Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

ΕΔΔΑ: Πρόωρη λήξη θητείας δικαστή ως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και αδυναμία δικαστικού ελέγχου. Παραβίαση δίκαιης δίκης

 


Πρόωρη λήξη θητείας δικαστή ως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και αδυναμία δικαστικού ελέγχου. Παραβίαση δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Grzęda κατά Πολωνίας της 15.03.2022 (αρ. προσφ. 43572/18) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πρόωρη λήξη θητείας δικαστή λόγω νομοθετικών παρεμβολών στην Πολωνί α. Αδυναμία προσφυγής σε δικαστήριο. Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής.

Ο προσφεύγων είναι πολωνός υπήκοος και δικαστής από το 1986. Το 2016 εξελέγη στο NCJ με τετραετή θητεία. Σύμφωνα με την νομοθεσία του 2017, η ιδιότητα μέλους του στο NCJ διακόπηκε, όταν 15 νέοι δικαστές εξελέγησαν στο NCJ από την Sejm στις 6 Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την απώλεια της έδρας του.

Επικαλούμενος τα άρθρα 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) και 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής), ο προσφεύγων προσέφυγε στο ΕΔΔΑ καταγγέλλοντας ότι του απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δικαστήριο καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αμφισβήτησης της λήξης της ιδιότητας του μέλους του NCJ και για έλλειψη αποτελεσματικής ένδικης προστασίας από την άποψη αυτή. Η απομάκρυνσή του είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στην Πολωνία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έδωσαν επιπλέον αρμοδιότητες στον Γενικό Εισαγγελέα επί της εσωτερικής οργάνωσης των δικαστηρίων και επί του διορισμού και της παύσης των Πρόεδρων και Αντιπροέδρων των δικαστηρίων, μεταβίβασαν την εξουσία εκλογής δικαστικών μελών του NCJ από το δικαστικό σώμα στη Sejm, απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους δικαστικά μέλη του NCJ που ήταν εκλεγμένοι με το προηγούμενο σύστημα, τροποποίησαν σημαντικά την πειθαρχική ευθύνη των δικαστών και δημιούργησαν δύο νέα τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Πειθαρχικό και το Τμήμα Έκτακτης Αναθεώρησης και Δημοσίων Υποθέσεων, με μέλη που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από προτάσεις του νέου NCJ.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η έλλειψη δικαστικού ελέγχου είχε παραβιάσει το δικαίωμα πρόσβασης του προσφεύγοντος σε δικαστήριο. Ισχυρίστηκε ότι οι διαδοχικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του NCJ που είχαν επηρεάσει τον προσφεύγοντα, είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ο στόχος αυτός είχε επιτευχθεί καθώς το δικαστικό σώμα επηρεαζόταν από παρεμβάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η έλλειψη δικαστικού ελέγχου στην υπόθεση συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ. Έκρινε ότι η διαπίστωση παραβίασης ήταν επαρκής δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ο προσφεύγων και επιδίκασε 30.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης του Δικαστηρίου εξέτασε αυτά τα ζητήματα.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ