο ο καθηγητης απο εδρας για το τι γινεται π.χ. στη Σουηδία και συνιστά να το κανουμε κι εμεις. Κατά τα αλλα ομως, θα διατηρείται το δικαιωμα του καθε διαδικου να κανει εφεση σε εμπραγματη αγωγή, για 10 τ.μ. ακίνητο, όπως αυτή που εγραφα προ ολίγου και μου πηρε ΜΙΑ ωρα από τη ζωή μου.
    Και θα διατηρείται και η υποχρέωση να αιτιολογώ γιατι η τσιμούχα στο τροχαιο κάνει 5 ευρώ ή 10.
    Ονειρευτείτε διαμεσολαβησεις εσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά ώρα για εμπράγματη; Να μου πεις τον τρόπο συνάδελφε γιατί εμένα μου παίρνει μια μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Πρόεδρε 1 ώρα η έφεση ; Γρήγορος. Εμείς οι νέοι Πρωτοδίκες που δεν έχουμε την ανάλογη εμπειρία , μια έφεση μπορούμε να την γράφουμε και μέρες ή μια ανακοπή με 12 λόγους ; Δίκασα πάλι 5-6 ερήμην ανακοπές. Τακτικη-ειδική δεν έχει σημασία, τις δικάζω με τον νέο νόμο. "Σαν να ήταν παρών". Απάντησε στην ουσία για τον διάδικο που δεν μπήκε στον κόπο να έρθει στο Δικαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που βρήκες εσύ τσιμούχα πέντε ευρώ; Να το πεις και σε μένα γιατί θέλω να τις αλλάξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε παιδια, μία ωρα ειπα μονο για το γραψιμο. Δεν εβαλα και την μελέτη μαζί. Εξαλλου σημαντικο μερος της αποφασης ειναι copy-paste για τα αρχικά και το τέλος της.
    Αλλά μια ολόκληρη μερα κιολας για μια εμπραγματη, λιγο υπερβολικο μου φαινεται.
    Συναδελφε, το παραδειγμα με την τσιμουχα ηταν εντελως θεωρητικο.

    Υ.Γ.Με κανατε και γελασα παντως παιδια και σας ευχαριστω.
    Να ειστε καλα και καλη δυναμη.
    Ας γελαμε και λιγο πριν μας το στερησουν και αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή τώρα πια ο Έλληνας δεν θα λέει τη γνωστή ρήση : "Θα σου κάνω μήνυση ρε..." αλλά θα λέει "θα σου κάνω διαμεσολάβηση ρε.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ