Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Χρονικά Δικονομικού Δικαίου | Απρίλιος - Ιούνιος 2024


 

 

 


Κυκλοφόρησε το  τεύχος 2/2024 (Απρίλιος - Ιούνιος) του περιοδικού ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

• Παναγιώτης Κολοτούρος Το πρόβλημα της γνωστικής ανισότητος και αποδεικτικής ασυμμετρίας εις το πεδίον των αστικών περιβαλλοντικών δικών (259)

• Παναγιώτης Γιαννόπουλος Η απόρριψη της αγωγής ως προώρως ασκηθείσας – Ζητήματα δικονομικού και ουσιαστικού δικαίου (286)

• Στέφανος Καραμέρος Ζητήματα παραδεκτής προβολής αυτοτελών ισχυρισμών στην πρωτοβάθμια και την έκκλητη δίκη των ειδικών διαδικασιών (314)

• Ιφιγένεια Παπαχρήστου Η υπεισέλευση του υπερθεματιστή στην έννομη σχέση της μίσθωσης κατ’ άρθρο 1009 ΚΠολΔ (329)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

• ΑΠ 243/2023: Αναγνωριστική αγωγή με αντικείμενο την αυθεντική διάγνωση έννομης σχέσης στην οποία δεν μετέχει ο ενάγων ως υποκείμενο αυτής. Nομιμοποιητική λειτουργία του εννόμου συμφέροντος. Αγωγή εγγυήτριας κατά ασφαλιστικής εταιρείας, με αίτημα την αναγνώριση της υποχρέωσης της τελευταίας για καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης στη δανείστρια τράπεζα (λήπτη της ασφάλισης) (με παρατηρήσεις Αθ. Καστανίδη) (361)  

• ΑΠ 341/2023: Παραγραφή. Αν η αγωγή απορριφθεί για λόγους τυπικούς, όπως λόγω αοριστίας, και ο δικαιούχος επανασκήσει αυτήν εντός έξι μηνών από την τελεσίδικη απόρριψή της, η παραγραφή θεωρείται διακοπείσα με την πρώτη αγωγή, εφόσον η δεύτερη έχει την ίδια ιστορική και νομική αιτία. Πότε υπάρχει ταυτότητα ιστορικής αιτίας επί διαδοχικών αγωγών με αντικείμενο την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα (με παρατηρήσεις Χρ. Τσαβατόπουλου) (374)

• ΑΠ 479/2023: Υπέρμετρη ποινική ρήτρα. Η προβολή της ένστασης μείωσης υπέρμετρη ς ποινικής ρήτρας το πρώτον στην δευτεροβάθμια δίκη υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 527 ΚΠολΔ (με παρατηρήσεις Εμμ. Μαυραντωνάκη) (399)

• ΑΠ 570/2023: Δικονομικός τύπος της παραίτησης από το δικόγραφο της αίτησης αναίρεσης (με παρατηρήσεις Δ. Παπανικολάου από κοινού με την ΤρΕφΛαμίας 8/2023) (405)

• ΤρΕφΛαμ 8/2023: Παραίτηση από το δικόγραφο και από το δικαίωμα της αγωγής. Αν η παραίτηση γίνεται από δικαίωμα που έχει ως αντικείμενο και κληρονομιαία ακίνητα, απαιτείται η υποβολή της στον τύπο συμβολαιογραφικού εγγράφου (με παρατηρήσεις Δ. Παπανικολάου από κοινού με την ΑΠ 570/2023) (407)

• ΑΠ 1370/2023: Αναίρεση. Η δήλωση του αναιρεσείοντος που επισπεύδει τη συζήτηση ότι «η υπόθεση δεν εισάγεται προς συζήτηση» ως προς έναν από τους αναιρεσιβλήτους-απλούς ομόδικους, δεν έχει την έννοια της παραίτησης του δηλούντος από το δικόγραφο της αναίρεσης, αλλά της παραίτησής του από το δικόγραφο της κλήσης προς συζήτηση της αναίρεσης ως προς τον εν λόγω αναιρεσίβλητο (με παρατηρήσεις Αγγ. Χαραλαμπίδου) (417)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

• ΔικΕΕ C-87/22: Διεθνής δικαιοδοσία επί υποθέσεων γονικής μέριμνας. Ερμηνεία του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΚ) 2201/2003  (με παρατηρήσεις Χρ. Λαμπρόπουλου) (422)

• ΔικΕΕ C-531/22: Αυτεπάγγελτος έλεγχος της καταχρηστικότητας προδιατυπωμένης συμβατικής ρήτρας σε καταναλωτική σύμβαση. Κάμψη του δεδικασμένου διαταγής πληρωμής στο στάδιο της ανακοπής κατά της εκτέλεσης (με παρατηρήσεις Κ. Σημαιοφορίδου από κοινού με την ΔικΕΕ C-724/22) (441)

• ΔικΕΕ C-724/22: Αυτεπάγγελτος έλεγχος της καταχρηστικότητας προδιατυπωμένης συμβατικής ρήτρας σε καταναλωτική σύμβαση. Κάμψη του δεδικασμένου διαταγής πληρωμής στο στάδιο της ανακοπής κατά της εκτέλεσης (με παρατηρήσεις Κ. Σημαιοφορίδου από κοινού με την ΔικΕΕ C-531/22) (452)

ΛΟΙΠΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

• ΑΠ 248/2023: Αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις δεν αποτελούν δεδικασμένο για τα πολιτικά δικαστήρια, ενώ και το καθιερούμενο με το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ τεκμήριο αθωότητας δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε αποδεικτικό πόρισμα σύμφωνο με το αθωωτικό αποτέλεσμα της ποινικής δίκης (473)

• ΑΠ 258/2023: Αδικοπραξία. H επίκληση και προσκόμιση σχεδίου δικαστικής απόφασης ενώπιον δικαστηρίου, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι πρόκειται περί οριστικής αποφάσεως και σκοπό την παραπλάνηση του δικαστηρίου, συνιστά αδικοπραξία, για την οποία μπορεί να ζητηθεί (και) χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (476)

• ΑΠ 259/2023: Διαφορές από την αναγκαστική κατάσχεση πλοίου, η οποία επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του Ν. 2881/2001 για την ικανοποίηση χρηματικής απαίτησης απορρέουσας από σχέση ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων (478)

• ΑΠ 281/2023: Άσκηση εφέσεως. Η έφεση παραδεκτώς ασκείται με μόνη την κατάθεση του δικογράφου αυτής στη γραμματεία του εκδόντος την εκκαλούμενη απόφαση δικαστηρίου (482)

• ΑΠ 589/2023: Μετά τη σύνταξη και καταχώριση στο βιβλίο εκθέσεων του πίνακα κατάταξης ο Συμβολαιογράφος δεν μπορεί αυτεπαγγέλτως να ανακαλέσει, τροποποιήσει ή διορθώσει αυτόν, ούτε να συντάξει νέο. Αν παρόλα αυτά προβεί στη σύνταξη διορθωτικού ή τροποποιητικού πίνακα, ο πίνακας πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και μπορεί να προσβληθεί τηρουμένης της προθεσμίας του άρθρου 979 παρ. 2 ΚΠολΔ (485)

• ΑΠ 633/2023: Η ακυρότητα συγκεκριμένου Γ.Ο.Σ. δανειακής σύμβασης δεν καθιστά την οικεία απαίτηση του δανειστή ανεκκαθάριστη (488)

• ΑΠ 920/2023: Ειδική διαδικασία των πιστωτικών τίτλων (με βάση το προϊσχύσαν του Ν. 4335/2015 δίκαιο). Οι διάδικοι οφείλουν να προτείνουν τους αυτοτελείς ισχυρισμούς τους προφορικά κατά τη συζήτηση, ενώ επιπλέον αυτοί καταχωρίζονται στα πρακτικά, εκτός αν περιέχονται στις κατατιθέμενες στο ακροατήριο προτάσεις· απαιτείται, επομένως, σε κάθε περίπτωση προφορική προβολή των ισχυρισμών των διαδίκων, η οποία σημειώνεται στα πρακτικά (490)

• ΜΕφΠειρ 353/2023: Αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης αναστολής κατόπιν ασκήσεως ενδίκου μέσου κατά της απόφασης που απέρριψε την ασκηθείσα ανακοπή, η σημασία της εν λόγω αίτησης για τον καθ’ ου περιορίζεται στη δυνατότητα να ζητηθεί προσωρινή διαταγή μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση επί του ενδίκου μέσου (494)

• ΠΠρΑθ 66/2024: Πραγματογνωμοσύνη. Αντικατάσταση πραγματογνώμονος χωρεί και με αυτεπάγγελτη ενέργεια του δικαστηρίου που τον διόρισε, με αφορμή σχετική αίτηση του ίδιου του πραγματογνώμονος, καίτοι ο τελευταίος δεν νομιμοποιείται ενεργητικά να ζητήσει την αντικατάστασή του (498)

• ΠΠρΑθ 121/2024: Σε περίπτωση άσκησης αγωγής λογοδοσίας της υπό εκκαθάριση τελούσας ανώνυμης εταιρείας, απευθυνομένης κατά των εκκαθαριστών αυτής, αναγκαίος είναι ο ορισμός ειδικού εκπροσώπου για το νομικό πρόσωπο της εταιρείας, προκειμένου αυτός να παρασταθεί γι’ αυτήν και να την εκπροσωπήσει (500)

• ΠΠρΑθ 1093/2024: Σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων ο διαχειριστής νομιμοποιείται υπό την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου προς διεξαγωγή δικών για την είσπραξη των υπό διαχείριση τελουσών απαιτήσεων, ανεξαρτήτως του αν η ανάθεση της διαχείρισης των τελευταίων έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4354/2015 ή του Ν. 3156/2003 (504)

• ΜΠρΑθ 5828/2023: Η προσβολή του εγγράφου ως πλαστού αναφέρεται στο περιεχόμενό του, ενώ η αμφισβήτηση της γνησιότητάς του μόνον στην υπογραφή του εκδότη. Η προβολή της ένστασης πλαστότητας απαιτεί κατά κανόνα τη χορήγηση ειδικής πληρεξουσιότητας, ενώ για την άρνηση της γνησιότητας αρκεί γενική πληρεξουσιότητα (506)

• ΜΠρΟρ 24/2024: Το κύρος της επίδοσης σε διάδικο άγνωστης διαμονής εξαρτάται από την πλασματική επίδοση της αγωγής στον Εισαγγελέα του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί ή πρόκειται να εισαχθεί η δίκη (510)

• ΜΠρΘεσ 1437/2024: Ηλεκτρονικά διεξαγόμενος πλειστηριασμός. Ο επισπεύδων δανειστής, μετά τη διεξαγωγή τεσσάρων πλειστηριασμών που απέβησαν ατελέσφοροι λόγω της μη προσέλευσης πλειοδοτών, δικαιούται να υποβάλει αίτηση, ώστε το δικαστήριο να προσδιορίσει νέο πλειστηριασμό με την ίδια ή και κατώτερη τιμή πρώτης προσφοράς (511)

https://www.sakkoulas.com/chronika-dikonomikou-dikeou/chronika-dikonomikou-dikaiou-aprilios-iounios-2024/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ