Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΠΑΤΡΑ: Δικηγόροι καταγγέλλουν Εφέτη για ανάρμοστη συμπεριφορά
Κυρ. 28 Νοεμβρίου 2010, 13:14
Δ
ικηγόροι εναντίον δικαστικού λειτουργού, και μάλιστα εφέτη! Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους των δικαστών και των δικηγόρων της Πάτρας ενώ στάθηκε αφορμή για την αιφνιδιαστική επίσκεψη επιθεωρητή του Αρείου Πάγου στην πόλη...
Το θέμα αφορά στην κινητοποίηση δικηγόρων της Πάτρας οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν, ακόμα και εγγράφως, την απομάκρυνση ενός δικαστή από την πόλη της Πάτρας. Ο λόγος τον οποίο προβάλλουν, όπως -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρεται στο έγγραφο διαμαρτυρίας που συνέταξε ο δικηγορικός σύλλογος Πατρών και απέστειλε στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, είναι κατά βάση η ανάρμοστη συμπεριφορά του εν λόγω δικαστικού λειτουργού απέναντι σε μέλη του κλάδου, δηλαδή στους δικηγόρους. Αναφέρεται δηλαδή ότι μιλάει απρεπώς σε δικηγόρους και επιδεικνύει πρωτοφανή συμπεριφορά η οποία πολλές φορές εξοργίζει ή ακόμα και μειώνει την προσωπικότητα. Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έφθασαν στην έγγραφη και συνάμα επίσημη διαμαρτυρία τους ζητώντας την αντικατάσταση του δικαστή. Ισχυρίζονται επιπλέον ότι ο Εφέτης ενεργεί με τρόπο ο οποίος παρεμποδίζει, κατά κάποιον τρόπο και έμμεσα, την απόδοση δικαιοσύνης. Πώς υποστηρίζεται ότι συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει στις περιπτώσεις δικών, οι οποίες πραγματοποιούνται εφόσον έχουν προηγηθεί δύο διακοπές τους στο δικαστήριο. Το πανελλήνιο όργανο των δικηγόρων (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων) έχει πάρει απόφαση εδώ και καιρό, τα μέλη της να μην παρίστανται σε υποθέσεις που έχουν διακοπεί δύο και περισσότερες φορές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, καταγγέλλεται πως ο εν λόγω Εφέτης παραβλέπει την απόφαση της Ολομέλειας και διορίζει αυτεπάγγελτα νομικούς εκπροσώπους των εμπλεκομένων αναγκάζοντάς τους να κάνουν τη δίκη. Μετά από όλες αυτές τις καταγγελίες, η ηγεσία του Αρείου Πάγου ανέθεσε την υπόθεση σε επιθεωρητή εισαγγελέα ο οποίος από την Δευτέρα το πρωί βρίσκεται στην Πάτρα προκειμένου να έχει απευθείας ενημέρωση και να διευθετήσει το ζήτημα. Ο συγκεκριμένος δικαστής ασκεί τα καθήκοντά του στο Εφετείο της Πάτρας και μάλιστα έχει αρκετά χρόνια θητείας στη συγκεκριμένη δικαστική υπηρεσία.
Του είχαν γίνει συστάσεις...
Το θέμα, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί. Πριν από μερικούς μήνες είχε υπάρξει ανάλογη αντίδραση εκ μέρους των Πατρινών δικηγόρων, δίχως να φθάσουν στο σημείο της αποστολής έγγραφης διαμαρτυρίας. Αλλά είχαν γίνει παράπονα σε άλλον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου κατά τη διάρκεια μιας τακτικής επίσκεψής του στην Πάτρα. Τότε μάλιστα, λέγεται πως είχαν γίνει οι αναγκαίες συστάσεις και το θέμα εθεωρείτο πως είχε λήξει. Αντιθέτως, το πρόβλημα συνεχίστηκε και μένει να δούμε αν τώρα θα υπάρξει κάποια δραστική εξέλιξη..



============


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Ως προς την απρεπή συμπεριφορά του συναδέλφου (αν πράγματι ισχύει) δεν μπορώ να πω τίποτα. Στην Αθήνα ως Πάρεδρος είχε τύχει να θέλω ν’ ανοίξει η γη να με καταπιεί από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι (ελάχιστοι) Πρόεδροι Πρωτοδικών συμπεριφέρονταν στους διαδίκους και τους συνηγόρους τους. Και είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από τους συναδέλφους – αναγνώστες έχουν βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να το πάρουμε (όλοι μας) απόφαση. Η εξουσία που έχουμε είναι δοτή (άρθρο 1 §3 του Συντ. «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».) και οφείλουμε να την ασκούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετείται το αγαθό της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε ότι οι πολίτες δε μας υπολογίζουν (εμάς τους δικαστές), όταν εμείς οι ίδιοι προσβάλουμε και λοιδορούμε τους παράγοντες της δίκες εξ καθέδρας, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που οι ίδιοι (οι πολίτες) μας έδωσαν για να τους υπηρετούμε (ναι κύριοι, υπηρέτες του Ελληνικού λαού είμαστε και όχι αφέντες του). Ως προς το δεύτερο λόγο για τον οποίο κατηγορείται ο συνάδελφος, εκεί η επιστήμη (νομική, φιλοσοφία, ψυχολογία, ψυχιατρική κ.τ.λ.), σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αν κατάλαβα καλά, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει λάβει απόφαση να μην παρίστανται σε υποθέσεις που έχουν διακοπεί δύο και περισσότερες φορές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Δηλαδή, αν και διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της δικαιοσύνης, εντούτοις απαιτούν την αναβολή της διακοπείσας δίκης σε άλλη δικάσιμο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίταση του προβλήματος. Τι να πω. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι η ομοιοπαθητική και ο Μιθριδατισμός θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ