Σελίδες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: ΘΕΜΑ: Ελευθερία έκφρασης Δικαστικού Λειτουργού.

                     ΕΝΩΣΗ
  ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
              ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
                  ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
               Τ.Κ. 101. 71
               e- mail: endikeis@otenet.gr                                     Αθήνα, 26/2/2016
Αρ. Πρωτ.: 71
ΘΕΜΑ: Ελευθερία έκφρασης Δικαστικού Λειτουργού.


Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τις ανακοινώσεις προσώπων και φορέων αναφορικά με την κατατεθείσα εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου έγκληση σε βάρος συνταγματολόγου για ανάρτηση στο ιστολόγιό του, σχετική με επιστολή που η πρώτη απέστειλε στους Ομολόγους της των Ευρωπαϊκών χωρών προς ενημέρωση της επικρατούσας στη χώρα μας κατάστασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέωνμετά από απόφαση, που ελήφθη, κατά πλειοψηφία, επισημαίνει τα ακόλουθα: 
Με επιστολή της, που απεστάλη τον μήνα Ιούλιο του έτους 2015 προς τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μία περίοδο, που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αντιμετώπιζε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, με μοναδικό σκοπό τη διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, που, επί εξαετία, δοκιμάζονται και οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, δεν ευθύνονται για την επιβολή των μνημονιακών μέτρων στη χώρα μας, ζήτησε από τους Ομολόγους της, εντός του πλαισίου των καθηκόντων τους, να ενσκύψουν επί του ελληνικού προβλήματοςκαι να συνδράμουν στην επίλυσή του. Υπενθυμίζουμε ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του έτους 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του έτους 2015, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε επανειλημμένα προβεί σε ανάλογες ενέργειες ενώπιον θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιστολές κατά τα έτη 2012, 2013, 2014 σε Μπαρόζο, Γιούνγκερ, Ρέντιγκ κ.α.).
Η ελευθερία της έκφρασης, είτε δια του γραπτού είτε δια του προφορικού λόγου, η οποία συνιστά αναγκαίο θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και βασική προϋπόθεση για την πρόοδό της καθώς και για την ανάπτυξη του ατόμουαποτελεί  συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και για το Δικαστικό Λειτουργό, υπό τους περιορισμούς της μη οποιασδήποτε μορφής εκδήλωσης υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος και της μη προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης. 
Ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου του Αρείου Πάγου επιβάλλει την έκφραση δημόσιας  γνώμης, εκ μέρους του, προς διαφύλαξη του Συντάγματος και των νόμων, κείμενα στα οποία, και μόνο, υπόκειται κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Περαιτέρω, η άσκηση κριτικής  και μάλιστα και η δριμεία κριτική εμπίπτει, επίσης, στον πυρήνα του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, δεδομένου ότι τόσο το Σύνταγμα της χώρας μας όσο και τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Κείμενα προστατεύουν όλες τις απόψεις, τόσο αυτές που γίνονται ευνοϊκά δεκτές όσο και  αυτές που «ενοχλούν», διότι μ’ αυτό τον τρόπο πληρούνται οι απαιτήσεις της πλουραλιστικής ανεκτικότητας και του ανοικτού πνεύματος, χωρίς τις οποίες δεν νοείται Δημοκρατία.   
Στην άσκηση κριτικής, όμως, τίθενται όρια, που το ίδιο το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν, καθώς και τα Διεθνή Κείμενα και μεταξύ των ορίων αυτών είναι η προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του ατόμου. 
Επί της ανωτέρω επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ακολούθησε, με σχετική ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, δημοσίευμα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Τσακυράκη, στο οποίο, μεταξύ άλλων:
α) γίνεται υπόδειξη σε θεσμικό όργανο (Πρόεδρο Αρείου Πάγου), που μάλιστα, λόγω της διαδικασίας επιλογής του,αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον ίδιο το Ελληνικό Λαό να «Παραιτηθεί»,
β) διαλαμβάνεται η παρότρυνση στους ακέραιους Δικαστές (δηλαδή ο εν λόγω συνταγματολόγος εννοεί ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είναι  ακέραιη Δικαστής; ) να αντιδράσουν και
γ) χρησιμοποιούνται για το πρόσωπο της Προέδρου του Αρείου Πάγου οι χαρακτηρισμοί «… είναι τόσο αφελής», «πολιτικάντης», οι αναφορές ότι «οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους», ότι «η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει τη χώρα και μας ευτελίζει πολιτισμικά» και ότι «μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανέβει (η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δηλαδή) στην έδρα». 
Τα Ελληνικά Δικαστήρια, πλέον, θα κρίνουν, κυριαρχικά, κατά πόσο οι ανωτέρω εκφράσεις υπερβαίνουν ή όχι τα ακραία όρια της κριτικής.
Οφείλουμε, ωστόσο, σε συνέχεια της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι οι Έλληνες Δικαστές δώσαμε όρκο να είμαστε θεματοφύλακες των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και συνεπώς θα εξακολουθήσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα αυτά και η Δικαιοσύνη να αποτελεί το ανάχωμα της αδικίας  και πραγματικό καταφύγιο όλων των πολιτώνσε πείσμα αυτών που μας θέλουν «φιμωμένους».             

 
     

5 σχόλια:

  1. ..... ζήτησε από τους Ομολόγους της, εντός του πλαισίου των καθηκόντων τους, να ενσκύψουν επί του ελληνικού προβλήματος και να συνδράμουν στην επίλυσή του.....
    Όχι "να ενσκύψουν", αγαπητοί συνάδελφοι. Ούτε "να ενσκήψουν" θα μπορούσε να γραφεί στην ανακοίνωση της Ένωσης (αυτό θα ήταν γραμματικά ορθό, αλλά νοηματικά άστοχο). Να εγκύψουν είναι το ορθό.
    ενσκήπτω = πλήττω ξαφνικά και με ορμή
    εγκύπτω = σκύβω πάνω, εξετάζω προσεκτικά
    Θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα και προσοχή από το επίσημο συνδικαλιστικό μας όργανο, ώστε μεταξύ πολλών άλλων να μην κακοποιείται βάναυσα η ελληνική γλώσσα με σολοικισμούς ασυγχώρητους ακόμη και για μαθητές του Γυμνασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...στενά γραμματολογικά το σωστό είναι και το εγκύψουν το οποίο όμως ουδέποτε χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιπτώσεις ούτε στο γραπτό ούτε και προφορικό λόγο αλλά και το ενσκύψουν το οποίο έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις υποδηλώνοντας ότι κάποιος σκύβει πάνω από το πρόβλημα με προσοχή. Τέτοιου είδους φαινόμενα όπως γνωρίζετε γραμματολογικά απαντώνται συχνά στην ελληνική γλώσσα. Χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα: Η λέξη ΄΄το διακύβευμα΄΄ δεν υπάρχει πουθενά και σε κανένα λεξικό και όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται συνεχώς και μάλιστα από προσωπικότητες. Για αυτό τι έχετε να πείτε; διότι ο σωστός όρος είναι ΄΄ η διακύβευση΄΄.

      Διαγραφή
    2. ...στενά γραμματολογικά το σωστό είναι και το εγκύψουν το οποίο όμως ουδέποτε χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιπτώσεις ούτε στο γραπτό ούτε και προφορικό λόγο αλλά και το ενσκύψουν το οποίο έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις υποδηλώνοντας ότι κάποιος σκύβει πάνω από το πρόβλημα με προσοχή. Τέτοιου είδους φαινόμενα όπως γνωρίζετε γραμματολογικά απαντώνται συχνά στην ελληνική γλώσσα. Χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα: Η λέξη ΄΄το διακύβευμα΄΄ δεν υπάρχει πουθενά και σε κανένα λεξικό και όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται συνεχώς και μάλιστα από προσωπικότητες. Για αυτό τι έχετε να πείτε; διότι ο σωστός όρος είναι ΄΄ η διακύβευση΄΄.

      Διαγραφή
    3. Το "διακύβευμα" αγαπητέ φίλε έχει τουλάχιστον λημματογραφηθεί σε λεξικό της ελληνικής γλώσσας και σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη λημματογράφησή του, δεν συνιστά σολοικισμό, αλλά δόκιμο όρο. Πρόχειρα, σας παραπέμπω στον σύνδεσμο

      http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=52127.0

      όπου συζητείται το ζήτημα (διακύβευση ή διακύβευμα ; -> και τα δύο).
      Το "ενσκύψουν" αποτελεί σολοικισμό. Το "σκύβω πάνω από το πρόβλημα με προσοχή" δεν έχει άλλη έννοια από το "εγκύπτω". Θα γράφατε ποτέ, αγαπητέ φίλε, "ενσκύβω επί του ελληνικού προβλήματος"; Ρίξτε μια ματιά, εάν έχετε χρόνο και διάθεση, στον σύνδεσμο

      http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=397992.0

      όπου συζητείται το ζήτημα (σκύβω πάνω από το πρόβλημα ή ενσκήπτω στο πρόβλημα; -> σκύβω πάνω από το πρόβλημα, εγκύπτω στο πρόβλημα).
      Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στη θέση ότι αξιώνω από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία ανήκω, να μην κακοποιεί την ελληνική γλώσσα. Γιατί δεν μου φαίνεται ότι το "ενσκύψουν" συνιστά lapsus calami. Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    4. 4 σχόλια περί γραμματικής. Αν κανένας από εσάς δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το "διακύβευμα" εδώ, δεν περιμένω να "ενσκήψετε" στο πραγματικό πρόβλημα. Πετάξτε χαρταετό όσο παίζετε με τον Τζάρτζανο χωρίς να βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Λυπάμαι και ντρέπομαι.

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ