Σελίδες

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

ΕλΣυνΕΕ: Μπορεί η ΕΕ να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές;


 


 
 

Η καταπολέμηση των επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων και της εταιρικής φοροαποφυγής έχει αναχθεί σε φλέγον ζήτημα παγκοσμίως λόγω της αυξημένης παγκοσμιοποίησης. Αυτές οι δυσμενείς πρακτικές διαιωνίζονται από εταιρείες που εκμεταλλεύονται κενά στους φορολογικούς κανόνες προκειμένου να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση. Αυτό συμβαίνει επίσης στην ΕΕ, όπου οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να διαταράξουν τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών και να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διενήργησε ολοκληρωμένο έλεγχο για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο το πλαίσιο της ΕΕ αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά και θα δημοσιεύσει την έκθεσή του εντός του μήνα.

Οι πολυεθνικές εταιρείες γίνονται όλο και περισσότερο επιδέξιες στο να χρησιμοποιούν πολύπλοκες φορολογικές δομές για να μειώσουν τις φορολογικές οφειλές τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να συγκεντρώνουν τις δραστηριότητές τους σε λιγότερες, συγκεκριμένες χώρες και δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της καταβολής των φόρων εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Στην ΕΕ, παραμένει δικαίωμα ενός κράτους μέλους (και είναι πράγματι προς το συμφέρον του) να σχεδιάζει το δικό του φορολογικό καθεστώς, και ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί να αναλάβει δράση η ΕΕ είναι οι πτυχές που αφορούν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται κυρίως με την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την εναρμόνιση. Με την πάροδο των ετών, έχει δημιουργήσει μια εργαλειοθήκη μέτρων των οποίων η αποτελεσματικότητα ποικίλλει.

Έχουν θεσπιστεί διάφορες νομοθετικές πράξεις για την καταπολέμηση των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών, όπως η οδηγία κατά της φοροαποφυγής (ATAD), η 5η τροποποίηση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (ΟΔΣ 6) και η οδηγία για τους μηχανισμούς επίλυσης φορολογικών διαφορών (TDRD). Στόχος των οδηγιών αυτών είναι η δημιουργία ενός περισσότερο διαφανούς φορολογικού περιβάλλοντος που θα αποθαρρύνει τις εταιρείες από το να επιδίδονται σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και όπου θα επιλύονται αποτελεσματικότερα οι φορολογικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Καταρτίστηκε επίσης κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο οποίος αποτελεί πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στην ΕΕ. Ο κώδικας εποπτεύεται από την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αξιολόγηση των δυνητικά επιζήμιων φορολογικών πρακτικών των κρατών μελών, στη σύσταση αλλαγών για την εξάλειψη αυτών των πρακτικών και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του κώδικα από τα κράτη μέλη.

Στην ειδική έκθεση για την καταπολέμηση των επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων και της εταιρικής φοροαποφυγής (διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΕΣ στις 28 Νοεμβρίου 2024) αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του ισχύοντος πλαισίου της ΕΕ και διατυπώνονται συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εντείνει τον αγώνα της κατά των εν λόγω δυσμενών πρακτικών. Ο έλεγχος καλύπτει σε γενικές γραμμές τις κύριες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ και άλλα υφιστάμενα μέσα, όχι όμως τις κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες ή ειδικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων, οι οποίες αποτελούν επίσης βασικές συνιστώσες του προβλήματος των επιζήμιων φορολογικών πρακτικών.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε προηγούμενες εργασίες μας σχετικά με τη φορολόγηση εταιρειών στην ειδική έκθεσή μας του 2021 σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ.

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2024_11_NEWSLETTER_02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ