Σελίδες

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΕΔΔΑ: Εγκλεισμός κακοποιημένου παραβατικού ανηλίκου σε ιδρύματα χωρίς παιδαγωγική πρόβλεψη


Εγκλεισμός κακοποιημένου παραβατικού ανηλίκου σε ιδρύματα χωρίς παιδαγωγική πρόβλεψη και χωρίς δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης του μέτρου! Καταδίκη από Στρασβούργο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ι.G.D. κατά Βουλγαρίας της 07.06.2022 (αρ. προσφ. 70139/14)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινική αντιμετώπιση ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά.

Ο προσφεύγων είναι ένα παιδί που υπέστη πολλαπλή κακοποίηση από την οικογένεια του, από τον πατέρα και τη γιαγιά του. Λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς τοποθετήθηκε σε εξειδικευμένα ιδρύματα από το 2011 έως το 2015 με την αιτιολογία ότι είχε διαπράξει διάφορα αδικήματα. Η δικαστική προσπάθεια της μητέρας του να άρει τις αποφάσεις τοποθέτησης σε ιδρύματα απορρίφθηκαν. Άσκησε καταγγελία για την παράνομη κράτηση του σε ιδρύματα και για παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι ένα μέτρο στέρησης της ελευθερίας παιδιού ή εφήβου, ακόμη και αν είναι εκπαιδευτικό στη φύση του, θα έχει αντίκτυπο στη σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη και για αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται.

Στην παρούσα υπόθεση ο προσφεύγων κρατήθηκε για 4 χρόνια και η βουλγαρική νομοθεσία δεν προέβλεπε αυτόματη περιοδική δικαστική επανεξέταση της επίμαχης κράτησης. Δεν ελέχθηκε με δικαστική απόφαση η ανάγκη παράτασης του εγκλεισμού του ανηλίκου στα ιδρύματα.

Το Στρασβούργο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο για να επανεξεταστεί η κράτησε σε σύντομο χρόνο ( άρθρο 5 § 4 της ΕΣΔΑ).

Ακολούθως το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι δεν είχε ενθαρρυνθεί η σχέση του ανηλίκου με την μητέρα του η οποία ήταν προς το όφελος του ανηλίκου. Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βουλγαρικές αρχές δεν είχαν εφαρμόσει τα κριτήρια για το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου διευκολύνοντας τη σχέση μεταξύ της μητέρας και αυτού, αλλά έδωσαν πρωταρχικό στόχο στην προστασία των δικαιωμάτων των άλλων από την παραβατική συμπεριφορά του προσφεύγοντος. Ως εκ τούτου διαπίστωσε και παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 8) αυτούσιο και σε συνδυασμό με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.451 ευρώ για έξοδα.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ