Σελίδες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρότερες ποινές χωρίς δίκη με ομολογία

Διαδικασίες εξπρές για την επιβολή ποινής από εισαγγελέα μόνο με ομολογία κατηγορουμένου χωρίς δίκη, εξήγγειλε μέσα από τον Αlpha 989 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

O Νικόλαος Κανελλόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη τομή ώστε να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια σημειώνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης με το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας. «Πρέπει να αλλάξουμε συνολικά όλο το σύστημα πολιτικής δίκης, οι υποθέσεις θα ολοκληρώνονται άμεσα»είπε χαρακτηριστικά ο κος Κανελλόπουλος.
δείτε εδώ περισσότερα: http://www.crime.gr/16483/articles/epivoli-poinis-xoris-diki-zita-o-kanello/article.aspx#sthash.0kNRI0f2.dpuf


21 σχόλια:

  1. ΣΥΝΤΑΓΜΑ
    Αρθρο 93.

    1. Τα δικαστήρια διακρίνονται σε διοικητικά, πολιτικά και ποινικά,
    και οργανώνονται με ειδικούς νόμους.

    2. Οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το
    δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να
    είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι
    προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων.

    "3. Κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα
    αιτιολογημένη και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση.




    Αρθρο 96.

    1. Στα τακτικά ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων
    και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι.

    2. Μπορεί με νόμο : α) να ανατεθεί και σε αρχές που ασκούν
    αστυνομικά καθήκοντα η εκδίκαση αστυνομικών παραβάσεων που
    τιμωρούνται με πρόστιμο, β) να ανατεθεί σε αρχές αγροτικές ασφάλειας
    η εκδίκαση των σχετικών με τους αγρούς πταισμάτων και των ιδιωτικών
    διαφορών που απορρέουν από αυτά.

    Σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις οι αποφάσεις που εκδίδονται
    υπόκεινται σε έφεση στο αρμόδιο τακτικό δικαστήριο, η οποία έχει
    ανασταλτική δύναμη.





    Επομένως πως μπορεί μια τέτοια διάταξη που φέρεται να προωθεί το Υπουργείο, να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα όπως υφίσταται σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως το "χωρίς δίκη" να σημαίνει μία συνοπτική διαδικασία, κατά την οποία απλώς θα επιβάλλεται η μειωμένη ποινή, χωρίς να προηγείται αποδεικτική διαδικασία, λόγω της προηγηθείσας ομολογίας. Αν και με το "σοφό νομοθέτη" ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ dikastis.gr
    Μάλλον δεν άκουσες τη συνέντευξη. Διότι τότε θα διαπίστωνες ότι άλλο σημείο της ήταν το ουσιώδες, το οποίο και πονά τον δικαστή: Η πολιτική δίκη. Σύμφωνα με τον κ. Γραμματέα, οι αλλαγές δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα διότι οι δικαστές δεν τήρησαν τις προθεσμίες του νόμου. Μάλλον ο κύριος Γραμματέας ξεχνά ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ούτε νόμοι που εκδίδονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επίσης ο κύριος Γραμματέας ξεχνάει ότι δεν πρόκειται να βρει δικαστή που να του πει ότι δεν ήξερα τι έγραφα, κατά το δεν ήξερα τι ψήφιζα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γραμματέας θεωρεί τομή στην πολιτική δίκη ότι η υπόθεση θα δικάζεται άμεσα και η απόφαση θα εκδίδεται εντός εξαμήνου. Μάλλον η τομή θα είναι πάλι μικρότερες προθεσμίες.
    Ο «μάχιμος» κ. Γραμματέας μάλλον αγνοεί σε ποιες υποθέσεις ο κατηγορούμενος ομολογεί την ενοχή του. Πρόκειται για καμιά κλοπή της πλάκας, για χρήστες εξαρτημένους από τα ναρκωτικά κ.τ.λ.. Διότι στην πλειοψηφία των υποθέσεων ΚΑΝΕΝΑΣ κατηγορούμενος ΔΕΝ ομολογεί, ΟΤΑΝ τύχει να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού οι ποινές ΠΟΤΕ δεν εκτελούνται, η ΑΝΑΣΤΟΛΗ πάει σύννεφο, ενώ αν είναι τυχερός θα μπορέσει να επωφεληθεί με κανένα νόμο τέρας όπως ο 4043/2012 ή αυτός που προωθεί τώρα το Υπουργείο. Δυστυχώς τόσο οι δικαστές όσο και οι δικηγόροι, είναι πλέον πολύ επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους εξαγγελίες, οι οποίες μάλλον απευθύνονται στον απλό πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαλλον κατι αλλο εννοουσε ο κυριος Γενικος αλλα ας μη εχουμε και πολλες αξιωσεις απο την εκτελεστικη εξουσια,μας εχει συνηθισει χρονια τωρα να μενει μετεξεταστεα στα νομικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως θυμίζει λίγο το "guilty or not guilty" του αμερικανικού Δικαίου.Δεν είναι κακό.Αντίθετα.ΠΡοτιμάς κύριε κατηγορουμενε να ομολογήσεις ενοχή και να συμβιβαστείς με το Κράτος ώστε να σου επιβληθεί μικρότερη ποινή και να μην οδηγηθεις σε δίκη ή επιθυμείς να οδηγηθείς ενώπιον του φυσικού σου Δικαστή?Αυτό χρόνια εφαρμόζεται στην Αμερική.Υπ αυτον τον τρόπο,δηλ. αν ο ίδιος ο κατηγορούμενος επιλέξει να "παραιτηθεί" του συνταγματικού του δικαιώματος να οδηγηθεί στο φυσικό του δικαστή, συμβιβαζομενος ως προς την ποινή που του προτείνεται, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας.Ας μην είμαστε κι εμείς αρνητικοί σε όλα και πνεύματα αντιλογιας.Ας έχουμε πιο διευρυμένη σκέψη.Και σε σχόλια, τυχόν, άστοχα του κάθε Υπουργού ή οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, επιτέλους ας απαντά κάποιος από.την Ένωση, επίσημα, αν βέβαια αξίζει τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άμεσα με ομολογία; Και αν κάποιος πει ψέμματα; Δεν πρέπει να εξεταστούν και μάρτυρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Υπουργείο μάλλον θέλει να εισάγει και εδώ το θεσμό "plea bargaining" που ισχύει στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο και έχει αποτελέσματα. Μακάρι να έχει επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτα τα μετρα εχουνε περαση σε αγγλια, αμερικη, γαλλια, γερμανια,κτλ., δηλαδη σοβαρες χωρες, οπου αμα φτασεις στο ακροατηριο δεν υπαρχει αθωωση λογω αμφιβολιων, δεν υπαρχει καταρριψη του πορισματος της πολεοδομιας, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΕΤ, της αστυνομιας κτλ. με τον μαρτυρα υπερασπισης, δεν υπαρχει ακυρωση κλητηριου θεσπισματος, δεν υπαρχουν 20 αναβολες, ουτε στο 90% των υποθεσεων αναγνωριζονται ελαφρυντικα, δεν υπαρχουν αναστολες, μετατροπες, ανασταλτικα, αιτησης ακυρωσης, επαναληψης διαδικασιας, κα, αλλα ΥΠΑΡΧΕΙ απλως καταδικη και φυλακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dikastis.gr, εσύ καλά κάνεις και παραθέτεις τα άρθρα του Συντάγματος, όμως αγνοείς κάτι:
    Το μνημόνιο είναι πάνω από το Σύνταγμα (τα ίδια πάνω κάτω μας λέει και το ΣΤΕ).
    Προσωπικά συμφωνώ με την ιδέα να επιβάλλονται ποινές από τους Εισαγγελείς μετά από ομολογία.
    Υποθέτω ότι θα είναι για μικρά πλημμελήματα.
    Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα του κατ'΄εξακολούθηση ή κατα συρροή εγκλήματος. Αν π.χ. σε κλοπές κατά συρροή ή μία απειλή κατ' εξακολούθηση, ομολογώ μερικές μόνο μερικότερες πράξεις και όχι όλες.
    Τι θα γίνει τότε; θα μου επιβάλλεται ποινή; ή θα παραπέμπεται η υπόθεση στην τακτική διαδικασία;
    Και αν ομολογήσω πράξεις για να πάρω το έγκλημα πάνω μου και όχι ο πραγματικός υπαίτιος; Το λέω αυτό επειδή είμαι γερμανοτραφής και η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει στη Γερμανία, και εκεί υπάρχει μια τέτοια προβληματική. Εξάλλου ο Χριστοφοράκος έκανε χρήση αυτής της ευχέρειας της Γερμανικής νομοθεσίας και ο Εισαγγελέας του Μονάχου του επέβαλλε ποινή φυλάκισης δύο ετών γιά δωροδοκία.
    Αυτά τα ολίγα

    Δημήτρης Ζ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ αμερικανιά. Αλλά και εκεί τις ποινές τις επιβάλλει το δικαστήριο και όχι ο αντίστοιχος εισαγγελέας, αν δεν κάνω λάθος. Εδώ θα γίνουμε βασιλικότεροι του βασιλέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνάδελφοι, ήρθε ο χρόνος να αντιδράσουμε για τη θεσμική υποβάθμιση της Δικαιοσύνης. Νομοθετούν άνθρωποι που αγνοούν το δίκαιο και κυρίως το Σύνταγμα. Ψηφίζουν φωτογραφικές διατάξεις και θέλουν να τις εφαρμόσουμε π.χ. για συμβασιούχους για να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις απολύσεις τους και να αποφύγουν αυτοί να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, που θα τους στερήσει την βουλευτική τους έδρα και τον υπουργικό θώκο. Ο καλός γνώστης δε της Δικαιοσύνης ο νυν Υπουργός, που πολλά στηρίξαμε σ' αυτόν δεν κάνει τίποτα άλλο παρά για άλλη μια φορά να παραγράφει ποινικές πράξεις κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος. Αν δε παραγράψουμε με μια διάταξη και όλες τις τελεσθείσες έως 16-9-2013 ποινικές πράξεις μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα της ποινικής δίκης και να μας απομένουν της πολιτικής, που και εκεί μπορεί να προβλεφθεί η απόσυρση των εκκρεμών υποθέσεων αυτεπάγγελτα. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μία ΠΝΠ, είναι δε βέβαιο ότι κανένας δεν θα αντιδράσει γιατί δεν θα εντοπίσει καμία μα καμία αντισυνταγματικότητα. Συνεπώς, το βάρος πέφτει σε εμάς, πρέπει να αντιδράσουμε στην κατάλυση του Συντάγματος και στην απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλή σκέψη.Όπως Αμερική!Αρκεί να.μη γίνει κακή αντιγραφή!Αλήθεια, τα άλλα συστήματα των Ευρωπαίων και Αμερικανών συναδέλφων μας, που έχουν το κύρος που τους αξίζει, μΕ γραμματειακή στήριξη επιπέδου (νομικοί υψηλά αμειβόμενοι) 3_4 για κάθε δικαστή, ποτέ θα το ακολουθήσει η χώρα μας? Τότε να δεις για ποτέ θα βλέπουν τη σκόνη μας στο εξωτερικό, που μας καταδικάζουν για καθυστέρηση.Αλλά εμείς κάνουμε φασαρία για τις αμοιβές και δεν διεκδικούμε σθεναρά και σε επίπεδοπου μας πρέπει να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας μας και την ποιότητα της Δικαιοσύνης και την ταχύτητα.Μένουμε προσκολλημένοι στα παλιά που μας κληροδοτηθηκαν από τους άξιους προκατόχους μας, μιας άλλης εποχής, ωστόσο, και είτε κλαίμε τη μοίρα μας, είτε βαυκαλιζομαστε ότι εμείς γράφουμε ποιοτικές αποφάσεις...Και προσωπικό ανώτατου επιπέδου χρειάζεται η ελληνική Δικαιοσύνη και αλλαγή νοοτροπίας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πού είναι το πρόβλημα κ.διαχειριστά του μπλογκ να γίνεται συνοπτική κ άμεση δίκη στα εγκλήματα που ´εχουμε ομολογία? Σε πρόσφατη ανάρτηση στο μπλογκ σας, διάβασα άρθρο εισαγγελέα ο οποίος μιλούσε για την ατιμωρησία των εγκλημάτων του μονομελούς και για την ανάγκη να μην "ευνοείται" ο κατηγορούμενος από τις διατάξεις του ΚΠΔ, αλλά να εκδικάζεται αμέσως το αυτόφωρο. Μάλιστα, τα εγκλήματα του μονομελούς είναι κ πάλι στο επίκεντρο με την τροπολογία που κατέθεσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός για παραγραφή τους που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για γρήγορη πρόοδο των ποινικών αυτών δικών. Συνεπώς κ.ανώνυμε 9.08, μάζευε κι ας είναι και ρώγες. Το μονομελές έχει φρακάρει και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Όσο για το ειρωνικό σας ύφος περί τους μετεξεταστέους στα νομικά, να μην ξεχνάτε ότι στην ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται ένας πρώην δικαστικός λειτουργός ο οποίος έχει αποκλειστικά τη ευθύνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου. Ο ΓΓ εξ όσων θυμάμαι δεν νομοθετεί, έχει άλλες αρμοδιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Πού είναι το πρόβλημα κ.διαχειριστά του μπλογκ...
    10 Σεπτεμβρίου 2013 - 6:53 μ.μ.
    ===============
    Εάν γίνει υπό τους όρους του 308Β ΚΠοιΔ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπό το υφιστάμενο όμως Σύνταγμα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής ποινής μόνον από την εισαγγελική αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η αλήθεια είναι ότι η δυνατότητα επιβολής ποινής από τον Εισαγγελέα ξενίζει. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την επιβολή ποινής από δικαστή μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, την οποία έχει αποδεχτεί ο κατηγορούμενος, χωρίς ακροαματική διαδικασία.

    Μάλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει κάποια αποσυμφόρηση στα δικαστήρια. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες (και του ηπειρωτικού δικαίου) με αρκετή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντως, βασικός λόγος που ο αντίστοιχος θεσμός στην Αμερική έχει επιτυχία, είναι οι πολύ αυστηρές ποινές. Για παράδειγμα, αν κάποιος καταδικαστεί για φόνο πρώτου βαθμού, του επιβάλλεται η θανατική ποινή σε κάποιες πολιτείες και σε άλλες ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αναστολής. Οπότε έχει πολύ ισχυρό κίνητρο να ομολογήσει για να επιτύχει να του επιβληθεί μία ποινή πχ δεκαπέντε ετών, ειδικά αν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία σε βάρος του.

    Στην Ελλάδα, η διαφορά της ισόβιας κάθειρξης από την πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών, δεν είναι και τόσο μεγάλη στην πραγματικότητα.

    Από την άλλη, στην Αμερική, όταν η υπόθεση δικάζεται από ενόρκους, απαιτείται ομόφωνη απόφαση για καταδίκη. Ακόμη και μία ψήφος "not guilty" (από τις δώδεκα) οδηγεί σε αδυναμία έκδοσης απόφασης (hang jury). Αυτό είναι κίνητρο για τον κατηγορούμενο να ρισκάρει το ακροατήριο και μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν έχει αντίστοιχο κίνητρο για τον κατηγορούμενο, σε περίπτωση που τελικά θεσπιστεί διαδικασία επιβολής μικρότερης ποινής βάσει ομολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η σκέψη και μόνο μιας τέτοιας εξέλιξης μυρίζει μεσαίωνα από μακριά...
    Δηλαδή να στηριχθεί ποινή σε ομολογία κατηγορουμένου ενώπιον του Εισαγγελέα; Αν είναι στρεβλό το υπάρχον καθεστώς, αυτό είναι ανωμαλία..Δηλαδή ο εισαγγελέας, "ανακριτής" και δικαστής μαζί; Και υποστηρίζων την κατηγορία και κρίνων την κατηγορία και τον κατηγορούμενο;

    Μήπως κύριοι, η σύλληψη και μόνο να συνοδεύεται από άμεση μεταγωγή στη φυλακή; Ε αφού τον συνέλαβαν τα όργανα, κάτι θα ήξεραν...

    Αυτά τα πράγματα πείτε τα όπως θέλετε. Μη μας λέτε μόνο ότι είναι νομικά, γιατί διαφορετικά θα πρέπει οι δικαστές και οι δικηγόροι να παραιτηθούν μαζικά.

    Είναι πολύ απλό: αφού οι καταπιζόμενες τάξεις στη χώρα μας είναι στη μούγκα, τόσο τέτοιες ανωμαλίες θα γίνονται κανονικότητα.

    Νέος Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στη Γερμανία, όπου εφαρμόζεται ο θεσμός αυτός, προβλέπεται η διαδικασία του Strafbefehl (ποινική διαταγή ή ένταλμα επιβολής ποινής) αποκλειστικά και μόνο για ελαφρά εγκλήματα και μόνο αφού ο εισαγγελέας έχει λάβει προηγούμενη συναίνεση του αρμοδίου δικαστηρίου. (άρθρα 408 και επόμενα του Γερμανικού ΚΠΔ)
    Την ποινή την επιβάλλει ο Δικαστής (όχι ο εισαγγελέας). Εφόσον ο Εισαγγελέας ζητήσει την επιβολή εντάλματος επιβολής ποινής, ο δικαστής έχει τρεις δυνατότητες:
    α) Να θεωρήσει τα στοιχεία της δικογραφίας επαρκή και να επιβάλλει την ποινή.
    β) Να θεωρήσει τα στοιχεία της δικογραφίας μη επαρκή και να απορρίψει το αίτημα του εισαγγελέα γιά έκδοση εντάλματος επιβολής ποινής.
    γ) Να παραπέμψει στην τακτική διαδικασία.
    Δεν γίνεται ακροαματική διαδικασία. Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτήν που έχουμε στην Ελλάδα, όταν αποφασίζουν εισαγγελέας και ανακριτής.
    Η ποινή που επιβάλλεται δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα έτος και επιβάλλεται πάντα με αναστολή εκτέλεσης.
    Η διαδικασία της έκδοσης εντάλματος επιβολής ποινής χρησιμοποιείται γιά αδικήματα όπως, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, παραβάσεις του γερμανικού ΚΟΚ, εξυβρίσεις, απειλές, απλές σωματικές βλάβες, παραβασεις του νόμου περί ναρκωτικών (κατοχή προς ιδία χρήση), ελαφρές παραβάσεις του νόμου περί όπλων κλπ. Με λίγα λόγια χρησιμοποιείται γιά αδικήματα μονομελούς.
    Εάν μετά την έκδοση του εντάλματος αυτού, δεν ασκηθεί εντός δύο εβδομάδων από τον κατηγορούμενο ένδικο μέσο, τότε και μόνο τότε, περιβάλλεται το ένταλμα επιβολής ποινής με ισχύ δεδικασμένου. Πάντως γιά την ιστορία, ο γνωστός Χριστοφοράκος, ομολόγησε ενώπιον του Εισαγγελέα του Μονάχου δωροδοκίες και ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους. Επρόκειτο πάντως γιά περιπτώσεις παλιές που άγγιζαν τα όρια της παραγραφής.

    Δημήτρης Ζ.
    Αντεισαγγελέας




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και φυσικά στην Ελλάδα θα συμβαίνει το εξής ωραίο: Σκέφτεται ο κατηγορούμενος: Σήμερα είναι εισαγγελέας υπηρεσίας ο κος "Νίκος Ψυχοπονιάρης" και δικαστής ο κος "Βασίλης Τοπαιδιτουλαού", που απ' οτι έμαθα είναι πολυ επιεικείς σε βαθμό που αθωώνουν τον οποιοδήποτε σε υποθέσεις που δεν έχουν αντιδικία (για να γίνονται και "αγαπητοί στο λαό" και συμπαθείς στους δικηγόρους σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε), ακόμα και όταν ο κατηγορούμενος θέλει να τιμωρηθεί για την πράξη του (βέβαια ποτέ δε συμβαίνει αυτό αλλά υποθετικά μιλάμε).οπότε λέει ο κατηγορούμενος δεν πάω σήμερα να ομολογήσω να μου "ρίξουν" δέκα μέρες φυλάκιση με 3ετή αναστολή γιατί αύριο θα είναι εισαγγελέας ο κος "Κώστας Καταπέλτης" και δικαστής ο κος "Μάνος Καμπάνας", που δεν θα με "χαρίσουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Εισαγγελική αρχή θα επιβάλει ποινές, ενω δεν θα έπρεπε να είναι καν στην έδρα; Ποιός δικάζει τελικά; Με κάτι τέτοια θα ξεχάσω και αυτά τα λίγα που ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρέπει να τελειώνουμε με τις ατέρμονες δίκες. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη. Να εφορμοστεί το αυτόφωρο, να μπουν μικρότερες ποινές αλλά να εφαρμόζονται, να γίνονται με ειδικό έκθεμα κατά προτεραιότητα οι πράξεις που είναι ομολογημένες. Κι όσοι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, αλλά το παίζετε αυθεντίες περί τα νομικά, να ρίξετε μια ματιά στις άλλες σύγχρονες και πραγματικές δημοκρατίες που εφαρμόζουν τέτοιους θεσμούς με μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι χώρες είναι στο μεσαίωνα? Μήπως δεν έχουν σύνταγμα? Μήπως έχουμε το προνόμιο να είμαστε οι μοναδικοί νομικοί σ'αυτό τον πλανήτη?
    Επίσης, όταν υβρίζετε ως άσχετους τους νομικούς που συντάσσουν αυτά τα κείμενα, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι στις επιτροπές συμμετέχουν ανώτατοι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί. Επίσης ότι του υπουργείου δικαιοσύνης προίσταται ένας πρώην δικαστικός. Αυτά σκοπίμως τα ξεχνάτε ή είστε άσχετοι με το νομοπαρασκευαστικό σκέλος?
    Ας πάμε επιτέλους μια σπιθαμή πιο πέρα το νομικό μας σύστημα. Έχει γίνει δεινόσαυρος πια. Πιο δυσκίνητο δεν υπάρχει. Κι αυτό βλάπτει τους πάντες, και τους δικαστές, και τους δικηγόρους και φυσικά τους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ