Σελίδες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ Της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών της ΈνωσηςΔιοικητικών Δικαστών

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ.217-218, 2ος όροφος Αμπελόκηποι—Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
e-mail : enosidioikitikondikaston@yahoo.gr
Αθήνα, 14.09.2012


ΨΗΦΙΣΜΑ
Της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
των Μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών


​ Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία συνήλθε σήμερα 14.09.2012, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας
Επισημαίνει ότι
-Οι Δικαστικοί Λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων, έχουν πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της χώρας κατά τα τελευταία έτη. Γι’ αυτό το λόγο, ποτέ δεν ζήτησαν την εξαίρεσή τους από μέτρα που αφορούν περικοπές των αποδοχών τους, έστω και αν δεν διαφαίνεται, προς το παρόν, να επιφέρουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, ως προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Χώρας.
-Οι Δικαστικοί Λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων συντέλεσαν αποκλειστικά στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των φορολογικών υποθέσεων, για τον αριθμό των οποίων, δεν ευθύνονται αυτοί, και τούτο, χειριζόμενοι αριθμό υποθέσεων που σε πολλές περιπτώσεις υπερέβη σε σημαντικό ποσοστό τα όρια που τίθενται από τους κανονισμούς λειτουργίας των δικαστηρίων τους.

Διαπιστώνει ότι
-Η υπεύθυνη αυτή στάση μας έχει παρεξηγηθεί από την τωρινή, όσο και την προηγούμενη Κυβέρνηση και έχει εκληφθεί αφενός ως δεδομένη αφετέρου ως ένδειξη αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη υπέρμετρη περικοπή των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 01.07.2012, η οποία συνυπολογιζομένων των εως σήμερα μειώσεων μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των καθαρών αποδοχών, συνολικά την τελευταία διετία.
Εκτιμά ότι
-Η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας των τελευταίων χρόνων και η συνεχής μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών οδηγούν στην υπαλληλοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης με ολέθρια για τη Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία αποτελέσματα. Eνόψει αυτών και για να αποτραπεί η καταρράκωση της λειτουργικής και προσωπικής τους ανεξαρτησίας, η οποία συνδέεται άμεσα με ένα επίπεδο αξιοπρεπών αποδοχών, όπως έχει κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά, πρόσφατα, και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας,

Αποφασίζει τα ακόλουθα:
-Την αυτεπάγγελτη αναβολή της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της Χώρας, από την έναρξη του δικαστικού έτους και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
-Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων.
-Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία, ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα.
-Τη συμμετοχή στην πανδικαστική συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2012.
-Την επεξεργασία και κατάθεση, σε συνεργασία και με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, ενδίκων βοηθημάτων στα αρμόδια Δικαστήρια, για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών.
-Την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ΔΔ για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης, καθώς και για την αναστολή της, αν συντρέχει περίπτωση, αναλόγως των εξελίξεων μέχρι τις 30.9.2012.




14 σχόλια:

  1. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι, μήπως τελικά είναι η ώρα να αρχίσουμε να βγάζουμε αντισυνταγματικό ό,τι πράγματι είναι αντισυνταγματικό, δηλαδή τα περισσότερα μέτρα! Και τα περι δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να σωθεί η πατρίδα κλπ κλπ χάριν των οποίων δεν το έχουμε κανει μέχρι τώρα (ίσως και σωστά στην αρχή) μας πείθουν ακόμα; Είναι αποδεδειγμένο ότι με αυτά τα μέτρα σώζεται η πατρίδα; Δεν νομίζω ότι έχει αποδειχτεί κατι τέτοιο από την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων. Το αντίθετο. Καιρός να δείξουμε και στις άλλες δύο εξουσίες και στους πολίτες ποιός πραγματικά είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Και όχι μόνο να δείξουμε (δεν είναι αυτός ο σκοπός) αλλά να επιτελέσουμε πράγματι το λειτούργημα που μας έχει ανατεθεί. Αυτή είναι η δουλειά η δική μας και η δουλειά των υπολοίπων δύο λειτουργιών είναι να δούν πως θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, σεβόμενοι το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών, που κατακτήθηκαν με αγώνες ετών και αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Aπαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ' αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας". Άρθρο 23 παρ. 2 Σ. Θεσμικός ρόλος,υπεύθυνη στάση και πράσινα άλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός λέει ότι απεργούμε σε αντίθεση προς το Σύνταγμα; ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΜΕ την εκδίκαση των υποθέσεων, ΔΕΝ αρνούμαστε να δικάσουμε. Βάσει του ίδιου Συντάγματος (άρθρο 120)αντιστεκόμαστε και διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια φίμωσης και στον σταδιακό εξευτελισμό της Δικαστικής Λειτουργίας. Δηλαδή, πώς αλλιώς ν' αντισταθούμε; Διά των αποφάσεών μας; Όσο περίτεχνα και τεκμηριωμένα να γράψουμε, όσες σελίδες και να γεμίσουμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα τις ανατρέψει και, μάλιστα, συντομότατα με τις "πρότυπες" δίκες του. Συνάδελφοι, ΑΡΚΕΤΑ ΦΟΡΕΣΑΜΕ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΣ ΡΑΣΑ. Ήρθε ο καιρός για τη στολή.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν νοείται οι δικαστές επικαλούμενοι την κατάλυση του συντάγματος από τις άλλες εξουσίες να προβαίνουν και οι ίδιοι με απεργίες στην κατάλυσή του! Οι δικαστές οφείλουν να μείνουν στην έδρα τους και να ελέγξουν όσους παρανομούν σε βάρος του Ελληνικού λαού με βάση την εξουσία που τους δίνει ο νόμος.
    Επαναλαμβάνω την άποψή μου και εδώ: Οι δικαστικές ενώσεις ως επιστημονικά σωματεία θα πρέπει να προβούν άμεσα στην έκδοση τεκμηριωμένων γνωμοδοτήσεων περί της αντισυνταγματικότητας των άνισων διατάξεων που σήμερα έφεραν τη χώρα σ' αυτό το χάλι για να μπορεί έτσι ο δικαστής να κρίνει ανάλογα αν θα εφαρμόσει ή όχι το νόμο ή θα τον κρίνει αντισυνταγματικό υιοθετώντας μια αυξημένου κύρους και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση μιας δικαστικής ένωσης.
    Τότε να δούμε πως θα υλοποιήσει η πολιτική εξουσία τις αντισυνταγματικές της διατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απόφαση της Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων

    «Παραλύουν» πανελλαδικά από αύριο, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, όλα τα δικαστήρια της χώρας, καθώς οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δρομολογούμενη νέα μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ σήμερα συνήλθαν εκτάκτως οι εισαγγελείς της χώρας και δήλωσαν τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών.

    Ειδικότερα, μέσα σε ανήσυχο κλίμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων. Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από αύριο μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2012.

    Το 14ήμερο αυτό παράλληλα δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.

    Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).

    Επίσης, θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.

    Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης τόνισε ότι «θέλουν να υποβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε ότι όλες οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».

    «Έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της Κυβέρνησης» στην μείωση των αποδοχών των δικαστών.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος και επιμένει να αγνοεί ότι βάση των συνταγματικών αρχών οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος επισήμανε ότι «η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών αναιρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα».

    «Οι εισαγγελείς της χώρας δεν είναι πρόβατα επί σφαγή» σημείωσε ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής και τόνισε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την απεργία θα επιβάλλει στους δικαστές την σιωπή και ότι θα σκύψουν το κεφάλι».

    Ακόμη, ο Μαρκής ανέφερε ότι η υπαγωγή των νέων δικαστών στο ΙΚΑ, που έγινε πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πρώτο βήμα για «την υπαλληλοποίηση των δικαστών» και προσέθεσε ότι «τσουβαλιάζονται οι δικαστές».

    Την ανησυχία του εξέφρασε ο Μαρκής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, προσθέτοντας ότι «χωρίς όρθιο δικαστή και εισαγγελέα καμία κοινωνική ομάδα μέσα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι ήσυχη».

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις μεγάλες πόλεις, ενώ από αύριο οι δικαστές ξεκινούν πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3,30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    http://www.zougla.gr/greece/article/paralioun-apo-avrio-ta-dikastiria-tis-xoras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί σπεύδουμε να μιλήσουμε για παραβίαση του άρθρου 23 παρ. 2 του Συντάγματος;Την διαρκή παραβίαση των άρθρων 2 παρ. 1 (ανθρώπινη αξιοπρέπεια), 4 παρ. 5 (φορολογική ισότητα), 5 παρ. 1 (συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή), 16 παρ. 1, 2 & 4 (παιδεία, ακαδημαϊκή ελευθερία, δωρεάν παιδεία, 21 παρ. 1 (προστασία της οικογενειας, ειδική φροντίδα ευπαθών ομάδων, μέριμνα για την υγεία, δημογραφική πολιτική) και 22 παρ. 1 (δικαίωμα στην εργασία) δεν την βλέπουμε; Αγνοούμε, μήπως, ότι δεν αρκεί πλέον να "μιλάμε" μόνον διά των αποφάσεών μας, αφού, ακόμη κι αν "ακουσθούμε" για λίγο, με τις δίκες express το Συμβούλιο της Επικρατείας αναιρεί όλα όσα το ίδιο έκανε μέχρι τώρα πανηγυρικά δεκτά; Άρθρο 120 (δικαίωμα αντίστασης) δεν υπάρχει στο Σϋνταγμά μας; Στις μέρες μας το Σύνταγμα, αν θέλουμε να είναι κείμενο ζωντανό και ισχύον, απαιτεί πολλαπλή ανάγνωση, όχι στείρα προσκόλληση στις λέξεις.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ερώτηση μόνο: οι αιτήσεις ασφ.μέτρων ενώπιον Διοικ.Εφετείου θα εκδικάζονται κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι αιτήσεις ασφ.μέτρων ενώπιον του Διοικ.Εφετείου θα εκδικάζονται κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δηλαδη οι συναδελφοι διοικητικοι δικαστες δια των κινητοποιησεων τους κανουν λογω του αρθρου 120 Σ. αντισταση στις αποφασεις του ΣτΕ, που αναιρουν πρωτοβαθμιες ή δευτεροβαθμιες κρισεις?
    πραγματικα πρωτοτυπη αποψη για δικαστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ΣτΕ ας κρίνει κατά συνείδηση. Εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο,να βγάζουμε ακόμα και contra ΣτΕ αποφάσεις,και ας πέσουν. Δεν γίνεται να σταματήσουμε τον αγώνα επειδή είναι προεξοφλημένο το αποτέλεσμα. Ετσι δεν θα είχε γίνει ποτέ, ανα τους αιώνες, τίποτε. Πάνω και από το ΣτΕ είναι η συνείδησή μας. Δεν παυω οστώσο να πιστεύω ότι το παλιό καλό ΣτΕ υπάρχει και θα μιλήσει αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί να έχει χαθεί όλη αυτή η ιδεολογία. Γι'αυτό ας μην προδικάζουμε κανένα αποτέλεσμα. Οσον αφορά το θέμα των κινητοποιήσεών μας, εντάξει, ξέρουμε όλοι τι λέει το Σύνταγμα. Επίσης θυμόμαστε όλοι πόσες εκατοντάδες σελίδες έχουμε διαβάσει για να καταλάβουμε τι σημαίνουν και τι εννοούν αυτά τα 120 άρθρα. Δεν είναι απλό. Οπως ακούστηκε και στη Συνέλευση, ας θυμηθούμε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου που κάναμε στο Πανεπιστήμιο. Σ Τ Α Θ Μ Ι Σ Η - αυτη είναι η μαγική λέξη που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υ.Γ. στο σχόλιο των 8.44.
    Μολις είδα ότι εκ παραδρομής έχω γράψει λάθος τη λέξη ωστόσο. Διορθώνω. Με τόσα που έχουμε στο μυαλό μας στο τέλος θα μπερδέψουμε και το όνομά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς, όσοι έχουν κάνει τον υπηρεσιακό τους κύκλο, δεν αντιλαμβάνονται την αγωνία των νέων συναδέλφων. Συνταγματολογούν αφειδώς, πλην ανέξοδα, έχοντας ήδη λάβει τις 80.000 ευρώ των "αναδρομικών" και έχοντας απολαύσει τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από τότε που διορίσθηκαν. Λυπάμαι. Θυμίζω ότι το Σύνταγμα αναφέρεται στην εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη, της αλληλεγγύης ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ συμπεριλαμβανομένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Χ.Γ.Σ. Βάσει του Συντάγματος υποχρεούσαι, ως συντεταγμένο όργανο του Κράτους, να ασκείς αρμοδιότητα, να δικάζεις δηλαδή σύμφωνα με τον νόμους και το Σύνταγμα και όχι να κάνεις αντίσταση στην βίαιη (!?) κατάλυσή του. Και βέβαια, η απεργία σου απαγορεύεται "με οποιαδήποτε μορφή". Πέρα όμως από το νομικό σκέλος του ζητήματος, απογοητεύεται κανείς όταν βλέπει Διοικητικούς Δικαστές, να απαξιώνουν τους θεσμούς. Διότι, αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως Χώρα, αυτό ακτιβώς μας φταίει. Ότι δεν καταφέραμε να αποδεχθούμε την αξία των θεσμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ