Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η Δικαιοσύνη του... αραμπά φέρνει νεύρα στην τρόικα

Η Task Force θα διαθέσει 1.000.000 ευρώ για υποδομές και τεχνογνωσία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  27/07/2014 05:45

Σοκ προκαλεί σε στελέχη της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το έμφραγμα των 400.000 εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Από αυτές οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» οι συναντήσεις των τροϊκανών με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ως αντικείμενο πώς θα εκκαθαριστούν σύντομα όλες αυτές οι υποθέσεις και πώς θα εισπραχτούν τα αναμενόμενα. Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά είναι έντονες και αφορούν και τις υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Task Force και να διατεθεί σε υποδομή και τεχνογνωσία ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων με σύγχρονους θεσμούς, όπως η ηλεκτρονική επίλυση ή η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

17 σχόλια:

  1. Εκτός ότι μου φαίνεται πως μπερδεύουν την πολιτική με τη διοικητική δίκη, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι φαίνεται να πιστεύουν ότι η "ηλεκτρονική δικαιοσύνη" θα φέρει επιτάχυνση.
    Πέραν του ότι αμφιβάλω αν έχουν τα μέσα για κάτι τέτοιο, αν εννοούν να κάνουν τις δικογραφίες pdf, αυτό θα φέρει επιβράδυνση και μάλιστα σημαντική. Το να διαβάσεις κάποιες εκατοντάδες σελίδες δικογραφίας (για μη χιλιάδες σε κάποιες λίγες περιπτώσεις), που επειδή είναι σελίδες δικογραφίας και όχι άρθρου στο ίντερνετ, πρέπει να τις καταλάβεις τέλεια, γίνεται πολύ πιο γρήγορα από χαρτί, απ' ότι από την οθόνη του υπολογιστή. Άσε που είναι και πολύ πιο εύκολο να σου ξεφύγουν πράγματα από την οθόνη του υπολογιστή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
    Και το γράψιμο θα καθυστερεί περισσότερο, αφού αντί ο δικαστής να έχει δίπλα του τη δικογραφία για να βλέπει τα ουσιώδη σημεία, θα πρέπει κάθε τόσο να ελαχιστοποιεί το έγγραφο της απόφασης που γράφει, να ανοίγει/μεγιστοποιεί το pdf της δικογραφίας, να ψάχνει τη μία από τις δεκάδες (τουλάχιστον) σελίδες του, και μετά να ξαναμεγιστοποιεί την απόφαση για να συμπληρώσει αυτά που είδε, χάνοντας κάθε φορά τη σειρά και τον ειρμό της σκέψης του.

    Εκτός αυτού, προβλέπω πολλοί δικαστές να παίρνουν τα pdf και να τα εκτυπώνουν σε παλιές καλές χάρτινες δικογραφίες, πληρώνοντας από την τσέπη τους, ώστε να μπορούν να τις διαβάσουν σαν άνθρωποι, χωρίς να ανεβάζουν 3 βαθμούς μυωπίας το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα, δεν υπαρχει προβλημα..
    καθυστερουν οι διοικητικες υποθεσεις?? θα ψηφισετε αυριο μια διαταξη οι αυτοκινητικες και μισθωτικες αγωγες να προσδιοριζονται σε 2 ημερες απ' την καταθεση, και οι αποφασεις να βγαινουν εντος 10 ωρων... ασχετο??? δεν πειραζει... αυτο γινεται τα τελευταια 4 χρονια για να κοροιδευετε την τροικα (η οποια μαλλον αγνοει τη διαφορα διοικητικης και πολιτικης δικαιοσυνης)..
    και αλλη λυση: αφαιρεση ολων των υποθεσεων των διοικητικων δικαστηριων και αναθεση τους στα πολιτικα... ετσι τα διοικητικα θα συνεχισουν απροσκοπτα τις διακοπες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα συγγνωμη τωρα, πως να μην εχουν καθυστερηση τα διοικητικα δικαστηρια:
    -νοειται να αγνοειται ο θεσμος της αναπληρωσης δικαστη, και οταν πχ αρρωστησει διοικητικος δικαστης σε μια δικασιμο οι υποθεσεις του να αναβαλλονται οικοθεν σε μακρινη δικασιμο αντι να της χρεωνεται αλλος δικαστης??
    -νοειται ενας διοικητικος δικαστης, που δεν εχει εδρες, καθημερινη παρουσια στα δικαστηρια, οχι επιτροπες, κτλ. , να εκδιδει 150-200 αποφασεις το χρονο, απ' τις οποιες οι μισες αφορουν υποθεσεις τοσο παλιες που δεν παρισταται κανενας, και πολλες απ' τις υπολοιπες καταληγουν σε προδικαστικες, οταν τοσες και περισσότερες εκδιδει ενας πολιτικος δικαστης, με πολλαπλη απασχοληση εντος δικαστηριων, βουλευματα, συμβουλια και ποινικες εδρες??
    -ειναι δυνατον δικογραφο να μην παιρνει δικασιμο με την καταθεση, αλλα οταν το αποφασισει το ιδιο το δικαστηριο??
    -ειναι δυνατον να δινεται αναστολη χωρις πιθανολογηση της βασιμοτητας των λογων της ανακοπης ή της προσφυγης, με απλη μιας σελιδας αποφαση για τον κινδυνο βλαβης??
    -ειναι δυνατον προεδροι πρωτοδικων διοικητικων δικαστηριων να εχουν 0 γραψιμο και μονο καθηκον τη διασκεψη του τριμελους?? ειναι λογικο αυτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργεί η διοικητική δικαιοσύνη; Γρήγορα ένα νόμο για την επιτάχυνση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, τύπου ν. 4055/2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!Το ακούτε?Μην έχουμε αλλη μια εξωφρενική τροποποίηση για την πολιτικη δικαιοσύνη!!!! ΕΛΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ, παλι τιθεται θεμα επιταχυνσης της διοικητικης δικαιοσυνης;;;;;
    Αλιμονο μας, παλι θα περικοπούν οι προθεσμιες στις υποθεσεις των πολιτικων δικαστηριων....Ετσι δεν γινεται παντα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με τον Ανώνυμο τής 28 Ιουλίου 2014 - 5:17 μ.μ.. Όσο για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα "σχόλια" , ευτυχώς που διατυπώνονται γραπώς. Διότι εάν αυτά που γράφουν παραπάνω τα έλεγαν προφορικά, κινδύνευαν σε περίπτωση που τυχόν δάγκωναν την γλώσσα τους, να δηλητηριαστούν.Βέβαια είναι γνωστό ότι ακόμη και εάν "ψοφήσει η κατσίκα τού γείτονα", δεν αλλάζει η μοίρα αυτού που το ευχήθηκε. Και οι Διοικητικοί Δικαστές "θα συνεχισουν απρόσκοπτα τις διακοπες τους..." (κατά το γνωστό ανέκδοτο με τον Τοτό), ενώ οι άλλοι θα συνεχίσουν να τραβάνε κουπί στην γαλέρα, όπως οι ίδιοι τουλάχιστον υπαινίσσονται .
    Υ.Γ. Ως δικηγόρος (για δέκα χρόνια σκληρής δραστηριοποίησης κυρίως σε αστικές και κάποιες διοικητικές υποθέσεις) και ως εκ τής κατόπιν συναφούς εργασίας μου , αλλά και ως διάδικος σε κάποιες δίκες, απέκτησα αρκετή εμπειρία σχετικά με την εργασία τόσο στα Πολιτικά, όσο και στα Διοικητικά Δικαστήρια και μπορώ με στοιχεία να πώ ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τους όρους εργασίας και το επίπεδο απόδοσης των Διοικητικών Δικαστών. Πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση και είναι λυπηρό που την υιοθετούν αβασάνιστα τα παραπάνω πικρόχολα "σχόλια" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aποτελεί παραπληροφόρηση ότι οι Διοικητικοί Δικαστές προσερχονται στην επαρχία μόνο δύο φορές το μήνα, ενώ οι Πολιτικοι Δικαστές τουλάχιστον πενταπλάσιες; Αποτελεί παραπληροφόρηση ότι δεν τους ενοχλεί ποτέ κανένας για καθυστερήσεις, την ίδια ώρα που στα πολιτικά δικαστήρια στενάζουν οι δικαστές από την πίεση και τις έγγραφες εξηγήσεις σε κάθε καθυστέρηση;
      Τι ακριβώς μπήκατε να μας πείτε κύριε; Ότι βγαίνει ο ήλιος από την δύση;
      Δεν ζητάμε να ψοφησει η κατσίκα του γείτονα κύριε. Ζητάμε να ζήσει η δική μας. Τι δεν καταλαβαίνετε; Ειστε σιγουρα δικηγόρος; Γιατι προφανώς εάν πεντε δικαστές ειπαν το Α κι εσεις μπήκατε να πειτε το Β, προφανώς γεννούνται ερωτηματικά.

      Διαγραφή
    2. ανωυμε της 3-9-2014, δικηγορος μια χαρα ειναι...
      τα διοικητικα δικαστηρια ειναι η χαρα των δικηγορων... ασκηση προσφυγης με ο,τι λογο ναναι, αναστολη στο 99,9% των υποθεσεων, χωρις καμμια εκτιμηση της πιθανοτητας ευδοκιμησης... οποτε λογικο ειναι η καθυστερηση στην εκδικαση να βολευει.,οταν ερθει να δικασθει μετα απο 10 χρονια, αν ειναι εταιρια θα ειναι ηδη εταιρια-φαντασμα, αν δε ειναι φυσικο προσωπο ή θα εχει πτωχευσει ή θα εχει συνταξιοδοτηθει, οποτε η προσφυγη και να απορριφθει ειναι πλεον ανευ αντικειμενου...
      ασκηση αγωγης αποζημιωσης γιατι το αυτοκινητο ετρεχε με 250 χιλ/ω και βγηκε εκτος πορειας με αποτελεσμα να τραυματισθει ο οδηγος, αποζημιωσεις εκατομμυριων ευρω γιατι το κρατος δεν προβλεψε πιο ευθυ τον δρομο για την πιθανοτητα να βρεθει ενας οδηγος να οδηγει με 250 χιλ./ω..

      οποτε, καταλαβαινεις, δεν εχει καμμια σχεση με τα πολιτικα δικαστηρια, που η ασκηση αβασιμης ανακοπης συνεπαγεται απορριψη της αναστολης (και αρα κραξιμο απ' τον πελατη),η ασκηση αβασιμης αγωγης την απορριψη της, η παραβαση του πελατη καταδικη στο ποινικο δικαστηριο..

      μονο τυχαιο δεν ειναι που ενω η τροικα επι 5 χρονια πιεζει την επιταχυνση της διοικητικης δικαιοσυνης, το υπουργειο, φοβουμενο τις αντιδρασεις των δικηγορων, δνε τολμαει καν να περασει μια οποια διαταξη επιταχυνσης, και αντ αυτου επιταχυνει τις πολιτικες δικες, με αποτελεσμα να εχουμε φτασει (εκει που υπηρετω εγω) να δικαζουμε αγωγες που κατατεθηκαν 1 μηνα πριν.. κατω φυσικα απο εμας ειναι τα διοικητικα δικαστηρια που συνεχιζουν ανενοχλητα τις διακοπες τους..

      Διαγραφή
    3. Εφ’ όσον οι δικαστές των πολιτικών δικαστηρίων είναι περισσότεροι από εκείνους των διοικητικών, είναι αυτονόητο ότι σ' ένα blog είναι ανάλογα αυξημένες και οι πιθανότητες να γραφτούν πιο πολλά σχόλια από την οπτική γωνία των πρώτων. (Αποφεύγω να μπώ στoν προβληματισμό πώς διαθέτουν τον χρόνο για να σχολιάζουν πληθωρικά) . Επομένως ο αριθμός των σχολίων έχει βαρύνουσα σημασία; Σε κάθε περίπτωση το σχόλιο τού ανώνυμου τής 8 Σεπτ. 2014 επιβεβαιώνει ότι και πενήντα δικαστές των πολιτικών δικαστηρίων να γράψουν στο πνεύμα τού ανώνυμου 3 Σεπτ. 2014., απλά θα επιβεβαιωθεί ότι αγνοούν την πραγματικότητα και αποφαίνονται για το κρίσιμο ζήτημα με βάση φήμες και διαδόσεις: οι υποθέσεις που εκδικάζονται στα διοικητικά Δικαστήρια είναι απλοϊκές και εκδίδονται αποφάσεις πανεύκολες ή και φαιδρές κ.ο.κ. Εάν όμως είχαν κάνει τον κόπο οι ως άνω κ.κ. ανώνυμοι να αναζητήσουν σοβαρές πληροφορίες, θα είχαν μάθει ότι και πιεστικός έλεγχος για καθυστερήσεις ασκείται και στα Διοικητικά Δικαστήρια και πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις (από τον ν. 3900/2010 και μεταγενεστέρως...) έχουν θεσπισθεί για την επιτάχυνση των διοικητικών δικών . Όσο για τις υποθέσεις που εκδικάζονται και τις αποφάσεις που εκδίδονται , ισχύει το γενικό ότι σε κάθε περιβόλι υπάρχουν καρποφόρα και άκαρπα δένδρα και παράγονται ποικίλοι καρποί: και στα πολιτικά δικαστήρια και στα ποινικά υποθέτω δεν θα είναι όλες οι υποθέσεις δύσκολες, ούτε όλες οι αποφάσεις “ψαγμένες”. Και όποιος ενδιαφέρεται να ζήσει η δική του κατσίκα (ανώνυμος 3 Σεπτ. 2014) δεν συσχετίζει την δική της πορεία με το τι γίνεται στην άλλη γειτονιά, αλλά μάχεται και αγωνίζεται για το δικό του χώρο , χωρίς να διαχέει παραπληροφόρηση για τούς άλλους. Άλλωστε τίποτε δεν αποκλείει να υπάρχουν δικαστές που πηγαίνουν και κάθε μέρα στο Δικαστήριο και όμως έχουν αδιακόπως διακοπές .
      Υ.Γ. Ποτέ δεν είπα ότι σήμερα είμαι δικηγόρος. Αναφέρεται στο σχόλιο μου ξεκάθαρα ότι την εμπειρία μου πάνω στο υπό συζήτηση θέμα την απέκτησα τόσν ως δικηγόρος (που υπήρξα στο παρελθόν) όσο και ως εκ τής κατόπιν συναφούς εργασίας μου, η οποία προφανώς δεν είναι πλέον η δικηγορία.Και σε κάθε περίπτωση (ανώνυμος 3 Σεπτ. 2014) ποιά σημασία έχει η επαγγελματική ιδιότητά μου; Ας σταθούμε στο περιεχόμενο των αναφερομένων.

      Διαγραφή
    4. Ναι, εχει μεγαλη σημασια η ιδιοτητα σας. Γιατι αν εχετε να περασετε απο δικαστηριο καμια δεκαετια, ειναι μια προδηλη εξηγηση γιατι αυτα που λετε ειναι τουλαχιστον εκτός πραγματικοτητας. Αν δε, δεν ειστε πλεον δικηγορος αλλά διοικητικος δικαστης ("συναφης εργασια"), δεν βλεπω τον λογο να μας το κρυβετε.
      Δυο τινα συμβαινουν.
      Ειτε μιλαει το συμφερον της "συντεχνίας" είτε η άγνοια. Επιλεξτε.

      Διαγραφή
    5. @ Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2014 - 2:06 μ.μ «Το συμφέρον τής “συντεχνίας”» (sic) !!! Τέτοια λοιπόν άποψη καλλιεργείται για τούς Διοικητικούς Δικαστές! Αφού είναι τόσο κακοί και τόσο επικίνδυνοι αυτοί οι Δικαστές , καλό θα ήταν να υποχρεωθούν να φορούν σήμα διακριτικό τής ιδιότητάς τους με τα αρχικά τους : Δ.Δ. ˙ καλύτερα μάλιστα να είναι σύνθεση με τα δύο Δ διασταυρούμενα και το ένα Δ αντεστραμένο. Έτσι θα σχηματίζεται και αστέρι εξάκτινο ˙ και αν τ' αστέρι αυτό γίνει και από κίτρινο ύφασμα, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιό δραστικό .

      Υ.Γ. Εφ’ όσον η δήλωση ιδιότητος δεν τίθεται ως όρος για τον σχολιασμό στο παρόν blog, “ποιά σημασία έχει η επαγγελματική ιδιότητά μου;” Για ποιό λόγο καλούμαι να την επικαλεσθώ; “Ας σταθούμε στο περιεχόμενο των αναφερομένων”. Αν και όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω (14 Σεπτεμβρίου 2014 - 2:06 μ.μ.), ήδη όσοι το θέλουν, επιχειρούν από την εύλογη “μή δήλωσή” μου να συναγάγουν τεκμήριο ιδιότητος ˙ και από την βιαίως τεκμαιρόμενη ιδιότητα συνάγουν και άλλο , πρόσθετο τεκμήριο: είτε δήθεν ιδιοτέλειάς μου , είτε δήθεν αγνοίας μου. Επομένως καλά είμαστε ....

      Διαγραφή
  8. Μετά τα σχόλια που διαβάζω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Είμαι άσχετος από δικαστικό σώμα και από δικηγορία αλλά γράφεται ότι η διοικητική δικαιοσύνη είναι αργή και ουσιαστικά ασχολείται με γελοίες υποθέσεις. Ρωτάω λοιπόν. Τι θα εμπόδιζε την Τρόικα να έκανε συγχώνευση δικαστηρίων και να μοίραζε την ύλη; (εννοείται κατόπιν εντολής προς την κυβέρνηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαγορευεται απ' το Συνταγμα τετοια συγχωνευση.. και ουτε επιτρεπεται διοικητικος δικαστης να γινει πολιτικος, ουτε το αντιστροφο

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ για την απάντηση. Ρωτάω,όμως, αν θα διστάσει η τροικα να τροποποιήσει το σύνταγμα.ή όχι και να υπάρχει ουσιαστικά 1 είδος δικαστηρίου μόνο.

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ