Σελίδες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δημητρίου Ζιγκόλη Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, Αναπληρωματικού Μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.


Κομοτηνή, 12-12-2015

Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Συμμετέχοντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
της 6ης-12-2015 και παρακολουθώντας τις εργασίες της, προέβην σε παρέμβαση σχετικά με θέματα που μας απασχολούν όλους, ενόψει μάλιστα και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πιστεύω ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση κάποιων θεμάτων που μας απασχολούν.

1. Μισθολόγιο.

   Όσον αφορά το μισθολόγιο, θα πρέπει να πούμε ότι οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και όλων των συναδέλφων, ήταν οι ενδεδειγμένες για την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και μάλιστα αναδρομικά. Θα πρέπει προς τούτο να εξάρω την στάση στο ζήτημα αυτό της πρώην προέδρου της Ένωσης και νυν Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου καθώς και όλων των προηγούμενων Προέδρων της Ενώσεως. Επέστησα πάντως την προσοχή του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των συναδέλφων, διότι λόγω του "Τρίτου Μνημονίου" δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι περικοπές των αποδοχών μας λόγω του εκ νέου "εξορθολογισμού" των ειδικών μισθολογιών με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Με μια ματιά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι τρία: 1) Κατάργηση επιδομάτων ή ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό, οπότε οδηγούμαστε σε μείωση 3% έως 6% (δεν ξέρουμε αν η μείωση θα αφορά τις μεικτές ή τις καθαρές αποδοχές), 2) Κατάργηση ορισμένων ειδικών μισθολογίων και ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, αφού τα ειδικά μισθολόγια είναι περίπου 20 και θα παραμείνουν περίπου 10, 3) Φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης, πράγμα που σημαίνει μείωση των αποδοχών μας κατά 10-15% περίπου. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αύξηση της φορολογίας. Θα πρέπει να θυμίσω ότι με πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Βουλής, στην οποία γίνεται επίκληση του Ζ' Ψηφίσματος, μειώθηκε η βουλευτική αποζημίωση σε ποσοστό 10%. 
   Στο θέμα του μισθολογίου, επικαλούμαστε μεν το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος, πλην όμως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία έχουν επιδείξει απλώς αδιαφορία. Συνεπώς επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση και ενόψει της εξαγγελθείσας αναθεωρήσεως του Συντάγματος.

2) Συνθήκες εργασίας και υλικοτεχνική υποδομή.

    Κατά την γενική συνέλευση, αναφέρθηκε το θέμα της διανομής φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, την οποία χρηματοδοτούν διάφορα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ίδρυμα Νιάρχου, Ίδρυμα Ωνάση κλπ.). Εξέφρασα λοιπόν την άποψη,  ότι αφού η Πολιτεία έχει επιδείξει αδιαφορία για τα προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες εργάζονται οι δικαστικοί λειτουργοί, καλό είναι να δείξουν διάφορα νομικά πρόσωπα και ιδρύματα στην Πολιτεία τον ρόλο που της αναλογεί. Επειδή έγινε - και ορθώς- λόγος για τις συνθήκες εργασίας στο Πρωτοδικείο αλλά και το Εφετείο Αθηνών, θεώρησα καλό να αναφερθώ στις συνθήκες που επικρατούν στα δικαστικά κτίρια ανά την επικράτεια με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο του Πρωτοδικείου Κιλκίς, που στεγάζεται σε... μισθωμένη τριώροφη οικοδομή, στον τελευταίο όροφο της οποίας διαμένει ο ... ιδιοκτήτης και στο ισόγειο, στο χώρο όπου θα στεγαζόταν ένα κατάστημα, βρίσκεται ο χώρος των... ακροατηρίων. Αυτό αλλά και πολλά άλλα παραδείγματα, καταδεικνύουν την ... έμπρακτη φροντίδα με την οποία περιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία τον θεσμό αλλά και το ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι η ίδια η Πολιτεία με την ολιγωρία της υποβιβάζει τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

3) Κωλύματα εντοπιότητας.

   Θεώρησα καλό, ως προερχόμενος από την Επαρχία, να αναφερθώ στα περίφημα "κωλύματα εντοπιότητας". Κατά την άποψη που εξέφρασα, με την θέσπιση και μόνο των κωλυμάτων αυτών, ο νομοθέτης δείχνει μια εκ των προτέρων δυσπιστία προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Δηλαδή, δεν μπορεί ο Δικαστής να ασκήσει τα καθήκοντά του στον τόπο καταγωγής του, αλλά μπορεί να τα ασκήσει ... στην άλλη άκρη της Ελλάδος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πράξη, το κώλυμα εντοπιότητας καθορίζεται από τον τόπο γέννησης του καθενός μας. Έτσι λοιπόν, αν λ.χ. γεννήθηκα απλώς στην Δράμα, αλλά έζησα όλα τα υπόλοιπα χρόνια στην Καβάλα ή στις Σέρρες, κωλύομαι μεν να υπηρετώ στην Δράμα, αλλά δεν κωλύομαι να υπηρετώ στις Σέρρες ή την Καβάλα και το αντίστροφο.
   Αναφέρθηκα επίσης στο γεγονός ότι ορισμένες δικαστικές περιφέρειες εξαιρούνται από τα κωλύματα εντοπιότητας: οι δικαστικές περιφέρειες των Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης,  Πατρών,  Λαρίσης,  Βόλου,  Ηρακλείου,  Ρόδου,  Χανίων και Ιωαννίνων. Ποιά είναι αλήθεια η διαφορά των Χανίων με την Καβάλα; ή ακόμα καλύτερα με την Κομοτηνή που αποτελεί και αυτή έδρα Εφετείου; Ποια η διαφορά της Ρόδου ή της Λάρισας με τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Καλαμάτα και άλλες περιφέρειες της πατρίδας μας οι οποίες έχουν την ίδια περίπου έκταση και τον ίδιο πληθυσμό; Και το οξύμωρο είναι, ότι υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας για τον δικαστικό λειτουργό, ακόμη και όταν πρόκειται για τον τόπο καταγωγής της ή του συζύγου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η άσκοπη ταλαιπωρία και μόνον, των συναδέλφων που έχουν την ατυχία να υπηρετούν στην επαρχία και να δημιουργείται το ακόλουθο παράδοξο σχήμα: έχω κώλυμα εντοπιότητας στις Σέρρες και υπηρετώ ως εισαγγελέας ή ως πρόεδρος πρωτοδικών στο Κιλκίς. Δεν μπορώ να δικάσω πλημμελήματα στις Σέρρες, μπορώ όμως να δικάσω κακουργήματα αρμοδιότητας του ΜΟΔ που τελέσθηκαν στις Σέρρες.  Βλέπουμε λοιπόν ότι τα "κωλύματα εντοπιότητας" φτάνουν πλέον στο σημείο να προσβάλλουν ακόμη και την νοημοσύνη του μέσου λογικού ανθρώπου, αλλά και έμμεσα και τους ίδιους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Τόνισα με έμφαση ότι τα κωλύματα εντοπιότητας είναι καθαρά ελληνική «πατέντα», και δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν στην Τουρκία.
   Τα κωλύματα εντοπιότητας φτάνουν στο σημείο να ταλαιπωρούν ακόμη και συναδέλφους του δευτέρου βαθμού. Έτσι αν τέκνο εφέτη, εγγραφεί σε δικηγορικό σύλλογο της περιφέρειας του ιδίου εφετείου, τότε ο γονέας αποκτά κώλυμα εντοπιότητας, και πρέπει να μετατεθεί σε άλλη εφετειακή περιφέρεια. Και μιλάμε για συναδέλφους που έχουν ήδη υπερβεί το 50ο ή και 55ο έτος της ηλικίας τους, καί συχνά έχουν εμφανίσει και τα πρώτα προβλήματα υγείας. Αυτά θα πρέπει να σκεφθεί η Πολιτεία, διότι ήδη διανύσαμε το έτος 2015 και βαίνουμε αισίως στο έτος 2016.  Τα κωλύματα εντοπιότητας θα είχαν ίσως νόημα στις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα κατά την δεκαετία του '60 ή του '70, όχι όμως στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

4)   ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

    Ενόψει του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αναφέρθηκα επίσης στο ζήτημα της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων και ειδικά όσον αφορά τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Αναφέρθηκα στο γεγονός, ότι σε άλλες χώρες και ειδικά στην Γερμανία, οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων, απαγγέλλονται λίγη ώρα μετά την διαδικασία και δεν δημοσιεύονται απλώς. Ανέφερα εμπειρία μου, όταν δικηγορούσα στην Γερμανία και δίκασα αγωγή χρέους (5000 γερμανικών μάρκων) από πώληση μεταχειρισμένου ΙΧ στο μικρό ειρηνοδικείο της πόλης Bad Dürkheim. Είχαν εισαχθεί προς εκδίκαση 12 υποθέσεις και δικάσθηκαν όλες. Εγώ είχα "ραντεβού" στις 10:15. Στις 12.30, αφού εκδικάσθηκαν και οι υπόλοιπες υποθέσεις, απαγγέλθηκε η απόφαση. Το σκεπτικό γράφηκε από τον Δικαστή λίγες ημέρες μετά. Δεν είναι δυνατόν, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο μετά από διάσκεψη μιας ώρας να επιβάλλει εξοντωτικές ποινές πολυετούς ή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, και να τις απαγγέλει αμέσως μετά την διαδικασία, και στα πολιτικά δικαστήρια για μια αγωγή χρέους των 5.000 ευρώ να αναμένεται απόφαση από τον διάδικο δυο, τρείς ή και περισσότερους μήνες από την συζήτηση.  Πρόκειται για καθαρή στρέβλωση ή και αγκύλωση.
   Επίσης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το πλέγμα των διατάξεων που διέπουν την προσωρινή δικαστική προστασία. Και εννοώ τα "ασφαλιστικά μέτρα". Στην Γερμανία η προσωρινή δικαστική προστασία παρέχεται αποκλειστικώς και μόνον με προσωρινή διαταγή (einstweilige Verfügung), μέχρι την εκδίκαση της αγωγής. Έτσι παρέχεται προσωρινή δικαστική προστασία σε σωρεία διαφορών, από οικογενειακές, έως και διαφορές που ανάγονται στο δίκαιο ανταγωνισμού. Ας φανταστούμε μόνον, πόσος χρόνος και πόσες εργατοώρες ακόμη και πόσα χρήματα θα εξοικονομούνταν, εάν υπήρχε ανάλογος θεσμός και στο δικό μας δίκαιο. Θεωρώ ότι τα "ασφαλιστικά μέτρα" είναι καθαρή τροχοπέδη για την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης και πολλές φορές συμβάλλουν στην στρεψοδικία ορισμένων κοινωνών του δικαίου. Ας αναλογιστούν μόνον οι συνάδελφοι της "καθημένης" πόσες δίκες ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγονται με ένα διαζύγιο κατ' αντιδικία. Έχω την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων και η προσωρινή δικαστική προστασία να παρέχεται με προσωρινή διαταγή, έως την εκδίκαση της αγωγής.
    Επίσης αναφέρθηκα, και στο ζήτημα της αναθεώρησης της ποινικής προδικασίας, και δη της κατά το δυνατόν σταδιακής κατάργησης των Δικαστικών Συμβουλίων. Δεν είναι δυνατόν να έχω καταχραστεί εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια και να παραπέμπομαι για παράβαση του Ν. 1608/1950 με σύμφωνη γνώμη Προέδρου και Εισαγγελέα Εφετών, και σε άλλες περιπτώσεις να απαιτείται Βούλευμα. Ενόψει ήδη εξαγγελθείσας συνταγματικής αναθεωρήσεως, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τεθεί και το ζήτημα αυτό.

   Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανα έκκληση για ενότητα, τονίζοντας, ότι για την επίτευξη και δικαίωση των παγίων και δικαίων αιτημάτων και στόχων μας και την διαφύλαξη του λειτουργήματός μας απαιτούνται τρία πράγματα: 1ον Ενότητα, 2ον Ενότητα, 3ον Ενότητα.
  
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχηθώ προς όλους τους συναδέλφους καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία για το νέο έτος 2016.

                                                                                                       Δημήτριος Ζιγκόλης







17 σχόλια:

  1. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του κου Ζιγκόλη. Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ειδικά οι προτάσεις του για κατάργηση της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων. Πολύ εύστοχη η παρατήρησή του που αναφέρει ότι το ΜΟΔ επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης με διάσκεψη μιας ώρας ενώ απαιτείται διάστημα 8 μηνών για την έκδοση μιας απόφασης που επιδικάζει αποζημίωση για υλικές ζημίες από τροχαίο ατύχημα. Δυστυχώς το προεδρείο και το δ.σ. της Ένωσης αδιαφορεί και περιορίζεται κατά τις συναντήσεις του με τον Υπουργό σε αιτήματα του τύπου "να καταργηθούν οι διατάξεις του ν. 4055/2012" (όχι ότι δεν πρέπει να ζητηθούν και αυτά, αλλά, νομίζω, είναι όχι απλώς δευτερεύουσας, αλλά τριτεύουσας σημασίας σε σχέση με την κατάργηση της αιτιολογίας στις δικαστ. αποφάσεις, την κατάργηση των συμβουλίων και των κωλυμάτων εντοπιότητας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε! Να αγιάσει το στόμα σου! Πες τα μήπως μας ακούσει κανένας και γίνουν επιτέλους ρηξικέλευθες τομές στη δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρ. 308 ΚΠΔ
    Στα εγκλήματα που προβλέπονται από το άρθρο 1 του ν. 1608/1950, η περάτωση της κύριας ανάκρισης κηρύσσεται από το συμβούλιο των εφετών με βούλευμα.


    Το να υποστηρίζετε κ. Ειςαγγελέα δημοσια στη συνέλευση και στο Ίντερνετ οτι η παραπομπή γινεται με πράξη προέδρου και εισαγγελέα εφετων, το θεωρώ ένδειξη ελλιπούς ενημέρωσης επί των νομοθετικών αλλαγών (πρόκειται γι διάταξη του 2010).
    Καλό θα ειναι να μην εκτίθεστε με τον τροπο αυτό διότι εκτίθεται και το δικαστικό σώμα.

    Ένας αδιάβαστος δικηγόρος βορείου Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. αδιάβαστε δικηγόρε, πείτε μας, με ένα διαζύγιο κατ' αντιδικία, πόσες προσωρινές διαταγές, πόσα ασφαλιστικά και πόσες αγωγές κάνετε; Εξάλλου η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης οφείλεται και στην στρεψοδικία πολλών δικηγόρων. Ή ακόμη καλύτερα στους νόμους για την επιτάχυνση της απονομης της δικαιοσύνης που σκοπό έχουν την αύξηση της "δικηγορικής ύλης"...

      Διαγραφή
    2. Στην ουσία πρόκειται και πάλι για σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και προέδρου εφετών. Αλήθεια η ληστεία μετά φόνου πως παραπέμπεται; Ο Ν. 1608/1950 σε πείραξε κύριε συνήγορε, ή η πρόταση για κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων; Ας πούμε την αλήθεια!
      Μια "αγράμματη" πρόεδρος πρωτοδικών της βορείου ελλάδος

      Διαγραφή
    3. Δημήτριος Ζιγκόλης12 Δεκεμβρίου 2015 στις 10:13 μ.μ.

      @ προς "αδιάβαστο δικηγόρο" :

      Δεν έφτασα ακόμη στον βαθμό του εισαγγελέα εφετών και όπως φαίνεται, εσείς γνωρίζετε τον Ν. 1608/50 κάλλιον εμού. Όμως με το 308Α ΚΠΔ η ληστεία μετά φόνου, και η λαθρομεταφορά με αποτέλεσμα τον θάνατο, παραπέμπονται με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και προέδρου εφετών, ενώ η απλή ανθρωποκτονία απαιτεί βούλευμα. Κάνω λάθος; Πριν όμως την νομοθετική μεταρρύθμιση που υποστηρίζετε, η παραπομπή στα εγκλήματα γινόταν με σύμφωνη γνώμη. Δεν υποστήριξα ποτέ ότι έχω το αλάθητο του Πάπα, το οποίο μάλλον έχετε εσείς. Παρόλα αυτά, έχω την γνώμη ότι όλοι οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, ενδιαφερόμαστε για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Και τα ασφαλιστικά αποτελούν πραγματική τροχοπέδη στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης. Έχω την άποψη ότι ο θεσμός των ασφαλιστικών μέτρων ευνοεί και την στρεψοδικία και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Το θέμα της προσωρινής δικαστικής προστασίας θα μπορούσε να λυθεί κατά το γερμανικό πρότυπο ήτοι την προσωρινή διαταγή του δικαστή μέχρις εκδικάσεως της αγωγής.

      Διαγραφή
    4. Δημήτριος Ζιγκόλης12 Δεκεμβρίου 2015 στις 10:22 μ.μ.

      Δεν έφτασα ακόμη στον δεύτερο βαθμό, και όπως φαίνεται τον Ν. 1608/1950 τον γνωρίζετε εσείς κάλλιον εμού. Εξάλλου ουδέποπτε διεκδίκησα κανένα "αλάθητο". Όμως η ληστεία μετά φόνου, η λαθρομεταφορά με αποτέλεσμα τον θάνατο, καθώς και σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών που επισύρουν ποινές ισόβιας παραπέμπονται με σύμφωνη γνώμη προέδρου και εισαγγελέα εφετών. Ενώ η απλή ανθρωποκτονία του 299 ΠΚ απαιτεί βούλευμα. Στην Γερμανία, η παραπομπή του κατηγορουμένου, γίνεται με σύμφωνη γνώμη του προέδρου του αρμοδίου δικαστηρίου, για όλα τα εγκλήματα (άρθρο 201, 202 γερμΚΠΔ). Θεωρώ όμως ότι ο θεσμός των ασφαλιστικών μέτρων, αποτελεί τροχοπέδη στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρόν για πολλούς στρεψόδικους διαδίκους.

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή κε συνήγορε απ' όλα αυτά που αναφέρει στην παρέμβασή του ο κος Ζιγκόλης εσείς μείνατε μόνο στο άρθρο 308 ΚΠΔ; Κάτι από τα υπόλοιπα δεν σας έκανε εντύπωση να το σχολιάσετε; Προφανώς όχι! Η κατάργηση της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων σας βρίσκει σύμφωνο; Η κατάργηση της διαδικασίας ενώπιων των συμβουλίων το ίδιο; Μάλλον και η κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων; Δεν αντιλαμβάνεστε ενδεχομένως ότι οι Χώρες που θέλουν να λέγονται προηγμένες έχουν αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης με γνώμονα τον πολίτη και αυτόν που προσφεύγει σε αυτήν και όχι ένα σύστημα που εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτό είπε εν ολίγοις ο κος Ζιγκόλης, αλλά σε σας έκανε εντύπωση μόνο η "ελλιπής ενημέρωσή του" (κατά τη δική σας έκφραση, την οποία φυσικά δεν ενστερνίζομαι, απλά την επικαλούμαι). Δυστυχώς βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Ελπίζω οι πλειοψηφία των συναδέλφων σας να "έμεινε" στις λοιπές τοποθετήσεις του κου Ζιγκόλη και εύχομαι, αν θέλουμε μια μέρα να δούμε τη Δικαιοσύνη να γίνεται, όπως λένε, πολλοί ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας, να ενστερνίζονται τις θέσεις του. Όταν ο ίδιος ο πολίτης, όταν προσφεύγει σε ένα δικηγόρο, γνωρίζει ότι με τις αναβολές και τις λοιπές καθυστερήσεις, θα πάρει τελεσίδικη απόφαση σε πέντε χρόνια, τότε η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

      Διαγραφή
  4. Αυτο με τα ασφαλιστικα ειναι η μπαλα στην εξεδρα, ενω ο συνηγορος σας εθεσε το ζητημα της περατωσης της ανακρισης με το 308Α.
    Ενας αδιαβαστος πρωτοδικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτριος Ζιγκόλης21 Δεκεμβρίου 2015 στις 5:28 μ.μ.

      @ "αδιάβαστος πρωτοδίκης": κ. Συνέδελφε, είμαι περισσότερο "αδιάβαστος" από τον συνήγορο και από εσάς τον ίδιο. Και από ποδόσφαιρο έχω "μαύρα μεσάνυχτα". Πάντως σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση "οφ σάιντ" στην οποία μάλλον είστε εσείς και ο "αδιάβαστος συνήγορος".

      Διαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΚΟΣ ΜΙΚΡΟΥΔΗΣ) ΘΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΩ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟ ΖΙΓΚΟΛΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ Γ.Σ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΚΕΓΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΙΜΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Εισαγγελέα, 1) ενότητα, 2)ενότητα, 3 ενότητα, εναντίον τίνος; Τι χρειάζεται μια ενότητα που μάλιστα τρόπον τινά απαγορεύεται από το Σύνταγμα, με την έννοια ότι η ανεξαρτησία του δικαστή (και του εισαγγελέα)δεν συμβιβάζεται, μάλλον δεν συνοδηπορεί με την έννοια της ενότητας.
    Πάρα πολύ μάλιστα φοβάμαι ότι η ¨ενότητα" των δικαστικών λειτουργεί εναντίον της κοινωνίας! Αλήθεια, κ Ζιγκόλη, εσάς σας πείθει η κρίση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και της ΟλΕλεγκτικού Συνεδρίου ότι τα αναδρομικά του 2008 ήταν όχι αφαρμογή της απόφασης 13/2006 του Μισθοδικείου αλλά έκτακτη παροχή του δύστυχου Κράτουςε μας προς τους δικαστικούς (και τα μέλη του ΝΣΚ λόγω ¨πρόσθετου μεγάλου φόρτου εργασίας από το 2003 έως το 2007 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και των οικονομικών μεταναστών"; Να σας πείθει, τι να πω... Αν όμως δεν σας πείθει, όπως δεν επείθει κανέναν ορθοφρονούντα πολίτη, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε και εσείς, μήπως η τρις ενότητα που προτείνετε είναι πράγματι καταστροφική για την Πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστές τοποθετήσεις ειδικά για τα 3 και 4 θέματα. Μακάρι όλοι και ειδικά οι ανώτεροι δικαστές να ενστερνίζονταν τις θέσεις του κου Ζιγκόλη και να αγωνίζονταν για να αποκτήσουν την "υπόσταση" νόμου. Συνεχίστε κε Ζιγκόλη να αγωνίζεστε με το ίδιο πάθος και να ξέρετε θα μας έχετε δίπλα σας. Θα πρέπει κάποτε να γίνει μια επίσημη συζήτηση για το θέμα της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων με τη συμμετοχή φορέων της δικαιοσύνης, του Υπουργείου και των δικηγορικών συλλόγων όλης της Χώρας και να κατατεθεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση ώστε να απόκειται στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίζει στους εκάστοτε κώδικες ποιες αποφάσεις, πως και αν θα αιτιολογούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκαιο έχετε για την εντοπιότητα. Διαμένω σε πόλη της κεντρικής Ελλάδας, πρέπει να διανύω 120 χιλιόμετρα κάθε φορά που έχω υπηρεσία γιατί δεν μπορώ να υπηρετήσω στην πόλη που γεννήθηκε ο σύζυγός μου, ο οποίος μάλιστα δεν μεγάλωσε σε αυτή, ούτε έχει συγγενείς εκεί. Ο δικός μου τόπος καταγωγής... η πολύ νότια Ελλάδα. Το θέμα έχει καταντήσει γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ' εσας εχει καταντησει γελοιο, σε αλλους οχι..
      εκτος αν θες να υπηρετησεις σε μεσαιου μεγεθους πρωτοδικειο που δεν υπαρχουν εντοποιοτητες και να υπαρχουν 2-3 ντοπιοι, οποτε ο ξενος ειναι παντα ετοιμος να δικασει τη δυσκολη εργατικη, που ο ενας δικηγορος ειναι φιλος προσωπικος, τη συκοφαντικη, που την εχει ο δικηγορος που εκανε ασκηση, το τριπλο αυτοκινητο, που ο παθων ειναι φιλος του μπαμπα....

      Διαγραφή
    2. Βέβαια αν ο "ντόπιος" έχει γεννηθεί στο Ιασώ όπως η μισή Ελλάδα, τότε κώλυμα δεν υπάρχει. Ετσι δεν είναι;
      Βλέπω στο μεσαίου μεγέθους πρωτοδικείο, που αρα εχει τουλαχιστον 100.000 πληθυσμό, όλοι ειναι γνωστοι; Ποσο μας αρεσουν οι υπερβολες... Αν καποιος ειναι φιλος/γνωστος εχει λόγο αποχής από τα καθήκοντά του στη συγκεκριμένη υπόθεση, σού θυμίζω. Γι αυτο υπαρχουν οι διατάξεις περι αποχής. Το να μην τις επικαλείται κάποιος ενώ ισχύουν, εκεί είναι το γελοίο (μάλλον το τραγικό).

      Διαγραφή
  9. εγώ έκανα δύο γάμους και χώρισα και τις 2 φορές. έχω 2 κόρες ασκούμενες δικηγόρους σε διαφορετικές πόλεις, έχω κωλύματα και κολλήματα σχεδόν παντού!!!! οπότε μη στενοχωριέσαι για τα 120 χιλιόμετρα, υπάρχουν και αεροπλάνα και βαπόρια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ