Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ας κλείσουμε και τα δικαστήρια…


*** ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το 1832 μετά τη δολοφονία του Εθνικού μας  Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια,  αναρχία  ενέσκηψε  στον Τόπο μας που έφτασε  ακόμη και στο τερατώδες: «τα δικαστήρια εκλείσθησαν και οι δικασταί απελύθησαν προς καλυτέραν απονομήν της Δικαιοσύνης!!!!»
Μπορεί σήμερα να μην έχουμε παρόμοια κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ομαλά λειτουργούσα Δικαιοσύνη ή μάλλον στη Χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, έχουμε φθάσει πλέον οριστικά στα όρια της αρνησιδικίας, η οποία επιδεινώνεται και συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας.
Σε λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα προβεί στην επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η πιο σημαντική κυβερνητική ενέργεια από την ανάληψη της διακυβερνήσεως της Χώρας  από την παρούσα Κυβέρνηση.
Η εξαιρετική σημασία του γεγονότος αυτού διαγράφεται από την σημερινή τρομακτική και εφιαλτική πραγματικότητα.
Ενδεικτικά: Σήμερα στην Αθήνα προσδιορίζονται υποθέσεις αρμοδιότητος Πολυμελούς Πρωτοδικείου, για να δικασθούν το 2016 με πιθανότητα ολοκλήρωσης όλων των σταδίων της δίκης μετά  δεκαετία!!!
Αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας σοβούσης νέας εθνικής τραγωδίας, αντίστοιχης της επικρατούσης κρίσεως.
Τελευταία ήρθαν και στον τόπο μας νέοι τρόποι επίσπευσης των δικαστικών διαδικασιών, όπως η διαμεσολάβηση η δικαστική μεσολάβηση. Ευχόμεθα να επιτύχουν, όμως η Ελλάδα χρειάζεται μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, γρήγορη, ακριβοδίκαιη, αυστηρή, εμπνέουσα εμπιστοσύνη, ελπίδα και βεβαιότητα ότι θα προασπίσει το δίκαιο και τα νόμιμα συμφέροντα του πολίτη και έναντι του οικονομικά, πολιτικά κοινωνικά ισχυρού αντιπάλου του ακόμη. Mια δικαιοσύνη ανεπηρέαστη από κομματικές παρεμβάσεις και με διασφαλισμένη την προσωπική και τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.
Είναι ανάγκη να εμπεδωθεί στο λαό μας (γιατί δυστυχώς αμφισβητείται) κλίμα εμπιστοσύνης στη δικαστική λειτουργία και στην ελεύθερη και ανεξάρτητη κρίση της.
Γι’ αυτό επιβάλλεται:
• Eπιμονή στην Aναθεώρηση του Συντάγματος  ως προς την επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μέχρι της Aναθεωρήσεως του Συντάγματος, επιλογή με βάση της αδαμάντινες αρχές της αρχαιότητας αλλά  και της αξιοκρατίας. Στόχος μας θα πρέπει να  είναι να επιλέγουν την ηγεσία τους οι ίδιοι οι δικαστές.
Παρά  τα ελάχιστα και θλιβερά που συνέβησαν στο παρελθόν στην επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης και εν πολλοίς γνωστά, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Έλληνας δικαστής  μοχθεί και μάχεται για να επιτελέσει το καθήκον του αμειβόμενος ελάχιστα ,με υψηλό επιστημονικό κύρος και ακόμη ακέραιη την ανεξαρτησία του από κάθε παρέμβαση.
Έτσι σήμερα η επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης  από την παρούσα Κυβέρνηση αναμένεται από την κοινωνία ως το ουσιώδες  και ενδεικτικό γεγονός των αληθινών προθέσεων της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν επελέγησαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι άριστοι Δικαστές  ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, όπως ο Δ. Σκούμπης και ο Κ .Καυκάς..
Υπάρχουν βέβαια ζητήματα άμεσης προτεραιότητας στο χώρο της Δικαιοσύνης τα οποία  εκκρεμούν άλυτα από χρόνια και εκθέτουν την Χώρα και το νομικό μας πολιτισμό.
Το πρώτο όμως κεφαλαιώδες  ζήτημα είναι η άμεση ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και η απόδοση Δικαιοσύνης σ’ εκείνους τους  σιωπηλούς ,έντιμους και ακεραίους δικαστικούς λειτουργούς που  αγόγγυστα τόσα χρόνια μοχθούν  και δικαιούνται άμεσης δικαίωσης. Ο στόχος είναι κάποιοι να τρέξουν «το καράβι» και αυτοί είναι γνωστοί και στην Κοινωνία και στην Πολιτεία Ας επιλέξουν τους αξίους και ας τους δώσουν τα μέσα, αλλά κυρίως να τους αφήσουν να κάνουν την δουλειά τους. Ας σταματήσει η πολυνομία που οδηγεί στην «ανομία» και οι νόμοι «κουρελού» που κάθε μέρα κατασκευάζονται, αλλιώς το επόμενο στάδιο σύντομα είναι να ακουσθεί: «ας κλεισωμε τα Δικαστήρια».
Πιστεύω ότι ο άμεσος στόχος της  Κυβερνήσεως είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η διακηρυγμένη της θέση για αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος ,ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΕΡΓΑ.
* Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.
==============
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 


10 σχόλια:

  1. Ας σταματήσει η πολυνομία αλλά και η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο. Μου κάνει εντύπωση που στις κινητοποιήσεις τους οι Δικαστικοί και Εισαγγελκοί λειτουργοί δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδυνατώ να κατανοήσω το συχετισμό ανάμεσα στην επιλογή της φυσικής ηγεσίας και στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει...
    Η καθυστέρηση στην αστική και ποινική δικαιοσύνη οφείλεται στο ότι τα δικαστήρια έχουν μετατραπεί εν μέρει σε διοικητική υπηρεσία (διορθώνουν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, αναγνωρίζουν δικαιούχους απαλλοτρίωσης, ασχολούνται με την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε αμιγώς διοικητικές παραβάσεις, ασχολούνται με επιτροπές, πειθαρχικά συμβούλια, αναγνωρίζουν σωματεία, διενεργούν εκλογές δημοτικές βουλευτικές κλπ) εν μέρει σε φθηνούς συμβολαιογράφους (εξαλείψεις υποθηκών, προσημειώσεις, αναγνωριστικές κυριότητας και αυτούσιες διανομές δίχως ουσιαστική αντιδικία απλά για να αποκτήσουμε τίτλο κλπ), εν μέρει σε διαχειριστές της περίφημης δικηγορικής ύλης (αναβολές επί αναβολών, αιτήσεις ακύρωσης διαδικασίας, άσκηση προφανώς αβάσιμων ενδίκων μέσων, ποινικοποίηση καθαρά αστικών διαφορών, προσφυγές επί προσφυγών στον ανακριτή και στο συμβούλιο) και εν μέρει ως ψυχίατροι (ατέρμονες αντιδικίες μεταξύ συγγενών, πρώην συζύγων, συνεταίρων, γειτόνων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά είναι γνωστά και μάλλον είναι ευχές.
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
    Είναι απονομή δικαιοσύνης η επίσπευσή της με κατάργηση δικαιωμάτων;
    Είναι απονομή δικαιοσύνης,οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν σε όλα σχεδόν τα δικαστήρια;
    Είναι απονομή της δικαιοσύνης η χρέωση σε κάθε δικαστή κάποιων εκατοντάδων αποφάσεων κάθε μήνα,πέραν των άλλων υποχρεώσεων;
    Είναι απονομή της δικαιοσύνης η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ πολυνομία,τροποποιήσεις των τροποποιήσεων ΕΙΔΙΚΑ τώρα που επείγονται για μέτρα-μέτρα-μέτρα...ρυθμίσεις κτλ...;
    Είναι απονομή δικαιοσύνης ο δικαστής να αμείβεται με ψίχουλα ,να φορολογείται ως υποζύγιο,να μετατίθεται ως φαντάρος,να έχει απαιτήσεις ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ{βλέπε επιθεωρητής} και ο πολίτης για απαιτεί δίκαιη κρίση;
    Είναι δικαιοσύνη,να ΖΗΤΑΣ ως πολιτικό σύστημα ,να ασκείς πολιτική μέσω των δικαστών και οι δικαστές να μην ξέρουν τι να κάνουν;
    Είναι δικαιοσύνη ,να εξευτελίζεις τους δικαστές και μετά να τους ζητάς να έλθουν στο ύψος των περιστάσεων...ποιων άραγε; μάλλον των κομματικών...
    ΠΑΛΙ ΒΛΕΠΩ:
    Επιτάχυνση για ΄΄δίκαιη δίκη΄΄,ΑΛΛΑ σε βάρος των δικαιωμάτων του πολίτη,με υπέρογκα παράβολα,ελαχιστοποίηση των προθεσμιών,απαγορεύσεις κτλ
    Πάλι θα περάσουν σε κανένα βράδυ..επιτάχυνση της δίκης...εντός 20 ημερών,5 ημερών,3 ωρών,μισής ώρας...αλλά με τόσο όγκο ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ,οπότε ξανά τα ίδια και τα ίδια.
    ΝΟΜΙΖΩ απαιτούνται δραστικά μέτρα όπως πλήρης εξυγχρονισμός της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης,όχι ξένα με τα καθήκοντά τους ανάθεση σε δικαστές έργα,όχι περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και ειδικά με υπέρογκο κόστος,άλλωστε και τώρα που ισχύει δεν μειώθηκαν οι υποθέσεις.
    Δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών επίλυσης των διαφορών και όχι δικαστήρια.
    Βεβαίως έχει σχέση η επιλογή της ανώτατης ηγεσίας των δικαστηρίων,αλλά πιο μπροστά να εξυγχρονίσουμε την δικαιοσύνη και να δημιουργήσουμε αξιόπιστους και αδιάβλητους μηχανισμούς μεσολάβησης.
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΄΄Η ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ΄΄ σε βάρους του πολίτη με συρρίκνωση των δικαιωμάτων του ή υπερβολικό κόστος προσφυγής του στην δικαιοσύνη..μάλλον για λόγους εισπρακτικούς.
    ΥΓ.Δεν είμαι ούτε δικαστής,ούτε δικηγόρος.

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε 9 Ιουνίου 2013 - 11:12 μ.μ., εξαιρετικα τεκμηριωμενη τοποθετηση, μου κανει εντυπωση που δεν εισαι ούτε δικαστης ούτε δικηγορος (μπορω ομως να υποθεσω οτι εισαι συζυγος δικαστού, για να τα βιωνεις ολα με τοση ακριβεια).
    Πραγματι εθεσες το θεμα στην ορθη του διασταση, οτι το δικαστηριο πρεπει να ειναι η ΕΣΧΑΤΗ καταληξη και οχι η κολυμβηθρα του Σιλωαμ για τα παντα.
    Οταν γινει αυτο κατανοητο, τοτε θα εχουμε κανει ενα βημα μπροστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε της 7-6-13 ώρα 6.47, πόσο δίκιο έχεις! Τι φταίει όμως κι όλα αυτά μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε; Όσο για το "εν μέρει ψυχίατροι", έπρεπε να το τοποθετήσεις στην κορυφή της ιεραρχίας των καθηκόντων μας...Επίσης, έχω κι εγώ απορίες, σαν τον Φιλοπερίεργο. Γιατί ενώ κανείς δεν μας έχει εμπιστοσύνη κλπ κλπ, σπεύδουν όλοι να ασκούν αγωγές επί αγωγών, μηνύσεις επί μηνύσεων και λοιπά ένδικα μέσα και βοηθήματα; Γιατί όπου η Πολιτεία θέλει να νομιμοποιεί κάποια πράξη της (πχ επιτροπες , πειθαρχικά κλπ) βάζει μέσα κι ένα Δικαστή αφού τόσο ανάξιοι εμπιστοσύνης είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν, πως παρ΄ ότι η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικός θεσμός ή οργάνωση άν προτιμάτε, ισχύουν και γι΄ αυτήν οι νόμοι της υδρομηχανικής - υδροδυναμικής. Άν ο σωλήνας έχει διατομή Χ, ο όγκος υγρού που μπορεί να διέλθει σε δοθέν χρονικό διάστημα t δε μπορεί να υπερβεί συγκεκριμένο μέγεθος. Ό,τι τερτίπια και να κάνεις, δεν πρόκειται να αυξήσεις τον διερχόμενο όγκο... Αυτό γίνεται μόνον άν βάλεις μεγαλύτερης διατομής σωλήνα. Όσους λοιπόν, νόμους και να ψηφίσουμε "προς επιτάχυνση" της Δικαιοσύνης, νόμους που στην πραγματικότητα δεν επιταχύνουν τη ροή, απλά υπεραπλουστευτικά περικόπτουν κάποιες ποσότητες υγρού ως δήθεν.. "περιττές", αληθινή βελτίωση στην ταχύτητα δεν πρόκειται να δούμε. Θέλετε άλλο παράδειγμα εκτός υδροδυναμικής? Η πάλαι ποτέ διαπλάτυνση της περιφερειακής Λεωφόρου της Μόσχας. Αντί να διαπλατυνθεί ο δρόμος, βάφηκαν νέες λωρίδες στενώτερες ούτως ώστε να έχει μία λωρίδα επιπλέον. Και τι έγινε; Τα φορτηγά τώρα μπλοκάριζαν 2 λωρίδες λόγω στενότητας.

    Άς δοθεί λοιπόν μία θαρραλέα λύση για την βελτίωση μίας από τις μεγάλες χρηματοδοτικές του Κράτους μηχανές, άς επενδύσει έστω ελάχιστα χρήματα η όποια Κυβέρνηση για προσλήψεις νέων Δικαστών, δημιουργία νέων αιθουσών. Και να μην μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα. Όταν σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτούνται κόμματα, πολιτιστικά φεστιβάλ, αναποδοτικοί δημόσιοι κηφήνες, γιατί να μην δοθούν _ελάχιστα_ χρήματα για την Δικαιοσύνη; Γιατί είναι τόσο φειδωλό το Κράτος προς τη Δικαιοσύνη, γιατί συμπεριφέρεται σαν κτηνοτρόφος που δεν θέλει να ταϊσει τα πρόβατά του και απορεί όταν ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του συναδέλφου 6:47,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακούστε τώρα τί γίνεται στην Κύπρο. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών αποδοχών των δικαστών, προωθούν τροποποίηση του Συντάγματος ώστε οι προσφυγές των δικαστών να μην κρίνονται από τους ίδιους! βλ.
    http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2408489

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
    "Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει..."
    Γράφω και σχολιάζω επωνύμως και ουχί ανωνύμως και δέχομαι καθε κριτική.
    1)Σ'ενα άρθρο για την απονομή της Δικαιοσύνης επιχειρεί κανείς επιγραμματικά να θέσει ζητήματα που το καθένα τους είναι τεράστια κεφαλαια.
    2)Το τι σχεση έχει η γρήγορη απονομή της Δικαισύνης με την Φυσική Ηγεσία,θα ήθελα να δεί λίγο κανείς την Ιστορία και μετα να μιλήσουμε.
    Ενδεικτικά έχω πολλά παραδείγματα και μάλιστα πρόσφατα. θα ήθελα ΝΑ ΘΥΜΊΣΩ μονο ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΔΡΆΣΗ ΚΑΙ ΣΤΆΣΗ των αείμνηστων ΜΑΤΘΙΑ-ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ σε σχέση με την δράση άλλων που επέφεραν με "ανοητες" και αντιεπιστημονικές πρωτοβουλίες σε ατελειώτη καθυστέρηση και "βασανισμό δικαστών και δικηγόρων.
    3)Πολλοί"γνωστοι" και Αγνωστοι δεν επιθυμούν ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΣΉΜΕΡΑ την Δικαιοσύνη Ανεξάρτητη και κυρίως τον Δικαστή. πΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ Σ' ΑΥΤΗ ΑΠΟΨΗ ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τους αείμηνηστους Ματθία και Κρουσταλάκη ποιος τους επέλεξε;
    Οι τότε κυβερνήσεις νομίζω ...
    Όταν η επιλογή ηγεσίας αποδεικνύεται εκ των υστέρων καλή την επικροτούμε όταν όχι την κατακρίνουμε και σε κάθε περίπτωση όλα τα ανωτέρω ενδεχόμενα στηρίζουν την άποψή μας ότι ο ισχύον τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι εσφαλμένος.
    Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ