Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, σε ειδική
τελετή που έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, απονεμήθηκε
στον πρώην Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Γερουσιαστή Giorgio
Napolitano, το Βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος».
Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε για τρίτη φορά, θεσμοθετήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας (Dimitris-Tsatsos-Institut für Europäische Verfassungswissenschaften). Το Bραβείο «Δημήτρης Τσάτσος» απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στα πεδία των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών.
Την τελετή άνοιξε ο Έλληνας Πρέσβης, κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Καθηγητής κ. Ξ. Κοντιάδης, σημείωσε ότι το Βραβείο αντανακλά την «αγωνία» του Δημήτρη Τσάτσου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έρχεται σε μια στιγμή που η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται έντονα. Ο Δημήτρης Τσάτσος εισήγαγε τη θεωρία της ευρωπαϊκής συμπολιτείας που βασίζεται στη συμφιλίωση των εννοιών της πολιτιστικής ομοιογένειας και εθνοτικής πολυμορφίας ως πυλώνες της θεσμικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η απονομή του βραβείου σε μια προσωπικότητα όπως ο γερουσιαστής Napolitano, ο οποίος είχε μια εξέχουσα συμβολή στην ενοποίηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης, έρχεται σε μια στιγμή που φέρει συμβολική σημασία σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής ενότητας.
O Καθηγητής Peter Schiffauer, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών Δημήτρης Τσάτσος του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας, μίλησε για τη σημαντική συμβολή του Ναπολιτάνο στο πεδίο της ευρωπαϊκής ενότητας.
Στον έπαινο που εκφώνησε ο Καθηγητής Paolo Ridola αναφέρθηκε στη συμβολή του Γερουσιαστή Ναπολιτάνο και του Δημήτρη Τσάτσου στην ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος ως το θεμέλιο μιας κοινής ιδιότητας του πολίτη που επιτρέπει την υπέρβαση εθνικιστικών εγωισμών. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της πολιτικής και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια υπερεθνική δημοκρατική πολιτεία, τομείς στους οποίους οι δύο προσωπικότητες είχαν μεγάλη συμβολή.
Τέλος, ο Γερουσιαστής Napolitano στην ομιλία του εστίασε στη συνεργασία του με τον Δημήτρη Τσάτσο στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, στην Αθήνα και το Hagen, είναι ένα παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία δοκιμάζεται έντονα στις μέρες μας και η οποία οφείλει να επιτύχει σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
http://www.cecl2.gr/index.php/el/events/meetings/558-2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ