Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (Ελευθερία Κώνστα, Δημήτριος Φούκας, Ευστάθιος Βεργώνης, Μαρία Μπουτάκη)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Δημήτριος Φούκας, Πρ.Πρωτοδικών, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης

 

 

Αθήνα 15-10-2021

Με αφορμή ένα ορθό και δίκαιο αίτημα, αυτό της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, που είχαμε θέσει εγκαίρως, από το έτος 2019, στο διοικητικό συμβούλιο, όταν ο πρόεδρος της ΕνΔΕ επιδιδόταν σε πρακτικές οξέος διχασμού με σκοπό την κατάληψη της Ένωσης και την απαξίωση κάθε αντίθετης άποψης, βλέπουμε άναυδοι την προσπάθεια του προεδρείου να εντάξει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων. Με σχετική ανακοίνωση, το προεδρείο περιχαρές ανακοινώνει την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, διότι πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Σε  Δελτίο Τύπου της που ακολούθησε,  η ΑΔΕΔΥ, υιοθετώντας κοινά επιχειρήματα και φρασεολογία, ζητά την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μνημονεύοντας την ΕνΔΕ.

Η Ένωσή μας, στην πορεία της των πενήντα και πλέον ετών ως ΕΝΩΣΗ προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, υπηρέτησε τις καταστατικές αρχές και τους καταστατικούς σκοπούς της, βασισμένη στο συνταγματικό ρόλο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών ως αμέσων οργάνων του κράτους και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όχι μόνο σε μία αλλαγή στρατηγικής, αλλά στην σαφή προσπάθεια του προεδρείου να μεταβάλει τον χαρακτήρα της Ένωσης και να την μετατρέψει σε συνδικαλιστικό σωματείο και υποκείμενο της πολιτικής διαπάλης στη χώρα. Το προεδρείο συνειδητά επέλεξε την μοναχική πορεία της Ένωσης στην διεκδίκηση αιτημάτων που αποτελούν κοινό τόπο και των λοιπών δικαστικών ενώσεων, στρέφοντας την πλάτη στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, εντάσσοντας την Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της σε θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δεν ανήκουμε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε θεατές τέτοιων εκτροπών από το προεδρείο του κου Σεβαστίδη. Το ίδιο σενάριο παρακολουθήσαμε τόσο με την υπόθεση της χορήγησης άδειας σε καταδικασμένο για τρομοκρατικές πράξεις, όσο και με το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων εν μέσω πανδημίας, αν και ο κος Σεβαστίδης ζητούσε μετ’ επιτάσεως την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω αυτής. Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες έχουν σαφέστατα χαρακτηριστικά ανάληψης πολιτικής δράσης και η εκφορά δημοσίου λόγου, αρμόζοντος στους μετέχοντες στην πολιτική αντιπαράθεση, όχι όμως σε εν ενεργεία Δικαστή, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά απόπειρα εργαλειοποίησης της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτόν τον εκτροχιασμό πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς αναλαμβάνουμε την δική μας ευθύνη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανακόψουν αυτή την πορεία που νομοτελειακά οδηγεί στην ποδηγέτηση της Ένωσής μας και συνιστά πλήγμα στην συνταγματική θέση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της.

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Δημήτριος Φούκας, Πρ.Πρωτοδικών, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ