Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Αυστηρό μήνυμα Χαρδούβελη προς δικαστές: Δεν αποφασίζετε εσείς για μισθούςΑυστηρό μήνυμα Χαρδούβελη προς δικαστές: Δεν αποφασίζετε εσείς για μισθούς


Τελευταία ενημέρωση: 22.07.2014 | 08:39
Πρώτη δημοσίευση: 22.07.2014 | 08:37

Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι ηδικαστική εξουσία δήλωσε στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Γκ. Χαρδούβελης ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.








Σαφέστατο μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική (π.χ. ειδικά μισθολόγια και αποφάσεις του ΣτΕ) είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=316871&catid=13

========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

28 σχόλια:

  1. Tότε ποιός ο λόγος να υπάρχει το ΣτΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δικαστήρια δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική. Όταν όμως η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις που πλήττουν συνταγματικά δικαιώματα η αποστολή τους είναι να προβαίνουν στον απαιτούμενο έλεγχο. Τι να κάνουμε; Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν υπάρχει το ανέλεγκτο της εκτελεστικής εξουσίας (η οποία στην Ελλάδα, αφού εξαφάνισε την νομοθετική και ελέγχει πλήρως την τέταρτη, η οποία φυτοζωεί με δάνεια που παίρνουν οι καναλάρχες και οι εκδότες με εντολή άνωθεν. Γι' αυτό και συνεχείς επιθέσεις ΜΜΕ στην δικαιοσύνη). Μήπως, δεν είναι λύση να επιβαρύνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι; Μήπως, να πληρώνουν όλοι με κάρτα για φαίνονται τα εισοδήματά τους; Και εν πάσει περιπτώσει τέτοιες αποφάσεις βγήκαν στην Πορτογαλία, Ιταλία κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλά για να ξέρουν μερικοί τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη (λέγε με νέο μισθολόγιο).
    Και μπορεί να δοθούν κάτι λίγα αναδρομικά, αλλά όπως ξέρετε υπάρχει και η αναδρομική μείωση του μισθού, μετά από το νέο μισθολόγιο.
    Κατά τα άλλα οι Σεβαστίδηδες είναι κακοί και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά τι γλύκες ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την στιγμή που οι δικαστές έπεσαν στην παγίδα και ψήφισαν ότι τα μνημόνια είναι συνταγματικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για τους ίδιους λόγους η κυβέρνηση υποστηρίζει (δεδικασμένο κιόλας) ότι λόγοι δημοσιονομικοί απαγορεύουν την εφαρμογή αποφάσεων. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι ρε Εύα! Στο δικαστικό σώμα είσαι;

      Διαγραφή
    2. Οχι αλλά πάντα πίστευα πώς στυλοβάτες της κοινωνίας είναι τρεις:η Υγεία,η Δικαιοσύνη και η Παιδεία.

      Διαγραφή
  7. Από πότε πέφτει λόγος στο ΝΣΚ για το τι λέει μια δικαστική απόφαση? Έλεος κάπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το παράδοξο.

      Διαγραφή
  8. Να θυμίσουμε στον κ. Χαρδούβελη ότι η πολιτική εξουσία υπόκειται στο Σύνταγμα όπως και η Δικαστική. Και το Σύνταγμα στο α 95 παρ 5 ορίζει ότι η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα το οτι οι Δικαστικές αποφάσεις περι μισθολογίου ανέτρεψαν το δημοσιονομικό σχεδιασμό αυτό δεν αφορά τους Δικαστές. Η Δικαστική εξουσία δεν είναι ούτε κυρωτικό της Διοίκησης όργανο, ούτε εκτελεστικό του Νομοθέτη όργανο, ώστε ο δημοσιονομικός σχεδιασμός να επικυρώνεται από Δικαστικές αποφάσεις ή ο Δικαστής να εκδίδει αποφάσεις σύμφωνα με το δημοσιονομικό σχεδιασμό.Η οικονομική κρίση ελήφθη υπόψη από το ΣτΕ σε πλήθος άλλων αποφάσεων στις οποίες γίνεται λόγος για περιστολή δικαιωμάτων και μισθών ενόψει του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ήρθε η ωρα να τεθεί όριο στις περικοπές από το α 2 Συντ το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό κάνει ο Δικαστή: σταθμίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευτυχώς που του τα είπες. Δεν τα ήξερε...Τώρα πια θα αλλάξει ύφος.

      Διαγραφή
  9. ανώνυμε 10:13 π.μ αυτά που γράφεις στο τέλος για το ΣτΕ επιβεβαιώνουν τον Χαρδούβελλη. Για τους ίδιους λόγους λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική κρίση και για τις δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα αναφέρεις ότι η δικαιοσύνη δεν είναι εκτελεστικό όργανο αλλά δυστυχώς έτσι κατέντησε αφού εφαρμόζει νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ερωτημα που τεθηκε στο νσκ ειναι αν οι συγκεκριμενες δικαστικες αποφασεις εμποδιζουν την ψηφιση νεου μισθολογιου. Ακομα και υπο την εκδοχη οτι ονομοθετης δεν εμποδιζεται να ρυθμισει τις αποδοχες σε μικροτερα υψη, εκεινο που δεν επιτρεπεται με βαση την αρχη των κεκτημενων ειναι η καταβολη αποδοχων λιγοτερων απο εκεινες που επαιρνες. Ελα ομως που ηδη προ πολλου η εν λογω αρχη δεν εφαρμοζεται απο εσας κυριοι δικαστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και ποιος του είπε ότι η Δικαστική εξουσία ασκεί δημοσιονομική πολιτική;; Αυτός έχει τα κλειδιά του Treasury και μπορεί να το ανοίξει και όχι ο κάθε δικαστής, ο οποίος απλώς διαπιστώνει την αντισυνταγματικότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλλοιώνοντας την έννοια θεμελιώδους αρχής του δικαίου της αποζημιώσεως, επαναλαμβάνω: "Εν καιρώ της ψήφου η αποτίμησις"... (Ο νοούντες νοείτωσαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο κ. Χαρδούβελης καλό είναι να μην εκτίθεται σε θέματα που δεν γνωρίζει επαρκώς.
    Η νομοθετική εξουσία οφείλει να αποφασίζει τη δημοσιονομική πολιτική με βάση το Σύνταγμα.
    Η δικαστική εξουσία ελέγχει τις αποφάσεις της νομοθετικής με βάση το Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που η νομοθετική εξουσία πληρώνει και τους μισθούς (βασικά εδώ κάνεις λάθος αφού νομοθετική είναι ο λαός. Εννοείς εκτελεστική εξουσία)

      Διαγραφή
    2. νομοθετικη ειναι η Βουλη, εκτελεστικη η κυβερνηση

      Διαγραφή
    3. Για τα δημοσιονομικά αποφασίζει με νόμο η Βουλή, δηλ. η νομοθετική εξουσία. Κάθε απόφαση (νόμος) της νομοθετικής και κάθε πράξη της εκτελεστικής εξουσίας πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα. Οι δικαστές δεν φτιάχνουν τους νόμους, όταν, δε, ακυρώνουν κάποια πράξη, κρίνοντας τη νομική βάση της ως αντισυνταγματική, είτε παραπέμπουν για νέα πράξη στην αρμόδια αρχή είτε εφαρμόζουν το προγενέστερο νομικό καθεστώς. Κατανοητά?

      Διαγραφή
    4. Κατανοητά είναι. Στην πράξη τι συμβαίνει όμως! Το Υπουργείο σου πληρώνει την μισθοδοσία όχι την νομοθεσία.

      Διαγραφή
    5. Στην πράξη το Υπουργείο ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΘΕΙ και να βρει λύση ΜΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Εντάξει?

      Διαγραφή
    6. Ότι λύση και να βρει, ΔΕΝ θα είναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Το έπιασες τώρα, τι θέλει να πει ο Χαρχούβελλης; Το φέρνει πλαγίως. Οκ;

      Διαγραφή
  14. Ακόμα δεν ανέλαβε καλά καλά τα καθήκοντά του και μπέρδεψε τη σκέψη του ο Υπουργός Οικονομικών. Μήπως πρέπει το ΝΣΚ να του εξηγήσει το ατόπημα, στο οποίο υπέπεσε? Σε ποια χώρα υπάρχει το "ανέλεγκτο " της εκτελεστικής εξουσιας κ Χαρδουβελη? Όταν κάνετε λάθη και μάλιστα σε επίπεδο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, η Δικαστική Εξουσία έχει υποχρέωση να σας το επισημαίνει δια των αποφάσεων της, τις οποίες εσείς υποχρεούσθε να σέβεστε και ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς από όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ κανένα υπουργείο(ή κυβερνητικός οργανισμός)σχεδόν δεν σεβάστικε τις δικαστικές αποφάσεις και εδώ φταίνε λιγάκι οι δικαστές που στην αρχή θεώρησαν νόμιμο το μνημόνιο(2011,ΣτΕ).

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς Εύα. όπως έγραψα παραπάνω, υπάρχει δεδικασμένο από τον ίδιο τον κλάδο των δικαστών. Είναι παράδοξο να μιλούν πλέον για αντισυνταγματικότητα.

      Διαγραφή
  15. Άλλη μια δήλωση που για εμένα σημαίνει "φιμώστε τη Δικαιοσύνη". Και μετά ξύπνησαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ