Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ

 

          

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης Αθηνών

Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτης Θεσσαλονίκης

Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης Αθηνών

Βουλγαρίδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών

Ιωαννίδου Γλυκερία – Λουΐζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών

Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκης Ηρακλείου Κρήτης

Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών

Εμμανουήλ (Μάνος) Φωτάκης, Ειρηνοδίκης Αθηνών

 

                                                                                    28-8-2020

Με σχέδιο νόμου, που τέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, στις  27 Αυγούστου 2020, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο: «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», με σκοπό, όπως στο ίδιο αναφέρεται,  «την αναμόρφωση  του πλαισίου αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών, μέσω της προληπτικής αναδιάρθρωσης ή της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών…»  αποκαλύπτεται, πλέον, ότι παράλληλα με τη νομοθετική πρωτοβουλία περί ταχείας εκκαθάρισης των υποθέσεων

των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του προηγούμενου Προεδρείου της Ένωσής μας, χωρίς καμία ενημέρωση του 15μελούς συλλογικού οργάνου της Ενώσεως, έρχεται να προστεθεί και ένα νέο στάδιο υπερχρέωσης, μετά την διευθέτηση του πρώτου, με την αύξηση της καθ΄ ύλη αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου στις υποθέσεις της πτώχευσης. Ειδικότερα, αντί να προκριθεί η αύξηση των οργανικών θέσεων των υπέρμετρα επιβαρυμένων Πρωτοδικών μετά και από την πρόσφατη τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, που έχει δημιουργήσει πολλαπλές δυσχέρειες και βραδύτητα στην επ΄ ακροατηρίω διαδικασία,  με το εν λόγω σχέδιο νόμου (άρθρο 4) προκρίθηκε ως λύση για όλες τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου (Έκτο Κεφάλαιο σχέδιο νόμου), αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο να είναι το Ειρηνοδικείο. Μικρού, δε, αντικειμένου πτωχεύσεις ορίζονται αυτές που ικανοποιούν ένα από τα κριτήρια προσδιορισμού της πολύ μικρής οντότητας του άρθρου 2 του ν. 4308/2014. Πολύ μικρές, δε, οντότητες, κατά το άνω άρθρο είναι οι οντότητες οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια: α) Σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων): 350.000 ευρώ, β) Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 700.000 ευρώ, γ) Μέσος όρος απασχολουμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου: 10 άτομα.  Συνεπώς, όλες σχεδόν οι υποθέσεις πτωχεύσεων στη χώρα μας, που εξακολουθεί και διέρχεται οικονομική κρίση, θα υπάγονται πλέον στα ήδη επιβαρυμένα Ειρηνοδικεία και θα χρεώνονται στους ήδη υπερχρεωμένους με πολλαπλά καθήκοντα Ειρηνοδίκες. Πρόθεση, λοιπόν, του Νομοθέτη είναι να χρεωθούν οι Ειρηνοδίκες 30 Ειρηνοδικείων 40.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων σε χρονικό διάστημα τριών μηνών με ότι αυτό συνεπάγεται και παράλληλα να εκδικάζουν μεγάλο όγκο πτωχευτικών υποθέσεων της χώρας, δεδομένου ότι η ισχύς του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου ορίζεται από 1-1-2021.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη μετακύλιση αυτής της αρμοδιότητας στα Ειρηνοδικεία, την παρούσα χρονική στιγμή, που εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η καλή νομοθέτηση επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη στατιστικά στοιχεία περί των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των Δικαστηρίων, να «ακούγονται» οι Ολομέλειες των Δικαστηρίων, να σέβεται η Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία το Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων και τους ισχύοντες Κανονισμούς, διότι μόνο έτσι πληρούνται οι αρχές του Κράτους Δικαίου και απονέμεται ορθή Δικαιοσύνη. Ο πολίτης επιθυμεί την ταχεία δίκη επιθυμεί, όμως, και τη δίκαιη δίκη. 

            Από τις 14 Σεπτεμβρίου το ΔΣ της ΕνΔΕ θα δρα ως 15μελές συλλογικό όργανο. Η νέα Διοίκηση της Ενώσεως με σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και όχι με πυροτεχνήματα και αντιπαλότητες θα ζητήσει άμεσα θεσμική συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διοικήσεων των Ειρηνοδικών προκειμένου τα ζητήματα να τεθούν στη σωστή θεσμική τους βάση. Οι Ειρηνοδίκες της Ομάδας μας Νικήτας Βελίας και Μάνος Φωτάκης έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες ευρεία συζήτηση με όλους τους συναδέλφους Ειρηνοδίκες ώστε η συμμετοχή της Ενώσεως στην όλη συζήτηση να είναι πλήρης και ειδικά τεκμηριωμένη.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ