Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

 

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

                

                    Αρχαιρεσίες της 6ης και 13ης Σεπτεμβρίου 2020 


Στενιώτη Μαργαρίτα, Εφέτης Αθηνών, Υποψήφια Πρόεδρος
της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτης Θεσσαλονίκης
Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης Αθηνών
Βουλγαρίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών 
(νεοπροαχθείς Εφέτης Εύβοιας) 
Ιωαννίδου Γλυκερία – Λουίζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκης Ηρακλείου Κρήτης
Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών 
Φωτάκης Εμμανουήλ, Ειρηνοδίκης Αθηνών  

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ  

Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι η δημοκρατική της λειτουργία, που, με πνεύμα την πλήρη ισότητα όλων, σκοπό έχει τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών και τη διαφύλαξη και αναβάθμιση του Κύρους της Δικαιοσύνης. Συνεπώς, δεν μπορεί παρά πρωταρχικός μας στόχος να είναι η πιστή  τήρηση του Καταστατικού της Ένωσής μας. Είμαστε εκ του Συντάγματος υποχρεωμένοι να ενεργούμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση, λογική και με σοβαρό τεκμηριωμένο λόγο, ώστε η Δικαιοσύνη να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο και ν’ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

 

ΟΙ  20  ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ:   

 

1. Εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης. Στο επίπεδο, που βρισκόμαστε σήμερα, εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη και αντικατάσταση του φυσικού  Δικαστή από «ρομπότ Δικαστή», αλλά την εισαγωγή της βασικής ψηφιακής τεχνολογίας στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα την πλήρη μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, την εγκατάσταση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, την παροχή  wi-fi σ’ όλους τους δικαστικούς χώρους, τη διεύρυνση των on line υπηρεσιών, την εισαγωγή της ψηφιακής δικογραφίας (κυρίως των ογκωδέστατων ποινικών δικογραφιών), την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, τη χορήγηση φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή σ’ όλους τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης και στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών και την ανανέωσή του ανά τετραετία. 
 
2. Ασφάλεια Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών και επαρκής φύλαξη Δικαστικών Μεγάρων. Ο εμπρησμός σε χώρο συνεδριάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, οι εμπρησμοί αυτοκινήτων έμπροσθεν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εντός του προαύλιου χώρου της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η διάρρηξη οικίας Εισαγγελικής Λειτουργού αποτελούν πρόσφατα γεγονότα, που έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα του παρελθόντος και αποδεικνύουν περίτρανα την έλλειψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας – φύλαξης Λειτουργών της Δικαιοσύνης και Δικαστηρίων.                 

3. Βελτίωση των συνθηκών και όρων απονομής της Δικαιοσύνης και της καθημερινότητας  του Δικαστή – Φόρτος εργασίας - Ανώτατος Βαθμός.  Ο φόρτος εργασίας σ’ όλους τους βαθμούς στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας, δίχως να εξαιρείται ο Άρειος Πάγος, είναι δυσβάστακτος. Επιβάλλεται η εξεύρεση λύσεων. Και οι λύσεις αυτές θα προταθούν από τους ίδιους τους Δικαστές μέσω των Ολομελειών τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έχει υποχρέωση να είναι αρωγός στην εξεύρεση λύσεων. Τα προβλήματα δε των υποδομών είναι γνωστά. Η συντήρηση των Δικαστικών Μεγάρων είναι ανύπαρκτη. Η κατάσταση, που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις δεν αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα και δυσχεραίνει το δικαιοδοτικό έργο. Ενόψει, δε, της πανδημίας Covid – 19 θα πρέπει να συσταθεί άμεσα στην Ένωση Ειδική Επιτροπή με μοναδικό αντικείμενο αρμοδιότητας το εν λόγω ζήτημα.

4. Πειθαρχικός έλεγχος Δικαστικών Λειτουργών – Ασφυκτικές προθεσμίες – Απαρέγκλιτη τήρηση της επετηρίδας στις μεταθέσεις. Ο Δικαστικός Λειτουργός, στα πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας του, υπόκειται κατά την άσκηση των καθηκόντων του μόνο στο Σύνταγμα και στο νόμο και κρίνει κατά συνείδηση. Επομένως, ο πειθαρχικός έλεγχος, και μάλιστα μετά από ανώνυμες, ατεκμηρίωτες, αβάσιμες καταγγελίες, για την κρίση του Δικαστή και δη για την επιστημονική του άποψη και τη δικανική πεποίθηση, που σχημάτισε με βάση το αποδεικτικό υλικό, πλην του γεγονότος ότι καταλύει τη Δικαστική Ανεξαρτησία προκαλεί ανασφάλεια στο Δικαστή, ψυχική και σωματική ταλαιπωρία και διαταράσσει την ηρεμία, που πρέπει να τον χαρακτηρίζει για να ασκεί απερίσπαστος τα υψηλό καθήκον του. Το δικαστικό έργο είναι πνευματικό έργο, δεν είναι διεκπεραιωτικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταβάλλεται σε τέτοιο. Κατά συνέπεια οι ασφυκτικές προθεσμίες έκδοσης των αποφάσεων είναι ενδεικτικές και μόνο. Κατά τον έλεγχο του έργου των Δικαστών δε, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, η βαρύτητα των υποθέσεων, η ροή στην έκδοση των αποφάσεων κάθε Δικαστή, η απασχόληση σε δίκες μεγάλης διάρκειας κλπ. Δέσμευσή μας αποτελεί η περιφρούρηση της συνταγματικής νομιμότητας και η εξασφάλιση ενός ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος άσκησης του δικαστικού έργου. Θα σταθούμε δίπλα στο συνάδελφο, που διώκεται άδικα, όπως πράτταμε έως σήμερα. Επίσης, με παράσταση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου θα αιτηθούμε την απαρέγκλιτη τήρηση της επετηρίδας στις μεταθέσεις, δεδομένου ότι κατ’ εξαίρεση τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παραβίαση αυτής (βλ. Εφετείο Πατρών, Ναυπλίου και παλαιότερα  Πρωτοδικείο Κορίνθου).    

5. Ανάπτυξη θεσμικού και μόνο διαλόγου με τους εκπροσώπους των άλλων δύο Λειτουργιών, εκτελεστικής και νομοθετικής, ώστε να αποτραπεί η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, πλην αυτών που επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου, το Σύνταγμα και οι νόμοι του Κράτους.

6. Αποκατάσταση των σχέσεων με τα θεσμικά όργανα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων  Ελλάδος και ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με όλους τους Συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης προς το σκοπό της από κοινού αντιμετώπισης δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στη δικαστηριακή καθημερινότητα και ανάληψης κοινών δράσεων με προσανατολισμό ένα νέο σύγχρονο, ανεξάρτητο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.     

7. Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων α) περί κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις, δεδομένου ότι εντός του τρέχοντος έτους αλλά και το επόμενο έτος συνταξιοδοτείται πολύ μεγάλος αριθμός Δικαστικών Υπαλλήλων, β) περί πρόσληψης Επιμελητών Δικαστηρίων, γ) περί χορήγησης επιδόματος  υπερωριακής απασχόλησης (δεδομένου ότι σ’ εμάς τους Δικαστικούς Λειτουργούς είναι γνωστή η υπερωριακή απασχόληση), δ) περί βελτίωσης των  συνθηκών εργασίας κλπ.    

8. Διαφύλαξη κεκτημένων και όσων κατακτήθηκαν με αγώνες του Δικαστικού Σώματος – Συνταξιοδοτικός βαθμός – Αναγνώριση του συνόλου των ετών δικηγορίας. Το Συνταγματικό Μισθολόγιο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, οι δικαστικές διακοπές, η  αυτοδιοίκηση των  Δικαστηρίων, η προστασία της οικογένειας (εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου)  κατακτήθηκαν με αγώνες του Δικαστικού Σώματος και αποτελεί προτεραιότητά μας η διαφύλαξή τους. 

Ειδικά για το θέμα του ωραρίου, για το οποίο γίνεται συχνά λόγος, πρέπει να καταστεί γνωστό ότι ο Δικαστικός και Εισαγγελικός Λειτουργός δεν απονέμει Δικαιοσύνη στα πλαίσια ωραρίου ούτε προβλέπεται τέτοιο για τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, παρά μόνο για τους Δικαστικούς Γραμματείς, η τήρηση του οποίου είναι αναφαίρετο εργασιακό τους δικαίωμα, ωστόσο δεν παύει να λειτουργεί ως εγγύηση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης εκ μέρους των Δικαστικών Λειτουργών.

Η αναγνώριση του συνόλου των ετών άσκησης δικηγορίας των Δικαστικών Λειτουργών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς και η χορήγηση του επόμενου συνταξιοδοτικού βαθμού απ’ αυτόν που κατέχουν αποτελούν δίκαια αιτήματα και πρέπει να τεθούν άμεσα στους αρμοδίους.     

9. Αύξηση των οργανικών θέσεων του πρώτου βαθμού καθώς και των Εφετών. Τα προβλήματα που δημιούργησε η αντισυνταγματική, κατά τη διατυπωθείσα ήδη εγγράφως θέση μας, και απαξιωτική για τον τιμητικό  βαθμό του Προέδρου Εφετών ανακατανομή των οργανικών θέσεων Προέδρων Εφετών – Εφετών κατόπιν ικανοποίησης του σχετικού από 30-7-2020 αιτήματος του προηγούμενου Προεδρείου προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης καθώς και η αύξηση της ύλης λόγω της τροποποίησης του ΠΚ και του ΚΠΔ στον πρώτο βαθμό μπορούν να επιλυθούν μόνο με την αύξηση των οργανικών θέσεων Πρωτοδικών, Εφετών και Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών και Εφετών.     

10. Θέματα Ειρηνοδικείων: α) Νομοθετική οριοθέτηση των πολλαπλών  καθηκόντων των Ειρηνοδικών και απαλλαγή τους από καθήκοντα που εκφεύγουν των αμιγώς δικαιοδοτικών τους καθηκόντων. Η αυστηρή νομοθετική οριοθέτηση επιβάλλεται προς αποφυγή καταχρηστικών συμπεριφορών. β) Άμεση κάλυψη των  ήδη υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων αλλά και αυτών που δημιουργήθηκαν με την αποχώρηση από την υπηρεσία συναδέλφων λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας. γ) Παράταση του πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών του διαγωνισμού του έτους 2014 μέχρι εξαντλήσεως, με δεδομένο τις πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται και σύμφωνα με την πρακτική που εφάρμοσε η Πολιτεία για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του έτους 1997 και 2011 και φοίτηση των προσλαμβανόμενων στην Εθνική Σχολή Δικαστών. δ) Μισθολογική εξομοίωση με τους στρατιωτικούς Δικαστές και συμβούλους του ΝΣΚ και επανεξέταση του ζητήματος της βαθμολογικής εξίσωσης, με δεδομένο ότι η ανακατανομή των οργανικών θέσεων Προέδρων Εφετών – Εφετών και η μεγάλη διεύρυνση του αριθμού τους επέφερε έμμεση αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 67 έτος.  ε) Αύξηση του αριθμού  των υπηρετούντων Ειρηνοδικών σε μονοεδρικά Ειρηνοδικεία, κατά μία τουλάχιστον οργανική θέση, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση τόσο από δικαστικό έργο όσο και από τα λοιπά καθήκοντα αλλά και διευκολύνονται οι βιοτικές συνθήκες των υπηρετούντων σ’ αυτά Ειρηνοδικών. στ) Οι συνάδελφοι Ειρηνοδίκες είναι ισότιμοι με όλους τους λοιπούς Δικαστές και συνεπώς πρέπει να αρθεί η δυσμενής διάκριση – αποκλεισμός τους από προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, που διοργανώνονται από Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.              

 Η ενοποίηση  πρώτου βαθμού  - Ειρηνοδικών, που προτείνεται από συναδέλφους θεωρούμε αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα και συνεπώς δεν μπορεί να εξαγγελθεί σ’ ένα προεκλογικό φυλλάδιο μιας συνδικαλιστικής ομάδας, καθότι μεταβάλλει ολοκληρωτικά τη δομή της Δικαιοσύνης και απαιτεί την τοποθέτηση  των συναδέλφων όλων των βαθμών μέσω των Ολομελειών των Δικαστηρίων τους περί της νομιμότητας και αναγκαιότητας αυτής. 

Τρέχοντα θέματα Ειρηνοδικείων, για τα οποία ήδη δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις μας εγγράφως και πρέπει να αντιμετωπισθούν:     

Αναστολή θέσης στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την εκδίκαση των υποθέσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και μη μετακύλιση της αρμοδιότητας των πτωχευτικών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία, ενόσω εκκρεμούν 40.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προς εκδίκαση. 

11. Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργιών.  Απαραίτητη καθίσταται η επικαιροποίηση του ήδη συνταχθέντος σχεδίου του ΚΟΔΚΔΛ και η διατύπωση θέσεων της Ένωσής μας, αφού πρώτα «ακουσθούν» οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας. Η τροποποίηση οφείλει να στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ηρεμίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας κατά την επιτέλεση του υψηλού έργου των Δικαστικών Λειτουργών, με την επανεξέταση του Πειθαρχικού Δικαίου, την κατάργηση της έγκρισης των κανονισμών των Δικαστηρίων από τον Άρειο Πάγο, την κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότητας (που μόνο αμφισβήτηση στην αντικειμενικότητα του Δικαστή ενέχουν), την κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης περί περικοπής αποδοχών σε περίπτωση εκκρεμότητας, την πρόβλεψη υποχρεωτικής συνυπηρέτησης Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Λειτουργών μετά συζύγων, που εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ κλπ.  

12. Σύσταση επιστημονικών επιτροπών ανά τομέα Δικαίου, π.χ. Ποινικού, Οικογενειακού, Πνευματικής Ιδιοκτησίας κλπ. συγκροτούμενες από συναδέλφους με σχετική εξειδίκευση ή ενασχόληση με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων, της νομολογίας, την ενημέρωση των λοιπών συναδέλφων, τη σύνταξη προτάσεων επί τροποποποιήσεων κλπ. και τη διερεύνηση δημιουργίας τράπεζας νομικών πληροφοριών από την Ένωσή μας.

Η συμμετοχή συναδέλφων σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές θα γίνεται με κριτήριο την εξειδίκευση στο υπό νομοθέτηση επιστημονικό αντικείμενο.                   

13. Πρόβλεψη υπεράριθμων οργανικών θέσεων Πρωτοδικών/Ειρηνοδικών/Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών στα Δικαστήρια/Εισαγγελίες της Εφετειακής έδρας και κάλυψη αυτών,  ώστε να πληρώνονται άμεσα τα κενά που δημιουργούνται από τη λήψη αδειών μητρότητας και ανατροφής τέκνων και να μην θεωρείται «πρόβλημα» η μητρότητα στο Δικαστικό Σώμα. Στα άμεσα σχέδια της υποψήφιας Προέδρου Εφέτη Μαργαρίτας Στενιώτη, η οποία μερίμνησε για την επαναφορά της εννεάμηνης άδεια ανατροφής τέκνου, όταν αυτή μειώθηκε σε πεντάμηνη είναι η δημιουργία παιδικών σταθμών και χώρων φύλαξης τέκνων συναδέλφων πλησίον των μεγάλων Δικαστηρίων.

14. Μέριμνα για πρόσληψη και τοποθέτηση ιατρού στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας -   Δημιουργία Τράπεζας Αίματος της ΕΔΕ.

15. Μέριμνα για την υγεία με επαναδιαπραγμάτευση  των ήδη ισχυόντων συμβολαίων και επέκταση των καλύψεων. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να εξασφαλίσουμε για όλα τα μέλη της Ένωσης συνθήκες ασφάλειας και ποιοτικών παροχών στον τομέα της υγείας.

16. Επαναφορά του προγράμματος εξειδίκευσης στην Αγγλική νομική ορολογία με το κύρος που είχε κατά την καθιέρωσή του και σε πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και επέκτασή του στη γαλλική και γερμανική νομική ορολογία καθώς  και διεύρυνση αυτών στις έδρες μεγάλων Δικαστηρίων.

17. Επανακυκλοφορία της ιστορικής εφημερίδας ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ σε έντυπη μορφή.    

18. Έκδοση ταυτότητας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών για όλα τα μέλη μας. 

19. Διοργάνωση τουλάχιστον δύο επιστημονικών συνεδρίων κάθε δικαστικό έτος και επαναφορά των παραδοσιακών εκδηλώσεων της Ένωσής μας (εκδήλωση αποχωρούντων συναδέλφων, κοπή βασιλόπιτας κλπ.).  Δημιουργία τμήματος πολιτισμού και αθλητισμού στην Ένωσή μας. Συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις για όλους τους Δικαστές, Εισαγγελείς και Ειρηνοδίκες της χώρας.   

20. Τελευταίο στόχο και ιδιαίτερα σημαντικό αποτελεί για την Ομάδα μας η ΄Ενωσή μας να μεταβάλλει το δημόσιο λόγο της και τη δημόσια εικόνα της.  Όλα αρχίζουν μέσα από την αναμόρφωση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Από εκεί ξεκινάμε.

Στις 14 του Σεπτέμβρη αλλάζουμε την Ένωση.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ