Άρνηση διορισμού από το Δικαστικό Συμβούλιο στο
δικαστικό σώμα αποφοιτήσαντος από την Σχολή Δικαστών. Μη δυνατότητα
προσφυγής σε δικαστήριο κατά της απόφασης. Παραβίαση της πρόσβασης σε
δικαστήριο
ΑΠΟΦΑΣΗ
Alkan κατά Τουρκίας, της 20.06.2023 (αρ. προσφ. 24492/21)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Πρόσβαση στο δικαστήριο. Αδυναμία υποψηφίου δικαστή μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στη Σχολή Δικαστών να ζητήσει δικαστικό έλεγχο της απόφασης με την οποία απορρίφθηκε ο διορισμός του στο δικαστικό σώμα. Δικαίωμα των υποψηφίων σε εκπαίδευση στο εσωτερικό δίκαιο και στην εσωτερική πρακτική κατά αυθαίρετου διορισμού ή αυθαίρετης απόρριψης.
Ο προσφεύγων αποφοίτησε από την εθνική Σχολή Δικαστών και ζήτησε το διορισμό του στο δικαστικό σώμα. Το Δικαστικό Συμβούλιο (HSK)χωρίς αιτιολογημένη απόφαση απέρριψε το αίτημα διορισμού του. Το HSK, συγκροτείται κυρίως από δικαστές και είναι το αρμόδιο όργανο στην Τουρκία που κρίνει το διορισμό των δικαστών. Στην εγχώρια νομοθεσία δεν προβλέπονταν ένδικο βοήθημα κατά των αποφάσεων του Δικαστικού Συμβουλίου.
Ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή για παραβίαση της πρόσβασης σε δικαστήριο, του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής.
Το Δικαστήριο υπενθύμισε τη σημασία που αποδίδεται στη δικαστική ανεξαρτησία και στην αμεροληψία σε υποθέσεις που αφορούν την επιλογή, τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών.Στην υπόθεση αυτή διαπίστωσε ότι προσφεύγων δεν είχε την δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση που απέρριψε τον διορισμό του ως δικαστή σε δικαστήριο και ότι η απόφαση δεν παρείχε επαρκή αιτιολογία.
Κατά το Δικαστήριο του Στρασβούργου ο αποκλεισμός του προσφεύγοντος, ο οποίος πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, κατά το τελικό στάδιο της διαδικασίας διορισμού, χωρίς δυνατότητα δικαστικού ελέγχου κατά της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, δεν είναι προς το συμφέρον ενός κράτους δικαίου και ότι δεν υπήρχαν εξαιρετικοί και επιτακτικοί λόγοι που να δικαιολογούν την απουσία δικαστικού ελέγχου κατά της παραπάνω απόφασης.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της πρόσβασης σε δικαστήριο (άρθρο 6§1 της ΕΣΔΑ) και έκρινε ότι δεν συνέτρεχε λόγος χωριστής εξέτασης των αιτουμένων παραβιάσεων των άρθρων 8 και 13 της ΕΣΔΑ.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ