Σελίδες

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η ευθύνη κράτους και νομικού κόσμου για την αναποτελεσματικότητα των δικαστηρίων

 12 Ιουνίου 2014 8:09 μμ






Πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για το δομημένο ομόλογο. Αναρωτήθηκα και εγώ πότε είχε τελεστεί η αποδιδόμενη στους κατηγορούμενους πράξη: το 2006 ή το 2007; Αν λοιπόν ακόμα και οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ξεχάσει τον χρόνο τέλεσης, τότε ευλόγως θα αναρωτηθούν πολλοί για την αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης.

Συναντάμε και διαβάζουμε συχνά άρθρα που συναρτούν την οικονομική ανάπτυξη και με την ταχύτητα έκδοσης μιας δικαστικής απόφασης. Ας θυμηθούμε τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης και ας αναλογιστούμε τα σχετικά συνταρακτικά στοιχεία που παραθέτουν οι Μητσόπουλος – Πελαγίδης στο βιβλίο τους «Κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα» (σελ. 122-195) ως προς τον χρόνο έκδοσης μιας οριστικής απόφασης ή όσα αναφέρει ο Αρ. Δοξιάδης στο βιβλίο του «Το αόρατο ρήγμα». Φαίνεται ότι οι ελληνικοί τρόποι επιτάχυνσης που έχουν κατά κόρον εφαρμοστεί δεν είναι αποτελεσματικοί (διότι η «ανακούφιση» που επέρχεται από την παραγραφή εκκρεμών υποθέσεων – συχνή φόρμουλα αποσυμφόρησης – είναι βραχυχρόνια) και κυρίως διότι προσβάλλουν βάναυσα το κράτος δικαίου και την ασφάλεια δικαίου και απορώ πώς ακόμα από εμάς ή το ΕΔΔΑ γίνονται ανεκτά τέτοια νομοθετήματα. Επομένως, άλλος πρέπει να είναι ο τρόπος προσέγγισης και πρέπει να αφορά όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην απονομή της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά:


ΣΥΝΕΧΕΙΑ



7 σχόλια:

  1. "Οι δικαστικοί λειτουργοί, μας αρέσει ή όχι, πρέπει να εργαστούμε περισσότερο"

    Μπα. Εγώ θα έλεγα ότι αν εργαστούν αυτοί που κάθονται και δουλεύουν οι άλλοι γι' αυτούς, οι κάτω, οι δίπλα ή οι πάνω από αυτούς (καλά οι τελευταίοι είναι οι πιο θρασείς, αφού φορτώνουν ακόμα και τους προϊσταμένους), θα δείτε πως θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.
    Έτσι δεν είναι κ. Εισαγγελέα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις παρατηρησεις να προσθεσω, τον ορισμο συγκεκριμενου χρονου υποβολης ερωτησεων απ' τους δικηγορους, οπως και την αυστηρη εφαρμογη των μετρων της αφαιρεσης του λογου οταν πλατιαζουν οιι ερωτησεις...
    δεν ειναι λογικα δυνατον στην Ελλαδα να υπαρχουν 30 δικες αυτη τη στιγμη που εχουν διαρκεσει 40+ συνεδριασεις, οταν τοσο μεγαλες δικες δεν εχουν Γαλλια και Γερμανια απ' την εποχη του μεσοπολεμου εως σημερα..
    εφαρμογη του πειρθαρχικου δικαιου εις βαρος των δικηγορων απ' το ιδιο το δικαστηριο που δικαζει--μονο στο ελλαδισταν το πειθαρχικο παραπτωμα του δικηγορου αντιμετωπιζεται απ' τον ιδιο τον δικηγορικο του συλλογο!!! σε ολον τον πολιτισμενο κοσμο οι πειθαρχικες ποινες που αφορουν τη διαδικασια στο ακροατηριο επιβαλλονται απ' το δικαζον δικαστη ή δικαστηριο
    αυστηρες ποινες απ' το δικαζον δικαστηριο σε περιπτωση ψεοδομαρτυριας, ψευδους μυνησης, κτλ...
    αναβαθμιση της επιθεωρησης των δικαστων... λαικιστικες αποφασεις κοντρα σε αποφασεις ανωτατων δικαστηριων, καθυστερησεις υπερμετρες, αμετροπειες συμπεριφορες, πρεπει να βρισκουν αμεση πειθαρχικη αντιμετωπιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις Ανώνυμε 15 Ιουνίου 2014 - 7:19 μ.μ. Και πολύ ουσιώδεις. Μακάρι να νοιάζονταν οι "αρμόδιοι" και να τις εφάρμοζαν και τις τρείς.

      Διαγραφή
  3. Κατά τον κ. Κτιστάκι, για το χάλι της δικαιοσύνης ευθύνονται:
    1) οι τεμπέληδες δικαστές και εισαγγελείς (ο ίδιος φυσικά εξαιρείται).
    2) οι δικηγόροι.
    3) Τα Πειθαρχικά Συμβούλια που δεν ενεργούν άμεσα.
    Κατά τα λοιπά, δεν ευθύνεται με κανέναν τρόπο η νομοθετική εξουσία που παράγει αυτές τις αγκυλώσεις. (Βλ. Πολυνομία)
    Ούτε η εκτελεστική εξουσία που τις διατηρεί.
    Φυσικά "έριξε" και το βέλος του για την απόφαση του Μισθοδικείου.
    Αν διαφωνεί με την απόφαση του Μισθοδικείου, του προτείνω να μοιράσει τα όποια αναδρομικά που θα πάρει, στους φτωχούς. Ή να παραιτηθεί από αυτά.
    Αφού το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος, δεν υπάρχει καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με όλο το σεβασμό αλλά κατά πόσο είναι εφικτές οι διακοπές συνεδριάσεων όταν έχουμε μεταβατικά; Ξεχνάτε μάλλον ότι δεν απασχολούμαστε μόνο στα ποινικά. Με συνεχείς διακοπές πότε θα βγούν οι αστικές υποθέσεις ειδικά όταν μένουν συνάδελφοι σε άλλο μέρος γιατί η οικογένειά τους δεν μπορεί να ακολουθήσει; Ας γίνουν ποινικά τμήματα παντού τότε. Και στα επαρχιακά πρωτοδικεία με ανάλογη αύξηση οργανικών θέσεων σε δικαστές και εισαγγελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ποσά των δικαστικών δαπανών για υποθέσεις από καταφανώς καταχρηστικές ή αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές , εφέσεις κ.ο.κ. θα πρέπει να αυξηθούν και να αναπροσδιορισθούν με συνυπολογισμό τής επιβάρυνσης τού Ελληνικού Δημοσίου από τις αποζημιώσεις που καταδικάζεται να πληρώσει για καθυστέρηση απόνομής δικαιοσύνης .
    Να επιβάλλονται με την απόφαση και να εισπράττονται κατά Κ.Ε.Δ.Ε. , άμεσα .
    Όσοι ασχολούνται με τα Δικαστήρια γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη πηγή καθυστέρησης, είναι οι καταχρηστικές μηνύσεις και τα κακόπιστα και αβάσιμα ("τακτικίστικα") ένδικα βοηθήματα και ένδικα μέσα . Εάν γνώριζε ο "εξυπνάκιας-πονηρούλης" που ασκεί εκβιαστικά μήνυση π.χ. σε οχηματαγωγό πλοίο για απώλεια δύο κιλών ζαρζαβατικών που παρέπεσαν, ότι θα πληρώσει για την μπλόφα του όσο ένα μποστάνι, δεν θα έπαιζε. Όμως υπάρχουν εισαγγελείς που σε τέτοια περίπτωση παρήγγειλαν ανάκριση με κλήτευση αξιωματικών τού πλοίου και υπάλλήλων τής πλοικτήτριας εταιρείας . Πόσες υποθέσεις προφανέστατα αβάσιμες ή από μηνύσεις εξώφθαλμα καταχρηστικές έχουν θέσει εισαγγελείς στο αρχείο; Ελέγχθηκαν ποτέ εάν παρήγγειλαν ανάκριση για μηνύσεις αόριστες και αντίθετες στην νομολογία ;
    Μεταφέρω μια ιδέα φίλου δικηγόρου : Βατά έξοδα πρόσβασης στην δίκη , αλλά με την δικαστική απόφαση ποσά δικαστικών δαπανών τέτοια που να κόβουν εκ προοιμίου την όρεξη τού "θα σε πάω στα Δικαστήρια" για πλάκα.
    Δικαστικές δαπάνες τσουχτερές έστω και αν χαρακτηρισθούν "τιμωρητικές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστας Σαρρής: Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν καθυστερεί, αλλά υστερεί ... την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης, ... dimokratiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ