Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΕνΔΕ: Δικόγραφα σε ηλεκτρονική μορφή - Οικονομικά θέματα - Στρατιωτικά Νοσοκομεία - Πρόσβαση στις Στρατιωτικές Λέσχες - Σημαντικές επιτυχίες του Προεδρείου.

 


          

 

 

 

        ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                           

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

 ΤΗΛ: 213 2156114 -  FAX 210 88 41 529

          e- mail: endikeis@otenet.gr                                     

 

                           

Αθήνα,  01/05/2024

 

Δικόγραφα σε ηλεκτρονική μορφή (αρθρ. 65, 66, 67 Ν.5016/2023 - αρθρ. 237 παρ.9 εδ.β, 469 παρ.1 εδ. δ´, 495 παρ.4 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) - Οικονομικά θέματα - Στρατιωτικά Νοσοκομεία - Πρόσβαση στις Στρατιωτικές Λέσχες - Σημαντικές επιτυχίες του Προεδρείου.

 

Α.  Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μας στο Προεδρείο της Ένωσης και συγκεκριμένα τον μήνα Οκτώβριο του 2022 εισηγηθήκαμε στο Υπουργείο την ψήφιση διατάξεων, με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, μετά το πέρας της συζήτησης, να ζητεί από τους διαδίκους την προσκόμιση όλων των δικογράφων (αγωγών, αιτήσεων, ανακοπών, ενδίκων μέσων, προτάσεων, προσθήκης κλπ) σε ηλεκτρονική μορφή, που θα διευκόλυνε τους Συναδέλφους στο έργο τους. Μετά από ενέργειες μας αποστείλαμε σχετικό υπόμνημα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και το αίτημα μας έγινε αποδεκτό. Ειδικότερα, με τις διατάξεις των άρθρων 65, 66 και 67 του Ν.5016/2023 επήλθαν σχετικές προσθήκες στις διατάξεις των άρθρων 237 παρ.9 (εδ.β), 469 παρ.1 (εδ. δ) και 495 (παρ.4) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και, πλέον, μετά το πέρας της συζήτησης κάθε υπόθεσης σε οποιαδήποτε διαδικασία και σε οποιοδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας και χωρίς χρονικό περιορισμό, το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ζητεί την προσκόμιση όλων των δικογράφων σε ηλεκτρονική μορφή. Οι εν λόγω ρυθμίσεις ανοίγουν πλέον το δρόμο στην έτι περαιτέρω εφαρμογή τους και σε άλλες περιπτώσεις εγγράφων. Η προσκόμιση των δικογράφων σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις μπορεί να υλοποιηθεί καθ´ οιονδήποτε τρόπο και ήδη τυγχάνει ιδιαίτερης πρακτικής σημασίας και εφαρμογής. Πρόκειται περί ιδιαίτερα σημαντικών ρυθμίσεων, οι οποίες διευκολύνουν, αναμφισβήτητα, την υπηρεσιακή καθημερινότητα των Συναδέλφων στη μελέτη και επεξεργασία των δικογραφιών. Πρόκειται για μία σημαντική νομοθετική εξέλιξη και επιτυχία του Προεδρείου.

Β. Οι οικονομικές επιτυχίες της ΕΝΔΕ της τελευταίας δεκαετίας, για τις οποίες θα γίνει ιδιαίτερος λόγος σε επόμενη δημοσίευση μας, φέρουν όλες την υπογραφή μας. Μέσα στην τρέχουσα διετία επιτύχαμε αυξήσεις στις αποδοχές μέσω της αύξησης των δικαστικών επιδομάτων με αποκλειστική πρωτοβουλία του παρόντος Προεδρείου. Να σημειωθεί ότι επί της θητείας του προηγούμενου προεδρείου χάθηκαν κεκτημένα από την αιφνίδια κατάργηση φοροαπαλλαγής με ότι αρνητικές συνέπειες είχε αυτό στις αποδοχές μας. Τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας στο οικονομικό πεδίο αποδεικνύονται εάν οι Συνάδελφοι αντιπαραβάλλουν τις αποδοχές που είχαν τον Ιούνιο του 2022 όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση της Ένωσης, με τις αποδοχές, που έχουν σήμερα (μέσω των κωδικών taxis στην ενιαία αρχή πληρωμών). Επί της θητείας μας οι Συνάδελφοι έχουν και θα εξακολουθούν να έχουν μόνο αυξήσεις στις αποδοχές τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και η εξαγγελθείσα πριν κάποια χρόνια κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης υλοποιήθηκε επί των ημερών της παρούσας Διοίκησης μας (από 1-1-2023), ενώ και μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ανοίξει ο δρόμος για την οριστική θετική επίλυση του Συνταξιοδοτικού ζητήματος.

Παράλληλα, λοιπόν, με τις οικονομικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν διότι υπάρχουν ενεργείς αξιώσεις μας, η παρούσα Διοίκηση της Ένωσης θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της υπηρεσιακής καθημερινότητας των Συναδέλφων.

Γ. Επίσης, μετά από ενέργειες μας την τρέχουσα διετία, επιτύχαμε την πρόσβαση των Συναδέλφων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών όχι μόνο στις υπηρεσίες των Στρατιωτικών Πρατηρίων, αλλά, πλέον και στις υπηρεσίες των Στρατιωτικών Λεσχών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (όπου λειτουργούν αυτές) με εξαίρεση, προς το παρόν, αυτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της Προέδρου της ΕΝΔΕ κ. Μαργαρίτας Στενιώτη και του υπογράφοντος την παρούσα με τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και, στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε για τη θετική έκβαση και ικανοποίηση του αιτήματος αυτού. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στην καθημερινότητα των Συναδέλφων, που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος λόγω των συνεχών υπηρεσιακών υποχρεώσεων. Παράλληλα, δε, με το αίτημα αυτό έχουμε ήδη υποβάλλει, από τότε, και το αίτημα για την πρόσβαση των Συναδέλφων και των μελών των οικογενειών τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει αποκλειστικά στο παρόν Προεδρείο και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ακολουθεί η σχετική αλληλογραφία και συγκεκριμένα: 1. Το από 9-3-2023 έγγραφο της Προέδρου της ΕΝΔΕ προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας (για Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Στρατιωτικές Λέσχες), 2. Το με αριθμό Φ.900/75/81320/Σ.12801/20-7-2023 έγγραφο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας περί έγκρισης του αιτήματος για πρόσβαση στις Λέσχες Αξιωματικών, 3. Η με αριθμ. πρωτ. 294/2-8-2023 σχετική ενημερωτική ανακοίνωση της ΕΝΔΕ και 4) το με αριθμό 431/27-10-2023 έγγραφο της ΕΝΔΕ προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς παροχή στοιχείων που ζητήθηκαν στο πλαίσιο του αιτήματος για την παροχή υπηρεσιών Υγείας από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Ειδικώς ως προς το ζήτημα αυτό (Στρατιωτικών Νοσοκομείων) κοινοποιήθηκε στην Ένωση μας, στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και στην Ένωση Μελών του ΝΣΚ το με αριθμό Φ.700/5/115492/Σ.18225/19-10-2023 έγγραφο του Τμήματος Υγειονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο, πέραν των στοιχείων που ζητήθηκαν (αριθμός μελών και μελών οικογενειών και γεωγραφική κατανομή) μας παρέχεται η ενημέρωση ότι, καταρχήν, τα μέλη της Ένωσης μας έχουν ήδη δικαίωμα πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων σύμφωνα με την ΚΥΑ 18421/2011. Σχετικά με κάθε εξέλιξη στο ζήτημα θα υπάρξει ενημέρωση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης,

Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

 https://ende.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81-65-66/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ