Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ψήφισμα Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 26-11-2011


Ψήφισμα Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
28/11/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011



Οι Δικαστικοί Λειτουργοί –Δικαστές και Εισαγγελείς-μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , στην  Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσή μας,  αποφασίσαμε τ’ ακόλουθα:
Ι. Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Μέτρα τα οποία δεν θα έχουν στόχο μόνον τους Δικαστές, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει, αλλά συντονισμένα μέτρα που θα έχουν σκοπό , ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας , να εξασφαλίσουν  τα δικαιώματα των Πολιτών για δίκαιη δίκη, να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, να διατηρήσουν το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες, προκειμένου να καταστεί η Χώρα ανταγωνιστική . Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει : α) να θεσπισθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης , β) να καλυφθούν όλα τα κενά οργανικών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων και να αυξηθούν στο αναγκαίο μέτρο , και να μην ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία στους Δικαστικούς Υπαλλήλους, γ) να γίνουν νομοθετικές επεμβάσεις στους Κώδικες Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας και τους Ειδικούς Νόμους προκειμένου να εξασφαλισθούν ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, δ) να μην τροποποιηθεί το άρθρο 11 του ν.1756/1998 , καθόσον εξυπηρετεί την παραγωγή μεγαλύτερου δικαστικού έργου σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ε) να ψηφιοποιηθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης , προκειμένου να εξασφαλίζεται στους Πολίτες με άμεσο και έγκυρο τρόπο η πρόσβαση στη νομική πληροφορία.
ΙΙ. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβασθεί την Συνταγματική Θέση της Τρίτης Λειτουργίας του Κράτους και συγκεκριμένα :
α)  η Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία να σέβονται έμπρακτα τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης , την ισόνομη και ισότιμη κατά το Σύνταγμα θέση τους και να παύσουν οι προσχηματικές επιθέσεις κατ΄ αυτών , οι οποίες επιχειρούνται προκειμένου να αποπροσανατολίζονται οι Πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν.
β) να καθιερωθεί το αδίκημα της περιύβρισης Δικαστικής Αρχής , κατά την ενάσκηση  των καθηκόντων των Δικαστικών Λειτουργών 
 γ) να μην γίνουν νέες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών . Ήδη, οι Δικαστικοί Λειτουργοί έχουν υποστεί μείωση κατά 38,5% των αποδοχών τους και έχουν υπαχθεί , όπως όλοι οι Έλληνες στις πάσης μορφής έκτακτες εισφορές και φοροεπιβαρύνσεις.  
 δ) να ιδρυθεί  Ασφαλιστικός Φορέας Κρατικών Λειτουργών και να μην υπάγονται οι νεοδιοριζόμενοι Δικαστικοί Λειτουργοί στο ΙΚΑ,
ε) να επαναφερθεί η 25ετία ως ελάχιστος χρόνος ίδρυσης  του συνταξιοδοτικού δικαιώματος .
στ)  να επαναφερθούν σε ισχύ οι μισθολογικές προαγωγές και τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας.
Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που μεσολάβησαν και μη επιθυμούντες, για το λόγο αυτό , να αποτελέσουμε πρόσκομμα στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις ,που είχε αποφασίσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης , της οποίας το οικονομικό επιτελείο παραμένει το ίδιο , μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2012 , είναι αρκετό για την επίλυση των ανωτέρω αιτημάτων μας .
Αν μέχρι τότε (15 Ιανουαρίου 2012) δεν επιλυθούν, κατά τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό, τα πλήρως συμβατά με το Σύνταγμα αιτήματά μας ,

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


1.    Ένταξη στο ΙΚΑ
Αν μέχρι 15 Ιανουαρίου 2012 δεν καταργηθεί με νόμο ή δεν ανασταλεί με νόμο, η ένταξη των νέων συναδέλφων στο ΙΚΑ, τότε τα Δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους, καθημερινά, από 16 Ιανουαρίου και από ώρας 11.00 έως 13.00.
2.    Αναδρομικά. (Δεδουλευμένες αποδοχές).
Το Δ. Σ. θα αποφασίσει για τη μορφή των κινητοποιήσεων, ανάλογα με την πρόταση, της Κυβέρνησης αναφορικά με τη ρύθμισή τους.
3.    Μισθολόγιο.
Αν υπάρξει οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη (περικοπές κλπ.), εξουσιοδοτείται το Δ. Σ. για να καθορίσει τη μορφή των αντιδράσεων.

12 σχόλια:

  1. τελικα, με τα γενομενα μετα την εκτακτη γενικη συνελευση δεν εγινε καμμια συζητηση??

    κατα τα λοιπα μια απ' τα ιδια...
    και μην γινοταν η συνελευση, αλλα να γινοταν αντιγραφη του περσινου ψηφισματος, τι διαφορα θα ειχε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι Δικαστές, η ένωση δικαστών, όπως και όλες οι άλλες οργανώσεις προώθησης συντεχνιακών συμφερόντων (- συνδικαλιστικές οργανώσεις), φέρει κορυφαίο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Από την ίδρυσή της αναλώθηκε στη διεκδίκηση αυξήσεων των μισθών των μελών της δικαστών και εισαγγελέων, ως κύριο έργο της. Βασικό επιχείρημα ήταν το ύψος των μισθών των δικαστών και των εισαγγελέων στα ευρωπαϊκά κράτη και ότι θα έπρεπε και οι αντίστοιχοι μισθοί στην Ελλάδα να συγκλίνουν. Το ύψος κάθε μισθού πρέπει να αποτελεί προϊόν συμβιβασμού των επιδιώξεων εργοδότη και εργαζομένου για μεγιστοποίηση του κέρδους (εργοδότη και εργαζομένου), με τελικό στόχο τη διατήρηση της οικονομικής δυνατότητας του εργοδότη να συνεχίσει να καταβάλει το μισθό. Ο μισθός δηλαδή πρέπει να συνδέεται με την αξία του παραγομένου προϊόντος και δεν πρέπει ποτέ να την υπερβαίνει. Το απλό αυτό δεδομένο, που ακόμη και η μικρότερη εμπορική επιχείρηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει, δεν έλαβε υπόψη διαχρονικά η ένωση δικαστών, όπως δεν έλαβε υπόψη καμία συνδικαλιστική οργάνωση στο φτωχό αυτό τόπο, διαχρονικά. Τι σχέση μπορούσαν να έχουν οι μισθοί των Γερμανών ή των Γάλλων ή των Ιταλών και Ολλανδών δικαστικών λειτουργών, με τους μισθούς των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων; Απάντηση: Τη σχέση που μπορούσε να έχει η παραγωγική διαδικασία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, δηλαδή καμία απολύτως σχέση. Οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών των παραπάνω ευρωπαϊκών κρατών δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση με τους μισθούς των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων. Και όμως, οι μισθοί των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων έφθασαν, πριν αρχίσει η (αναμενόμενη) κατάρρευση του σαθρού οικοδομήματος του ελληνικού κράτους, στο ύψος των μισθών των δικαστικών λειτουργών των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τους ξεπέρασαν. Τα σημαντικά κονδύλια που διατέθηκαν στη δικαστική λειτουργία δεν κατευθύνθηκαν εκεί όπου έπρεπε, στη δημιουργία δηλαδή ενός δικαστικού συστήματος - φρουρού ενός κράτους δικαίου ευνομούμενου, αλλά στη μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, στις τσέπες δηλαδή των φορέων της δικαστικής λειτουργίας.
    Συνάδελφοι δικαστές, η ευημερία του ατόμου είναι θεμιτή επιδίωξη μόνο όταν συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία της κοινωνίας. Διαφορετικά προσλαμβάνει ληστρικά χαρακτηριστικά σε βάρος της κοινωνίας. Η διαδικασία αυτή, της συντεχνιακής επιδίωξης οικονομικών ωφελημάτων χωρίς καμία αναφορά στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, επικράτησε δυστυχώς στην Ελλάδα, με έμφαση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να σταματήσει. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να πάψουν να μιλούν. Ο καταστροφικός νόμος του 1982, περί της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, πρέπει να καταργηθεί και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για το όποιο μέλλον μπορεί να έχει αυτός ο τόπος, για τις μελλοντικές γενιές. Η νεολαία πρέπει να κατευθυνθεί και πάλι προς την επαγγελματική εκπαίδευση, να ειδικευθεί, να αποκτήσει εφόδια για να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι έχουμε δει - δυστυχώς - την διάθεση των άλλων δύο Λειτουργιών του Κράτους να βάλουν στην άκρη τη Δικαστική Λειτουργία και τους φορείς της. Αν οι κύριοι αυτοί θεωρούν, ότι από το δικό μας ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ θα σώσουν τη Χώρα από την δημοσιονομική κατρακύλα, έχουν λάθος υπολογίσει. Άλλωστε, ο ....αναμάρτητος, πρώτος τον λίθον βαλέτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοί οι οποίοι διαμαρτύροντο και μιλούσαν ακόμη και για πλαστογραφίες πρακτικών γσ θα έπρεπε να παρευρεθούν και να εκθέσουν τις απόψεις των για την έκτακτη γενική συνέλευση κατα τα άλλα στη σωστή κατεύθυνση κίνείται το ψήφισμα και διερμηνεύει τις κατ ιδία απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των δικαστών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω διπλή απορία. Γιατί προτάσσεται το θέμα των αναδρομικών έναντι του μισθολογίου τη στιγμή που το τελευταίο αφορά το σύνολο των δικαστών ενώ το πρώτο μερίδα αυτών; Μήπως τελικά έχει βάσει αυτό που κυκλοφορεί δειλά δειλά ότι έχει γίνει ήδη συμφωνία μεταξύ των Ενώσεων και των αρμοδίων υπουργών για περαιτέρω μειώσεις αποδοχών με αντάλλαγμα τη "ρύθμιση" των αναδρομικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι κατ' αρχήν προγραμματισμένο για 19/2, η Βουλή θα κλείσει τέλη Ιανουαρίου και θα αναμένεται η εκλογή νέας Κυβέρνησης. Προς ποιον λοιπόν θα απευθύνονται τα αιτήματά μας στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να προβούμε και πάλι σε απεργιακές κινητοποιήσεις; Ή μήπως κάποιοι με τον τρόπο αυτό κρατούν πισινή, ώστε αν τυχόν παραταθεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης (κάτι στο οποίο μόνο ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να συμφωνεί από τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους), να εκβιάσουν μέσω φαινομένων διάλυσης του Κράτους τη διενέργεια πρόωρων εκλογών; Αυτός άλλωστε ήταν ο ανομολόγητος σκοπός τους και την προηγούμενη φορά. Ωστόσο, μια και έρχονται εκλογές, θα ήταν πιο έντιμο κάποιοι, που ασφυκτιούν - όπως φαίνεται - εντός της Δικαιοσύνης, να κατέλθουν επίσημα στον πολιτικό στίβο, αντί να παίζουν πολιτικά παιχνίδια διακυβεύοντας το κύρος των Ελλήνων δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με τον Ανωνυμο 28/11/2011,11.57.Αλήθεια,τι σχέση θα μπορούσε να έχει η παραγωγική διαδικασία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, δηλαδή καμία απολύτως σχέση,διότι οι Έλληνες Δικαστές περαιώνουν 10πλάσιες υποθέσεις στον αντίστοιχο χρόνο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και δικάζουν ακόμα και σε.... αποθήκες διακινδυνέυοντας μερικές φορές και την σωματική τους ακεραιότητα!Πέραν αυτού,απορώ πως ο παραπάνω (συνάδελφος?) συνδέει τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών με παραγωγικές διαδικασίες κλπ.,όταν υπάρχει ρητή πρόβλεψη γι'αυτούς(μισθούς) στο Σύνταγμα.Δηλαδή τι θέλει, να πληρωνόμαστε με το ...κομμάτι!
    Αιδώς Αργείοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφοι,προσωπικά θεωρώ ύποπτη την εμμονή του Προέδρου της ΕΔΕ γιά ψηφοφορία,διότι γνώριζε ότι δεν μπορεί η ψήφος περίπου 65 δικαστών (που είχαν απομείνει) να δεσμεύσει τα 2.800 μέλη της ΕΔΕ,ενώ ο ίδιος είχε προηγουμένως στην ομιλία επισημάνει τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και της κυβέρνησης για κατάργηση της υπαγωγής στο ΙΚΑ με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων.Η πιό σωστή στάση θα ήταν, δίνοντας εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να ρυθμίσει το θέμα, να εξουσιοδοτήσουμε το ΔΣ της ΕΔΕ να αποφασίσει ανάλογα με τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα προαναφερόμενα άρθρα. Μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του ανωνύμου στις 29-11-2011 3.59 μ.μ. Αν είναι αλήθεια, όποιος ή όσοι κρύβονται πίσω από την ΕΔΕ υπηρετώντας άλλους σκοπούς καλύτερα για τον κλάδο να φανερώσουν τώρα το άλλο πρόσωπό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από σήμερα (1-12-2011) δε θα εξυπηρετούν δημόσιους υπαλλήλους (και λειτουργούς) οι γιατροι του ΟΠΑΔ. Οι νέοι συνάδελφοι ακολουθούν την άγουσα για το ΙΚΑ, ενδεχομένως οι παλαιότεροι να την ακολουθήσουμε μεταγενέστερα. Εν τω μεταξύ οι μισθοί ακολουθούν την κατιούσα με το βάπτισμα του ειδικού φτωχολογίου. Σε όλα τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα έξοδα διαβίωσης σε ξένες (προς τον τόπο κατοικίας μας) πόλεις. Ήδη πλησιάζω την 5ετία σε μία τέτοια πόλη όπως και αρκετοί εξ ημών. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω...
    ειρην 85

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχετικά με το σχόλια του Ανώνυμου 1/12 4:57: Η διαβίωση σε "ξένες (προς τον τόπο κατοικίας μας)" πόλεις δεν είναι "πρόβλημα", είναι ένα από τα φυσικά και αναπόφευκτα μειονεκτήματα για έναν δικαστικό λειτουργό, δεδομένου ότι δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται σε όλη την χώρα και τα επαρχιακά Πρωτοδικεία δεν είναι δυνατό ούτε θεμιτό να στελεχώνονται από ανθρώπους που κατάγονται από την περιοχή. Υποτίθεται ότι οι πόλεις που υπηρετούμε είναι και ο τόπος κατοικίας μας. Σέβομαι απόλυτα το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι για διάφορους λόγους, κυρίως οικογενειακούς, να υποβάλλονται σε διπλά έξοδα διαβίωσης, ήμουν και εγώ στην ίδια θέση για σειρά ετών. Αλλά αυτό είναι κάτι που κάθε σώφρων άνθρωπος το γνώριζε πριν πάρει την απόφαση να εισέλθει στο σώμα και όφειλε να το λάβει υπόψη του.

    Κατά τα λοιπά, πρέπει να πω ότι η εμμονή της ένωσης με τα αναδρομικά είναι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου με τις δεδομένες συνθήκες. Η απαίτηση να καταβληθούν μεγάλα ποσά σε μια ορισμένη κατηγορία ατόμων σε μια χρονική στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ενδέχεται να μην μπορεί να καταβάλει τρέχοντες μισθούς και συντάξεις μας εκθέτει σε κακεντρεχή σχόλια, όπως αυτά που εκστόμισε πριν από λίγο καιρό ο πρώην πρωθυπουργός. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα είχε κάποια βάσιμη προσδοκία ότι θα ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Πιο σκόπιμο θα ήταν η ένωση να περιοριστεί στο να εκμαιέυσει κάποια επίσημη δέσμευση ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στα απείρως σημαντικότερα θέμaτα της μη υπαγωγής των νέων συναδέλφων στο ΙΚΑ και της μη εκ νέου μείωσης των μισθών. Όπως ορθά επισήμανε και προηγούμενος σχολιαστής, αυτά αφορούν όλους μας, όχι μόνο μερίδα των συναδέλφων, και έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον του σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντώντας στον συνάδελφο 2/12/011,1:09.Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η πραγματική "συνάντηση με το δίκαιο" γίνεται όταν δεν μας απασχολούν ζητήματα της καθημερινότητας.Ένας δικαστής που έχει σοβαρά προσωπικά,κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί ποτέ να "συναντηθεί με το δίκαιο".Ένας δικαστής που έχει να συντηρήσει δύο και τρία σπίτια,να μεγαλώσει και να σπουδάσει παιδιά κλπ.,εάν δεν έχει επαρκείς αποδοχές,δεν μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο έργο του,αλλά ούτε βιβλία μπορεί να αγοράσει,ούτε συνδρομές να πληρώσει,ούτε και την κατάλληλη ενδυμασία να έχει.Οι παλιότεροι δικαστές ίσως να είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες καταστάσεις,οι νέοι,όμως,δεν μπορούν να κυκλοφορούν με "τριμμένα πουκάμισα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ