Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΕΔΔΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΡ. ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ2870/11)





41   Στο μέτρο που ήταν αδύνατον σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο να επανέλθει στην απόφαση απαραδέκτου της αίτησης αναίρεσης, εναπόκειται στον Άρειο Πάγο να αναρωτηθεί για τους λόγους της μη εμφάνισης του δικηγόρου του προσφεύγοντος, ο οποίος ορίσθηκε αυτεπαγγέλτως και να βεβαιωθεί ότι τα συμφέροντα του προσφεύγοντα είχαν προστατευθεί.

42.       Η ανεξήγητη απουσία του Φ.Κ. στην ακρόαση που έλαβε χώρα ένα μήνα και τρεις ημέρες μετά τον ορισμό αυτού, χωρίς να έχει κατατεθεί καμία αίτηση αναβολής ή ακόμη εάν μία τέτοια αίτηση κατατέθηκε παράτυπα όπως το επιβεβαιώνει ο προσφεύγων, αποτελεί, στα μάτια του Δικαστηρίου, κατάσταση «έκδηλης παράλειψης» που απαιτεί θετικά μέτρα εκ μέρους των αρμόδιων αρχών. Ο Άρειος Πάγος όφειλε έτσι να αναβάλει τη συζήτηση προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση από το να απορρίψει την αίτηση αναίρεσης ως εγκαταλελειμμένη.
43.        Όποιες και να είναι οι περιστάσεις- απουσία κάθε επαφής ή παράτυπη αίτηση- επέβαλλαν στο αρμόδιο δικαστήριο την θετική υποχρέωση να εξασφαλίσει τον πρακτικό και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων υπεράσπισης του προσφεύγοντος. Όπως αυτό δεν ήταν η περίπτωση, το Δικαστήριο δε μπορεί παρά μόνο να επιβεβαιώσει παράλειψη στις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 3 γ) συνδυασμένων με το άρθρο 6 της Σύμβασης. Συνεπώς, υπήρξε παράβαση αυτών των διατάξεων.



6 σχόλια:

  1. Οι μεταφραστές πρέπει να ξέρουν και νομικά. Η αίτηση αναίρεσης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο απορρίπτεται ως "ανυποστήρικτη" και όχι ως "εγκαταλελειμμένη". Ο όρος εγκατάλειψη και τα παράγωγά του απαντώνται κυρίως στο εμπράγματο δίκαιο. Σκόπιμο θα ήταν επίσης να γίνεται φιλολογική επιμέλεια των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας από ειδικούς υπαλλήλους, φιλολόγους, επειδή η γλωσσική τους διατύπωση είναι συχνά τόσο αδόκιμη που είναι αδύνατον να αντιληφθεί κανείς το νόημά τους. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί και η γλωσσική ποιότητα των αποφάσεων των κατωτέρων δικαστηρίων που μεταφέρουν στο νομικό τους μέρος τις αποφάσεις του ΣτΕ, του ΑΠ κ.λπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετα και απο αυτην την αποφαση, πρεπει σοβαρα βα σκεφτουμε την περαιτερω συμμετοχη μας στο ολο συστημα.,..

    οκ.. σε ερημην κατηγορουμενου, θα στελνω τον αστυνομικο να ερευνα γιατι δεν ηρθε δικηγορος!!!!!!!111

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το ΕΔΑΔ συγκροτούνταν από Δικαστές, δεν θα εξέδιδε τέτοιες εσφαλμένες αποφάσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν τα ελληνικά ποινικά Δικαστήρια συγκροτούνταν απο ενόρκους δεν θα χρειαζόταν οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ.

      Διαγραφή
  4. Διευκρινίζω : Η συμμετοχή λαϊκών δικαστών στην απονομή της δικαιοσύνης έχει πολλά πλεονεκτήματα : Οι ένορκοι εκφράζουν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της κοινωνίας. Δίνουν περισσότερη προσοχή στη δίκη, επειδή γι' αυτούς η δίκη είναι μοναδικό γεγονός σε αντίθεση με τους επαγγελματίες δικαστές, που δικάζουν καθημερινά πολλές υποθέσεις. Έτσι θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υπόθεση που θα δικάσουν και η δίκη δεν θα είναι γι' αυτούς ρουτίνα, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τους διαδίκους με μεγαλύτερη επιείκεια. Έχουν πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η δικαστική εξουσία, όπως όλες οι εξουσίες σε μια δημοκρατία, προέρχεται από τον λαό και ασκείται στο όνομά του. Με τον θεσμό των ενόρκων ο λαός συμμετέχει ενεργά στην απονομή της δικαιοσύνης και ασκεί ο ίδιος τη δικαστική εξουσία. Η καταδίκη του κατηγορουμένου από ενόρκους, τού δείχνει ότι η πράξη του δεν αποδοκιμάζεται μόνο από τακτικούς δικαστές αλλά και από απλούς ανθρώπους σαν κι αυτόν. Όλα αυτά αμβλύνουν την πιθανή εντύπωση στον κατηγορούμενο οτι "αδικείται" ή οτι παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Με μεγαλύτερη επιείκεια"??? Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος/η ? Και ποιός σας είπε ότι οι έδρες και ειδικά το ΜΟΔ είναι υποθέσεις ρουτίνας για έναν δικαστή? Αν ήταν έτσι όπως τα λέτε δεν θα υπήρχαν δίκες να κρατούν μήνες και έτσι πρέπει προκειμένου να διαλευκανθεί μια υπόθεση! Και προς ενημέρωσή σας, σας λέω ότι έχω δεί ενόρκους να τιμούν το θεσμό και ενόρκους φοβισμένους που τρέμουν να πούν μόνο τη λέξη ένοχος σε υπόθεση που βοούσε η ενοχή του κατηγορουμένου και -πιο τραγικό ακόμη- να ψάχνουν να βρούν ελαφρυντικό σε ανθρωποκτονία ομολογημένη όπου σεν έχρηζε αναγνώρισης κανένα ελαφρυντικό. Σαφώς και είναι υπέρ της δημοκρατίας μας ο θεσμός αλλά προσοχή στο τι εννοείτε με τη λέξη "επιείκεια". Γιατί άλλο πράγμα ο φόβος κι άλλο η ανθρωπιά.

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ