Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τι παραδέχεται για τη Δικαιοσύνη ο αντεισαγγελέας Γιώργος Κολιοκώστας


Κόλαφο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί εισήγηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφού όχι μόνο κάνει λόγο για «εισαγγελείς οπισθοφύλακες και απλούς θεατές», αλλά αποκαλύπτει ότι η δικαιοσύνη «αποκρύπτει την αλήθεια (σ.σ. κοινώς κουκούλωμα) σε θέματα που την αφορούν»

Ο «θησαυρός» των αποκαλυπτικών αυτών στοιχείων περιλαμβάνονται στην εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Κολιοκώστα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις αρχές του περασμένου μήνα για την αντικατάσταση ή μη των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (αρ. 9/2012) που καθαρογράφτηκεπεριέχει εξαιρετικά στοιχεία, διόλου κολακευτικά για τους δύο εισαγγελείς, ενώ περιλαμβάνει σοβαρές καταγγελίες για τη στάση της πλειονότητας των εισαγγελικών λειτουργών αλλά και για νοοτροπίες που επικρατούν στην ίδια τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Κολιοκώστας, ήταν απορριπτικός ως εισηγητής στο ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης,Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελικών λειτουργών που οι ίδιοι είχαν ζητήσει. Ωστόσο, οι επισημάνσεις του στην μακρά και λεπτομερή εισήγηση του, κυρίωςγια τη λειτουργία της δικαιοσύνης και για τη στάση της πλειονότητας των συναδέλφων του διόλου τιμητική είναι για το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Κολιοκώστας δηλώνει πως γνώρισε τους δύο εισαγγελείς την περίοδο 2006-2008 όταν ήταν προϊστάμενος τους και είχε μαζί τους υπηρεσιακή συνεργασία «άριστη» και είχε σχηματίσει «την άποψη ότι είναι ικανότατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, πολύ δυναμικοί και εργατικοί, με το προσήκον εισαγγελικό ήθος και σθένος, αφοσιωμένοι στο καθήκον. Ιδιαίτερα ο πρώτος (σ.σ. Γρ. Πεπόνης) είναι αποφασιστικός, αυστηρός, μαχητικός και άτεγκτος».

Στην προσπάθεια του να εξάρει τα προσόντα των δύο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, τους αντιδιαστέλει με την πλειονότητα των συναδέλφων τους τονίζοντας:«δυστυχώς στον κλάδο δεν έχουμε πολλούς με τα προσόντα αυτά».
Βέβαια και οι ίδιοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν εκφεύγουν της κριτικής του καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν θα είμαι καθόλου επιεικής ως προς την ενέργεια τους να υποβάλλουν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την παραίτηση τους. Ήταν ενέργεια προδήλως βεβιασμένη, που έγινε υπό συνθήκες υπερβολικής ψυχικής φορτίσεως, Όμως, κρινόμενη αντικειμενικά, δεν στηρίζεται σε νόμιμη βάση, αφού ισοδυναμεί με άρνηση εκτελέσεως της υπηρεσίας που τους ανέθεσε τοΑνώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, εγγίζουσα τα όρια του πειθαρχικού ελέγχου, και ως τέτοια τη θεωρώ απαράδεκτη».

Και ο κ. Κολιοκώστας δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει την κριτική του στην στάση των, υπό κρίση, οικονομικών εισαγγελέων:
«Ο δικαστικός λειτουργός μόνο για σοβαρούς (σπουδαίους) λόγους μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση του από συγκεκριμένη υπηρεσία και ως τέτοιοι λόγοι μπορεί να θεωρηθούν λόγοι υγείας, οικογενειακοί κλπ., ενώ ο επικαλούμενος από τους εισαγγελείς λόγος δεν ήταν τέτοιος (δηλαδή σπουδαίος), ώστε να δικαιολογεί την ενέργεια τους αυτή. Οι προσωπικές πικρίες, είναι μεν δικαιολογημένες (γιατί οι εισαγγελείς αυτοί προσπάθησαν και το έργο τους είναι πράγματι αξιόλογο), όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγους παραιτήσεως από την εκτέλεση της υπηρεσίας.
Ο δικαστικός λειτουργός και ιδιαίτερα ο εισαγγελέας, που έχει ως αποστολή την κίνηση της ποινικής διαδικασίας προς διερεύνηση τελέσεως των εγκλημάτων, μένει όρθιος και απτόητος στην εκτέλεση του καθήκοντος και δεν κάμπτεται, ούτε από μελετώμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε από απειλές και άλλες πιέσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές. Το μόνο δικαίωμα που εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν είναι η παραίτηση του από το δικαστικό σώμα, ενέργεια που αν γίνεται διαρκούντος του χειρισμού μιας δικαστικής υποθέσεως, με την επίκληση παρόμοιων λόγων, είναι και πάλι κατά την άποψη μου κατακριτέα και απαράδεκτη».

Κατά τον κ. Κολιοκώστα το περιεχόμενο των αιτήσεων αντικατάστασης που υπέβαλαν οι «δυναμικοί και εργατικοί» εισαγγελείς ήταν «γριφώδες» και «δυσνόητο» και όσο για τις παρεμβάσεις ήταν «ασαφείς», «αδιευκρίνιστες». «κρυπτογραφημένες» και τα στοιχεία «ανεπαρκή». Πρότεινε, όμως, να μην αντικατασταθούν κρίνοντας τους επιεικώς, με το αιτιολογικό ότι «έχουμε αρκετούς οπισθοφύλακες και απλούς θεατές (εισαγγελείς) στο δικαστικό σώμα, μαχόμενους εισαγγελείς όμως λίγους και γι αυτό στα λάθη τους πρέπει να είμαστε επιεικείς».

Από την κριτική του δεν ξεφεύγει ούτε η ίδια η Δικαιοσύνη για την οποία έγραψε :
«Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, που κύριο έργο της είναι η ανεύρεση της αλήθειας, ενώ την αναζητεί από όλους τους άλλους και μάλιστα με κυρώσεις, όταν πρόκειται για δικά της θέματα την αποκρύπτει και μάλιστα επισήμως».

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, όπως είναι γνωστό, δέχθηκε την εισήγηση του κ. Κολιοκώστα και τις σκέψεις που περιελάμβανε σε αυτήν. Ωστόσο η μειοψηφία, η οποία συγκροτήθηκε και από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, πρόεδρο κ. Ρένα Ασημακοπούλου και εισαγγελέα κ. Ιωάννη Τέντε και δύο ακόμα μέλη , αποτελεί κόλαφο για την στάση των δύο εισαγγελέων αφού κάνουν λόγο για «ασύνετη αντίδραση με θορυβώδεις ισχυρισμούς και υπαινιγμούς για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο τους και μάλιστα από θεσμικούς παράγοντες».

«Έδωσαν, έτσι, την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για ουσιαστική εκπλήρωση του έργου που τους ανατέθηκε (από το οποίο μάλιστα ζήτησαν αδόκιμα την αποδέσμευση τους) και περισσότερο για την εύκολη δημοσιότητα, συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει προς την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού. Προβληματική, τέλος εκτιμάται ότι θα είναι η συνεργασία των ανωτέρω Αντεισαγγελέων, τόσο με τους προϊσταμένους τους, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης των τελευταίων προς αυτούς, όσο και για τους υφισταμένους τους, στοιχείο προφανώς απαραίτητο για την αποτελεσματική εκπλήρωση του νομοθετικού σκοπού, για τον οποίο θεσπίστηκε η θέση του Οικονομικού Εισαγγελέως».


================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

8 σχόλια:

  1. Aλήθειες λέει αλλά χωρίς θέληση να βάλει κανείς τον δάχτυλο επί των τύπων των νήλων.
    Ρίξτε μια ματιά και σ' αυτό το άρθρο γιατί τελικά οι έχοντες πρόσβαση στα ΜΜΕ μεγαλοδικηγόροι μπορούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο και να μας κάνουν και μαθήματα δικαστικού ήθους και δικαιοσύνης και δημοκρατίας και απ' όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολο να κάνεις σχόλια για ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς και τα καλοαναθρεμένα παιδιά τους ( με γαλλικά και πιάνο ) που υπηρετουν τη Δικαιοσυνη. Πάντως ο Κ. Κολιοκώστας έχει απόλυτο δίκαιο. Το θέμα είναι αν βλέπει δίπλα του και αν μπορεί να επιβάλει το δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά κανόνα, όταν ένας ανώτατος- εισαγγελέας συνηθέστερα παρά δικαστής - λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, δηλαδή αρχίζει να μέμφεται τον εργασιακό χώρο στον οποίο έχει σταδιοδρομήσει, έχει στην άκρη του μυαλού του, το να συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία σε άλλους χώρους, συνηθέστερα (και πάλι) στην πολιτική. Το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις αυτό μας έχει δείξει και διδάξει. Εύχομαι, ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος στην πορεία στο εισαγγελικό τομέα του έχει επιδείξει πολύ καλή επιστημονική κατάρτιση και γνώση των καθηκόντων και του ρόλου του εισαγγελέα στην ελληνική κοινωνία, να μην "υποπέσει" σε κάποιο τέτοιου είδους ατόπημα και να μην επιδείξει στο μέλλον ανάλογη συμπεριφορά γιατί πρώτα απ' ολα ο ίδιος θα ζημιωθεί μακροπρόθεσμα και θα γκρεμίσει όσα με τον αγώνα της ζωής του πέτυχε. Επίσης, επειδή για πολλούς νεότερους συναδέλφους του υπήρξε πρότυπο και υπόδειγμα, θα έπρεπε, εάν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα είναι αληθή, να είναι πιο συγκρατημένος σε χαρακτηρισμούς και να εξειδικεύει περισσότερο τις αναφορές και τις αξιολογήσεις του, ώστε να μην δημιουργείται η αίσθηση του "συλλήβδην". Το μέλλον θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αξιότιμος κύριος Εισαγγελέας παραδόξως (και ο νοών νοείτο) παραγνωρίζει το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, και ιδίως του πρώτου, έχει αφιερωεθεί με όλες τις δυνάμεις της σωματικές, πνευματικές και ψυχικές στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, την ορθή εφαρμογή του δικαίου και την απόδοση αληθινής δικαιοσύνης. Περαιτέρω, με το ήθος τους και το κοινωνικό παράστημα συμβάλλουν καθημερινά με την παρουσία τους στις δικαστικές αίθουσες στην αποκατάσταση της τρωθείσας υπόληψης του δικαστικού σώματος εν γένει. Δεν χρειέζονται την επιείκεια σας Αξιότιμε κύριε Κολιοκώστα, Εισαγγελείς πρότυπα χρειάζονται και εμπροσθοφύλακες στον αγώνα για αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι το δίλημμα και η πρόκληση. Ποιός θα αναλάβει το ρόλο αυτό? Ειδικά, όταν αρκετοί από τους παλαιούς δικαστές και εισαγγελείς επιλέγουν να καταστρέφουν αυτό που τους τρέφει (πνευματικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Διόρθωση λάθους
    "επί των τύπων των ήλων" θέλαμε να πούμε φυσικά.
    Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση του σχολίου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...αλλά χωρίς θέληση να βάλει κανείς τον δάχτυλο επί των τύπων των νήλων..."

    What is "νήλων"???

    Ἐὰν μὴ ἴδω ἐν ταῖς χερσὶν αὐτοῦ τὸν τύπον τῶν ἥλων, καὶ βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων...
    (Το Κατά Ιωάννην Άγιον Ευαγγέλιον, κεφ. Κ', στ. 25)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα διαφωνήσουν πολλοί, πιστεύω, με την άποψη ότι υπάρχουν μεταξύ των Δικαστικών Λειτουργών [εν συνόλω] και "απλοί θεατές". Όμως, δεν είναι δυνατόν η φήμη αυτής της μικρής μειοψηφίας Λειτουργών να χαρακτηρίζει τους υπολοίπους, οι οποίοι εργάζονται υπό αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες (πρώτα απ' όλα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ), ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να υπηρετήσουν τη Δικαιοσύνη. Να μη λησμονούν οι επικριτές των Ευσυνειδήτων Δικαστικών Λειτουργών, ότι τα πλαίσια για την άσκηση των καθηκόντων των τελευταίων που τίθενται από τους νομοθετούντες, δεν είναι πάντα τα δέοντα [και πώς θα μπορούσαν να είναι, όταν η αντιμετώπιση των παρανομούντων καθίσταται με νεότερα νομοθετήματα όλο και πιο επιεικής, ή όταν νεότεροι συνάδελφοι του κ. Αντεισαγγελέα του Α.Π. έχουν το υπηρεσιακό μεράκι να ερευνήσουν αδικήματα μείζονος ποινικής αξιολογήσεως τελούμενα από πολιτικά πρόσωπα, αλλά σκοντάφτουν στο Νόμο-τερατούργημα "περί ευθύνης υπουργών;;]!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάλι βρίσκω λίαν προκλητικό τον συγκεκριμένο κύριο...

    "Ο δικαστικός λειτουργός και ιδιαίτερα ο εισαγγελέας, που έχει ως αποστολή την κίνηση της ποινικής διαδικασίας προς διερεύνηση τελέσεως των εγκλημάτων, ΜΕΝΕΙ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΕΤΑΙ, ούτε από μελετώμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε από απειλές και άλλες πιέσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές".

    Αλήθεια; Μήπως να μπαίνατε και στη σειρά και να φωνάζατε παραγγέλματα ως άλλοι ΟΥΚάδες;

    «Ευτυχώς» (και ελπίζω να γίνεται αντιληπτός ο σαρκασμός μου) υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοντωθεί ψυχολογικά ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης και οι περισσότεροι εξ αυτών εκπορεύονται εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ