Σελίδες

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Tablet PCs αντί «χαρτούρας» στα δικαστήρια της Βρετανίας

Αντικατάσταση των δικογραφιών με ψηφιακά αρχεία αποθηκευμένα σε iPads και tablet PCs ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια μείωσης του όγκου χαρτιών που χειρίζονται οι δικηγόροι και οι δικαστικοί λειτουργεί.




Το πρόγραμμα “Transforming Through Technology” θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Απρίλιο και αναμένεται να εξοικονομήσει 50 εκατομμύρια λίρες σε ένα έτος.Πρώτες θα δοκιμάσουν τις αλλαγές οι Εισαγγελίες της Αγγλίας και της Ουαλίας. Στους Εισαγγελείς θα δοθούν ηλεκτρονικές συσκευές μορφής iPad, όπου θα είναι αποθηκευμένα κάθε είδους απαραίτητα έγγραφα και αποδείξεις, τα οποία θα τους έχει στείλει ηλεκτρονικά η αστυνομία. «Καθεμία από αυτές τις συσκευές αξίζει περίπου 1000 λίρες, όμως το κόστος είναι μηδαμινό σε σύγκριση με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχω βιώσει στα δεκαοχτώ χρόνια καριέρας», σχολίασε ο Andrew Baxter, εισαγγελέας στη Νότια Αγγλία.Το σύστημα θα δοκιμαστεί πρώτα από τους Εισαγγελείς των κατώτερων δικαστηρίων, ενώ τον πρώτο καιρό θα συνυπάρχουν έγγραφα και ψηφιακά αρχεία, μέχρις ότου οι υπάλληλοι μάθουν να εργάζονται χωρίς χαρτιά.
Για την καλύτερη προετοιμασία των εισαγγελέων, οι συσκευές θα τους δοθούν ένα μήνα πριν την εφαρμογή του συστήματος, ενώ στο μεσοδιάστημα θα διεξαχθούν και εικονικές δίκες εξοικείωσης με αυτές.«Η χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών αρχείων στη Δικαιοσύνη είναι αναπόφευκτη και τώρα φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες γι’ αυτό. Θεωρητικά, οι δικηγόροι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ό, τι έγγραφο χρειάζονται μέσω μίας μόνο συσκευής. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα βελτιώσει την απονομή δικαιοσύνης στα ποινικά δικαστήρια και θα την καταστήσει λιγότερο κοστοβόρα», τόνισε ο ποινικολόγος Quinton Newcomb. Η επίσημη ανακοίνωση για την εφαρμογή του προγράμματος είχε ως εξής: «Θα γίνει εικονική δίκη για να αξιολογηθεί κατά πόσον μπορεί να επεκταθεί η χρήση ψηφιακών συσκευών σε όλες τις βαθμίδες απονομής της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι από τον Απρίλιο του 2012 να μπορούν όλοι οι εισαγγελείς να αποθηκεύουν ψηφιακά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για υποθέσεις. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσης του δικαιοδοτικού συστήματος, ώστε να είναι ταχύτερο, αποτελεσματικότερο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των θυμάτων και του κοινού».


http://www.lawnet.gr/news/tablet-pcs-anti-axartourasa-sta-dikastiria-tis-bretanias-25044.html#.TuMOON0saLs.gmail

============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

4 σχόλια:

  1. Ελπίζω σύντομα να το δούμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκρίνετε την ανάρτηση αυτή με την αμέσως προηγούμενη των 80 σημείων παρέμβασης σε όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης, που γίνεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και σκεφτείτε τι πρέπει να γίνει. Ένα μικρό σχόλιο είναι ότι στις 80 παρεμβάσεις μόνο δύο αφορούν την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, η υποχρέωση των συναδέλφων να παραδίδουν τις-πολιτικές μόνο- αποφάσεις σε ηλεκτρονική μορφή και η ''υποχρέωση'' των δικηγόρων, όχι βέβαια για δικόγραφο σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά για αναγραφή πάνω στο έντυπο της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης. Μήπως το πρώτο κλαδικό μας αίτημα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση; Αν δεν κάνουμε κάτι εμείς δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ, ΠΑΛΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ (ΑΛΛΟΤΕ ΜΕΣΩ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑΣ, ΑΛΛΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΙΔΙΟΣ) ΤΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (ΠΡΩΤΑ ΔΙΣΚΕΤΕΣ ή CD, ΑΡΓΟΤΕΡΑ "ΦΛΑΣΑΚΙΑ" ή Ε-MAILS ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ). ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ), ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΜΩΣ ΖΗΤΟΥΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΟΥΣΙΑΣ, ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΚΛΠ.) ΕΙΧΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 90%, ΕΠΕΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ "ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΣΑΝ". ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕ ΣΣΕ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Πρωτοδικείο που υπηρετώ εγώ, έχουμε αρχίσει τη χρήση e-mail στα ποινικά: έτσι ο Γραμματέας μας στέλνει τα σχέδια των αποφάσεων και, αφού τα διορθώσουμε, γράψουμε το σκεπρικό κλπ, τα επιστρέφουμε με τον ίδιο τρόπο προς εκτύπωση. Το ωραίο όμως είναι πως η λύση αυτή επιβλήθηκε από την έλλειψη χαρτιού λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνιθίζεται εδώ και χρόνια μόνο και μόνο επειδή η μέθοδος είναι πιο παραγωγική (για οικολογικές ανησυχίες ούτε λόγος ...).
    Πρόβλημα πάντως είναι η ελλιπής εκπαίδευση των υπαλλήλων στους υπολογιστές. Δεδομένου πως πέντε απλές γνώσεις αρκούν για τέτοιες δουλειές, δεν υπάρχει καν ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία κοστίζουν. Απλά είναι αρκετό οι γνώστες (που πλέον είναι αρκετοί) να δείξουν στους υπόλοιπους πως δουλεύει το άτιμο το μηχάνημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ