Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Σύσταση έκτακτου κακουργιοδικείου με όλες τις εγγυήσεις. Μη παραβίαση της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του δικαστηρίου

 



 

 

Σύσταση έκτακτου κακουργιοδικείου για εκδίκαση τραπεζικής απάτης με όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες εγγυήσεις. Μη παραβίαση της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του δικαστηρίου 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Bahaettin Uzan κατά Τουρκίας της 24.11.2020 (αριθ. προσφ. 30836/07)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα κάθε προσώπου όπως δικασθεί από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο νομίμως λειτουργούντος.

Ο προσφεύγων κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τραπεζική απάτη μέσω λογισμικού με αποτέλεσμα την υποκλοπή υπέρογκου χρηματικού ποσού που μεταφέρθηκε από την τράπεζα σε λογαριασμό της εταιρείας στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος. Για την εκδίκαση της υπόθεσης συστάθηκε, βάσει νόμου, το 8ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης. Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή  ποσού 12.314.900.000 ευρώ και σε 17 χρόνια κάθειρξης. Άσκησε καταγγελία για έλλειψη ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου.

Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 της Σύμβασης, «η δικαστική οργάνωση σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ότι ρυθμίζεται από νόμο που προέρχεται από το Κοινοβούλιο».

Στην υπό κρίση υπόθεση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η σύσταση του έκτακτου δικαστηρίου είχε σαφή βάση στο νόμο και δεν ήταν αυθαίρετη.

Όσον αφορά την καταγγελία για αμεροληψία δικαστών, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι  δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση του προσφεύγοντος στο 8ο Κακουργιοδικείο είχαν  το ίδιο καθεστώς με οποιονδήποτε άλλο δικαστή που υπηρετούσε σε άλλα δικαστήρια και είχαν τα ίδια συνταγματικά μέτρα διασφάλισης και διαδικαστικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού, της προαγωγής και της απόλυσης τους, και μία πρόσθετη εγγύηση  της  απαγόρευσης επαναδιορισμού για περίοδο τριών ετών σε υποθέσεις που αφορούν τραπεζικά αδικήματα.

Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία παραβίαση του άρθρου 6§1 όσον αφορά την νόμιμη σύσταση του δικαστηρίου και την αμεροληψία των δικαστών.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ