Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣτΕ με την ευκαιρία του νέου δικαστικού έτους και της εγκατάστασης του Δικαστηρίου στην προσωρινή του έδρα.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣτΕ Μ. Πικραμένου στην εκδήλωση που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία του νέου δικαστικού έτους και της εγκατάστασης του Δικαστηρίου στην προσωρινή του έδρα.

02/10/2024
 
Εξοχότατη κα Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι
 
Με πολλή χαρά σας υποδεχόμαστε στο κτίριο που θα φιλοξενήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα επόμενα δύο χρόνια.
  Η ανακαίνιση του τμήματος του Αρσακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγαζόταν το Συμβούλιο της Επικρατείας  από το 1992, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον Ιούλιο του 2021. Μετά από διενέργεια δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού, υπεγράφη η από 7.12.2023 σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Αρσάκειο Μέγαρο» και ξεκίνησαν, σχεδόν αμέσως, οι σχετικές εργασίες με ορίζοντα αποπεράτωσης την 31.12.2025.
  Ο αρχικός προγραμματισμός δεν προέβλεπε μετεγκατάσταση του Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης των εργασιών, προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία του. Όμως, δυστυχώς, η εκτέλεση των αρχικών και λιγότερο παρεμβατικών εργασιών της ως άνω σύμβασης προκάλεσε υψηλά επίπεδα θορύβου, μεγάλες ποσότητες σκόνης και έντονες δονήσεις με αποτέλεσμα να καταστεί σύντομα σαφές ότι η συνέχιση της λειτουργίας του Δικαστηρίου εντός του Αρσακείου Μεγάρου κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης ήταν αδύνατη, καθώς εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων και του κοινού. Παράλληλα, ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης και θα έπληττε σοβαρά το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, εν γένει.
  Εν όψει των ανωτέρω το Δικαστήριο αναζήτησε στις αρχές του τρέχοντος έτους και βρήκε το παρόν κτίριο, το οποίο μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι το πέρας των εργασιών ανακαίνισης του Αρσακείου.
  Η σχετική συμφωνία για την προσωρινή μετεγκατάσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας οριστικοποιήθηκε, με την πολύτιμη αρωγή της Πολιτείας, την 1.5.2024 και έκτοτε άρχισε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου το Δικαστήριο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε νέο κτίριο, το οποίο μέχρι τότε εξυπηρετούσε τις ανάγκες της ALPHA BANK που ήταν εντελώς διαφορετικές, κατά την έναρξη του δικαστικού έτους, στις 16.9.2024, ήτοι σε χρονικό διάστημα 4,5 μηνών.
  Το εγχείρημα της μετεγκατάστασης σε τόσο σύντομο χρόνο φάνταζε σχεδόν αδύνατο, καθώς περιελάμβανε τη διαμόρφωση του παρόντος κτιρίου σε δικαστήριο,  την εγκατάσταση εντός αυτού του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την μετακόμιση όλων των επίπλων, των δικογραφιών και των λοιπών εγγράφων από το Αρσάκειο στο νέο κτίριο.  Ωστόσο, με τη συγκινητικά ανιδιοτελή συμβολή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο που δεν τους αναλογούσε και τους οποίους ευχαριστώ και από αυτό το βήμα, δημιουργήθηκαν γραφεία, το κτίριο διασυνδέθηκε, 300 θέσεις εργασίας συνδέθηκαν απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα του Δικαστηρίου και, τέλος, έγιναν πάνω από 200 δρομολόγια με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα έπιπλα και οι 2.000 κούτες δικογραφιών και εγγράφων του Δικαστηρίου.
  Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όχι μόνο επετεύχθη αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν πλήρως λειτουργικό ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τη Δευτέρα 12 Αυγούστου. Σημειώστε δε ότι αυτά έγιναν με το Δικαστήριο σε πλήρη λειτουργία, εκτός από μία εβδομάδα αναστολής (1-9 Αυγούστου) εντός των δικαστικών διακοπών.    
  Χάρη στη προσωρινή μετεγκατάσταση, το Δικαστήριο συνεχίζει να επιτελεί το έργο του απρόσκοπτα και, παράλληλα, επιταχύνονται οι εργασίες ανακαίνισης του Αρσακείου. 
  Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους λειτουργούς και τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης καλή δύναμη για τη δικαστική χρονιά που μόλις ξεκίνησε!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ