Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ «ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ» (16-1-20199)











Σήμερα στις 16 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 13.30 στον 2° όροφο και στο 205 γραφείο του Αρείου Πάγου συνήλθε το Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αναφέρονται σε αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα : α) Τρόπος επιλογής της ηγεσίας της τακτικής Δικαιοσύνης, β)
Όριο ηλικίας αποχώρησης Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων από την ενεργό υπηρεσία, καθώς και δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών σε δημόσιες θέσεις και Ανεξάρτητες Αρχές και γ) ζητήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχε απαρτία, κατ' άρθρο 15 παρ. 3 του καταστατικού , καθόσον παραστάθηκαν 7 μέλη, προχώρησε στη συζήτηση των θεμάτων και διατύπωσαν τις εξής απόψεις :
1)    Συνταξιοδότηση των Δικαστών στο 70° έτος της ηλικίας :
Σχετικά το ζήτημα αυτό η Ένωσή μας σέβεται την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (Φεβρουάριος 2017), η οποία κατά πλειοψηφία έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος παρατάσεων του ορίου ηλικίας που προβλέπεται στο άρθρο 88 παρ.5 του ισχύοντος Συντάγματος, ήτοι του 65ου για τους εφέτες και αντεισαγελείς εφετών και του 67ου έτους για όσους έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς.
2)                     Τρόπος          επιλογής της ηγεσίας της τακτικής δικαιοσύνης: Ομόφωνα τα μέλη συμφωνούν, η προεπιλογή να γίνεται με μυστική ψηφοφορία από την διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τόσο του Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου για κάθε μία θέση. Η τελική δε επιλογή να γίνεται από τη Βουλή, με πλειοψηφία 3/5 των Βουλευτών, μεταξύ των προεπιλεγέντων που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία.
3)    Απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε δημόσιες θέσεις
Η απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε δημόσιες θέσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία διατυπωμένη με γενικό τρόπο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και την αρχή της οικονομικής ελευθερίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα, ανεξαρτήτως της ουσίας του θέματος δεν μπορεί να εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο του Συντάγματος, αλλά αποτελεί ζήτημα ρύθμισης που ανήκει στον κοινό νομοθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ