Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Άνω-κάτω ο δικαστικός κόσμος λόγω εφεδρείας

Η εργασιακή εφεδρεία απειλεί να τινάξει στον αέρα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ν’ αδειάσουν τα δικαστήρια της χώρας, λόγω της εργασιακής εφεδρείας αλλά και της κατάργησης των οργανικών θέσεων.

Το θέμα, όπως φαίνεται, καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό, για να χρειαστεί σήμερα ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ν’ αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, το οποίο κοινοποιεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χαρ. Καστανίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Τέντε, η επικίνδυνη μείωση του προσωπικού λόγω της εργασιακής εφεδρείας και η κατάργηση περίπου 1.500 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων είναι οι αιτίες που απειλούν όχι μόνο την επιδιωκόμενη ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία της, από τη στιγμή που απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων για να μη μείνουν «κενό γράμμα» οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Ένας σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών επιμελητών) που υπηρετούν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας θα αποχωρήσει με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο απ' την κατάργηση των οργανικών θέσεων. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή από τις 5.690 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τις Εισαγγελίες της χώρας, είναι καλυμμένες μόνον οι 4.220, ενώ παραμένουν κενές 1.466, οι οποίες τελικά θα καταργηθούν.

Στη Γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θα φύγουν, λόγω εφαρμογής του μέτρου, 3 έως 7 υπάλληλοι σε σύνολο περίπου 30 υπαλλήλων.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται να ισχύσει η εξαίρεση του μέτρου της εφεδρείας και για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης Γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, όπως προβλέπεται για τον βαθμό του γενικού διευθυντή.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=398174&cid=4

13 σχόλια:

  1. Να φύγουν, δεν τους χρειάζεται ο κ. Τέντες 30 υπαλλήλους. Έχει και τολσου αντεισαγγελείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενταξει.ειπαμε σε πολλες υπηρεσιες υπαρχουν υπεραριθμοι υπαλληλοι. δε νομιζω ομως να υπαρχει ενας που εχει σχεση με νομικα και να πιστευει οτι οι δικαστικες υπηρεσιες με την καταπληκτικη μηχανογραφηση, με την on line συνδεση, με τα τελεια αρχεια και με την τοσο λιγη δουλεια, μπορουν να λειτουργησουν αν φυγει το 1/3 ή και λιγο λιγοτερο απο το υπαρχον προσωπικο. οι κενες οργανικες θεσεις αν καταργηθουν, παυει και η ελπιδα να ερθουν καποτε κανα - δυο καινουργιοι υπαλληλοι και να βοηθησουν. Παρακολουθω και συμφωνω τις περισσοτερες φορες με τα σχολια του e-Lawyer αλλα εδω θα διαφωνίσω. Μονο αν αναπληρωθουν και συμπληρωθουν αμεσα τα κενα απο άλλες υπηρεσιες θα εχει λογικη η εφαρμογη της εφεδρειας και στις δικαστικες υπηρεσιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα σε δικαστές να υπερασπιστούν το αρ.92 του Συντάγματος το οποίο διαχωρίζει ρητά δικαστικούς από δημοσίους υπαλλήλους και δεν προβλέπει απολύσεις και "εφεδρείες" για αυτούς ακόμη και σε περίπτωση κατάργησης των οργανικών θέσεων:

    {Τμήμα Ε', Κεφ. Πρώτο, Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, Αρ.92}

    Οι υπάλληλοι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών είναι μόνιμοι. Μπορεί να παυθούν μόνο με δικαστική απόφαση εξαιτίας ποινικής καταδίκης, ή με απόφαση δικαστικού συμβουλίου για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα, ασθένεια ή αναπηρία ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια που βεβαιώνονται, όπως νόμος ορίζει.


    Σε αντιδιαστολή:

    {Τμήμα ΣΤ' Οργάνωση της Διοίκησης, Κεφ. Δεύτερο, Υπηρεσιακή κατάσταση των οργάνων της διοίκησης, Αρ.103παρ.4}

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Κατά των αποφάσεων των συμβουλίων αυτών επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως νόμος ορίζει.




    Ας αδράξουν την ευκαιρία λοιπόν και ας μην καταφεύγουν στην ανέξοδη και μάταια λογική των δηλώσεων σε ΜΜΕ και των επιστολών προς τον Υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ e-lawyer

    περιοριστείτε παρακαλώ να τουτιτάρετε που πίνετε τον καφέ σας κάθε λίγο και λιγάκι. Μου φαίνεται η συχνή αναφορά στη ΕΣΔΑ και στην ευρωπαϊκη νομολογία σας κάνει να αγνοείτε πόσο στενάζουν κάποια επαρχιακά δικαστήρια από έλλειψη υπαλλήλων (δεν έχουμε γραμματείς κύριε μου να γίνουν οι δίκες). Αλλά βέβαια δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από έναν νομικό που είναι υπέρ των Μονομελών Κακουργιουδικείων (!) και γενικά των Μονομελών Δικαστηρίων. Και υπέρ της κατάργησης των δικαστικών διακοπών. Βέβαια, γιατί οι δικαστές κάαααθονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΑΝΩΝΥΜΟ που είπε....
    Αγαπητέ e-lawyer.....

    ========================
    Επειδή ο σχολιαστής e-lawyer έχει γνωστοποιήσει τα στοιχεία του μέσω του Blog που διατηρεί και επειδή το σχόλιό σας απευθύνεται προσωπικά σε αυτόν, λυπάμαι αλλά δε θα δημοσιεύσω το ανώνυμο σχόλιό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι καιρός και μάλιστα πολύς μέχρι τώρα, που πρέπει να τεθούμε προ των ευθυνών μας. Δεν μπορεί πλέον να είμαστε συνένοχοι στην συνέχιση ενός δικονομικού συστήματος στηριγμένου στο υλικό έγγραφο, το οποίο είναι ο μοναδικός υπαίτιος του γεγονότος ότι απαιτείται ο σημερινός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων. Πρέπει άμεσα να γίνει δικό μας και κοινωνικό αίτημα η εισαγωγή του ηλεκτρονικού δικογράφου και η αξιοποίηση όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, για τον οποίο παρεμπιπτόντως έχουν ξοδευτεί άπειρα χρήματα στα χαμένα. Αυστηρά χρονοδιαγράμματα από τώρα σε όλους τους τομείς της δικαιοσύνης, ώστε στο τέλος της επόμενης διετίας, παράλληλα με τις δικονομικές ρυθμίσεις που θα είναι δυνατές από την αλλαγή αυτή, να μπορούν τα δικαστήρια να λειτουργούν με τον μισό αριθμό δικαστικών υπαλλήλων. Διαφορετικά εθελοτυφλούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια υπάρχουν και υπάλληλοι που λουφάρουν προκλητικά, γραφεία που λειτουργούν 10-12 και άλλα ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βέβαια υπάρχουν και δικαστές που λουφάρουν προκλητικά και έχουν να επιστρέψουν δικογραφίες 1 χρόνο.......και άλλα ωραία........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί πρέπει να ασχολείται κανείς με τον κάθε άσχετο που δεν γνωρίζει τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας μίας εισαγγελίας? Δηλαδή επειδή πέρασε - αν πέρασε - μια φορά στη σύντομη επαγγελματική του σταδιοδρομία από την Εισαγγελία του ΑΠ έχει την εμπειρία να κρίνει και να ζητά την ουσιαστική απόλυση δικαστικών υπαλλήλων, επειδή νομίζει ότι δεν χρειάζονται? ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε διαχειριστά του μπλογκ, ο εξαίρετος κύριος e-lawyer δεν είδε ποτέ δημοσιευμένο την απάντηση μου σ΄αυτόν στα σχόλια του (να φύγουν, τι τους θέλει 30 δικαστές ο Τέντες) αλλά προφανώς έμαθε το περιεχόμενο. Ήθε΄λα να ήξερα ποτε ακριβώς επικαλέστηκα ανηθικότητα στο οτι τουιταρει τα μερη που πινει καφε,οπως πληροφορησε το κοινο του. Απλά αδιαφορία. Οι προσβολες θα απαντούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kανένα καλύτερο επιχείρημα από ad hominem επιθέσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιχειρήματα σαν το δικό σας "τι βάζει στο μυαλό του ο κάθε στερημένος" ; Μπράβο κύριε δικηγόρε του διαδικτύου. Απαντήσατε σε ένα σχόλιο μου που δεν δημοσιεύτηκε όπου απαξιώσατε το έργο πολλών υπαλλήλων ("να φύγουν !" ) Μπορείτε να τουιτάρετε ανενόχλητα που πίνετε τον καφέ σας. Προφανώς κάποιος ενδιαφέρεται. Και προφανώς δεν απαντήσατε που επικαλέστηκα ακριβώς ανηθικότητα. Δηλαδή για όνομα του Θεού ! Κόψατε και ράψατε. Εύγε. Δεν θα ασχοληθώ άλλο , καλή σας ημέρα (και όσο και αν δεν το πιστεύετε, κατά βάθος σας εκτιμώ- αλλά αυτό ήταν φάουλ - "ανηθικότητα"¨; "στερημένος" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Κύριε διαχειριστά του μπλογκ

    ====================
    Κατόπιν συναίνεση του e-Lawyer, δημοσιεύω και το σχόλιό σας που δε δημοσιεύθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ