Σελίδες

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΕλΣυνΕΕ: έκθεση σχετικά με τον τρόπο που η ΕΚΤ ελέγχει αν είναι σωστή η διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων


 

Δημοσίευση έκθεσης από το ΕΕΣ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει αν είναι σωστή η διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων

Αύξηση επιτοκίων. Μεγαλύτερες οι προοπτικές αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων. Πρέπει να ανησυχούμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με τη μορφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008; Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα, αποφασίσαμε να διενεργήσουμε έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εποπτεύει τον πιστωτικό κίνδυνο των μεγάλων τραπεζών στην ΕΕ. Η σχετική έκθεση θα δημοσιευθεί στις 12 Μαΐου.


Με έδρα στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της περίπου 110 μεγάλες τράπεζες, σε 21 χώρες της ΕΕ. Οι χώρες αυτές απαρτίζουν την τραπεζική ένωση και κατέχουν σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των στοιχείων ενεργητικού της. Μέλη της τραπεζικής ένωσης είναι κυρίως οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους. Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας, οι εποπτικές αρχές αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω τράπεζες, π.χ. τον πιστωτικό κίνδυνο, τη διακυβέρνησή τους, τη ρευστότητά τους και τα επιχειρηματικά μοντέλα τους. Επίσης, ελέγχουν αν οι τράπεζες διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για τη σωστή διαχείριση των κινδύνων αυτών.

Με τις αξιολογήσεις αυτές εξακριβώνεται κατά πόσον μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες. Για παράδειγμα, μια βασική πηγή κινδύνου για τις τράπεζες, από άποψη προληπτικής εποπτείας, είναι ο πιστωτικός κίνδυνος και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, τα οποία στη συνέχεια καθίστανται μη εξυπηρετούμενα. Οι προηγούμενες κρίσεις έδειξαν ότι οι ανεπαρκείς προβλέψεις μπορεί να γίνουν απειλή για τη βιωσιμότητα των τραπεζών και ενίοτε για τη σταθερότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόσφατα μάλιστα η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο για τις τράπεζες, εν μέσω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και του αυξανόμενου πιστωτικού κινδύνου.

Επομένως, άκρως σημαντικό για τη βιωσιμότητα των τραπεζών είναι η ΕΚΤ όχι μόνο να διαχειρίζεται δεόντως τους πιστωτικούς κινδύνους, αλλά και να μπορεί να εντοπίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αντιδρά εγκαίρως. Μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες και θα δείτε τι διαπιστώσαμε.

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2023_05_NEWSLETTER_02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ