Σελίδες

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΕΔΔΑ: Καταδίκη πληροφοριοδότη που αποκάλυψε φορολογικά έγγραφα της εργοδότριας εταιρείας του. Μη παραβίαση της ΕΣΔΑ

 


 

 

Καταδίκη πληροφοριοδότη που αποκάλυψε φορολογικά έγγραφα της εργοδότριας εταιρείας του. Μη παραβίαση της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Halet κατά Λουξεμβούργου της 11.5.2021 (αριθ. 21884/18)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινική καταδίκη του προσφεύγοντος στην υπόθεση «Luxleaks» για γνωστοποίηση φορολογικών εγγράφων που αφορούσαν ορισμένους από τους πελάτες της εργοδότριας εταιρείας του.

Τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου δεν δέχτηκαν την παροχή πληροφοριών ως δικαιολογία για τις ενέργειες του προσφεύγοντος, κρίνοντας ότι η αποκάλυψη των εγγράφων, τα οποία υπόκεινται σε επαγγελματικό απόρρητο προκάλεσε βλάβη  στην εργοδότρια εταιρεία- ιδίως, προσέβαλε τη φήμη της εταιρείας και προκάλεσε την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών στις εσωτερικές ρυθμίσεις ασφάλειας – η οποία υπερέβαινε το δημόσιο συμφέρον. Το Εφετείο καταδίκασε τον προσφεύγοντα σε πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι η καταδίκη του ισοδυναμούσε με δυσανάλογη παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης του.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης, το ΕΔΔΑ εξέτασε καταρχάς αν ο προσφεύγων έπρεπε να χαρακτηριστεί ως «πληροφοριοδότης» με βάση τους σκοπούς και τα κριτήρια της νομολογίας του. Το ΕΔΔΑ, αν και δέχτηκε ότι ο προσφεύγων έπρεπε να χαρακτηριστεί ως πληροφοριοδότης, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το Εφετείο για να κρίνει ότι τα έγγραφα που αποκάλυψε ο ίδιος ήταν ήσσονος ενδιαφέροντος, και άρα δεν δικαιολογούσαν την αθώωσή του, εξέτασε προσεκτικά τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση βάσει των κριτηρίων που καθορίζει η νομολογία του ΕΔΔΑ.

Το ΕΔΔΑ παρατήρησε επίσης ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν λάβει υπόψη, ως ελαφρυντικό στοιχείο, την «αντικειμενική φύση των ενεργειών του προσφεύγοντος» και, ως εκ τούτου, είχαν επιβάλει ένα αρκετά ήπιο πρόστιμο. Αυτό θα μπορούσε λογικά να θεωρηθεί ως σχετικά ήπια ποινή, η οποία δεν θα είχε πραγματική ανασταλτική επίδραση στην άσκηση της ελευθερίας του προσφεύγοντος ή άλλων εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο εκτίμησης των συμβαλλομένων κρατών στον τομέα αυτό, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν επιτύχει μια δίκαιη ισορροπία στην παρούσα υπόθεση μεταξύ της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων αφενός της εργοδότριας του προσφεύγοντος και της ανάγκης προστασίας της ελευθερίας  έκφρασης του προσφεύγοντος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε με πλειοψηφία (πέντε ψήφους προς δύο), ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της ΕΣΔΑ, λόγω της ποινικής καταδίκης του προσφεύγοντος στην υπόθεση «Luxleaks» για δημοσίευση φορολογικών εγγράφων  που αφορούν ορισμένους από τους πελάτες της εργοδότριας εταιρείας του.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ