Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΕΔΔΑ: Απόλυση εργαζομένου και μέλους συνδικαλιστικού σωματείου. Μη διαπίστωση παραβίασης της ΕΣΔΑ


 


ΑΠΟΦΑΣΗ

Hoppen και συνδικάτο εργαζομένων της ABAmberGrid κατά Λιθουανίας της 17.01.2023 (αρ. προσφ. 976/20) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο πρώτος προσφεύγων εργαζόταν στην εταιρεία ABAmberGrid και ήταν μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων της εταιρείας αυτής και δεύτερου προσφεύγοντος. Έχοντας λάβει τη συγκατάθεση της Επιθεώρησης Εργασίας (SLI), η εταιρεία απέλυσε τον πρώτο προσφεύγοντα «με τη βούληση του εργοδότη», βάσει του άρθρου 59 του εργατικού κώδικα, για λόγους που σχετίζονται με τον χαρακτήρα, την συμπεριφορά στην εργασία, τις σχέσεις του εργαζομένου με συναδέλφους κλπ.  Η δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος για οποιονδήποτε εργαζόμενο, συμπεριλαμβανομένων μελών και αρχηγών συνδικαλιστικών οργανώσεων, να απολυθεί με τη βούληση του εργοδότη, για λόγους όπως αυτοί που καλύπτονται από το άρθρο 59 του Κώδικα Εργασίας δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει εγγενώς τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους, εφόσον η εθνική νομοθεσία και πρακτική παρέχει επαρκείς διασφαλίσεις κατά των διακρίσεων.

Επίσης, το SLI είχε παραδεχτεί ότι δεν διέθετε καμία μεθοδολογία για να αξιολογήσει εάν οι λόγοι που προέβαλε ο εργοδότης σχετίζονταν πράγματι με τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες του εργαζομένου. Παρά την απόλυση του πρώτου προσφεύγοντος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και συνήφθη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Τα δικαστήρια είχαν διαπιστώσει ότι η εταιρεία είχε προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία,σύμφωνα με τα οποία ο πρώτος προσφεύγων δεν είχε εκτελέσει σωστά ορισμένα καθήκοντα, τα οποία είχαν επιβεβαιωθεί από μαρτυρίες των προϊσταμένων του και από αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Δικαστήριο δεν είχε κανένα λόγο να θεωρήσει ότι το εγχώριο νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για την προστασία των προσφευγόντων από τις εικαζόμενες διακρίσεις λόγω συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων (του εργαζόμενου) ή την εικαζόμενη παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι (του συνδικάτου).

Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 (για πρώτο προσφεύγοντα), ούτε παραβίαση του άρθρου 11 (για δεύτερο προσφεύγοντα).


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ