Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα μια ανάσα από την πρώτη θέση στην εναρμόνιση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών-Στη 2η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ένωσης

 


Η Ελλάδα επιτυγχάνει για ένατη συνεχή φορά να φέρει εντυπωσιακά και πρωτοφανώς επιτυχημένα αποτελέσματα στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα,  βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων του Πίνακα Επιδόσεων Ενιαίας Αγοράς Αρ. 30 (Single Market Scoreboard No. 30) για την περίοδο 1η Μαΐου- 30 Οκτωβρίου 2014 που ανακοινώθηκανστις 14 Απριλίου 2015 η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα ενσωμάτωσης των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό δίκαιο στο 0,16%, υπερακοντίζοντας για ακόμη μια φορά την προηγούμενη, επίσης εξαιρετική της επίδοση (2 %). [1]

Όμως, αυτό που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι ότι η Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχώς ξεπερνά τους στόχους και τις προσδοκίες που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, βάσει επίσημων αποτελεσμάτων, η Ελλάδα, υπερέβη το στόχο που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έλλειμμα ενσωμάτωσης στο 1%, αλλά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ποσοστού στο 0,5% όπως επίσης και το μέσο όρο των επιδόσεων των 28 κρατών μελών, που κυμαίνεται στο 0,5 %.

Με  αυτό το ποσοστό η Ελλάδα σημειώνει το καλύτερο μέχρι στιγμής αποτέλεσμά της για  την εμπρόθεσμη και νομικά βέλτιστη ενσωμάτωση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που ανταποκρίνεται άριστα στα εθνικά συμφέροντα, και κατατάσσεται  στη 2η ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι ολοένα αυξανόμενες επιτυχίες της Ελλάδας,  με τα αντίστοιχα μετρήσιμα αποτελέσματα, αναφέρονται με επαίνους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε νέα έκδοση του Πίνακα Επιδόσεων Ενιαίας Αγοράς και μνημονεύονται ως best practices.  Για τη συνοδευτική έκθεση του Πίνακα Επιδόσεων αρ. 30 που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη 2015 βλ.http://ec.europa.eu/internal_market/scoreboard/_docs/2015/04/member-states/2015-04-greece_el.pdf#maincontentSec1, σελ. 2.

Αποτελεί επίτευγμα, το ότι η μετά από τριάντα χρόνια χαμηλών επιδόσεων, η Ελλάδα μόλις μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, κατάφερε να σημειώσει ξαφνική και αλματώδη πρόοδο στον τομέα ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκών Οδηγιών και να κάνει αισθητή την παρουσία της στους επίσημους χάρτες εναρμόνισης, ξεπερνώντας συνεχώς τους ευρωπαϊκούς στόχους. Τα ανωτέρω εντυπωσιακά αποτελέσματα μπόρεσαν να υλοποιηθούν με τη συνεπή και αδιάλειπτη στήριξη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, το οποίο παρακολουθεί, συντονίζει και εποπτεύει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του παράγωγου κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη, υποστηρίζοντας και επικουρώντας τις εργασίες των αρμόδιων υπουργείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς την επίτευξη αυτού του σκοπού,  το Γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη και την έκδοση του εγχειριδίου «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Ελλάδα – Εγχειρίδιο Εναρμόνισης». Μέσα στο εγχειρίδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, καταγράφονται με λεπτομέρεια,  για πρώτη φορά στα ελληνικά, τα στάδια και οι διαδικασίες που καλείται να ακολουθήσει η ελληνική δημόσια διοίκηση προκειμένου η Ελλάδα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για έγκαιρη, ορθή και πλήρη ενσωμάτωση του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική έννομη τάξη.

Στόχος μας, η Ελλάδα να συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στην εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου προς  το  Ευρωπαϊκό.
Παρατίθενται τρία γραφήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απεικονίζουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της εναρμόνισης.
[1] Ο υπολογισμός του ελλείμματος ενσωμάτωσης γίνεται ως εξής: 100 Χ αριθμός μη ενσωματωμένων Οδηγιών του κράτους μέλους δια του συνόλου των ισχυουσών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



1
(Πηγή: European Commission, Single Market Scoreboard No 30).

2

(Πηγή: European Commision, Single Market Scoreboard No 30, με μπλε απεικονίζονται οι επιδόσεις της Ελλάδας και με κόκκινο οι στόχοι εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επίσημος στόχος είναι έλλειμμα εναρμόνισης 1% και ο προτεινόμενος 0,5%).

3

(Πηγή: European Commission, Single Market Scoreboard No 30, οι χώρες με πράσινο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι όσες βρίσκονται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά και τους πέντε δείκτες ενσωμάτωσης[2])


[1] Ο υπολογισμός του ελλείμματος ενσωμάτωσης γίνεται ως εξής: 100 Χ αριθμός μη ενσωματωμένων Οδηγιών του κράτους μέλους δια του συνόλου των ισχυουσών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[2] Οι πέντε δείκτες ενσωμάτωσης: α) έλλειμμα ενσωμάτωσης (% επί όλων των μη εναρμονισμένων Οδηγιών, β) πρόοδος το τελευταίο εξάμηνο (αύξηση ή μείωση του αριθμού των μη εναρμονισμένων Οδηγιών), γ) ληξιπρόθεσμες μη εναρμονισμένες Οδηγίες (πέραν των δύο ετών), δ) καθυστέρηση εναρμόνισης (σε μήνες) για μη εναρμονισμένες Οδηγίες και ε) έλλειμμα συμμόρφωσης (% επί των μη ορθώς εναρμονισμένων Οδηγιών).

===================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Με τη διαφορά ότι για ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη κάνουμε λόγο για πραγματική ενσωμάτωση, ενώ για την Ελλάδα καλύτερα να μιλούσαμε για απλή επίκυρωση. Τέτοια ενσωμάτωση κι εγώ κάνω: μεταφράζω το κείμενο της οδηγίας, βάζω την υπογράφη μου και τέλος! Αυτά για όσους έμειναν με την απορία πως είναι δυνατόν η Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα. να είναι "ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια". Έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ