Οι δικαστικές αποφάσεις για επικοινωνία πρέπει να εκτελούνται με ταχύτητα. Μη εκτέλεση απόφασης επικοινωνίας για 7 χρόνια! Παραβίαση οικογενειακής ζωής!
ΑΠΟΦΑΣΗ
R.B. και M. κατά Ιταλίας της 22.04.2021 (αρ. προσφ. 41382/19)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Δικαίωμα επικοινωνίας γονέα με παιδί, σεβασμός οικογενειακής ζωής και βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Οι προσφεύγοντες πατέρας και γιός, στερήθηκαν του δικαιώματος επικοινωνίας τους μετά τον χωρισμό των γονέων. Δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισαν το δικαίωμα επικοινωνίας και διανυκτέρευσης πλην όμως ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθόσον η μητέρα παρακώλυσε την επικοινωνία παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Το δικαίωμα επικοινωνίας δεν αποκαταστάθηκε, για επτά (7) ολόκληρα χρόνια, ακόμα και όταν ο προσφεύγων αθωώθηκε από την κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του.
Το Στρασβούργο τόνισε ότι η υποχρέωση των εθνικών αρχών να λάβουν μέτρα για την επανένωση του παιδιού και του γονέα με τον οποίο δεν ζει δεν είναι απόλυτη, και η κατανόηση και η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Όμως πρέπει όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά και τα συμφέροντά τους να έχουν προτεραιότητα και κρίνεται η επάρκεια της αποτελεσματικότητας ενός μέτρου κυρίως από την εφαρμογή του και την ταχύτητα της υλοποίησής του.
Κατά το ΕΔΔΑ η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ χωρισμένων γονέων δεν μπορεί να απαλλάξει τις αρμόδιες αρχές από την εφαρμογή όλων των μέσων για τη διατήρηση του οικογενειακού δεσμού.
Το Δικαστήριο θεώρησε ειδικότερα ότι τα εγχώρια δικαστήρια δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη υλοποίηση του δικαιώματος επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί του.
Στην υπό κρίση περίπτωση το Στρασβούργο διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν έλαβαν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της ποινικής έρευνας σε βάρος του πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση, συγκεκριμένα και χρήσιμα μέτρα που θα αποσκοπούσαν στη δημιουργία αποτελεσματικής επικοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία του καθ’ού κράτους διέθετε ισχυρό «οπλοστάσιο» προκειμένου να αποφευχθεί η αποξένωση του γονέα από το παιδί του, και παρά του ότι είχαν εκδοθεί αποφάσεις για την επικοινωνία και την παρακολούθηση της οικογένειας από κοινωνικές υπηρεσίες, αυτές ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι αρχές δεν κατέβαλαν επαρκείς προσπάθειες για να προστατέψουν το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με τον γιό του. Διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της οικογενειακής ζωής.
Το Στρασβούργο επιδίκασε ποσό 10.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα για ηθική βλάβη και 11.000 ευρώ και έξοδα και δαπάνες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ